menu

Ghost World (2001)

mijn stem
3,54 (1188)
1188 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland
Komedie / Drama
111 minuten

geregisseerd door Terry Zwigoff
met Thora Birch, Scarlett Johansson en Steve Buscemi

Ghost World is een film over de eigenzinnige tieners Enid en Rebecca. Na het afstuderen zijn zij ervan overtuigd dat zij hun idealen zullen waarmaken. Zij hebben genoeg van het moderne Amerika met winkelcentra en massale eetgelegenheden. Met hun cynisme sparen ze niemand en denken ze klaar te zijn voor de volwassen wereld. Hun leven ziet er echter niet geweldig uit. Ranzige baantjes worden afgewisseld met hopeloze liefdes. Rebecca wordt serveerster bij de lokale coffee shop om haar huur te kunnen betalen. Enid komt in contact met de eigenaardige Seymour en stort zich in een opmerkelijke liefdesrelatie. In de strijd om het mysterie van volwassenheid te ontrafelen, worstelen Enid en Rebecca met hun identiteit en de beloftes die zij lang geleden aan elkaar hebben gedaan.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=4WmCBRkWJ54

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van FlorisV
5,0
Lord Flashheart schreef:
(quote)
Ik heb inmiddels gelezen dat zowat alle grote recensenten deze film de hemel in prezen, op 1 na: de inmiddels overleden Andrew Sarris. Het grappige is dat hij precies dezelfde problemen heeft met het personage van Thora Birch. Ik durf zelfs te stellen dat zij een soort tegenpool van Amelie is: waar Amelie geluk probeert verspreiden, is Enid iemand die vooral ellende brengt. Dat soort personages kunnen bij mij nooit sympathie wekken. Ik ben dus in de minderheid, maar ik sta zeker niet alleen met mijn vraagtekens bij deze film.


Enid brengt niet moedwillig ellende, eigenlijk is ze voor Seymour een engel (en wil ze dus wel degelijk geluk brengen...zich zelfs aanbiedend als personal dating service...heeft iemand zo'n goede vriendin gekend?). Alleen zo jammer van dat "kip van het nikkertje" uithangbord, dat Seymour wordt ontslagen daarom. Maar om een tiener nu de schuld te geven van zo iets...

Amelie wekt minder sympathie bij me op omdat ze een stroop uitdelende sprookjesfiguur is in een gesuikerde nepversie van Parijs. Juist de indoctrinatie met dat soort zoetsappige wereldbeelden kweekt gefrustreerde en boze Enids. Als we wat minder leugens verteld krijgen hoeft er ook minder woede te zijn en satire gemaakt te worden.

Overigens deel ik de achterdocht bij een te grote unanimiteit van recensenten! Het riekt in deze tijd steeds meer naar overgekopieerde internetmeningen...

avatar van FlorisV
5,0
Film Pegasus schreef:
Maar de wereld rond haar draait anders dan ze verwacht had. En het is moeilijk om je plaats te vinden tussen beide werelden. Daarom ook ghost world zeker? .


Nee dit wordt uitgelegd in de featurette van de dvd...de Ghost World is onze huidige wereld, een schim van dingen die ooit authentiek waren en inmiddels politiek correct en vaak op een walgelijk foute manier commercieel zijn gemaakt. Zoals daar zijn de "Taj Mahal of 50s diners", Wowsville, de "Masterpiece" Movies videotheek, Coon's (pardon Cook's) Chicken...haal het laagje vernis er af en wat je aantreft is afzichtelijk of leeg.

avatar van des1
4,5
Sublieme film, om zoveel redenen. Verfrissend om eens de wereld vanuit the girl perspective te zien. In dit geval twee puber meisjes met hun particular hangups en vooral heel veel dingen die ze tegenstaan. Thora Birch (yep, dat schattige dochtertje van Ryan in Patriot Games en natuurlijk American Beauty) en Scarlett Johansson zijn perfect als verveelde tieners met vage ideeën om het anders te doen. Let op de af en toe opmerkelijke camera angles en het feit dat personen heel vaak full body in beeld zijn, om het ongemak met zichzelf nog wat meer kracht bij te zetten. Vondst ook Buscemi als nerd en Douglas als de art teacher.

avatar van john mcclane 2
4,0
wat een heerlijke cast.
Heerlijke Steve Buscemi.
dit soort films kom je niet vaak tegen.
van Thora Birch hebben we helaas niet heel vaak meer gehoord na het sterke American Beauty (1999) en dat is jammer.
Ook cool dat Johansson na het mega commercieel werk ( waar niks mis mee is ) ook nog steeds voor dit soort werk gaat,,,zoals in her,,,en under the skin.


avatar van Ajax&Filmfreak
4,0
Hopelijk ook in nederland.

avatar van IH88
3,5
“I can't relate to 99% of humanity.”

Originele en wat donkere coming of age film. Thora Birch en Scarlett zijn uitstekend als sarcastische en alles hatende tieners die na High School steeds verder uit elkaar drijven. De film heeft veel humor maar ook een erg donkere ondertoon.

Vooral Enid (Birch) raakt steeds meer vervreemd van alle mensen om haar heen en het is geen plezier om naar te kijken. Alleen haar band met Seymour (de altijd geweldige Buscemi) zorgt voor wat lucht. Scarlett heeft als Rebecca een wat minder goed uitgewerkte rol, maar ze doet het uitstekend. Het einde kun je als een bevrijding zien voor Enid. Of dit nu een donker of vrolijk einde betekent, is voor meerdere interpretaties vatbaar.


avatar van FlorisV
5,0
Gizzmann schreef:
Bij de Graphic Novel zijn het eigelijk allemaal, hoe zou ik het noemen, fragmenten. Het hoord niet allemaal achter elkaar. Eerst gebeurde er dit, even later dit.


Het zijn losse cartoons geweest die ooit in een meidenblad hebben gestaan ala Tina/Fancy. Oh ironie...

4,0
Puik verhaal - en op zowat alle vlakken foutloos in beeld gebracht - over twee eigenzinnige tieners cynisch-kritisch tegenover de maatschappij en het indvidu en waarvan er ééntje zelfs destructief te werk gaat en uiteindelijk in vereenzaming verzeilt en laat beseft dat net als de afgeschafte lijnbus die toch eens langs komt, ook voor haar een ommekeer in haar opvattingen zich opdringt.
Een levensles inhoudend verhaal schitterend vertolkt door de ganse cast. Te onthouden vooral de veelzijdige klasse van Steve Buscemi en de overtuigende hoofdrol van Thora Birch, die we anders niet zoveel te zien krijgen.
Als deze film te plaatsen is onder de "coming-on-age"-filmpjes, dan is dit toch één van de allerbeste.

avatar van durange
5,0
Prachtige coming of age film met een wat donkerdere ondertoon dan de meeste. Uniek in zijn soort en een absolute aanrader. Ik hoop nog meer van dit soort films te vinden maar vaak blijven ze wat oppervlakkig.

avatar van arno74
3,5
Aangename frisse film met aardig wat zwarte humor en goed uitgedachte personages. Twee verveelde tieners (Thora Birch en Scarlett Johansson), waarvan eentje (Thora Birch) behoorlijk retro is, hebben lak aan alles en plagen een oude nerd (Steve Buscemi) die platen verzamelt en op zoek is naar een relatie. De personage van Thora Birch raakt in hem geïnteresseerd. Meer plot is er eigenlijk niet, maar dat is meer dan voldoende om als kijker de scherpe en soms botsende persoonlijkheden te leren kennen. De drie hoofdrolspelers dragen met hun interacties deze fijne komedie die erg vlot wegkijkt. 3,5*

avatar van FlorisV
5,0
(verwijderd) schreef:
De latente seksuele spanning in het verhaal had een heuse climax verdient: [helaas geen echte spoiler] Enid ontdoet zich van haar jurkje dat ze later in haar "yard Sale" aan de blonde vrouw voor $500,- wilde verkopen, en verliest haar maagdelijkheid in een wilde nacht met haar Seymour. Een gemiste scene, helaas.

.


Dan heb je de scene gemist waarin Enid wel degelijk het bed deelt met Seymour, er wordt alleen weggedraaid door de camera naar het wiegende hobbelpaard. Ik weet alleen niet of dit nu voor of na de yard sale plaatsvind. Maar beide meisjes zijn al geen maagd aan het begin van de film, dat zeggen ze in het begin al met de opmerking "that let's us off the hook" over die duivelsaanbidders die misschien wel maagden offeren. Dus Enid heeft die jurk waarschijnlijk wel gedragen tijdens haar eerste keer maar dat was niet met Seymour.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:21 uur

geplaatst: vandaag om 18:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.