• 9.375.261 stemmen

Met onder meer: Thora Birch, Scarlett Johansson en Steve Buscemi

Releasedatum: 14 februari 2002

Plot Ghost World

"Accentuate the negative."

Ghost World is een film over de eigenzinnige tieners Enid en Rebecca. Na het afstuderen zijn zij ervan overtuigd dat zij hun idealen zullen waarmaken. Zij hebben genoeg van het moderne Amerika met winkelcentra en massale eetgelegenheden. Met hun cynisme sparen ze niemand en denken ze klaar te zijn voor de volwassen wereld. Hun leven ziet er echter niet geweldig uit. Ranzige baantjes worden afgewisseld met hopeloze liefdes. Rebecca wordt serveerster bij de lokale coffee shop om haar huur te kunnen betalen. Enid komt in contact met de eigenaardige Seymour en stort zich in een opmerkelijke liefdesrelatie. In de strijd om het mysterie van volwassenheid te ontrafelen, worstelen Enid en Rebecca met hun identiteit en de beloftes die zij lang geleden aan elkaar hebben gedaan.

avatar van wackyboy

wackyboy

quote IMDB over de acteur Dave Sheridan (the nunchaku guy):

Dave's character in the Red Hot Chili Peppers video "By the Way" is a reprise of his role as "Doug" in Ghost World.

avatar van unholylove

unholylove

Ik vond dit best een hele mooie film....

beschrijft precies hoe tieners zich voelen zeker als ze een beetje buiten de boot vallen....

ik kon me best goed met thora indentificeren en dat vind ik vaker het mooie aan een film dat je jezelf ken herkennen.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ghost World is een hele fijne, kritische film. Thora Birch speelt voortreffelijk de rol van het tienermeisje dat problemen heeft met de gevestigde orde en in de verwarring op zoek gaat naar haar identiteit. Alleen vind ik het plot een beetje mager en de kritiek niet bijtend genoeg. Ook vind ik sommige personages misstaan in de sfeer die Ghost World schept. Ik vind die vent met die nunchakus juist erg irritant; een te grote overdrijving in het cynische wereldje dat de film probeert te creeeren. Ik geef 3,5 sterren.

Mooie Seymour-quote: I can't relate to 99% of humanity.

avatar van gotti

Het gegeven van twee meiden die net zijn afgestudeerd en hun idealen willen naleven vond ik erg leuk, maar de film vond ik hier en daar een beetje inhoud missen. Wel zit de film vol met scherpe, cynische humor en fantastische typetjes (Buscemi was fantastisch als platen verzamelende loser en ik lag ook dubbel om die nuchanku gast).

Kortom een leuke film die hier en daar een beetje diepgang en inhoud mist. 3,5*

avatar van Macmanus

Macmanus

Hele goeie film,

Het eerste uur was echt HEEL goed, Hilarische dialogen, en hele leuke personages zoals, Brad Renfro echt zo heel sloom

Die baas van die winkel (leek op Apu uit de Simpsons) en die klant,

Sidewinder Boss: Fuck you!

Doug: You wish! You gotta buy me dinner first!

Hilarisch

En NATUURLIJK de man die op de bus wacht SUPER.

Alleen na een uur word de film iets minder grappig en wat minder interessant, tot ongeveer de laatste 10 minuten die weer erg goed zijn.

4 sterren maar ga deze film zeker nog eens kijken dus er is kans op hoger.

O ja en natuurlijk SUPER acteerwerk van Thora Birch en de altijd zo mooie Scarlett Johansson

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Scarlett Johansson ken ik niet zo goed, maar ze was wel leuk, en acteerde goed. Thora Birch vind ik knap en lief, maar in deze film wel erg dorky

avatar van starbright boy

Ook hilarisch vond ik Illeana Douglas als die kunstlerares.

avatar van lorelei

lorelei

geweldige film! Heerlijke droge opmerkingen en leuke humor.

Tegenwoordig zie je wel steeds vaker films waarin jonge meiden op oudere mannen vallen.

Vlak voor het einde werd het een beetje saai.

Het einde zelf vond ik wel goed gevonden. Toch riep dat einde een paar vragen bij me op. Want het was zo opeens vond ik.

iig, leuke film, goeie cast en dus 4*

avatar van renske

renske

lorelei schreef:

Volgens mij is het meer een kwestie van dat het jou meer opvalt, want het is zo'n beetje van alle tijden. The Graduate blijft wat dat betreft een eenzame eend in de bijt.

avatar van T.O.

T.O.

Vergeet American Pie niet

avatar van meerhoff

meerhoff

"You broke my nunchaks, man. You're payin' for it!"

avatar van Menni

Menni

Hoe fijn het soms kan zijn een film én daardoor je mening te herzien. Eerste keer viel 'ie me best wel behoorlijk tegen, zojuist ben ik dan toch nog volledig gevallen voor Ghost World. Andere omstandigheden, nieuwe inzichten, geschiktere stemming, beter moment, wie zal het zeggen? Maakt ook weinig uit, belangrijkste is dat ik er weer een heerlijke filmervaring bij heb.

avatar van Beejeej

Beejeej

mja, dit was een aparte film om me maar even zachtjes. ik zie zojuist overigens nog even een evenzo aparte toegift langskomen, lol.

best een toffe film, riep veel vragen op, beantwoordde er een aantal, veranderde een aantal keren van koers en liet een raar einde achter.

mooi dat je op canal+ toch regelmatig zomaar een leuke film meepakt

een 8 = 4 *

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Ik hoorde laatst iemand het einde van ghost world uitleggen als volgt:

(big spoiler) De bus waar het oude mannetje (die steeds op dat bankje zit) en Enid uiteindelijk in weg rijden staat voor de dood van de oude man en de zelfmoord van Enid. De hele film draait er dan blijkbaar om dat Enid nergens thuis hoort en er daarom uiteindelijk een einde aan maakt.........Dit werpt wel een ander licht op de hele film...ik vond het een tamelijk vrolijke film.....

avatar van Hobbes

Hobbes

Daar heb ik al meerdere discussies over gelezen waar deze opmerking ook voorbij komt. In de graphic novel kwam het wat mij betreft duidelijker naar voren dan in de film en stapt Enid inderdaad uit het leven.

avatar van Jordy

Jordy

Jeetje, interessant zeg. Nog maar 's kijken (met dat in m'n achterhoofd)

avatar van Beejeej

Beejeej

hmmm, het kwam bij me op, maar het was al laat

avatar van Pitbull

Pitbull

Geen moment aan gedacht, was zelfs vergeten om het stukje na de film met Donny te bekijken.

Ik heb nu al moeite om, met deze suggestie van de betekenis van het einde, er niet een half punt bij te doen.

avatar van jassonn

jassonn

Net gezien en vond hem erg goed.Het eerste uur is erg grappig daarna wat minder maar toch goed.Het einde was vreemd maar na het berichtje van Bennie jolink net gelezen te hebben vind ik het wel een mooi einde. 4*

avatar van Tomtommer

Tomtommer

Sorry. De film kon mij niet bekoren. Ik gaf hem slechts 2* en toch verwachte ik er aanvankelijk veel van.

De film speelt zich af tegen een (volgens mij) te traag tempo. Ik heb ook de indruk dat het einde niet bij het verhaal past.

Ik ga waarschijnlijk hierop wel reacties krijgen, maar ik had er meer van verwacht.

Eigenaardige film, dat wel!

avatar van Bloompje

Bloompje

Ik was helemaal weg van het nr Devil got my Women. Prachtige muziek in deze film!

Mister_Pink

Kan iemand me vertellen of de rol van Buscemi groot/goed genoeg is om (voor een Buscemi fan) aan te schaffen?

avatar van Jordy

Jordy

Zeker!

Top!

De film heeft een opvallend hoge score op IMDB! Morgen even op zoek dan maar.

Mister_Pink

Ghost World vertelt het verhaal van twee cynische tieners, Enid (Thora Birch) en Rebecca (Scarlett Johansson). De meiden zullen hun plaatsje in de maatschapij moeten vinden, nu ze klaar zijn met hun school. Enid weet wat ze niet wilt, en dat is meedraaien in de maatschapij die zij zo graag bekritiseert, samen met haar vriendin. Terwijl Enid zich in een opmerkelijke relatie wikkelt met de platenverzamelaar, Seymour(Steve Buscemi), is Rebecca bezig met haar toekomst. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de vriendinnen uit elkaar drijven. Enid en Rebecca zijn alles behalve stereotypes, hebben overal een mening over en gaan sparen niemand met hun comentaar.

De vormgeving is uitstekend, er is duidelijk veel aandacht aan gegeven. Mischien ook niet zo gek, aangzien Ghost World een verfilming is van de gelijknamige underground comic. De Cast is werkelijk perfect! Thora Birch en Scarlett Johansson komen erg overtuigend over, en de bijrollen zijn zeker noemenswaardig. Steve Buscemi weet altijd indruk te maken, en zeker wanneer hij de loser speelt.

Ghost World is een heerlijke zwarte komedie/tiener-drama die zoveel meer diepgang heeft dan de standaard.

Mister_Pink

Wat ik ook erg bijzonder vind, is dat de film erg eenzaam is en tegelijkertijd heel erg grappig. Je ziet een veranderende wereld, en de mensen die daar niet in passen. Heel erg bijzonder. Ik heb de film inmiddels al 3 keer gezien.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Blijft een bijzondere film. Lekker cynisch, grappig en origineel én met bijzonder goede acteerprestaties van Steve Buscemi en Scarlett Johanson.

4.5 sterren.

Mister_Pink

Ik vind Birch echt ontsettend goed! Het einde is wel erg zielig.

avatar van Yak

Yak

Het overkomt me best vaak dat ik een film zie die heel veelbelovend begint, maar in de loop van het verhaal in elkaar zakt. Ghost World was juist het omgekeerde: in het begin leek het allemaal heel erg 'cool' en te geforceerd cynisch/verveeld ("we're totally gonna call him", "we're totally gonna go there", "how totally amazing"), maar naarmate de film vorderde werd het mooier en mooier. Ik kon me ook goed verplaatsen in Enid en Seymour die met verbazing en tamelijk cynisch de wereld om hen heen gadeslaan. Die scene op Seymour's date, waar zijn diepgewortelde muziekliefde op de proef wordt gesteld door Solid as a rock (wat zo ongelooflijk veel zei over de vrouw met wie hij de avond doorbracht) was natuurlijk erg grappig maar ik kon me ook preciés voorstellen hoe Seymour zich op dat moment moet hebben gevoeld.

Buscemi is in zijn rol als Seymour werkelijk verbluffend. Zelden pasten een filmkarakter en een acteur zó goed bij elkaar. Thora Birch vervulde haar rol ook perfect. Scarlett Johansson werkte me nogal op de zenuwen met haar volstrekt interesseloze gemompel, maar dat was waarschijnlijk ook precies de bedoeling.

Een zeer fijne film. 4* voor nu, zou nog wel eens met een halfje omhoog kunnen gaan.

Mister_Pink

Normaal gesproken erger ik me aan die komedies waar de nadruk ligt op dat amerikaanse geblaat. Verschil is dus dat de nadruk er hier niet opligt, dat het niet zogenaamd grappig is. Maar goed, dat lijkt me duidelijk!