• 9.377.055 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.010)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

MdR14 schreef:

Harstikke leuke film, jammer dat sommige mensen niet schijnen te begrijpen dat een flim niet persé om diepgang gaat. Neem nou bijvoorbeeld de laatste Rambo, het verhaal was om te huilen maar het is toch een hele leuke film om te kijken. Avatar heeft dan wellicht alle clichés die ooit zijn uitgevonden, maar waarom zou dat slecht zijn? Een inhoudelijk slecht verhaal hoeft niet persé slecht te zijn, ik geef toe: het verhaal van deze film is niet erg orgineel, maar het loopt goed, en het is leuk om naar te kijken, dáár gaat het om. Diepgang is iets om een film beter te maken, maar wanneer zoals in deze film bijv. de omgeving zo goed in elkaar zit, de biologische dingen goed zijn bedacht, is het alsnog een leuke film.

Maar over mijn mening, ik heb hem in de bioscoop gezien, stunning gewoon (3D gezien), ze kunnen tegenwoordig écht alles maken.

Ik beweer ook niet dat een film vol met clichés en zonder diepgang per definitie slecht is, alleen in Avatar pakt het naar mijn mening gewoon erg bedroevend uit.

avatar van _manga_

_manga_

deze film is echt helemaal te gek!

de wereld is echt heel mooi, mooier dan dit heb ik nog niet gezien, elk detail was aan gedacht, en de film sleepte je helemaal mee, het verhaal is dan wel niet zo sterk en een beetje voorspelbaar maar ze hebben het zo verschikelijk goed en mooi uitgevoerd dat het echt helemaal niets geeft, het is niet de beste film ooit, maar ik denk wel de beste van 2009!

Jeejloow schreef:

@ Triple G

Als je een combinatie visuele pracht en goed verhaal perfect vindt, en je vindt dat avatar dat niet brengt, waarom geef je hem dan een perfecte 5?

Ooit een natuurdocumentaire gezien? Gaat me toch vooral om de beelden en niet het verhaal lijkt me. Ach ja er zijn veel verschillende niveaus. Voor mij kan een film met een mustiverhaal er in verwerkt niet. Voor anderen zal het wel werken. Zal ook grotendeels afhangen van smaak, leeftijd, intelligentie, filmervaring, perceptie, instelling,...

Mijn ervaring is dat een slecht (lees: basaal, weinig diepgang) en voorspelbaar verhaal KAN, op voorwaarde dat de film zichzelf niet te serieus neemt. Ik denk bijvoorbeeld aan de "Die hard" reeks. Of aan "Bad boys". Als een film zichzelf echter serieus neemt terwijl het verhaal en de actie bagger zijn, dan begin ik mij daaraan te storen.

Bijvoorbeeld: John Maclane die in een bebloede tanktop al zwetend een helikopter neerhaalt met een auto vind ik lachen. Over the top, geenszins te interpreteren als zouden de makers denken dat ze daarmee een serieuze actiescène hebben weggezet. Het is humor op zijn manier.

Bijvoorbeeld: Die legerleider in zijn robot die met een gigantisch mes in het laatste gevecht nog steeds niet kan winnen en waarin alle clichés uit de filmwereld aan bod komen (zeggen dat je gaat steken met het mes in plaats van het gewoon te doen, de redding-op-het-nippertje,...), dat is een serieuze scene. Daar krijg ik dus het schurft van!

Nam jij dat eind gevecht serieus? De man haalde zelfs een Rambo mes te voorschijn... (Cameron schreef het scenario voor Rambo 2). Leek me dus overduidelijk een vette knipoog.

Volgens mij neem jij de film veel te serieus. 't is gewoon zaterdagmiddag popcorn vermaak.

avatar van Moemsie

Moemsie

Samen met onze zoon van 9 in de bios gezien in 3D en we vonden em heel cool! mooie effecten, simpel verhaal misschien, maar is heel t hele leven niet een cliche..? Visueel prachtig, onderhoudend, even weg uit de werklijkheid..dat is toch de bedoeling van een film..? in dat opzicht goed geslaagd.

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Eigenlijk kan je het verhaal na een halfuurtje al raden(een SF versie van Dances with Wolves) maar de uitwerking naar het einde toe en de mooi gemaakte beelden maken veel goed.
Er zit ook wel een mooie boodschap in (één zijn met de natuur) en je kan er zo wat bijfantaseren.
Maar daarentegen staat dat de film evengoed op een kleine 2 uur kon of men had van die tijd gebruik kunnen maken om de dingen wat verder uit te werken en zo op een wat hoger niveau te brengen.
De personages bvb., hun achtergrond etc. en ook de toevalligheden mochten wat geminderd worden. Na 3 maanden gaat hij eens vertellen dat hij aanvankelijk contact zocht met de Na'vi om aan de legerleider hun zwakke punten te kunnen vertellen en nu blijkt toevallig dat ze morgen aanvallen dus inpakken en wegwezen maar.
Hij benaderd daarom ook nooit het niveau en het cultgehalte van een Star Wars.
Alles zit nogal in een vast goed-slecht plaatje. Ik denk dat al snel duidelijk was dat Stephen Lang de slechterik was. Het lag er wel heel dik op. Ik hou wel van karikaturische invulling van personages maar daarvoor is de stijl niet donker genoeg.
Het slechtste vind ik de muziek, als je bij elke scene muziek wil mag die wel van een steviger niveau zijn, deze is melig en vlak.
Maar een vermakelijke film al bij al, maar er moet niet veel diepgang verwacht worden.

TriplaR schreef:

Dus de mening van het grotere deel van de mensen is de enige juist mening? Lekker wereldje houd jij jezelf dan voor.

Een compleet uit de computer gerolde wereld wekt misschien meer verbazing op dan een 'normale' film aangevuld met special effects zoals in District 9, sommige mensen vinden juist die aanvullende special effects mooier en beter gedaan dan het animatiewereldje Pandora. (Ik las een tijdje terug een reactie van iemand die zei het idee te hebben naar één lang in-game film te kijken van één of andere computergame; Daar kan ik me ook aardig in vinden)

Uiteraard mag je vinden wat jezelf vind, net zo als het mijn mening is dat de visuele aspecten van avatar onovertroffen zijn tot nu toe. District 9 was ook een aardige film, maar naar mijn mening duidelijk minder dan Avatar. Ik neem aan dat je het prima vindt dat ik die mening heb.

Ik kan me trouwens niet herinneren ergens geschreven te hebben dat de enige juiste mening de mening van de meerderheid is. Dus waar je dat vandaan haalt weet ik niet. Ik zeg alleen dat de meeste mensen juist de visuele effecten geweldig vinden (en het verhaal wat minder, danwel slecht). Jij beweert dat de oscar voor de visuele effecten onterecht is. Je vergeet erbij te zeggen dat dat jouw mening is die door velen niet wordt gedeeld. Net zoals mijn mening door velen niet wordt gedeeld.

avatar van Triple G

Triple G

Peter Ho schreef:

Triple G zei volgens mij niet dat de combinatie perfect is, maar dat dat juist zorgt voor de perfecte film. En dat is Avatar inderdaad niet.

Een film die niet perfect is, vind ik niet perse een reden om hem minder dan 5 sterren te geven.

Perfecte films bestaan niet.

Correct. Een film hoeft wat mij betreft niet op alle fronten briljant te zijn om een 5 te geven. Gaat mij meer om beleving. Ik heb van deze film genoten ondanks mijn besef dat het hier niet om een "volmaakte" film gaat. Iedereen beoordeelt zo op z'n eigen manier. Dat schijnt hier te mogen.

avatar van Kevin13

Kevin13

Als hij dat zegt kun je er al uit afleiden dat het zijn mening is... Je hoeft niet elke keer als je iets zegt erbij zetten 'het is mijn mening'.

avatar van Maximilian

Maximilian

Wie heeft twee duimen en was blij toen de Oscar voor Beste Film naar The Hurt Locker ging?

This Guy

swollenaer68 schreef:

Natuurlijk vind ik dat prima. Echter blijk jij andere meningen niet zomaar prima te vinden.. Ik citeer even hoe je eerder reageerde:

swollenaer68 schreef:

Dat laatste lijkt me duidelijk, de oscar voor visuele effecten lijkt me eigenlijk nog duidelijker. Als je dat al niet vindt heb je echt naar een andere film gekeken.

Of:

swollenaer68 schreef:

Ik denk dat jullie inderdaad een beetje raar zijn, over de visuele aspecten van avatar zijn volgens mij de meeste mensen het wel eens.

Wij zijn raar omdat we het niet eens zijn met de meeste mensen.

swollenaer68 schreef:

Zie de quote hierboven. Wij zijn immers een beetje raar omdat we de mening van de meeste mensen niet delen.. Dat lijkt wel aardig sterk op een 'foute' mening van ons.

swollenaer68 schreef:

En zoals iemand hierboven zegt, moeten we dan tegenwoordig bij elke mening/recensie op MM het onderschrift plaatsen: "Dit is mijn mening en ik accepteer dat mijn mening niet door velen wordt gedeeld" ?

Maximilian schreef:

This Guy

Dat onbeduidende oorlogsfilmpje. Was duidelijk weer eens een politieke stem.

Maar de Oscars gaan vaak naar nog slechtere films....

swollenaer68

Je geeft me wel veel eer Tripla om op elke zin van me commentaar te geven. Dank je. ...Vind je het heel erg als ik er hierna niet meer op reageer? Zo kunnen we wel doorgaan. En ik was niet van plan elke zin van je er uit te lichten. Jij vind de visuele effecten niets, ik vind ze prachtig en zoals ook uit heel veel reacties blijkt vinden de meeste het prachtig. Wat is er zo moeilijk aan om dat te begrijpen? Jij ben degene die moeite heeft met andere meningen blijkbaar. Jij brengt het als feit dat de visuele oscar onterecht is. En ik snap werkelijk helemaal niets van die opmerking. Wel de laatste keer dat ik dat uitleg. Als je het niet wil snappen vind ik het verder prima.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Reinbo schreef:

Dat onbeduidende oorlogsfilmpje. Was duidelijk weer eens een politieke stem.

Maar de Oscars gaan vaak naar nog slechtere films....

lol

avatar van Jeejloow

Jeejloow

Voor mij ook een dikke lol. De hurt locker was een prima film. Avatar disney vermaak. Doorgaans gaan oscars naar films die een verhaal en meerwaarde brengen. Films voor volwassenen als het ware. Gewoon dik terecht dus.

En voor iedereen die avatar al slecht vindt (want ik weet dat de rest toch niet gaat lachen met wat komt), hier een mooie vergelijking tussen het prachtige originele verhaal van avatar en pocahontas. Enjoy.

avatar van pumpking

pumpking

Visueel prachtig. Een wereld die zo mooi is.

Daar gaan mijn 2 sterren dan ook naar.

En nu is het stadium aangekomen dat je uit radeloosheid poep begint te praten

Want: Ik vind de visuele effecten mooi, dat ontken ik nergens, maar in bijvoorbeeld District 9 vind ik ze meer Oscar-waardig.

Ik heb niks tegen andermans meningen, alleen wanneer iemand als jij zulke rare dingen begint te zeggen als ik citeerde, ga ik er wel tegen in. Had gewoon ons anders-denkenden niet zo aangevallen, dan had ik jou ook met rust gelaten en je mening gerespecteerd

That's all.

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

tssjhaa...daar zit wat in TriplaR

TriplaR schreef:

[quote/]

En nu is het stadium aangekomen dat je uit radeloosheid poep begint te praten

That's all.

Ik praat nooit poep, en zeker niet uit radeloosheid.. . En je hoeft me echt niet met rust te laten hoor. Als ik rust nodig had gaf ik mijn mening niet hier. . Bedoel je nu ik andersdenkende of ons andersdenkenden? Spreek je voor een hele groep of voor jezelf?

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

Volgens mijn praat tie in meervoud....

angel-eyes18 schreef:

Volgens mijn praat tie in meervoud....

Volgens mij ook. Misschien wordt er over vergaderd.

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Heb de film gisteravond voor de 3x gekeken.

Ik vind hem nog steeds prachtig. Wat is Neytiri toch een geweldig 'personage'.

Jahoor, ik moest nog steeds huilen bij een bepaald stukje.

Prachtige film. Boehoe alle avatar-haterzz

swollenaer68 schreef:

Volgens mij ook. Misschien wordt er over vergaderd.

Nou begint het sterk op aandacht trekken te lijken wat je doet.. Je snapt donders goed wat er staat.

Lees zorgvuldig en je hoeft geen vragen te stellen.

swollenaer68

Nee, ik snap niet wat er staat..en ik lees zorgvuldig. Je praat voor een hele groep.

Misschien moet je gewoon voor jezelf praten. Lijkt me een strak plan.

Jeejloow schreef:

Da's dan inderdaad jammer, zie ze liever gaan naar films die op audio visueel gebeid voor een meerwaarde zorgen. Zit nooit zo te wachten op zielige verhaaltjes over blinde en gehandicapten of zwerfkindertjes....

Even op een rijtje de laatste 10 winnaars:

Gladiator - Mooi spektakel

Beautifull Mind - Zielige zeur film

Chicago - zeer matige musical

LotR 3 - Te lang en niet origineel. (Deel 1 had moeten winnen)

Million Dollar Baby - Degelijk en zielig. weinig mis mee, weinig bijzonder ook vooral.

Crash- Aardig drama voor zij die niet al 20 jaar eerder Short Cuts hadden gezien. Beetje makkelijk scoren, dat wel.

The Departed - Een remake notabene. Da's pas een sterk verhaal.

No Country for Old Men - Leuke film, zo waar!

Slumdog Millionaire - vlot gemaakt, maar beetje makkelijk sentiment

The Hurt Locker - Aardig oorlogsfilmpje, maar niet echt bijzonder.

swollenaer68 schreef:

Misschien moet je gewoon voor jezelf praten. Lijkt me een strak plan.

Ik praat inderdaad voor een groep, namelijk de groep die volgens jou een rare mening heeft wat betreft de visuele effecten.

Ik weet niet hoe lang je deze zinloze strijd nog door wilt voeren maar ik ben er klaar mee. Ervaring in discussiëren leert mij dat er bijna geen mens op Aarde is die in/na een discussie zijn mening herziet en de ander gelijk geeft.

avatar van what is truth

what is truth

bertito schreef:

Homoseksualiteit was ver te zoeken op Pandora. Je zou toch denken dat dat geen probleem moet zijn op een planeet waar "I see you" het levensmotto is? Jammer dus dat Sully niet verliefd werd op Tsu'tey, als die 2 hun staart met elkaar verbonden hadden, ja dat zou pas vuurwerk opleveren!

Wat is dat nou weer voor een onzin. Is dat belangrijk voor je?

Reinbo schreef:

... zielige blauwe beestjes die vertrappeld dreigen te worden door de mens.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Onderhond schreef:

... zielige blauwe beestjes die vertrappeld dreigen te worden door de mens.

.... dat lang niet zo melodramatisch wordt gebracht als voorgenoemde.

avatar van Jeejloow

Jeejloow

Even op een rijtje de laatste 10 winnaars:

Gladiator - Mooi spektakel

Beautifull Mind - Zielige zeur film

Chicago - zeer matige musical

LotR 3 - Te lang en niet origineel. (Deel 1 had moeten winnen)

The Departed - Een remake notabene. Da's pas een sterk verhaal.

No Country for Old Men - Leuke film, zo waar!

Slumdog Millionaire - vlot gemaakt, maar beetje makkelijk sentiment

The Hurt Locker - Aardig oorlogsfilmpje, maar niet echt bijzonder.

Ja dat is een goed idee reinbo! Bovenop het feit dat er al specifieke oscars zijn voor "visual effects", "cinematography", "best music" enzo gaan we die films nog eens extra belonen door ze ook de algemene awards te geven. Waarom nog categorieën maken, geef gewoon alle oscars aan de visueel beste prent!

avatar van Quido

Quido

Het wordt weer uitmelken geblazen, als we Cameron mogen geloven komt er eind dit jaar een verlengde versie in de bioscoop, die maar liefst tien minuten langer duurt.