• 9.377.371 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.010)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van Freud

Freud

Ik heb de film vandaag nog eens gekeken, vind het nog steeds absoluut top-entertainment Ik ben zeker niet het type filmkijker dat voor iedere blockbuster zijn holletje uitrent, maar deze film vind ik gewoon heerlijk. Ik ben trouwens oprecht verbaasd over de vele positieve meningen hier, want het blijft ondanks alles toch nog steeds een voorspelbaar clichéverhaaltje. De enige verklaring die ik kan verzinnen is dat al de o zo kritische moviemeters, net als ik overigens, bij het bekijken van deze film opnieuw meemaakten wat ik sinds mijn kinderjaren nog maar zelden meegemaakt heb: de ervaring van cinema in volle dimensie Film kijken is zo alledaags voor iedereen hier dat een film als dit nodig is om ons nog eens wakker te schudden en te doen beseffen hoe geweldig cool het eigenlijk wel niet is, naar een scherm staren, en hoe heerlijk het is meegesleept te worden in alle emoties en avonturen - hoe voorspelbaar ze soms ook mogen zijn.

En nog iets, inmiddels ook al regelmatig herhaald maar het kan niet genoeg benadrukt worden: ik ben zo blij dat deze film het einde inluidt van het verschrikkelijk post-9/11 decennium: eindelijk eens een grote (zeg maar ineens de allergrootste ooit!) film waarin het Amerikaanse leger nog eens serieus op zijn bakkes krijgt in plaats van overal ter wereld Arabische terroristen uit gebouwen te roken - ik tracht te vermijden om voor gratuit geweld te supporteren, maar bij deze film zit ik gewoon iedere keer op het puntje van mijn stoel te juichen

avatar van Wouter

Reinbo schreef:

Heb je ooit wel eens een film gezien waarbij wel het hele beeld scherp is?

Citizen Kane

Scherpte diepte heet dat.... Scherptediepte - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Interessant:

How to avoid getting a 3D headache while watching Avatar - shadowlocked.com

avatar van swollenaer68

swollenaer68

VilmExpert schreef:

Ik denk dat er sprake is van een soort hysterie of een massaal stockholm syndroom , over een jaar hoor je niemand meer over deze film en zal die in de vergetelheid raken.

Grapjas, neem je jezelf wel serieus? Hoe kun je dat nu zeggen, als

het nu al de op een na succesvolste film aller tijden is? Onbegrijpelijke opmerking.

avatar van Reinbo

Ja als je alles op F 22 draait kom je een eind. Mijn punt is dat scherpte een middel is dat de regisseur kan inzetten. Net als dmv het geluid kan hij je naar een bepaalde plek in het beeld willen sturen. Klagen dat sommige delen onscherp zijn is unfair, dat argument kan je bij elke film aanvoeren, want ook in CK, is niet alles elk shot 100% scherp.

Het openingsshot in het ruimteschip is overigens het meest indrukwekkende deep focus shot dat ik ooit heb gezien.

JacoBaco

Het interesseert me niet, maar van de 14 Golden Globes, 4 nominaties gekregen. Zondag weten we het.

Best Drama

Woody Harrelson, The Messenger

Christopher Plummer, The Last Station

Stanley Tucci, The Lovely Bones

Christoph Waltz, Inglourious Basterds

Nou, ze hadden Matt Damon van mij wel mogen vervangen voor Leonopteryx of Thanator!

otherfool

In 2003 was ik zo gelukkig om een bezoekje te mogen brengen aan de Universal Studios waar destijds een soort 3D experiment werd gehouden. Ik weet niet meer wat ik allemaal naar m'n hoofd kreeg geslingerd, maar ik ben er nooit rouwig om geweest dat het daar de afgelopen jaren bij bleef.

Tot aan Avatar, dat het 3D geweld een stuk genuanceerder aanpakt. Regisseur Cameron probeert je daadwerkelijk mee te slepen in de wereld van de Na'vi, een bedreigde dier/mens/aliensoort dat door gemene mannetjes in grote machines uit hun superboom wordt gejaagd.

Toch was ik ook nu niet overtuigd van de 3D-beelden. Een 2 1/2 uur durend gevecht met een onwillig brilletje resulteerde erin dat ik het kleinood regelmatig afzette, en wat bleek; heldere kleurpartijen die met bril allemaal even dof overkwamen. Nee, 3D hasn't won me over yet.

Goed, het verhaal dan. Mens infiltreert in Na'Vi en begint (uiteraard) iets te voelen voor hun manier van leven. Onze held wordt zelfs verliefd op een plaatselijke wespentaille, dat wel erg veel menselijke trekjes toont (de Zoen en de Traan). Samen beklimmen ze de vliegende bergen (iemand die me dat uit wil leggen?) en staan letterlijk in contact met de wereld op hen heen. Intussen bestaan de mensen slechts uit wandelende clichés. Dieptepunt is hierbij Kolonel Quaritch die rechtstreeks uit Rambo 19 lijkt te zijn weggelopen.

Over Rambo 19 gesproken; na de relatief kalme eerste helft verwordt Avatar in de tweede tot een ongegeneerd schiet- en vechtfestijn, dat had allemaal wel een tandje minder gemogen. Deed me denken aan 1 van die Matrix vervolgen, zoals deze hele film een beetje een mix is tussen The Matrix en The Spirits Within, twee nadrukkelijk betere films overigens.

Worthington doet het verder naar behoren (hoewel de voice over een slechte keus is) maar Moore wil ik nooit meer in een film zien en de altijd prettige Ribisi heeft een te kleine rol. Kortweg; het houdt allemaal niet over in Avatar. Nu had ik dat bij voorbaat ook niet gedacht, maar Cameron had in al die jaren met al dat geld toch wel wat betere karakters kunnen creëren, terwijl de dure computers in een andere kamer het echte werk deden.

Avatar is het eerste echte mega 3D succes, en zal ongetwijfeld navolging vinden en prijzen winnen. Mij wist de film helaas niet in te pakken; daarvoor waren er te veel dingen die me stoorden en was het visueel niet zo overdonderend als ik had gehoopt/verwacht. Bijzonder matige score verder ook.

Ik pers er een (ietwat hoge) 2,5* uit, want echt verveeld heb ik me ook niet en de climax deed me zowaar wel wat.

otherfool schreef:

Vreemd, vond het met bril even kleurrijk, zo niet kleurrijker dan welke film dan ook. (Zonder bril werd het beeld juist vager en doffer, wat logisch is met twee beelden over elkaar heen.) Was je bril vies? Bij ons kreeg je een doekje om het schoon te maken, maar er zijn ook verschillende brillen in omloop....

Ik heb zeker 10 minuten zitten poetsen

Met bril werd het echt een stuk donkerder en idd doffer. Natuurlijk wel scherper, maar geef mij de heldere kleuren zonder bril dan maar.

avatar van Riel

Riel

ik heb hier ook geen last van gehad. Wel dat het beeld donkerder is, wat ik aan de projector zou kunnen wijten: de voorfimpjes vond ik ook een tikkeltje duister.

Ik heb de film gezien in Dolby3D in Belgie. Ik weet niet of dat hier ook gebruikt wordt? In ieder geval kan ik het moeilijk vergelijken met een ander systeem, maar het keek héél makkelijk weg.

avatar van Spetie

Bij ons kreeg je geen doekje. Maar ik kan me goed voorstellen dat je bril vies was, want dat waren er bij ons ook verscheidenen.

Edit: en het beeld is zonder bril toch een stuk minder helderder hoor.

Ik heb zeker 10 minuten zitten poetsen

Dan heb je blijkbaar een hele donkere bril gehad..... Zonde, kleurrijkheid is een van de grote attracties van Pandora.

@spetie

Volgens mij hebben we een andere definitie van helder... ik bedoel lichter, sprankelender, gekleurder. En nee, mijn bril was niet vies.

@reinbo

Dat zou kunnen. Hij zat ook niet lekker, mijn charmante gezelschap had een veel betere (om jullie nog ff gelukkig te maken; zij was danig onder de indruk van de film, zelfs nadat ik uitvoerig had uitgelegd dat dat nergens voor nodig was )

avatar van Genius

Genius

Ik ben blij dat jullie allen BluRay mooier vinden dan 3D.

Ik vertelde het andersom, ik zei dat BluRay hier niet tegen op kan, maar juist wel.

BluRay is veel beter dan 3D...

avatar van Reinbo

Als je een blu ray op zo'n groot scherm projecteert, verliest hij het toch echt in scherpte. Staat verder ook los van 3d of niet... Je hebt ook gewoon 3D op blu ray. Duss je stelling slaat niet echt ergens op.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Wat maakt het uit hoe scherp ofwat het beeld is?

Ik ben al tevreden met een vhs kwaliteit, dat gezeur over het beeld altijd.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

W A R N I N G

Je moet uit kijken dat je niet sucidaal wordt na het kijken van deze film. Haha!

Aldus de Telegraaf.

'Bezoekers film Avatar suïcidaal' - Privé - Telegraaf.nl [24 uur Actueel, ook mobiel] [prive]

ik was ook tijdens de film depressief maar dat kwam door de weinige been ruimte die ik had.

JacoBaco

De echte wereld is niet meer mooi na het zien van Avatar. Jeetje wat een onzin weer! Het is maar een film. Die mensen sporen dus echt niet!

Maar ik moet gaan, want ik heb zo een afspraak met mijn psychiater.

avatar van Stephan

Stephan

Ik vind het wel verdacht dat Reinbo 24 uur per dag elke keer hetzelfde schrijft...

Eigenlijk is het een 4D film, waarin de kijkers worden klaargestoomd om op het juiste moment in actie te komen...

De Pandora's Candidate.

avatar van wimnoot

wimnoot

Jij hebt wel heeeel erg veel fantasie!Ik zou zeggen doe er iets mee!Misschien is de filmbusiness wel iets voor je!

brabusRUS schreef:

W A R N I N G

Aldus de Telegraaf.

Haha deze is grappig.

avatar van Lord Salo

Lord Salo

Wat een prachtige film, een mooi verhaal.. spanning en actie.. Vooral hoe fantasierijk het is en wat voor een mooi wereld er in beeld is gebracht. Ik vond dit de beste film die ik heb gezien van het afgelopen jaar!

Domestic: $430,846,514 32.1%

+ Foreign: $910,847,633 67.9%

= Worldwide: $1,341,694,147

Gaat goed met de omzet, wachten op een nieuwe goede film van Cameron.

Stephan schreef:

Ik ben gewoon consequent.

Al heb ik vandaag toch alweer drie nieuwe onderwerpen behandeld. Zit jij zelf niet in een glitch van The Matrix?

what is truth schreef:

Gaat goed met de omzet, wachten op een nieuwe goede film van Cameron.

Hopelijk weer 12 jaar...

avatar van chevy93

chevy93

Reinbo schreef:

Ik ben gewoon consequent.
Consequent? Volgens mij is het gewoon een kwestie van 'niks te doen hebben' en 'de tijd doden'. Je drijft het wel erg ver door, vind ik.

Zeker als je je bedenkt dat 9 van de 10 discussies nooit ook maar tot enige compromis zal leiden.

Dit is echt zo'n haat-liefdefilm. De een valt er voor, de ander niet. Nagenoeg geen middenweg.

Bijna iedereen vindt de special effects geweldig. De een laat zich daardoor verblinden voor de rest van de film. De ander denkt gewoon na met nuchter verstand.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

chevy93 schreef:

Wijze woorden. Ben het bijna helemaal met je eens, alleen zou ik je laatste zin veranderen in 'De ander vindt special effects bij een film nou eenmaal bijzaak'. Dan is het wat minder denigrerend naar de mensen die van special effects houden en zijn we er volgens mij uit.

Topic Avatar kan gesloten worden!

JacoBaco

Jullie gooien nu juist alleen maar olie op het vuur. Maar ach, het is storm in een glas water.

Hopelijk weer 12 jaar...

Kwaliteit boven Kwantiteit, valt wat voor te zeggen.