Lolita (1997)
Geregisseerd door: Adrian Lyne
Met onder meer: Jeremy Irons, Dominique Swain en Melanie Griffith
Releasedatum: 27 mei 1999
Plot Lolita
"A forbidden love. An unthinkable attraction. The ultimate price."
De Britse professor Humbert Humbert huurt, na haar veertienjarige dochter gezien te hebben, een kamer in het huis van Charlotte Haze. Hij haat de vrouw, maar trouwt toch met haar om dichtbij de dochter te kunnen komen. Samen beginnen ze een reis om zo te bewijzen dat ze niet slechts stiefvader en -dochter zijn.
Humbert Humbert
Miss LaBone
Louise
Dr. Melinik
maike_d2001
Ik ben een zeer groot Kubrick fan! Ik haat remakes van films! En ik haat Adrian Lyne! Maar... deze remake van Lolita voegt zowaar iets toe, en is briljant stijlvol (natuurlijk haalt-ie 't niet bij de Kubrick's sfeervolle zwartwit versie).
Stephan
Ik denk dat deze verfilming veel dichter bij het boek ligt. Kubrick heeft er een handje van om de boeken naar zijn eigen hand te zetten, en met succes. Daarom mag je deze twee verfilmingen nauwelijks met elkaar vergelijken. In deze vefilming is Lolita in ieder geval 10x beter. Irons speelt ook erg overtuigend een Lolita-verslaafde. Beklemmend en erg knap, nog maar te zwijgen over het lef om het te doen.
4 sterren.
hugohei
Mee eens. Dit is zeker geen 'remake van een film van Kubrick' - maar een tweede poging om Nabokov's meesterlijke roman in een film te vatten. En dat valt zeker niet slecht uit.
Yak
Dit was de eerste Lolita die ik zag, een paar jaar geleden. Daarna kwam Kubrick's versie, pas daarna het boek.
In de herkansing moet ik bekennen dat deze film me niet veel deed, in tegenstelling tot Kubrick's interpretatie. Veel mooi geschoten beelden (de over de weg slingerende Humbert aan het begin van de film, bijvoorbeeld), de piepjonge Swain is een zeer overtuigende Dolores, maar alles was redelijk saai en 'vertellend' gebracht, alsof ze Nabokov's boek aan het voorlezen waren ("en toen gebeurde dit, maar vervolgens gebeurde dat, en blah blah"). Mooie plaatjes, maar echt interessant vond ik het niet. 3*
shenmue
Film was vanavond op tv gadverdamme zeg wat een viezerik die vent. Na een half uurtje maar uit gezet.
Ik heb Stanley's versie ook gezien maar daar had ik negerns het idee dat die vent een smeerlap was. Kubricks versie lijkt ook veel meer op een comedy. Dit eerder op een drama. Waar ik eigenlijk gelijk aan moest denken dat American Beauty (overgens veel betere film dan dit) eigenlijk wel erg veel op dat boek lijkt ook.
Stanleys versie 4*
Claus
3,5 van mij. Is de eerste 'Lolita' die ik zie of lees. Vond het behoorlijk sterk neergezet.
markpennings
Mooie meid op de foto, film heb ik nog niet gezien
Redlop
...film heb ik nog niet gezien...
Maar in ieder geval bedankt voor deze mededeling.
tjp1994
film is ietwat traag, maar Swain speelt erg goed. Ze is niet zo mooi (wat ik in het boek altijd dacht) maar speelt extreem verleidend. verder aan het eidn toch doorgespoeld, duurde allemaal wat lang
Freud
Film was vanavond op tv gadverdamme zeg wat een viezerik die vent.
Ik weet natuurlijk niet in welke mate jouw mening representatief is voor de film, maar het knappe aan het boek van Nabokov is juist dat Humbert helemaal niet overkomt als een freak. Hij wordt zo teder beschreven dat je bijna van hem gaat houden. Bovendien blijft zijn liefde voor nimfijnen enkel bij fantasietjes, pas als Lolita op de proppen komt begint het te ontsporen, maar dat ligt net zo goed aan Lolita zelf. Bovendien houdt Humbert absoluut oprecht van haar, in tegenstelling tot zij natuurlijk.
Ik vond de Kubrick versie ook niet echt het boek naar waarde schatten, maar dat is gewoon een heel goede film, los van het boek dan. Deze heb ik bewust nooit gezien omdat het mij niets zei om nog een Lolitafilm te bekijken, maar ik zal misschien eens van gedachten veranderen.
mikey
Boekverfilming, al eerder gedaan door kubrick, over een man die verliefd is op de tienerdochter van zijn nieuwe vrouw. Erg aantrekkelijk gefilmd maar mist diepgang en karakterstudie ondanks Irons. Sommige erotische momenten zijn nogal genant om naar te kijken, 2.
Koek
Voegt in mijn ogen weinig toe ten opzichte van de Kubrick verfilming. Zo te lezen schijnt het getrouwer te zijn aan het boek, maar ik vond het geheel een vrij saaie bedoening wat betreft acteerwerk, cinematografie en vertelstijl.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Was veel te jong toen ik deze zag. Kubrick moet ik nog steeds zien. 2,5*
jasha
Ik weet nog dat deze in België niet al te goed werd ontvangen (hij kwam uit tijdens het Dutroux affaire...).
djelle
Geslaagde remake van Stanley Kubrick's Lolita uit '62, dat het origineel zelfs overtreft. De cast is even prima (Jeremy Irons is zelfs geknipt voor de rol) en de belangrijkste zaken worden niet vergeten (sommige scenes/dialogen worden zelfs quasi letterlijk gekopieerd), maar het is allemaal net dat stukje gewaagder (scenes met Lolita zijn uitdagender, pikanter en wat minder suggestief) visueel een paar niveau's hoger ook, afgewerkter en het houdt vooral iets meer mysterie en spanning in het verhaal door onder andere bepaalde sleutelfiguren niet meteen prijs te geven.
Wel spijtig dat er een pak minder zwartgallige humor aan te pas komt. Maar voor de rest een zeer aangename herwerking dus, van een sowieso al boeiend thema.
hinie
Hier zit je wat mij betreft ernaast. Dat hij zo teder wordt beschreven wil niet zeggen dat het juist is wat hij doet. In het boek komt goed naar voren dat zij het helemaal niet wil. In het begin maakt ze toespelingen naar hem toe, maar is dat niet de kinderlijke onschuld?
Hij had daarin de keuze om daar niet opin te gaan. Naar mijn inziens maakte hij de verkeerde keuze.
Stephan
...maar is dat niet de kinderlijke onschuld?
Is dat niet de bottomline van een nimfijn?
hinie
In het boek bepaalt hij de grens. In de film kwam het over alsof zij de grens bepaalde. Dan nog mag hij zich daarin niet laten meeslepen.
Mescaline
Mooie en aangrijpende film!
De orginele versie nog niet gezien maar deze is me erg goed bevallen!
Dominique Swain zet een erg mooie, sexy, en karakter volle Lolita neer en Jeremy Irons een man die erg in de knoop zit met zichzelf en zijn hele leven stort op Lolita..
Film is op sommige momenten best langdradig.. ruim 2 uur en een kwartier vond ik net wat telang voor deze film.. had zeker 30min korter gemogen wat mij betreft..
4 sterren door het erg mooie einde en het boeiende en erg uitdagende verhaal!
FreakyGurrl
Heb deze film (ook) heel vroeg gezien, en is me altijd bij gebleven.
Hmm kan het niet goed uitten...
gigauser
Prachtige film! De muziek van Morricone was een genot.
Soms leek het even alsof Leone van de doden was opgestaan, want net in zijn tijd liet de regisseur hier en daar gewoon de beelden en de muziek het verhaal vertellen.
Heb de complete 137 minuten van de film genoten.
Aapje81
Vond deze film toch wel een kleine teleurstelling. Heb enorm genoten van het boek en was dan ook zeer benieuwd hoe Irons het er in deze rol vanaf zou brengen. Ik kon mij eerlijk gezegd geen acteur bedenken die dit beter zou kunnen. Vooral na Irons te hebben gezien in Damage verheugde ik mij nog meer op deze film.
Het eerste half uur is precies zoals ik mij had voorgesteld. Irons overtuigd en je hebt echt met die man te doen. Maar dan komt dat kind, die mij (hoe zeg ik dit netjes) totaal niet kon overtuigen. Nee dan doe maar Shelly Winters in de film van Kubrich.
Ondanks dat meisje Swain mij verschrikkelijk op de zenuwen werkt blijft de film mij toch boeien en ben ook blij verrast als Frank Langlella voorbij komt. Maar tegen het einde gaat alles mij toch een beetje tegenstaan en lijkt het wel of iedereen (inclusief Irons) aan het overacteren is en krijg ik helemaal op het einde het gevoel dat het boek weinig eer aan is gedaan.
Kortom de film is te lang en heeft een anticlimax van jewelste en mijn held Jeremy Irons overtuigt maar gedeeltelijk. Neemt niet weg dat de film toch nog voldoende goede momenten heeft om tot de bovenstaande beoordeling te komen.
Gamma
dat heb ik nou precies andersom, ik kijk de '97 Lolita nou voor de derde keer en ik wordt juist meer mee gesleept door het spel van Dominique Swain dan door Shelly Winters in de '62 Lolita (die heb ik 1 keer gezien). ik vind Swains Lolita in de remake meer manipulatief overkomen waardoor Humbert zich als een maniak gaat gedragen en toch blijf ik als kijker een vreemdsoortige sympathie voor hem voelen dankzij het spel van Jeremy Irons
een verhaal dat in een zware taboesfeer zit door onze heersende normen en waarden, toch zo verteld door de acteurs dat ik er sterk door geroerd wordt, dat is toch knap
ik zeg het met enige voorzichtigheid, maar deze remake vind ik beter dan het origineel van Kubrick
rose
Vond deze veel beter dan de versie van Kubrick. De rol van Lolita werd hier voortreffelijk neergezet. Maar waarom kwam het bij mij , tijdens het lezen van het boek, allemaal minder heftig over? Daar had ik niet echt het gevoel dat Lolita zo heftige toespelingen deed zoals ze dat in de film deed. De scenes waarin je subtiel kon zien dat ze intiem waren, vond ook ik een beetje genant om naar te kijken. Maar nietemin erg goed neergezet.
Arbil
zwaar overschatte film
0,5.
ik kan echt niet meeleven met een pedofiel
Phobophile
Rare argumentatie. Getuige het feit dat je alle misdaadfilms hoge cijfers geeft kun je wel meeleven met moordenaars ofzo?
Als het goed is gedaan wel natuurlijk. Het is juist erg spannend als je mee gaat leven met een moordenaar of pedofiel, omdat je zelf eigenlijk weet dat dit not done is.
Nu is pedofillie natuurlijk ook wel aan lastig thema, maar hiervoor kan ik films als Hapinnes en in iets mindere mate The Woodsman met Kevin Bacon.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

The Kids Are Alright
Documentaire / Muziek, 1979