Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Na'vi
De special effects kunnen inderdaad een hogere stem tot gevolg hebben( een half sterretje meer ofzo) maar er zijn users bij die deze film alleen al door de special effects 5 sterren geven, het kan zijn dat ik dat verkeerd heb, maar het lijkt er wel erg op
(Ik noem hierbij sommige users, dus niet iedere user die een 5 gegeven heeft)
Daar heb je zeker gelijk in. Er zijn er zo altijd bij. Maar dat heb je bij elke film. Zo zijn er die The Dark Knight 5 sterren geven wegens de overleden Heath Ledger. Dit heb je dus overal.
@ Stephan: je "uitlating" jegens mij mag je eens beter uitleggen, want ik snap er geen hol van. Ik heb overigens al vermeld in een eerdere post hier waarom ik nog niet gestemd heb.
Emiledj
Ik ga er geen lang verhaal van maken. Zojuist terug van de 3D-versie en we hebben enorm genoten van het verhaal, de sfeer, de beelden, de acteurs, emotie, actie, etc. etc.
Waar ik dacht dat het qua filmtechniek wel zo'n beetje over is, is dit voor mij een gevoel zoals destijds met Jurasic Park: adembenemend en met open mond gekeken.
Absoluut 5 sterren!
Overigens heerlijk om Sigourney Weaver weer eens op het doek te zien... "My Alien-mama
"
adistrict
Ook ik heb m vandaag in 3D gezien samen met mijn vriendin, En we vonden het een fantastische film, af en toe heb ik mijn brilletje afgezet om te kijken hoe het in 2D is, en ik denk zeker dat ik m in 2D ook geweldig zal vinden, en niet alleen maar om de special effects maar ook om het eenvoudig maar goed verhaal.
Bijvoorbeeld I,Robot had ook goede special effects maar dat vond ik dus echt niet een goede film, Bij Avatar levert het echt een meerwaarde op, daar kun je gewoon niet omheen en de film laat zien hoe we moeten omgaan met onze moeder aarde.
Dus een toppertje wat ons betrefd.
Near_Dark
Amaaai, eindelijk heb ik hem gezien in de cinema in de vijfde week dat ze'm spelen, uiteraard in 3D. Ik moet toegeven dat de 3D in deze film van een ongekend hoog niveau is, het ziet er met andere woorden prachtig uit ! Ik heb nog nooit zulke schitterende special effects gezien, zelfs die van "The Lord of the Rings (2001-2003)" vallen in het niets vergeleken met dit grafische geweld, ongelooflijk mooi en tot in het kleinste detail afgewerkt, grote klasse !!
Het enige minpuntje van deze moderne 3D techniek vindt ik nog steeds dat bij snelle actiescènes het beeld soms wat schokt en een beetje wazig wordt, hopelijk weet men dit in toekomstige 3D films te verhelpen..? Vreemd genoeg had ik daar enkel het eerste half uur last van, de rest van de film viel mij dat niet meer op, misschien geraak je er aan gewoon...?
Over het verhaaltje kan ik kort zijn, dit heb je al vele malen gezien in andere avonturenfilms waarin een primitief natuurvolk wordt bedreigt door de moderne mensheid met zijn superieure technologie, denk maar aan de talloze Indianenfilms. Het spirituele sfeertje ligt er naar mijn gevoel wat te dik op maar storen deed het niet. Je kan je dus verwachten aan een hoop gezwets over de moederplaneet die over haar inwoners waakt en bewust is van alles wat er gebeurt, yeah right
Wat overblijft is een schitterend in beeld gebracht Avonturen-Drama met een standaard verhaaltje. Doordat erg veel tijd werd genomen in het leren kennen en waarderen van het natuurvolk "de Na'vi" ontwikkel je als kijker een emotionele band met hen en ben je aangedaan als hen iets ergs overkomt. Moest dit niet het geval zijn geweest zou deze film slechts een mooie effectenshow hebben opgeleverd.
Ik had meermaals de indruk dat er bewust scènes waren ingekort. Ik verdenk de makers er zelfs van dat ze er volledige scènes hebben uit gelaten die wel gepland waren ! Hopelijk zijn ze echt gefilmd geweest maar houden ze die bewust achter voor een "Directors Cut" uitgave op DVD en Blu Ray. De film zou anders véél te lang hebben geduurd om in de cinema te vertonen, hij heeft nu al een speelduur van ruim 2u30min, blijkbaar 2u42min...?
9/10
Een schitterende Fantasyfilm met Science Fiction elementen die prachtig in beeld werd gebracht. Wat mij betreft is dit de nieuwe standaard waaraan toekomstige SF-Fantasyfilms zullen moeten voldoen willen ze er niet hopeloos achterhaald uitzien.
Filmsite : Avatar Official Movie Website - avatarmovie.com
AGE-411
Zijn er hier ook mensen die de film in 2D hebben gezien en hem ook 'perfect en geweldig' vinden?
Ik in 2D.
AGE-411
Over 100 jaar wordt er nog steeds op deze manier over Avatar gesproken. Let op mijn woorden!
Wat een kutfilms maakten ze toen zeg
OliverDogg
Imax is me tegengevallen, het beeld was wel scherper dan gewoon 3D, maar nou niets bijzonders. Het scherm was ook niet echt bepaald veel groter. Ik had er meer van verwacht, jammer.
mcdaktari
Wie beweerde er dat films zonder special effects slecht zijn?
Wie dat beweerd weet ik niet maar er word toch telkens gezegd dat deze film alleen hoog scored door de special effects, vandaar dat ik aangaf dat films zonder ook heel goed kunnen zijn. toch?
jan
Net voor de tweede keer keken. En weer drie uur lang geboeid geweest. Dat lukt lang niet elke film!
mg220583
Geboeit? I was part of it!
Hier kan ik me dus bij aansluiten.
ik heb de film in 3D gezien en ik had echt het gevoel dat ik er tussen in zat !!! Grafisch zeker de mooiste film tot nu toe en ook het verhaal zat goed in elkaar. Natuurlijk tegenwoordig is alles al gedaan en is het moeilijk om origineel te kunnen zijn.Het is lang geleden dat ik in de bios heb gezeten en het jammer vond dat een film gedaan was!
eRCee
- 1978 stemmen
Wellicht hadden de voorouders van de Na'vi wel een schutkleur. Dat volk is minstens zo intelligent als de mens en dus aannemelijk dat ze ook al een lange evolutie achter de rug hebben en dus dat de noodzaak van schutkleur verdwenen is in het evolutionaire proces naar intelligentie.

remco413
De 3D versie gezien, zat helemaal in het verhaal en de mooie Pandora wereld.
Dat zo iets onrealistisch zo realistisch gemaakt kan worden is knap.
Starmaster501
Heb hem in 3D gezien. Echt prachtig. De 1e film die ik graag nog een keer in de bios zou willen zien.
De film heeft me van begin tot eind geboeid. En dit is de 1e film waar ik af en toe kippenvel kreeg.
De film is niet alleen mooi gemaakt maar de film zelf is ook mooi. Ik werd best verdrietig bij stukjes zoals dat Jake verteld dat hij wist wat er ging gebeuren. Echt prachtig dit! Een dikke vette 5!
Na'vi
Wat een kutfilms maakten ze toen zeg
Kan toch niet dat ze in 2110 zoiets zullen zeggen! Immers zal binnen 100 jaar niemand meer Nederlands spreken. Tegen die tijd is de planeet Pandora ontdekt en zijn we fijn allemaal aan het troeven met de Na'vi.
Waarmee ik dus wil zeggen: hou die belachelijke commentaar van je in bedwang. Kom af met argumenten of nuttig leesvoer, want tijdens het lezen van de laatste pagina's zijn bijdrages gelijk nu die van jou vreselijk irritant!
jumpstylemovie
Hele tijd geleden al gezien maar nog geen zin gehad om een rescensie te schrijven.
Tja, Avatar... ik had van te voren al wel verwacht dat het de beste film van 2009 zou worden, misschien wel één van mijn favorieten. Ik heb hem in 2D bekeken. Geen zorgen, ik ben zeker van plan hem binnenkort in 3D te gaan bekijken maar ik wou eerst de film bekijken qua verhaal. Dat de effecten overweldigend zullen zijn geloof ik wel maar ik moest eerst kijken of de film het niet alleen van de Sfx moet hebben.
Laat mij jullie over mijn Avontuur vertellen, nog voor Avatar. We gingen met de trein naar de bioscoop in Almelo, waar hij nog niet uitverkocht was. Wij kopen een retourtje van ongeveer 15 euro en stappen in. Nou de gehele reis werd er niet op kaartjes gecontroleerd dus wat dat betreft hadden we ze nog niet eens hoeven kopen. (dit vind ik trouwens wel vaker een grote naai). Nou goed, wij zouden op het station in Almelo een vriend daar ontmoeten met wie we naar de bioscoop zouden gaan. Wij komen daar aan op het station en we zien hem al buiten staan. Wij willen naar buiten lopen maar voor ons liep zo'n turk die ondertussen steeds met mensen in de stoelen zat te praten, terwijl die haar niet eens kende. Toen we na een tijdje wachten door die vrouw eindelijk bij de deur waren ging hij dicht! Wij worden helemaal gek want zo kwamen we natuurlijk te laat voor de film. We reden eerst nog 20 minuten door naar Hengelo. Toen moesten we eerst weer wachten op de trein terug naar Almelo en zijn we zwart terug gereden. Opnieuw werd er niet gecontroleerd op een kaartje. Nou goed, toen we eindelijk in Almelo waren (want dit keer was er geen turk om ons op te houden) zijn we zo snel als we konden naar de bios gerend om nog net de eerste 3 minuten van de film te missen. Kun je nagaan wat ik over heb voor een film van mijn favoriete regisseur
Over de film:
Ik werd gewoon overdonderd door alles. Er is geen moment geweestg in die (bijna) 3 uur dat ik me ook maar een beetje verveeld heb. Wat een fantastisch verhaal! Hoe kom je er toch op, laat staan dat je het zo goed uitwerkt. Ik moet de film eerst weer een keer herkijken om alles te noemen, maar er zijn een paar dingen die me goed zijn bijgebleven. Zoals het moment waarneer Jack ontdekt dat hij weer kan lopen. Dit keer met zijn Avatar. Geweldig moment. Gewoon genieten van de vrijheid en dat is bij hem goed te merken. Bijna het belangrijkste deel uit de film is Pandora. Wat een geweldige wereld. Dat is nou eens echt magisch om te zien. Ik heb eigenlijk nooit bij een film dat ik bij mezelf denk: Wauw, dit is echt een prachtige wereld. De planten en de dieren die er rondlopen zijn allemaal zo ongelovelijk mooi. En als we het over dieren hebben kom ik automatisch bij die draken die ze temmen. Ik weet de naam even niet meer maar dat waren zonder twijfel de mooiste beesten die daar te zien waren. Vooral die Rode, die Jack op het laatst weet te temmen. Ik vind de liefde tussen Jack en die Na'vi vrouw ook zo mooi. Ik ben normaal eigenlijk een beetje tegen overdreven romantiek in een film, dat is bijna automatisch een cliché. Uiteraard zijn de Sfx magistraal. Ik kan me niet herrineren dat ik voor het laatst zo weggeblazen werd door een film. Ik heb nu wel even genoeg gezegd, lijkt me.
Madecineman (moderator films)
Gaan we nu serieus beargumenteren of het leven op Pandora wel of niet 'echt' zou kunnen zijn?
Moet niet gekker worden...
Hoezo? Dat is juist interessant geeft voor mij aan dat er wel degelijk goed is nagedacht over de film.
Bovendien vind ik dat soort discussies altijd erg vermakelijk. Kijk maar eens naar Star Wars dat een heel 'expanded universe' kent inmiddels. Of klassiekers als Lord of the Rings met eigen sage en legende, geschiedenis en zelfs taal. Fanatieke fans houden zo de fantasy wereld levendig en in beweging ik vind dat wel tof hoor.
Rebel80
moet je wel ff 5* aanklikken he
OliverDogg
Ik heb deze film nog niet gezien
Met de nadruk op noch, hopelijk?
Kun je niet beter effe wachten met posten totdat je de film gezien hebt?
Peter Ho
Met de nadruk op noch, hopelijk?
Kun je niet beter effe wachten met posten totdat je de film gezien hebt?
Ik zei nog, niet noch
tuurlijk ik ga hem deze week kijken . Ben erg benieuwd
Stephan
Als eerste reactie krijg ik dat zelfde als wat William Shatner ooit tegen zijn fans zei: "Get a life". Dat hij daarvan terug gekomen is zet eigenlijk ook meteen de groep trouwe fans neer. Mensen die een houvast hebben aan deze fantasiewereld omdat ze in hun dagelijkse leven iets missen. Dat maakt me toch een beetje triest. En dan snap ik ook meteen die artikelen over het toeslaan van de depressie bij die mensen.
Tevens vind ik (mijn speculatie) een 6 benige wereld totaal onlogisch. Met uitzondering van onze helden, want die moeten wel lekker slank zijn met strakke kontjes, lange benen en grote ogen natuurlijk. Daar vallen ze terug op het beproefde systeem van: wat vindt men lekker om te zien. Dat heeft niets te maken met geloofwaardigheid maar puur met marketing. Zoals ze ook de kop van Simba van de Lion King eindeloos hebben getweakt om zo aantrekkelijk mogelijk te krijgen.
Er is een reden waarom er op aarde niets dat groter is dan 5 cm meer dan 4 ledematen heeft. In de clips die ik gezien heb zitten van die 6 poten er twee behoorlijk in de weg. Dit is dus kinderlijk iets verzinnen dat nergens op slaat.
"Laten we de beesten iets geks geven"
- "Jah... 6 poten allemaal".
Als je iets doet, doe het dan goed.
Maar misschien wordt er een geweldige reden gegeven waarom die beesten zo zijn waar de evolutie-deskundigen unaniem van zeggen: 'briljant'. Dan neem ik mijn woorden terug.
Fnd-
Een verrassend mooie film!!
Had dit zeker niet verwacht, want sciencefiction films trekken mij totaal niet, en ik dacht dat de film erg werd op gehemeld door de media en iedereen, en ook de goede verhalen van me omgeving negeerde ik. Een stukje eigenwijsheid van mij om dan nog te denken dat het geen leuke film zou zijn, maar dat is achteraf.
Met tegen zin ging ik deze film dus kijken maar ben echt blij dat ik hem heb gezien, had hem echt niet willen missen! Op een gegeven moment zit je helemaal in de film en vind je het jammer dat die alweer is afgelopen terwijl het een aardig lange film is.
Deze film is zeker een aanrader, en ook als je niet van het genre houdt, want dit is echt wel een uitzondering!
Een dikke 4,5 en misschien wel een 5 als ik hem in 3D heb gezien.
eRCee
- 1978 stemmen
Lees nou nog eens even terug. De discussie begint toch echt met mensen die zeggen dat er allerlei dingen niet realistisch zijn (de kleuren bijvoorbeeld) en dat wordt vrij eenvoudig inhoudelijk ontkracht.
Er is volgens mij maar één diersoort in de film met zes poten, namelijk dat paardachtige. Die beesten kunnen aardig hard rennen, dus te zeggen dat die poten in de weg zitten is onzin.
De neus van de hamerhaai lijkt trouwens ook ontzettend in de weg te zitten.
Stephan
Er is helemaal geen diersoort.
Hoor je het jezelf nu zeggen?
Cupido
- 1911 stemmen
Daarbij wil ik toevoegen dat er onder de Na'vi ook weinig onderling verschil was. We komen te weten dat er verschillende volken bestaan (Na'vi's die op de vlakten leven, in de jungle etc.), maar ze hebben allemaal dezelfde hemelsblauwe kleur, nergens zag je een verschillend leefmilieu terug in hun voorkomen. Ook miste ik wonden, ziekte etc. of tekenen van een zwaar jagersbestaan van een volk dat zich staande probeert te houden in het gevaarlijke Pandora. Ik bleef toch regelmatig het gevoel houden dat ik naar wat vermenigvuldigde blauwe poppetjes uit de computer zat te kijken.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful