Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- IMDb (7,9 / 1481971)
Norm Spellman
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
ruk. ik zie dat AVATAR als 3e is geëindigd in de top 100 van 2009.
Wel hoog natuurlijk voor een film die maar 2,5 week nog gedraaid heeft.Inglorious bastards op 1. hmmmm hij was leuk maar niet een nummer 1 in mijn ogen.
Persoonlijk had ik verwacht dat Avatar 2e zou zijn geworden. Dat Inglorious Bastards eerste is geworden vind ik persoonlijk terecht (vanwege het leuke en goede verhaal, de schitterende dialogen en natuurlijk de goed spelende acteurs). Het verraste mij meer dat The Hangover 2e is geworden. Dat vond ik wel enigszins verrassend (ik had hem meen ik op de 4e of 5e plaats staan).
Welke toplijst is dat? De enge echte is wat mij betreft die van de Volkskrant, en die is nog niet uit. Dus:
Die van MovieMeter, kijk maar op de homepage
Als het goed is heb jij er zelf ook een steentje aan bijgedragen.
AmazingPP
Voor mij is er weer één ding duidelijk geworden: dat veel spektakel nog niet garant staat voor een goede film. In tegendeel: Avatar is zeer zeker geen goede film wat verhaal betreft dan, want dat is namelijk ver te zoeken. Het is eigenlijk een soort aaneenschakeling van scenes die nergens toe bijdragen, heel gek als je het goed bekijkt. Aan de andere kant is het spektakel wel op zo'n manier uitgevoerd dat je er alleen respect voor kan opbrengen, maar ook had ik wel een beetje gevoel dat ik naar een lange cut-scene uit één of andere game zat te kijken op mijn PlayStation 3. Het komt, wat mij betreft, net allemaal teveel uit de computer. Het 3D effect werkt zeker mee aan het succes van deze film, want dat is echt heel erg goed gebruikt. Gekgenoeg vond ik de scenes in de gewone wereld spectaculairder in 3D dan heel die planeet Pandora. Pandora valt ook een beetje in herhalingen; na anderhalf uur had ik die lichtgevende plantjes en die pluisjes wel een beetje gehad. Cameron gaat volledig over de scheef in het laatste uur van de film, iets wat Peter Jackson ook overkwam met zijn verfilming van "King Kong". Iets te lang, iets te veel computeranimatie, veel te weinig verhaal. In ieder geval te weinig om me bijna drie uur te boeien! Conclusie: deze film gewoon kijken met 3D bril op, met een grote bak popcorn voor je, niet teveel nadenken en kijken naar deze bombastische popcornfilm!
3 *
grid8400
De MM lijst 2009
Blijkbaar heeft het spektakel je te veel afgeleid. Er zit weldegelijk en goed en origineel verhaal onder de glimmende buitenkant. Stukken beter dan de meeste actie films. En gelukkig ook weer niet geforceerd overcomplex zoals bij de laatste PotC, de laatste HP's en de meeste James Bond films.
Een Gehandicapt marinier moet de besturing van de Avatar van zijn overleden tweelingbroer overnemen en infiltreren in de lokale kolonie van de planeet Pandorra. Daar is een grote corporatie met hulp van een ingehuurd leger bezig grondstoffen te delven. De grootste mijn ligt onder de 'woning' van deze kolonie (Natives = Na'vi's). Onze marinier moet proberen de lokale kolonie over te halen vrijwillig weg te trekken. Maar de Kolonel heeft andere plannen en wil bepaalde tactische info van hem hebben. Tijden het eerste bezoek aan het oerwoud raakt hij losgesneden van zijn team..... etc, etc...
Een behoorlijk sterke set up zou ik zeggen. En het is ook veel te kort door de bocht om hetgeen volgt af te doen als Pocahontas. Verder wordt er ook nog de nodige moeite genomen om de hele situatie (de Na'vis spreken engels) uit te leggen. Nee ik zou nadat ik de film herzien heb juist eerder willen stellen dat de film een zeer behoorlijk verhaal heeft.
Ja, snapte jij die laatste nog? Of vond je het plot wan Moonraker en The World is not enough nog geloofwaardig? En vertel maar eens het plot van Tomorrow never Dies of Die another Day uit je hoofd....... Heel veel much ado about nothing imo.
wimnoot
Ik denk dat wat de mensen stoort aan het verhaal van Avatar de ietwat brave klassieke storyline heeft.Als je dat vergelijkt met de veel ruigere Aliens en de twee Terminator films is Avatar bijna een kinderfilm.
Zelf hou ik daar wel van, een duidelijk verhaal met solide plot.
Ik denk ook dat Avatar een introductiefilm is voor het vernieuwde 3D medium.Een Horror/sf verhaal als Aliens zou niet de bezoekers aantallen getrokken hebben om deze ervaring (wat het zeker is!) aan genoeg mensen te laten zien.Overigens denk (hoop) ik dat Cameron bij zijn volgende project wel een wat hardere film maakt.
deft0nes
Okee, die laatste (Quantum of Solace) was inderdaad overgecompliceerd en totaal vaag. Maar die andere films die je noemt waren stuk voor stuk vermakelijk imho en niet al te moeilijk om te begrijpen.
angel-eyes18
Enkele offtopic berichten (over voetbal) verwijderd.
Bravo
Gaat niet om of het moeilijk te begrijpen was, de verhalen en alles wat er bij gehaald werd maakte het onnodig gecompliceerd. Doe mij dan maar liever een duidelijk verhaaltje zoals bij Avatar of The Rock.
sinterklaas
Nummer 1 in de toplijst van 2009, de jaren 2000 en Science Fiction toplijsten. Wel wonderbaarlijk aangezien deze film pas in December in de bioscoop kwam en het dan meteen al in de toplijst komt. Dat er in die laatste 2 weken van het jaar toch nog wel over de 1000en bezoekers kwamen.
En een terechte plaats natuurlijk.
Inderdaad, James Cameron heeft Avatar alleen gemaakt zodat het voor iedereen toegankelijk is en zodat iedereen kan genieten van de 3D effecten. Heeft hij overigens goed gedaan.
Het verhaal zelf stelt weinig voor (is wel mooi verfilmd) en eigenlijk weet je na een paar minuten hoe het zal eindigen. Cameron heeft bewust een eenvoudige film gemaakt zodat je bij het bekijken van deze film je hersenen niet hoeft te gebruiken.
Voor mij hoeft er in ieder geval geen 2e deel te komen van Avatar (lijkt me ook totaal overbodig) maar meer 3D films in deze techniek zou ik zeker toejuichen. Ik denk dat de Porno industrie er ook wel wat inziet
maerk
Dé bioscoopervaring van 2009.
Avatar, de langverwachte film van niemand minder dan James Cameron. Ik gaf er eerst geen flikker om. Hypes maken bijna nooit de verwachtingen waar en hollywoodspektakels zijn niet altijd mijn ding. Zo is The Dark Knight imo een goede film, maar toch een stuk minder dan ik in gedachten had. (De 4* van die film staat er alleen nog omdat het camerawerk van hoog niveau is en Heath Ledger onvergetelijk blijft). Avatar is een science-fiction film en is bijna alleen maar CGI. Dat beviel me ook niet zo. Science-fiction is niet bepaald mijn genre en bij zulke 'computerfilms' stoor ik me meestal aan de overdadige neppe figuren en actie. Maar... James Cameron is wel de man van Terminator en Aliens. Sf is niet mijn ding, maar van die films kon ik echt genieten. De trailer die inmiddels uit was zag er ook niet slecht uit, zou Cameron het dan weer flikken?
Ja! Centraal in Avatar staat dus de CGI, en ik moet zeggen dat het er prachtig uitziet. CGI wordt hier op een prachtige manier gebruikt, misschien nog wel beter dan in The Lord of the Rings. De Na'vi zien er goed uit en de expressies en bewegingen die ze maken zijn levensecht. Maar niet alleen de Na'vi zien er goed uit... Heel de wereld die Cameron bedacht heeft is tot in de miniscuulste puntjes verzorgd. Dat is nou zo geweldig aan Avatar. Je bevindt je gewoon in een nieuwe wereld, niet zomaar een verzinsel, maar een nieuwe wereld. Pandora is een waar paradijs. Van mijn part had de camera een kwartier door het virtuele landschap gereden en dan had ik me nog geen seconde verveeld. De planten, de dieren, de kleuren, alles is gewoon zo goed uitgewerkt. Een dikke pluim voor Cameron. Hier heeft hij vast tientallen jaren op zitten broeien. Aan de film te zien wist hij precies wat hij wilde, zijn gedachten zijn uiteindelijk overgezet naar film. Maar er is nog meer dan alleen prachtige CGI en een wonderschone fantasiewereld.
De cast is bijvoorbeeld erg goed. Sam Worthington zet de marinier Jake Sully uitstekend neer, Ribisi is goed als de klootzak van een baas en Sigourney Weaver vond ik ook erg goed spelen. Maar het coolste personage, naast de Na'vi enz., is toch die legeraanvoerder. Enorm stoer personage en dan niet alleen omdat hij een litteken op zijn hoofd heeft. Hij straalt gewoon stoerheid uit en zo wordt hij ook uitstekend neergezet door de acteur waarvan ik de naam niet weet.
Het camerawerk was ook mooi. Alle pracht en praal en actie worden duidelijk in beeld gebracht. Alleen jammer dat er soms zo snel ingezoomd werd. Het lijkt daardoor net of je naar een documentaire aan het kijken bent, het haalde mij soms uit de film.
Naast het creëren van een prachtige wereld wil ik Cameron complimenteren voor het schieten van de actiescènes. De actie in Avatar is moddervet. Het eindgevecht is een van de indrukwekkendste actiescènes die ik ooit gezien heb. Suck this Michael Bay!
Het verhaal is alleen erg voorspelbaar, maar dat was te verwachten en bij Avatar stoorde het me ook niet. Nu ben ik helaas net te laat om deze film in mijn top 10 2009 in te voeren.
Mijn complimenten Cameron, de verwachtingen zijn overtroffen. Ik denk niet dat u de allebeste film van 2009 heeft gemaakt, maar de prijs voor beste bioscoopervaring mag u zonder twijfel meteen in ontvangst nemen.
P.S.: 3D is een leuke toevoeging, maar volgens mij is de film net zo veel genieten in 2D.
Rimko
ik ga zaterdag voor de 2e x naar avatar in 3D. heb al gereserveerd want hij is bijna elke dag uitverkocht. heerlijk in de royal, schijnt de grootste zaal van nederland te zijn. is imens groot en dan komt de film dus echt goed over. heb "heimwee"naar pandora en de film. nog nooit gehad bij een film. dikke 5 sterren!
jan66
Mooie plaatjes alleen kunnen deze film niet redden het simpele pippi langkous verhaal is absoluut een aanfluiting en al die zuurstok kleurtjes gingen na 1,5 uur toch wel vervelen, jammer want ik ben een groot fan van Cameron maar met deze film slaat die de plank mis.
Je moet hem ook in de BIOS gaan kijken in 3D, niet naar een camversie gaan staren...
Mikemans
Ik lees veel dingen over dat het verhaal ver te zoeken is. Nou, dat is juist niet het geval.
Cameron laat duidelijk zien dat mensen beesten zijn als het om geld draaid. Wij komen aan op een ander planeet. We vinden iets wat extreem waardevol is en houden totaal geen rekening met andere rassen/bevolkingssoorten.
Komt dit ook niet op aarde voor?
Fijne jaarwisseling!
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Het gaat er niet om dat het plot gecompliceerd is of niet, het gaat erom dat de uitvoering van de set-up (waarin ik je gelijk geef, die is aardig origineel) ongelooflijk chliché is. Dat kun je toch niet ontkennen?
Toch wel, ik wil wel toegeven dat het thema mens vs natuur niet origineel is, maar het past wel goed in de tijdgeest.
Wat betreft de uitwerking: Vliegende draken, lichtgevende neushoorns, een fluoriserend bos. Een levensechte Avatar, 3,5 meter grote blauwe indianen. Ik vind het allemaal buitengewoon origineel. Vind het gezeur over clichees (tuurlijk sommige plotontwikkelingen hebben we eerder gezien, maar elke plotonwikkeling in elke film is al eens eerder gedaan) onzin, de film is voor 95% vernieuwend en met zeer groot vakmanscha gemaakt.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Kun je dan ook ontkennen dat de film verschrikkelijk voorspelbaar is?
Nomak
99% van de films in dit genre zijn voorspelbaar. Daar kan je geen punten voor aftrekken.
Is dat erg? Zo kan je bijna alle genres wel afschrijven.
Moeten we met z'n allen alleen nog mystery films gaan kijken omdat die niet voorspelbaar zijn.
Het gaat om de uitwerking en die is in Avatar niet slecht.
Timecop
Verhaal heeft weinig om het lijf, maar wat een fantastische ervaring in 3D in de bios. Groots!
Grotendeels mee eens. Al zijn sommige films zo voorspelbaar en onorigineel uitgewerkt dat ze wel puntaftrek verdienen. De zoveelste slappe horror met alle cliche's erin (Denk aan Bloody Valentine 3D van dit jaar bv) verdiend gewoon door die zaken een vette onvoldoende. Avatar niet. Ook al is het hoofdplot niet heel origineel, de uitwerking is dat wel.
Kun je dan ook ontkennen dat de film verschrikkelijk voorspelbaar is?
Ja, misschien op hoofdlijnen wel, maar zo weet je ook zeker dat 99 % van de Hollywood actiefilms een happy end hebben en dat James Bond niet echt doodgemarteld wordt.
Maar had jij kunnen voorspellen dat ze via een klimtocht langs zwevende rotsen en lianen op een platvorm met een draak zouden gaan worsten om een vliegend paard uit te zoeken? Zo was de uitwerking constant een verrassing.
Jan de Arbeider
Ik heb hem in de bioscoop gezien in 3D.
Jan de Arbeider
De film bevat toch ook tal van strak geregisseerde actiescenes. (Zag gisteren nog de Helikopter aanval uit Apocalypse Now, die wordt hier nog eens 'dunnetjes' over gedaan.) Daarnaast zijn alle Cameronesque elementen weer aanwezig. En hoeveel films heb je nu gezien waarbij een gehandicapte militair via de Avatar van zijn overleden tweelingbroer moet infiltreren in een blauw 'bosmensen' kolonie om zo de operatie aan zijn benen te bekostigen? Maar blijkbaar is het verhaal je ontgaan omdat je in het begin te veel onder de indruk was van het visuele aspect.
Het verhaal is mij absoluut niet ontgaan ik wist na 30 min. al hoe het hele verhaal ging aflopen , marinier word verliefd ,een gemene generaal en bedrijfsmanager die alleen aan geld denkt ,wetenschappers komen in opstand , blauwe mannetjes gaan terugvechten en ze leefde nog lang en gelukkig.
Revolt
Ik heb het wel vaker gezegd bij een film, maar bij deze geld het al helemaal:
Hoe kan je in godsnaam een 0,5 geven voor deze film??????? Het visuele spektakel, goed uitgewerkte actie en de revolutionaire 3d alleen al zorgen er toch voor dat deze film minimaal een 3* verdient?

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful