Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Christopher Smith
Met onder meer: Franka Potente, Vas Blackwood en Sean Harris
Releasedatum: 4 augustus 2005
Plot Creep
"Your journey terminates here"
Kate (Franka Potente) wacht op de trein om naar huis te gaan. Terwijl ze wacht valt ze in slaap. Als ze wakker wordt, is het hele station verlaten. Gelukkig komt er nog een trein, maar ze blijkt de enige passagier te zijn. Halverwege een tunnel stopt de trein en de lichten gaan uit...
CaptainTwisted
Lang geleden een keer gezien. Weet wel dat ie erg spannend was op een aparte manier. Morgenavond nog maar es kijken op rtl 8.
juhnzun
Rare vage film lijkt wel of er hele stuken zijn weggelaten in de film
volgens de spoilers op de extra disc is het een mens van vlees en bloed die als baby daar is achter gelaten in dat ziekenhuis
maar waarom zien we niks derover in de film zelf en sinds waneer ken en mens van vlees en bloed door muren lopen heeft tie bovennatuurlijk krachten en om het feest kompleet temaken aan het einde blijkt tie gewoon verslaanbaar en dood tekunnen
Sid-the-gekste
De locatie is eigenlijk perfect om een spannende horrorfilm te maken. Het verhaal hierboven lijkt dan ook erg boeiend en spannend. Helaas is het allemaal heel erg slecht uitgewerkt.
De actrice die de hoofdrol heeft is één of ander blond en egocentrisch kreng. En acteren kan ze ook niet, maarja dat geldt dan meteen voor de hele cast. Het liefst zou ik zien dat die creep haar meteen al brutaal in stukken zou scheuren. Helaas gebeurt dat niet, erger nog, zij haalt zelfs het einde van de film.
De manier waarop ze in slaap valt is ook te belachelijk voor woorden. Ogen gaan dicht, camera blijft enkele seconden op haar gericht, ogen gaan weer open en het hele station is leeg. Alles in één shot, dit werkt gewoon niet. Als men de kijker wil laten geloven dat er heel wat tijd voorbij is gegaan, dan moet men toch even dat shot onderbreken.
De regisseur wil ons blijkbaar ook hints geven over het verleden van de creep. Zo krijgen we foto's en een operatiekamer te zien. Maar er wordt totaal niets uitgediept, tja dan kan je natuurlijk beter niets laten zien. Hier wordt de film dan ook totaal ongeloofwaardig. Hoe komt er een operatiekamer daar beneden?? En dan keer op keer die clichés waar je je als kijker aan gaat ergeren. Zo krijgen ze verschillende keren de kans om de creep makkelijk te vermoorden. Maar nee, dat doen ze natuurlijk niet. En zijn er nog meer voorbeelden. Dit zorgt ervoor dat de film gewoon niet eng en spannend is.
Het is ook vrij duidelijk dat die creep al een hele tijd daar actief is. Waarom heeft hij daar zolang vrij spel gehad? Op een bepaald moment had ik ook het idee dat er een hele bende van die creeps waren. Die kerel was gewoon overal.
Ik vind de film toch maar een tegenvaller. Het is wel leuk geprobeerd, maar veel te zwak uitgewerkt. Zonde, want hier had veel meer ingezeten!
Ben ik helemaal mee eens;)
de kardinaal
Tenenkrommend slecht. Ik irriteerde me constant aan de handelingen van de hoofdpersonen. En vreselijk langdradig vond ik het ook nog eens. Het akelige creepje weet iedereen wel erg gemakkelijk te vinden op elke plaats terwijl je ik weet niet waar kan rondlopen in een gigantisch metronetwerk plus rioolsysteem.Ongeloofwaardig.
Karl van H.
Aan de locatie zal het niet gelegen hebben: een claustrofobisch metrostelsel met al haar gangen en tunnels leent zich namelijk uitstekend voor een horrorfilm. Ook het gegeven dat je zicht meermaals afhankelijk is van het licht van een zaklamp is een spanningsopwekkend gegeven. Waar gaat het dan mis met Creep? Bij de titelheld, zonder meer. Het eerste halfuur is namelijk nog wel te doen. Eng wordt het niet en de spanning is ook nogal lauw, maar de potentie is er. Die potentie wordt echter direct om zeep geholpen zodra de 'creep' - of liever gezegd: zijn hoofd - in beeld komt; vanaf dat moment werd het eigenlijk meer een ietwat lugubere komedie. De creep is namelijk een belachelijk en lachwekkend personage. Natuurlijk, ik zou 'm 's nachts niet in een steegje tegen willen komen, maar dat geldt ook voor elke andere lelijkerd die zich net iets te lang niet gewassen heeft. Alles aan dit personage is belachelijk: zijn gilletjes, de manier waarop hij beweegt, zijn handelingen, zijn achtergrondverhaal (voor zover dat wordt gegeven) en vooral ook dat het zo overduidelijk is dat hij een acteur met een masker is. Maar niet alleen de creep is vervelend: regisseur Smith heeft het namelijk voor elkaar gekregen geen enkel sympathiek of aansprekend personage in deze film te verwerken; iedereen in deze film weet je op de een of andere manier wel te irriteren. Ook qua camerawerk of montage of acteerwerk valt er weinig bijzonders te beleven. Jammer ook dat Franka Potente de hoofdrol vervult, eigenlijk, want haar prestatie is zo weinig memorabel dat ik haar toch liever vervangen had gezien door een écht knappe vrouw, zodat er tenminste nog íets leuks te bekijken valt. Maar het einde was wel leuk gevonden, om dan toch nog met een positieve noot te eindigen.
Geniet gewoon van de horror ipv alles af te kraken en vooral over geloofwaardigheid
Karl van H.
Dat de film niet zo heel erg geloofwaardig is, vind ik persoonlijk niet erg. Wel dat 'ie niet eng of spannend is. En dan moet jij me even uitleggen hoe ik kan genieten van een horrorfilm die totaal niet eng is?
Tonypulp
Horrorfilms zijn nooit (zelden..) eng.
Sfeer/spanning/gore en originaliteit (of het juist omgaan met clichés) zijn veel belangrijker.
Karl van H.
Als ik me niet vergis zijn horrorfilms gemaakt om je bang te maken, althans, zo zie ik het. Dat veel films daar niet in slagen ligt er ofwel aan dat jij 'n stoere bink bent (
), ofwel dat die films gewoon niet zo heel goed zijn (in dit opzicht dan). Overigens is er in deze film ook geen sprake van spanning of goede gore of originaliteit. Sfeer, mwah, nog een van de beste punten van deze film en dan nog niet erg bijzonder.
Tonypulp
Ik vind het begrip 'eng' echt iets van vroeger, toen mensen nog onder de indruk waren van IT en ik zelfs evil dead eng vond. Die criteria moet je tegenwoordig echt niet meer toe willen passen omdat films nou eenmaal niet eng meer zijn. Vandaar dat spanning een veel beter begrip is om te hanteren, voornamelijk omdat de meeste films daar wél goed mee om weten te gaan en een bepaalde opbouw daarvoor aanhouden.
Als je écht gaat kijken of een film eng is kun je beter niet meer aan horror beginnen want dan kom je vrij bedrogen uit, zeker als je al wat gezien hebt, sowieso pretendeerd 'Creep' niet om eng te zijn, gewoon pulp met een sfeervolle setting. Bijna net zo dwaas als die criteria hanteren bij een film als titanic of avatar
. Beoordelen op wat het is, niet op wat het niet is, vind ik dan (in het algemeen hoor)
Karl van H.
Ik zal je eerlijk zeggen dat ik films met geesten vaak doodeng vind. Zelfs van die pulpprogramma's als Ghost Hunters word ik zenuwachtig. Dus het kan wel degelijk.
En als Creep niet pretendeert eng te zijn, wat probeert het dan wel te doen? Want het valt me nogal moeilijk überhaupt enige echt positieve punten aan deze film op te sommen. Gewoon jammer dat die creep er zo ontzettend belachelijk uitziet - vooral tijdens die scène dat Potente de zaklamp aanknipt en hij plotseling voor haar staat
Dat was toch niet als schrikeffect bedoeld, mag ik hopen? De bad guy haalt de hele film gewoon naar beneden, naar mijn mening althans.
Halcyon
Wat ik wel denk is dat je tegenwoordig minder gechoqueerd bent omdat de grenzen steeds verlegd worden en er een bepaalde gewenning optreedt. Maar engheid schuilt eerder in een goed scenario, niet zozeer in onscreen grafische horror, dus wat dat betreft maakt het weinig uit of een film oud of nieuw is.
Tonypulp
Uit m'n eigen belevenis. Ik heb al jaren niet meer dat ik iets eng vind, eng is natuurlijk nogal een ruim begrip, maar vind ik moeilijk toe te passen op de hedendaagse horror. Maar dat een film ontzettend spannend is ervaar ik nog steeds heel veel. Ik sta áltijd weer open voor elke film, ik ben niet voor niets zo zwaar onder de indruk van een film als 'Paranormal activity', komt enkel omdat ik zo opensta voor zulke scares.
Ook zeker, maar ik probeer mezelf toch altijd weer volledig te geven in de sfeer/setting van een film.
John Lee Hooker
Gisteren voor de tweede keer gezien.
Redelijke film. Aardig verhaal en een grappig einde.
Franka Potente acteert niet geweldig maar wel voldoende om door foutjes heen te kijken.
Sommige scénes zijn wat vreemd in elkaar gezet.
De neger in de kooi die zich doodschrikt is opeens heel kalm. Dat kwam echt niet goed over.
En het moment waarop hij er opeens niet meer tegen kan is ook raar, hij gaat opeens de ruiten doorslaan.
Daarna hadden ze die Creep makkelijk kunnen doden, toen hij op de grond lag.
Had beter gekunt.
-2,5-
Sander001
Opzich wel een leuke film. In het begin nog wel spannend maar de creep laat zich te snel zien, wat de spanning weg haalt. Enkele schrikmomenten maar absoluut niet eng. En zoals John Lee Hooker zegt is de neger erg kalm net zoals Kate. Wat niet bepaald realistisch overkomt in zo'n situatie! En dat moment waar hij de ruiten kapot slaat blijft hij gewoon 5 seconden bij die open ruit stil staan wat gewoon te voorspelbaar is...
Overal een redelijke film, leuk voor een donderdagavond.
Elineloves
Ik heb meer moeite met het niet goed uitgewerkte plot, dan met de rest. In principe kan ik vol lof zijn: Bloederig, spannend en af en toe een beetje ranzig, een duistere en grimmige sfeer (achtervolgingen in de donkere en verlaten gangen), en zelfs het acteerwerk is prima.
Het minpunt is voor mij de vragen die ik aan het einde van de film nog steeds had. Waarom leeft hij daar? Waarom ziet hij er zo uit? Wat zijn zijn beweegredenen? Als je een lekker bloederig filmpje wil zien, zit je bij deze aan het goede adres. Verwacht je enigzins diepgang? Dan zou ik hem voorbij laten gaan...
Tonypulp
Ik denk dat die open vragen (iets wat gelukkig meestal zo is bij dit type film) er vooral zijn zodat jij als kijker evenveel weet als de hoofdpersoon. Die weet ook niet wat d'r nou overkomt, moeten wij ook niet weten wil je een beetje spanning voelen
. Of moet er plots een professor met een ondergronds lab tevoorschijn komen en toegeven dat het een mislukt experiment is
?
Elineloves
Ja! Anders lig ik nog wekenlang mijn hersens er over te kraken, raak ik gefrustreerd en krijg ik slapeloze nachten ervan.
Nouja, zo erg is het nog niet, maar toch. Aan het einde van een film mag best iétsie duidelijkheid zijn. Anders heb je ook maar het gevoel dat je niks op bent geschoten vanaf minuut 1.
Ik dacht (of beter gezegd: hoopte) dat er nog wel een Creep 2 zou komen, maar die is er (nog) niet toch?
Tonypulp
Haha achja, vind 't wel z'n charme hebben, die non-logica in 't genre altijd
. Zou 't graag willen, een creep 2, maar zit er niet in denk ik. Maar als je geen genoeg krijgt van deze setting: End of the line geweldig filmpje ook
Hijs als baby daar achter gelaten in dat ziekenhuis
is dus ook gewoon een mens
dit was de verklaring die tezien was op extra disc
Elineloves
Ahá! Dat zegt me nu dus.... helemaal niks.
Toch nog maar eens herzien dan.
Hijs als baby daar achter gelaten in dat ziekenhuis
is dus ook gewoon een mens
dit was de verklaring die tezien was op extra disc
Welk ziekenhuis? Een ondergronds ziekenhuis?
Wat ik trouwens ook een beetje nep vond: de man in het riool aan het begin van de film zegt een kamer/gang tegen te komen waarvan hij niet wist dat die bestond. Heeft de creep die nou zelf gebouwd of zo? Want dat kan ik me maar moeilijk voorstellen...
juhnzun
Welk ziekenhuis? Een ondergronds ziekenhuis?
Hoe het percies zat weet ik niet meer maar het inderdaad om het ziekenhuis ondergronds
mr creepy was perongeluk achtergelaten als misvormde baby daarzo
dit heriner ik me nog zeer goed
als ik het goed meen te onthouden was der ook nog een conectie met 1 van die doktoren die daar werkte
Karl van H.
Je ziet inderdaad een foto van de creep met een dokter achter hem. Maar toch blijf ik het raar vinden dat er sprake is van een ziekenhuis... onder de grond. Het lijkt me gewoon niet zo'n hele praktische plaats voor een ziekenhuis. Maar goed, om de film dáár nou op af te rekenen gaat me ook wel een stapje te ver.
Trouwens, spoilertags lijken me niet ongewenst in jouw bericht
Trouwens, spoilertags lijken me niet ongewenst in jouw bericht
Nee maar het ziekenhuis was destijds niet ondergrond meende
het spoor was er later later overheen gebouwt nadat het ziekenhuis gesloopt was ofzo
Elineloves
Klopt Karl van H. Het is totaal niet logisch. Maar zo waren er wel meer dingen die ik niet logisch vond. Met dit in mijn achterhoofd ga ik hem toch maar weer eens opzetten.
TimZor
@606 genieten wil ik ook wel hoor van horror genoeg voorbeelden waar ik echt van genoten heb
Maar deze komt daar absoluut niet in de buurt hoor. Kan me haast ook niet voorstellen dat iemand dit een 4 wil geven maar jah gelukkig smaken verschil he
Meneer Bungel
Het lijkt me gewoon niet zo'n hele praktische plaats voor een ziekenhuis.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Frágiles
Thriller / Horror, 2005

The Hole
Thriller / Mystery, 2001
londen, engelandmetrocellarjachtkrankzinnigheidlondon undergroundontsnappenrape attempttreinsewervagrant tunnel