• 9.378.259 stemmen

Met onder meer: Thora Birch, Scarlett Johansson en Steve Buscemi

Releasedatum: 14 februari 2002

Plot Ghost World

"Accentuate the negative."

Ghost World is een film over de eigenzinnige tieners Enid en Rebecca. Na het afstuderen zijn zij ervan overtuigd dat zij hun idealen zullen waarmaken. Zij hebben genoeg van het moderne Amerika met winkelcentra en massale eetgelegenheden. Met hun cynisme sparen ze niemand en denken ze klaar te zijn voor de volwassen wereld. Hun leven ziet er echter niet geweldig uit. Ranzige baantjes worden afgewisseld met hopeloze liefdes. Rebecca wordt serveerster bij de lokale coffee shop om haar huur te kunnen betalen. Enid komt in contact met de eigenaardige Seymour en stort zich in een opmerkelijke liefdesrelatie. In de strijd om het mysterie van volwassenheid te ontrafelen, worstelen Enid en Rebecca met hun identiteit en de beloftes die zij lang geleden aan elkaar hebben gedaan.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Aardige film, het komt duidelijk naarvoren hoe iedereen zich voelt waardoor de film ongelovelijk realistisch overkomt. Aardige situaties die toch veel op een tienerkomedie lijken, wat het in feite ook is. Alleen dan op een ander niveau. Zeker een aanrader om een keer te kijken, al is het meer voor het vermaak dan voor de waarde van de film zelf.

3.0

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Slappe film. Flinterdun verhaal, slap plot etc. Aardig zijn de leuke details en de grappige karakters. De grappen die in de film verwerkt zitten zijn echter van bedroevend niveau, maar tóch wilde ik het wel afzien. Ondanks dat geen goed film.

2**

avatar van Remi

Remi

Wel een leuke zwarte komedie. Erg goed geacteerd en een prettige sfeer om naar te kijken. Soms een klein beetje te overdreven, maar erg leuk.

avatar van Phoenix

Phoenix

Jordy schreef:

haha wat grappig om terug te lezen onvoorstelbaar dat Johanssen zo kort geleden nog vrijwel onbekend was

Ze speelde natuurlijk ook al in de Horse Whisperer en ook in Home Alone 3 (of all movies) had ze een rolletje.

Maar inderdaad, ze is opeens wel keihard omhooggeschoten.

Erg leuk filmpje verder, dit. Ben het eigenlijk helemaal eens met Onderhond. De losers zijn leuk, het had allemaal nog wel wat bijtender gekund maar misschien dat je dan in de Happiness-categorie terecht komt en die film wist mij nog niet te overtuigen. Enid is lekker sarcastisch. Net als ik, dus dat is mooi herkenbaar. Verder is Buscemi natuurlijk weer geweldig (gecast, hoewel je daar niet lang over na zou moeten hoeven denken).

En die allerlaatste serie scènes was inderdaad overbodig.

avatar van Niqk

Niqk

Jordy schreef:

scarlett johansson is 1 van de mooiste vrouwen die op dit moment aan het doorbreken zijn in hollywood, ze heeft zo'n mooie onschuldige blik, die natalie portman ook wel heeft.

avatar van Phoenix

Phoenix

Meh, maak er toch 4* van. Af en toe best moeten lachen om alle mafkezen die langskomen zetten, en het bijbehorende commentaar van Enid. Was het erg vaak met haar eens, alleen bleek na verloop van film wat haar instelling voor geringe impact had op hen die ze veracht, en wat voor een grote impact op hen die ze mag.

Op die manier zit er ook nog een leuk lesje in voor mij .

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Niqk schreef:

scarlett johansson is 1 van de mooiste vrouwen die op dit moment aan het doorbreken zijn in hollywood.

Niet 1 van de mooiste, maar de mooiste voor mij.

Ik heb de film net voor de 2e keer gezien en nu zie ik toch in dat de film eigenlijk veel mooier is, dan dat ik hem eerst vond. Het acteerwerk is fantastisch, de cast zelf ook eigenlijk, de cynische blik van de 2 meiden beviel me wel en Scarlet is gewoon bloedmooi, geweldig.

Ook Buscemi zet hier een geweldig rol neer.

De film kwam over als een 'broertje' van American Beauty, hetzelfde concept met zwarte humor, maar toch iets 'minder'..

Na de 1e keer stond de film bij mij op 3,5 , al een tijdje geleden had ik hem verhoogt naar 4 en misschien wordt het morgen wel een 4,5 , ik wil er een nachtje over slapen..

Werwolf

Net gekeken, en ik ben onder de indruk. Leuk sfeertje in de film over een onderwerp dat ik wel interessant vond. Ik was benieuwd naar de ontwikkelingen in de film, en ze konden mij boeien.

Thora Birch en Steve Buscemi zetten hier wederom sterke rollen neer. Van Scarlett Johansson is dit de eerste film die ik van haar zie (schaam schaam... ), maar ik vond het puik acteerwerk. Mooie types die niet meegaan met de 'hype', zulke types vind ik beter te happen dan de populaire mensen die alleen maar met hun uiterlijk en reputatie bezig zijn.

Ik las dat er nog een stukje na de aftiteling was? Helaas gemist, ik las het en ik kan me voorstellen dat het klasse was. Jammerlijk, maar de volgende keer zal ik langer op de bank blijven zitten.

avatar van CasperH

CasperH

mooi om een jonge scarlett te zien acteren...leuke onderhoudende film

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

4 sterren.

Stukje na de aftiteling?? Niets.. , of er was iets mis met RTL5. Bij de aftiteling van films op Rtl5 zie je een rood stukje waar de cast enz. staat met daarnaast de eindscene, of heb ik iets gemist...

avatar van Sifra

Sifra

Het ligt vast aan mij maar ik begreep niks van het einde van de film waar the fck ging ze heen? Opzich was het wel een leuke film maar aan het begin erg saai. Ik wilde 3* geven maar door het einde dat ik totaal niet vatte toch maar 2.5*

avatar van CasperH

CasperH

ja ik vind 4.5 * wel erg overdreven daar moet je zuinig op zijn met zulke hoge scores

avatar van Thomas83

Thomas83

Net voor het eerst gezien, ik had nog nooit van deze film gehoord moet ik zeggen.
Maar ik heb hem toch gekeken omdat ik zag dat Thora Birch (waar ik een grote zwak voor heb) en Scarlet Johansson en Steve Buscemi in de film speelden.
En daar heb ik absoluut geen spijt van, wat een prachtige film!
Ik zat er echt van het begin tot het einde in. De cynische humor van Enid en Rebecca is prachtig. Voor Enid is erg grappig, en bovendien ook erg interessant omdat je je afvraagt wat ze nou helemaal wil.
Verder zitten er ook nog wat andere leuke grapjes in, zoals met Josh in de winkel steeds, en die rare vent die daar rondhangt.
De laatste 25 minuten ofzo gaat de film wat meer de drama-kant op, en ook dat werk goed. Het einde is ook mooi en bijzonder vond ik.
De muziek in de film is erg leuk, en ook leuk om steeds de verschillende outfits van Enid te zien. Thora Birch speelt haar rol ook erg goed, ze is dan ook een zeer talentvolle actrice. Een van de beteren van haar leeftijd als je het mij vraagt.
Scarlet Johansson speelde ook goed, al had ze niet eens zo'n heel grote rol eigenlijk, en Steve Buscemi was ijzersterk zoals altijd. Geweldige acteur die man!
Ghost World is een relatief onbekende film, ik had er tot vanavond nog nooit van gehoord in elk geval, maar dat maakt hem zeker niet minder goed. Ik vind het zelfs een van de betere films die ik de afgelopen tijd heb gezien. Grote aanrader!

4 sterren.

Ik heb het niet gezien, al zou het me niks verbazen als RTL 5 dat er gewoon uitgeknipt heeft.
Maar het kan ook zijn dat je dat stukje op het einde bedoelt. Na die scene dat je die oude man die altijd op de bus wacht, die nooit komt maar dan plotseling wel is verschenen, ziet instappen, gaat het beeld zeg maar langzaam op zwart. Ik dacht toen dat de film al afgelopen was, maar daarna gaat hij nog eventjes verder.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1993 stemmen

Ik vond dit een geweldige film. Had er al wel van gehoord maar nimmer gezien...Ik ben met name als Buscemi-fan gaan kijken en werd niet teleurgesteld. Ook kan ik het bizar oppervlakkige dat de hoofdpersonen in de meerderheid van de bevolking zien erg herkennen

Mooi stukje film en goede rollen; verhaal was echter af en toe beetje traag;

daarom 4*

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ghost World, een erg amusante film van Zwigoff. De film kijkt door het uitstekende tempo heerlijk weg, bevat een prima Solondz- achtig sfeertje, erg aardige score en een aantal erg leuke en extreme personages.

Ook het acteerwerk is prima in orde. Hoofdrolspelers Thora Birch en Steve Buscemi laten uitstekend acteerwerk zien en het korte optreden van idioot Dave Sheridan en het geweldige bijrolletje van Bob Balaban als Enid's vader waren ook super. Alleen Johansson acteerde matig, ze had de hele film de uitstraling van een dweil.

Thomas83 schreef:

Nee dat stukje heb ik ook nog gezien. Maar blijkbaar kwam het stukje nog dat Steve Buscemi ineens weer in zijn Mr. Pink rol kwam en die kerel bij die winkel finaal in elkaar ging slaan. En onder het gevecht kwamen de quotes voorbij. Dus dat vond ik wel jammer. Volgende keer een (iets) langere zit dus!

Turkeyloverz schreef:

Hmm dan heeft RTL 5 het eruit geknipt zoals Thomas83 al dacht; de cultuurbarbaren!!!

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén schreef:

3.0

Vind dat hij wel een halve ster hoger mag krijgen, vond het toch wel beter dan gemiddeld.

3.5

avatar van flipsen

flipsen

En ik vind dat het nog wel een half sterretje hoger kan. Heb me gisteren prima vermaakt. Aan de ene kant een lekker luchtig filmpje met komische situaties, aan de andere kant ook wel weer ontroerend en vrij realistisch (zo Angrod_P. ook al zegt). Van mij krijgt ie een 4.

avatar van hendrik119

hendrik119

best een leuke film maar niks speciaals

avatar van stalker

stalker

Ik heb de gelijknamige graphic novel van Daniel Clowes nog niet gelezen, maar wist ongeveer wat ik in de film verwachten kon: vlijmscherp sarcasme, onderkoelde humor en maffe typen. Scarlett Johansson (the horsewisperer) en Thora Birch (American Beauty) blonken al eerder als nukkige, boze pubermeisjes en het is niet verwonderlijk dat beiden gecast zijn voor de rollen van Enid en Rebecca, twee eigenzinnige vriendinnen die weinig moeite doen om zich aan te passen aan de wereld van hun leeftijdsgenoten. Enid komt in contact met Seymour, een treurige veertiger en wereldvreemde verzamelaar van 78-toerenplaten (een prachtige rol van Steve Buscemi) in wie insiders moeiteloos de legendarische underground tekenaar Robert Crumb zullen herkennen. Terry Zwigoff maakte al eerder een film over hem en in Ghost World is er ook een expliciete verwijzing naar Crumb. Enid haalt op een gegeven moment een oude plaat uit de bak die even in beeld verschijnt. Het is een plaat van de Cheap Suit Serenaders, waarin Crumb zelf speelt. Die plaat vindt Seymour natuurlijk maar niks.

De wereld van underground comics, oude bluesplaten en vintage posters geeft de film een heerlijke nestgeur waar ik mij onmiddellijk in thuisvoel. De door Robert Crumb geinspireerde ’sukkel’ Seymour is mij erg sympathiek en ik deel net zoals Enid zijn smaak volkomen. Hij leeft in een eigen wereldje, ver verwijderd van de aangepaste socializers.

Ik denk dat de bedenker van Ghost World Daniel Clowes zich in zijn eigen leven ook stevig heeft laten inspireren door Crumb. Of is het nu eenmaal het noodlot van de underground artiest dat hij een afkeer heeft van de mainstream en zich vervolgens terugtrekt in een eigen wereldje?

3,5

avatar van mikey

mikey

stalker schreef:

Vergeet niet een flinke dosis sentiment. Film was leuker.

avatar van Thomas83

Thomas83

Werwolf schreef:

Haha, klinkt goed. Dat had ik wel willen zien!
Al ben ik aan de andere kant ook wel weer blij dat ik het niet heb gezien moet ik zeggen. Dat had namelijk een beetje afbreuk gedaan aan het einde wat ik nu zag, wat zo mooi en mysterieus was.

avatar van kort0235

kort0235

hendrik119 schreef:

best een leuke film maar niks speciaals

Als ik jouw top 10 lijst bekijk (waar overigens goede films inzitten) begrijp ik waarom je deze film niks speciaals vond.

stalker schreef:

ik zou het eerder cynisme noemen

avatar van deppfan

deppfan

Deze film boeide mij nou echt totaal niet. Leuk idee hoor, maar ik vond het behoorlijk saai. Bovendien boeide de relatie tussen de 2 vriendinnen die uit elkaar groeiden me meer dan de relatie tussen Enid en Seymour. Deze had beter gekund denk ik.

avatar van erck

erck

Jessu123 schreef:

het verhaal was saai voor me en ik kon het niet vatten.

0,5

Misschien is mickey mouse wat voor jou?

avatar van erck

erck

deppfan schreef:

haha, met save the last dance op 10. ga ik hier niet eens serieus op in.

matthijs_013

Het is natuurlijk begrijpelijk dat veel mensen deze film niet leuk zullen vinden, erck. Het hoeft een gevoel voor humor dat niet iedereen zal inzien, waardoor het inderdaad dan een erg trage film voor diegene is. Maar respecteer iedereen's mening gewoon, wat hun filmsmaak ook is.

Iketes schreef:
Slappe film. Flinterdun verhaal, slap plot etc. De grappen die in de film verwerkt zitten zijn echter van bedroevend niveau

We hebben niet dezelfde filmsmaak als ik dit lees. Bij dit soort films hoeft er geen geweldig plot in te zitten, dit gaat typisch om hoe "dat soort" mensen functioneren en denken. Ik kwam niet meer bij van het lachen. Dit is een typische filmhuisfilm met de nodige (cynische) komedie om ook kijkers die niet van filmhuis films houden, geïnteresseerd te houden.

Een paar quotes:

Enid: Are you waiting for a bus?
Norman: Yes.
Enid: I hate to tell you this, but they canceled this bus line two years ago. There are no more buses on this street.
Norman: You don't know what you're talking about.

Seymour: I can't relate to 99% of humanity

Alcoholic Customer: Do you serve beer or any alcohol?
Enid: I wish. Actually you wish... after about five minutes of this movie, you're gonna wish you had ten beers.

Sidewinder Boss: Hey. Hey. How many times do I have to tell you? No shirt, no service. Get the hell out of my store. What do you think this is, Club Med?
Doug: It's called America, dude. Learn the rules.
Sidewinder Boss: "Learn the rules?" No, YOU learn the rules. We Greeks invented democracy.
Doug: You also invented homos.
Sidewinder Boss: Fuck you.
Doug: You wish. You gotta buy me dinner first

Enid: Oh my God. He just ordered a giant glass of milk.
Josh: ...That's a vanilla milkshake

En dan ook nog die "garden sale" scène, die Tiffany en Amber scène en dat stukje waar ze het over dat date-rape hebben op het schoolbal.

Briljant hoe Enid van iets oninteressants iets uiterst fascinerends kan maken. Je moet Birch eens zien in bijvoorbeeld The Hole en American Beauty en vervolgens dit. Zij kan echt allles