- Home
Met onder meer: Thora Birch, Scarlett Johansson en Steve Buscemi
Releasedatum: 14 februari 2002
Plot Ghost World
"Accentuate the negative."
Ghost World is een film over de eigenzinnige tieners Enid en Rebecca. Na het afstuderen zijn zij ervan overtuigd dat zij hun idealen zullen waarmaken. Zij hebben genoeg van het moderne Amerika met winkelcentra en massale eetgelegenheden. Met hun cynisme sparen ze niemand en denken ze klaar te zijn voor de volwassen wereld. Hun leven ziet er echter niet geweldig uit. Ranzige baantjes worden afgewisseld met hopeloze liefdes. Rebecca wordt serveerster bij de lokale coffee shop om haar huur te kunnen betalen. Enid komt in contact met de eigenaardige Seymour en stort zich in een opmerkelijke liefdesrelatie. In de strijd om het mysterie van volwassenheid te ontrafelen, worstelen Enid en Rebecca met hun identiteit en de beloftes die zij lang geleden aan elkaar hebben gedaan.
Enid
Norman
Doug
Joe
Erg leuke film!
Prettig sfeertje. Leuke dialogen. Aparte types en bovenal: Thora Birch!
Ik begin zolangzamerhand fan van haar te worden. Steve Buscemi is ook erg goed. Hij is normaal al niet de knapste, maar hier ziet 'ie er heel beroerd uit. Hij speelt hier een nerd, waar je nog sympathie voor krijgt ook.
Cynische meiden die zich bevinden in een gestoorde maatschappij --------> I Love it!!
Toch is het verhaaltje iets te mager om het echt een goede film te laten worden. 3,5 ster
Het gegeven van twee meiden die net zijn afgestudeerd en hun idealen willen naleven vond ik erg leuk, maar de film vond ik hier en daar een beetje inhoud missen. Wel zit de film vol met scherpe, cynische humor en fantastische typetjes (Buscemi was fantastisch als platen verzamelende loser en ik lag ook dubbel om die nuchanku gast).
Kortom een leuke film die hier en daar een beetje diepgang en inhoud mist. 3,5*
bioscoopzaal
Blijft een bijzondere film. Lekker cynisch, grappig en origineel én met bijzonder goede acteerprestaties van Steve Buscemi en Scarlett Johanson.
4.5 sterren.
Yak
Het overkomt me best vaak dat ik een film zie die heel veelbelovend begint, maar in de loop van het verhaal in elkaar zakt. Ghost World was juist het omgekeerde: in het begin leek het allemaal heel erg 'cool' en te geforceerd cynisch/verveeld ("we're totally gonna call him", "we're totally gonna go there", "how totally amazing"), maar naarmate de film vorderde werd het mooier en mooier. Ik kon me ook goed verplaatsen in Enid en Seymour die met verbazing en tamelijk cynisch de wereld om hen heen gadeslaan. Die scene op Seymour's date, waar zijn diepgewortelde muziekliefde op de proef wordt gesteld door Solid as a rock (wat zo ongelooflijk veel zei over de vrouw met wie hij de avond doorbracht) was natuurlijk erg grappig maar ik kon me ook preciés voorstellen hoe Seymour zich op dat moment moet hebben gevoeld.
Buscemi is in zijn rol als Seymour werkelijk verbluffend. Zelden pasten een filmkarakter en een acteur zó goed bij elkaar. Thora Birch vervulde haar rol ook perfect. Scarlett Johansson werkte me nogal op de zenuwen met haar volstrekt interesseloze gemompel, maar dat was waarschijnlijk ook precies de bedoeling.
Een zeer fijne film. 4* voor nu, zou nog wel eens met een halfje omhoog kunnen gaan.
Zeer aardige film dit.
Moet het wat mij betreft vooral hebben van de humor, en daarna de mooie shift in leefwereld van Enid. Lekker droge humor dus, met nogal wat excentrieke, en tegelijktijd duffe personages. Geen lawaaierige boel dus, maar eerder understated, hou ik wel van.
Beetje standaard weergave van het freak wereldje wel, en voor iemand die zo makkelijk kritiek kan geven, en zo'n duidelijk beeld lijkt te hebben van wat ze wil, blijkt Enid jammer genoeg niet de backbone te hebben die je zou verwachten. %aar dat kwam het drama wel weer ten goede neem ik aan. Had het liever wat anders gezien, maar ach.
Zeer oké acteerwerk, zelf Johanssen kon me niet irriteren, leuke humor, enkele zeer goeie scenes en een mooi en passend einde. Film had net een minuut eerder mogen stoppen, net als de oude man op de bus stapt, maar da's een klein mankementje.
Krijg hier wel een kleine 4* aan kwijt.
mister blonde
als ik een nieuwe dvd aanschaf kijk ik eerst altijd even naar de beeldkwaliteit, om hem later echt te kijken. bij deze film bleef ik meteen hangen en ondanks het feit dat ik eigenlijk helemaal geen tijd had om een film te kijken keek ik hem toch meteen helemaal uit.
toch kreeg ik hoe langer ik aan het kijken was steeds meer het gevoel; 'wat probeert deze film (de makers althans) nu te zeggen'? dat deze film een satirische en negatieve kijk op het leven heeft is wel duidelijk, maar dan nog. deze film lijkt in te haken op het succes van zwarte komedies zoals Happiness en American Beauty. aan het eind zat ik dan ook met een teleurgesteld gevoel.
toen deze film 's-avonds en 's-nachts nog door mijn hoofd spookte (hoe toepasselijk), bleef ik erover nadenken en de film is me tot op vandaag positief bijgebleven. en vooral dat eind. dat eind dat bol staat van symboliek. nu las ik hier dat de theorie van zelfmoord niet zo vreemd is. ook het stukje na de aftiteling is geweldig.
moeilijk om een oordeel te geven, maar een film die dagen later nog door mijn hoofd spookt is minimaal 3,5 sterren waard.
Gizzmann
Een tijdje terug stond ik in een stripboekhandel, te denken of ik Ghost World (de strip van Daniel Clowes dan). Ik vind het nu jammer dat ik dat niet meer heb gedaan en wil hem misschien als nog aanschaffen.
Damn goede film! Bijvoorbeeld de stukken in Artclass! Zo herkenbaar! Die vage, vreemde, verschrikkelijk middelmatige werkjes zijn geweldig goed, maar als het duidelijk en mooi is word het niet goed gevonden. Ook ht niets doen waar Enid mee te kampen heeft. Haar leven dat niks voorsteld en saai is. Niets te doen, word niet begrepen. Herkenbaar gevoel... (
I need a hug)
Ik vind wel dat deze film raar beschreven word. De beschrijvingen die ik op sites lezen zijn eigelijk alleen van het begin van de film. Het gaat eigelijk met name over Enid. En hij zou ontzettend grappig moeten zijn. Dat was hij in het begin, maar later viel er niet veel meer te lachen. Was dat slecht? Nee, hoewel minder dan het begin was het allemaal prachtig. Vooral op het einde met de pianomuziek op de achtergrond.
4.5* Deze film is kunst
Phoenix
haha wat grappig om terug te lezen
onvoorstelbaar dat Johanssen zo kort geleden nog vrijwel onbekend was
Ze speelde natuurlijk ook al in de Horse Whisperer en ook in Home Alone 3 (of all movies) had ze een rolletje.
Maar inderdaad, ze is opeens wel keihard omhooggeschoten.
Erg leuk filmpje verder, dit. Ben het eigenlijk helemaal eens met Onderhond. De losers zijn leuk, het had allemaal nog wel wat bijtender gekund maar misschien dat je dan in de Happiness-categorie terecht komt en die film wist mij nog niet te overtuigen. Enid is lekker sarcastisch. Net als ik, dus dat is mooi herkenbaar. Verder is Buscemi natuurlijk weer geweldig (gecast, hoewel je daar niet lang over na zou moeten hoeven denken).
En die allerlaatste serie scènes was inderdaad overbodig.
Chainsaw
Ghost World, een erg amusante film van Zwigoff. De film kijkt door het uitstekende tempo heerlijk weg, bevat een prima Solondz- achtig sfeertje, erg aardige score en een aantal erg leuke en extreme personages.
Ook het acteerwerk is prima in orde. Hoofdrolspelers Thora Birch en Steve Buscemi laten uitstekend acteerwerk zien en het korte optreden van idioot Dave Sheridan en het geweldige bijrolletje van Bob Balaban als Enid's vader waren ook super. Alleen Johansson acteerde matig, ze had de hele film de uitstraling van een dweil.
4 sterren.
Knisper
Voor een film prijsvraag moet ik even weten wat er ook al weer na de aftiteling te zien was.
Ik dacht: Steve Buscemi slaat die jongen van de buurtsuper finaal in elkaar. Heb ik 't goed onthouden?
Altijd handig om meteen over op moviemeter te gaan lezen, als de aftiteling nog op de achtergrond bezig is.

Over de film: fenomenaal goed. Was ik na American Beauty helemaal verkocht aan Birch, Ghost World doet er nog wel een, twee, tien schepjes bovenop. Wat een actrice, wat een uitstraling, wat draagt zij de film ongelofelijk goed. Vooral leuk en apart om haar in combinatie met Johansson te zien. Johansson is qua uiterlijk namelijk iemand die mij nogal aanspreekt en Birch heeft juist die kracht die van binnen komt. Een beter duo kan je je niet wensen.
De film zelf is een emotionele achtbaan, die optimaal gebruik maakt van enerzijds karikaturale personages, die anderzijds toch wel hele diepe en ver weggestopte emoties weten op te roepen. Keuzes worden gemaakt en Enid verdwaalt steeds vaker tussen wat ze moet, wat ze wil en wat verstandig is.
Ghost World; lang naar uit gekeken en viel geen seconde tegen. 4,5*
Interressante film, die een lekkere cynische kijk op de wereld biedt, maar daar moet je als kijker denk ik een beetje doorheen prikken. Thora Birch zet een aardige rol neer en good old Steve Buscemi doet het zoals altijd ook meer dan goed. Ondanks een goed opgebouwde film, kon het verhaal mij nog niet helemaal overtuigen, maar had wel enkele hele goede momenten.
voor nu 3,5*, maar bij herziening is er zeker kans op verhoging.
mjk87 (moderator films)
Geweldige film. Naast het uiterlijk heeft de film ook daadwerkelijk wat te zeggen.
Prima rollen, vooral van Birch (hoe onaantrekkelijker ze zoch maakt, hoe beter ze eruit ziet, maar dat terzijde) en de altijd goede Buscemi. Johansson had dan weer wat minder in te brengen, maar haar uitstraling zelf zorgt al voor de nodige inbreng. Daarnaast mooi en rustig gefilmd en een prima score.
Dan het inhoudelijke. Waar slaat de titel op. Ik heb ergens gelezen dat het vooral had te maken dat het leven uit de stad is, enkel nog grote lichtreclame en de grijze massa. Een spookstad als het ware, zonder enig volk. Een aanklacht op de veranderende en verkillende maatschappij. Twee prachtige voorbeelden zijn de man die zoekt naar 8 1/2 en het restaurant in de 50's-stijl, waarin de ober zich met voornaam voorstelt. Een echt persoon, niet een nummer. Als vroeger. Een mooie boodschap, lijkt me.
Leland Palmer
Toch maar stiekem gebruik gemaakt van de ''andere'' manier om aan deze film te komen, want ik moest 'm gewoon zien. Vandaag heb ik me hier dus maar aan gewaagd nadat ik jaren terug al wat kleine stukjes van de film had gezien, maar dat was zo weinig dat ik me eigenlijk alleen de eerste ontmoeting van Johansson, Birch en Buscemi nog maar kon herrinneren. Na vandaag moet ik eerlijk zeggen dat het toch een ''heel'' kleine teleurstelling was, maar misschien kwam dat door de hoge verwachting die ik aan deze herziening had toebedeeld.
Birch is toch echt wel een vreselijke loser in deze film zeg. Wat een verschrikkelijk, maar tegelijkertijd geweldig en ijzersterk personage. Johansson is een heel ander persoon en eigenlijk passen die twee niet echt bijelkaar. In het begin lijkt alles prima tussen deze figuren, maar omstandigheden die zich voordoen halen toch meer de ware persoon naar voren en zorgen ervoor dat ze uit elkaar groeien en eigenlijk heel verschillend van elkaar zijn. Johansson is meer het serieuze type, terwijl het Birch allemaal niet zoveel kan schelen. Steve Buscemi zet een sterke rol neer en is natuurlijk ook een typisch figuur om voor zo'n rol te casten. William H. Macy had het ook wel gekund, maar Buscemi rocks in deze film.
Erg interessant vond ik het niet allemaal, veel grappen vielen niet echt goed in de smaak en Birch wist me een paar keer behoorlijk op mijn zenuwen te werken. Hmm, deze punten zijn toch in schaarse ''momenten'' ook zeker een sterk fundament voor de film. Sommige grappen waren dan wel weer leuk en Birch vond ik soms dan weer geweldig. Een beetje wisseling van kwaliteit in deze film dus. Althans, zo voelde het voor mij. Natuurlijk zijn de personages zo en is het allemaal erg logisch wat er gebeurd, maar het kon me niet altijd bekoren. Maarjah, over het algemeen is dit gewoon een leuke film met sterke, grappige en soms nog ontroerende momenten. Als ik de film vind ga ik 'm zeker kopen, want herziening kan nog wel eens wonderen gaan doen denk ik...
Vinokourov
Twee verveelde tieners (Thora Birch & een jonge Scarlett Johansson), de één nog doellozer dan de ander met een sullige Steve Buscemi maken deze film bijzonder geestig. De drie hoofdrolspelers lijken gegoten voor hun rollen
®Tc
Alvast mijn complimenten voor het castingbureau. 2 betere bitchen hadden ze niet kunnen vinden. Echt 2 mensen waarmee ik niet overéén zou komen. En dan smijten ze achter die 2 Buscemi aan.
Verder loopt het rustig zijn gangetje maar wordt het nergens hoogstaand waardoor Ghost World zich kan onderscheiden. Lekker luchtig allemaal maar ect grappig vond ik het niet worden.
***
Mescaline
Wat een heerlijke kijk ervaring was deze film toch! vind het verhaal origineel verzonnen en de personages zeer realistisch, leuk ook van de sarcastische stukken! dat kan ik altijd wel erg waarderen in films!
Scarlett Johansson zet hier zoals gewoonlijk weer een pracht rol neer maar Thora Birch, doet daar zeker niks aan onder!
Geweldig acteer-duo en eerlijk gezegd vond ik dat Thora Birch in deze film er toch echt wel boven uit stak! ookal deed Johansson het ook zeker niet slecht, Birch draagt de film toch net even wat meer naar boven toe!
Hou het voor nu op een 4,5, dit gaat zeker 1 van de films worden die ik ieder jaar weer opnieuw ga bekijken!, dikke aanrader!
Denden 100 Piek
Eindelijk weer eens mezelf laten verrassen door een film waar ik helemaal niks van afwist, ik kwam deze toevallig tegen op imdb en had meteen al het gevoel dat ik deze moest zien. Soms heb je dat gewoon.
Thora Birch en Scarlett Johansson zijn geweldig als de twee cynische tieners Enid en Rebecca die net zijn hun diploma hebben gehaald, maar voor de rest niet echt een idee hebben van wat ze willen doen. De maatschappij waarin ze zijn opgegroeid doet hen helemaal niks en ze hebben kritiek op iedereen. Als Enid een oudere vent ontmoet genaamd Seymour (fantastische rol van Steven Buscemi), begint ze hem steeds vaker te zien en het is al gauw duidelijk, ondanks dat ze hem probeert te helpen om een date te krijgen, dat ze gevoelens voor elkaar hebben.
Wat ik nog het mooist vond is dat Enid's denkwijze over de wereld en hoe weinig ze erin thuis hoort steeds meer bevestigd wordt. Zo is het einde van de film ook zeer toepasselijk en ik denk niet dat een typisch happy end gewerkt zou hebben. Rebecca laat verrassend genoeg zien dat zij wél prima kan meedraaien in de maatschappij, en zo groeien de twee beste vriendinnen steeds meer uit elkaar. Dat is het soort drama wat ik zeker kan waarderen, want als er iets is waar ik een hekel aan heb is het wel overdreven sentiment. Niets van dat in deze film. Het is een klein verhaal met boeiende thema's en personages die volledig overtuigend overkomen, wat toch altijd weer genieten is tussen alle typische romantische zooi en dramatisch sentimentele dramafilms.
Ghost World is een mooie film waar ik goed in kon komen, de balans tussen komische situaties en drama was perfect en ik raakte echt gehecht aan de personages. Vooral Seymour vond ik sympathiek, en ik kan me ook wel een beetje identificeren met hem en zijn karakter.
s0062423
Best een overgewaarde film. Afgaande op het stempatroon van verschillende users hier, moest dit wel een waanzinnig goede film zijn. Het tegendeel is eerder waar. Meer dan een vrij tot zeer standaard coming of age drama zie ik er niet in, buiten dan ééntje met een wel heel leuke rol van Johansson.
Cynisch vind ik Ghost World nergens, af en toe scherp, maar zeker niet cynisch. Birch speelt vrij overtuigend een sarcastische bitch, maar stelt zelf als personage hopeloos teleur. Buiten een beetje zeuren over alles en iedereen doet ze eigenlijk niet al te veel, wat van haar een hopeloos iemand maakt. Johanssons personage daarentegen is sterker, maar krijgt dan weer iets te weinig schermtijd, waardoor we het enkel moeten stellen met het geklaag en gezaag van Enid en haar enigzins dubbele gevoelens voor een al even uitgebluste vent. Seymour wordt sterk neergezet door een immer goed acterende Buscemi, maar is ook al zo'n niet al te interessant personage.
Net als het verhaaltje en diens personages is de filmbeleving ronduit saai, maar een paar knappe acteerprestaties, een geweldige bijrol van Sheridan en een paar goedgeplaatste moppen tillen de film net boven de middelmaat. Misschien ligt het verhaaltje mij gewoon niet zo goed en kan ik gewoon niet al te veel sympathie opbrengen voor een met zelfbeklag overgoten en tegelijkertijd hoogst egoïstische tienermeid.
Zandkuiken
Deze prent maar eens aan een herziening onderworpen en die viel reuze mee. Fijn sfeertje en een aantal grappige momenten zorgen ervoor dat Ghost World makkelijk naar de 4 sterren zweeft. Leuke acteerprestaties, niet in het minst van een alweer zeer sterke Steve Buscemi. Ook de twee meiden doen het overtuigend.
Eigenlijk ben ik het helemaal eens met jou, nergens wordt de film vervelend of saai, maar er mist iets. Er zit weinig passie in de personages en ondanks dat de cast een formidabele prestatie neerzet. Er werd te weinig uitgehaald, Johansson haar rol was gewoon een beeldvuller, waar ze er meer uit hadden kunnen halen.
Birch haar rol is erg uitvergroot, ene keer sympathiek, de andere keer onbegrijpelijk. Buscemi is heerlijk als oude nerd.
Ik vond het begin nog wel leuk, ze haalden wat rare streken uit, waar je toch nog wel om kon lachen. Naar mate de film vorderde werd de film wat simpeler in mijn ogen en werd het meer een dramafilm dan een film met cynische, zwarte humor. Dat had echt niet gehoeven!
Daar komt nog de aparte muziekkeuzes in de film bij, wat heel erg uit de toon valt, maar ook wel weer z'n charmes heeft.
Weet nog niet precies wat ik moet denken, ga voorlopig voor
Arnie
Leuke film. Beter te verteren ook dan Happiness van Solondz (die vergelijking valt natuurlijk niet te vermijden), doordat de sfeer in Ghost World niet alleen cynisch, maar vooral ook vaak vertederend was. De kleuren zijn mooi, de muziek zelfs geweldig, de personages, met name Enid en Seymour dan, aandoenlijk. Verder droegen die shots met vreemde mensen op de achtergrond ook zeer bij aan de sfeer, wat een gevoel voor detail!
Het grootste minpunt is inderdaad Scarlett Johansson; helaas is de vergelijking van haar acteerprestaties met die van een natte dweil terecht. Tieten naar voren, totally ongeïntereseerd kijken en dat is het dan.
Maar nogmaals, erg leuke film met bijzondere vermelding voor de muziek.
maxcomthrilla
Met Crumb en The Bad Santa stelde Terry Zwigoff mij 2 x hevig teleur vanwege haperende zwarte humor. Gelukkig toont hij met Ghost World aan dat hij ook uit een ander vaatje kan tappen. Lekker veel droge humor en knotsgekke personages. De lessen op de zomerschool zijn geweldig en geven perfect aan wat voor een pak aan willekeurigheid, de tieners in deze film ten dele vallen. De scenes met die tankstation dude zijn minstens zo komisch, ik heb ook goed kunnen lachen als die jongen achter de balie weer eens in de problemen kwam dankzij een gemene truc van Enid. Oh, ja: Steve Buscemi is een absolute held in een gedenkwaardige rol! Dikke 4*
Halcyon
Van dit soort films lust ik wel pap moet ik toegeven. Niet te groots, vrij subtiel, bij wijlen ontroerend maar ook zeker droogkomisch en soms zelfs ronduit hilarisch.
Fijn om te zien dat de personages echte mensen zijn met hun eigen bizarre maniertjes. De dagdagelijkse situaties waarin ze verzeild geraken zijn precies daarom boeiend om volgen. Een beetje uit het leven gegrepen, zeg maar.
Alle personages zijn uitstekend gecast, maar Steve Buscemi steelt voor mij de show als een manische verzamelfreak die eigenlijk veel warmer en oprechter is dan de gemiddelde Jan Modaal.
Ook genoten van de geestige dialogen en sommige geweldig humoristische scènes: Steve Buscemi die amok maakt in het pompstation bijvoorbeeld.
Enig minpunt is dat Enids beslommeringen meer screentime krijgen dan die van Rebecca. Had graag wat meer evenwicht hierin gezien. Maar voor de rest een scherpe tragikomedie die ik mettertijd zeker ga herzien.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Erg fijn filmpje.
Sfeer is voor mij een belangrijk onderdeel voor de beoordeling van films. Bij Ghost World zit dat wel goed; mooi kleurgebruik, dwaze types (we zien zelfs de eerste New Kid) in een - toch - doorsnee dorpje, fraaie settings en natuurlijk Enid die er een nog schepje bovenop doet.
Dé perfecte rol voor Steve Buscemi (al heeft hij inmiddels bewezen dat hij diverse rollen aankan). Seymour is precies hoe ik Buscemi voor me zag toen ik Buscemi voor het eerst (ooit) in beeld zag verschijnen. Niet vreemd dat hij uitblinkt met de vertolking van dit personage.
De film verloopt vlot, wordt nooit sloom of gezapig, ook al gebeurt er niet gek veel. Veel komische momenten die de, op de loer liggende, dufheid moeten voorkomen - en dat ook doen.
De film had w.m.b. ook mogen eindigen nadat Newman met de bus vertrekt . Was imo nog treffender geweest.
david bohm
Aangename film met een interessante cast waar Ms Thora Birch de boel toch aardig wegblaast. Dit komt ook door haar personage Edin die over ieders gevoelens heen walst en problemen heeft met het volwassen worden. Ik vind Ms Birch trouwens behoorlijk sexy met die zwarte montuur op dat neusje van d'r, meer nog dan Ms Johansson in deze film. Het is gebaseerd op een comic zoveel heb ik begrepen maar daar merk je niet zo veel van vind ik.
Jessen0wnt
This is so bad it's gone past good and back to bad again.
Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier over moet zeggen. De film is onderhoudend en gewoon heel erg leuk, maar had voor mij ook een kleine ondertoon omdat het eigenlijk vrij triest is wat er gebeurt hier op het scherm. Enid is iemand waar je enorm veel sympathie voor krijgt, gedurende de film. Haar eenzaamheid vond ik nogal voelbaar, waardoor vooral de tweede helft van de film best wel zwaar werd.
Naast de ondertoon is de film enorm grappig, kent het enorm veel leuke uitspraken, is het mooi en duidelijk in beeld gebracht en kent de film een sterke cast die met vol enthousiasme deze film in gaat. Scarlett vind ik altijd wel goed spelen, hier kon ze lekker haar ei kwijt met een dont-care-uitstraling.
Grappig, maar ook heel erg eenzaam. Komedie met diepte.
3,5 ster
wwelover
Interessante komedie/drama, maar af en toe ook wel wat saai. Het verhaal is over het algemeen goed, maar er hadden meer Seymour momenten in gemogen, en het einde was een beetje vaag. De film moet het natuurlijk ook vooral hebben van de cast, Buscemi is zeker een ondergewaardeerde acteur die hier weer schitterd en de twee dames zijn ook erg sterk. Goede muziek ook.
wendyvortex
Laatste dag van een weekje vakantie en dus verwennen we ons maar even met een herkijk van deze schitterende film.
Het nogal hoge Wendy-persoonlijksheids-gehalte van hoofdpersonen Enid en Seymour maakt dit nogal een humoristisch inzichtje in mijn eigen persoonlijkheidje.
Als ik al zo'n vraag zou moeten beantwoorden "op welk filmpersonage lijk je het meest?"dan is hier uw antwoord!
Gebasseerd op de graphic novel.
Meesterwerk!
FlorisV
Pas deze film weer 2x bekeken, nu in totaal 4x genoten. Elke keer lig ik dubbel van de humor, maar ik heb het idee dat sommige dingen de minder oplettende kijker makkelijk voorbijgaan, afgezien van de slapstickachtige dingen die je ook ziet (het valt op hoe vaak er door onhandigheid of zenuwen iets valt bijvoorbeeld). Ik vind het moeilijk de film aan te raden aan mijn ouders vanwege het vuile tienersarcasme in het begin, hoewel de film naarmate die vordert juist erg warm is.
De eindscene begrijpen velen niet maar het is inderdaad iets waar in het midden al op wordt gehint: Enid wil gewoon weg, zonder een bestemming te hebben. Je zou het kunnen zien als het afsluiten van een hoofdstuk in haar leven: losgeweekt van de tienerwereld en de toch wel verschillende Rebecca en nog geen concrete nieuwe plannen (door een kortzichtige politiek correcte policy, waardoor haar kunstenaarstalent wordt genegeerd en waarschijnlijk het trutje met de "objet trouvé" kleerhangertjes de studiebeurs krijgt). En een soort uitgestoken middelvinger naar de Ghost World, ze zoeken het maar uit! Maar ABSOLUUT geen zelfmoord, dat zou nergens op slaan. Enid mag lijkbleek zijn (soms zelfs met lijken-lippenstift), ze geeft nergens een hint zelfmoord te willen plegen.
Overigens is Thora Birch een echte blondine, dit kun je zien doordat haar ogen veel te blauw zijn voor een brunette en haar pigment van zichzelf erg bleek. Opvallend vond ik ook dat haar benen 2x zo dik zijn als die van Scarlett Johansson....een stevige meid zeg maar, maar Scarlett was 16/17 ten tijde van de film en dat was eigenlijk wel te zien aan haar tengerheid.
De titel Ghost World wordt uitgelegd op de DVD. Het betekent eigenlijk dat veel dingen die vroeger authentiek waren, door de commercie nog maar een schim zijn van wat ze waren. Politiek correct, maar niet eerlijk en puur gericht op winstbejag. Neem bijvoorbeeld de gelikte "ragtime" popmuziek in de kroeg waar Seymour zich zo aan ergert: een blanke zanger uit suburbia die zingt dat ie zo hard gewerkt heeft op de kantoenplantage, op een rockritme met ragtime achtig gitaargejank ...kan het nog nepper? Dit thema is in veel andere scenes te vinden: de zogenaamde 50s tent, de zogenaamde "Masterpiece" videotheek, de schijnheilige Coon's (pardon, Cook's) Chicken, de bioscoop die vooral meer consumptie van rotzooi opdringt zonder zich te interesseren voor de kwaliteit ervan.
Kijk deze film vaker, werkelijk alles klopt!

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Lilja 4-ever

Lost in Translation
Drama, 2003

Buffalo '66
Drama / Romantiek, 1998
vrouwelijke vriendschapgebaseerd op striphigh school graduationbeste vriendinhigh school friendscynicalsocial outcastart classrecord collectorplasterpersonal ad blues musicnunchakuprank telephone call post-credits scene