Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Eytukan
Tsu'Tey
R1992
WAUW!
First: WAT een geweldige beelden, zo'n kleurrijk scherm vol met movement en fantasy heb ik dus nog nooit eerder gezien!
Geweldig ontworpen creatures in een verbluffende omgeving en natuur.
We beginnen de film vanuit the American camp, waarin zo'n beetje wordt uitgelegd waarom men in Pandora is gesetteld en wat zij daar zoeken. Een zeldzame grondstof is wat de amerikanen willen, alleen worden zij 'verhindert'. So called inboorlingen (die daar al eeuwen wonen) zijn niet van plan om hun sacred places te verlaten.
Anyway, er werd mij als kijker vertelt dat de inboorlingen slecht waren en dat zij gerruimd moesten worden. Er worden gruwelverhalen vertelt over hoe wreed deze wezens zijn, dus ik als kijker wordt van de goedheid van de Amerikan overtuigd én van de slechtheid van de 'inboorlingen'. Ik moet dus, tot mijn grote spijt, zeggen dat ik net als de hoofdpersoon van deze film Naïef was, alles geloofde en zelfs wou dat ze aangevallen werden. Mijn ideeën over deze Na'vi's worden ontkracht.. en gelukkig dezelfde ideëen van Jack Sulley ook. De kijker krijgt een uitstekend en goed in beeld gebracht beeld van de leefstijl van de wezens, en dat deze niet slecht zijn. De les die IK personal hier uit heb getrokken is dat we niet zomaar alles moeten geloven, van mensen waarvan wij denken dat ze 'goed' zijn. Aangezien Jack sulley met zijn manke benen zijn eerste steun vindt bij de generaal, nam ik aan dat de generaal een good man was. Het tegendeel werd bewezen, en als ik nu terugkijk op het beeld dat ik van deze generaal op het begin van de film had, ben ik ashamed.
Verder: Jack Sulley vond ik wel een droogkloot van een typical American. 'I,ve got you baby, your mines!' Zegt hij nadat hij de banshee heeft verslagen, en er op mag rijden. Ook belachelijk dat Jack Sulley binnen 3 maanden het opperbevel krijgt van het leger en als god wordt vereerd, nadat hij de 'mega' banshee heeft getemd. Ik vind dat Cameron de diepte die hij aan dit volk had gegeven, tijdens het begin en midden van de film, een beetje laat varen en de 'heiligheid' van een boom, is er dan voor mij ook snel af. Dat Jack Sulley alles even regelt en de leiding overneemt, bij zowel de vrouw Neytiri, als de bevolking, vind ik gewoon ongeloofwaardig en dom amerikaans.
Belachelijk trouwens dat de Na'vi's de boosdoeners lieten gaan, toen ze hen verslagen hadden. De zogenaamde leider van het onderzoek wordt teruggestuurd naar Aarde, wat een EIKEL van een vent. Voor mij part hadden ze die gozer gemarteld of in IEDER GEVAL gevangen genomen. Totaal ongeloofwaardig dat ze hem en anderen, zomaar lieten gaan, terwijl hun bevolking bijna vernietigd was, en hun cultuur verwoest.
Ik geef Avatar 4,5 sterren. Misschien een beetje in strijd met de ongeloofwaardigheden die ik net belichtte, maar deze dingen tegenover het verbluffende van deze film, stelt niks voor. Verder ga ik niets zeggen over hoe mooi Avatar is, want ik denk dat dat wel obvious is.
Dan moet je natuurlijk wel nog even een stem plaatsen.
plazaeric01
Ik heb de film gisteren met mijn zoon in 3D gekeken in Zutphen. Wat een mooie film, het is schitterend gemaakt, Je zou zo op die planeet op vakantie willen gaan!!.
Het verhaal stelt niet veel voor, maar de visuele kunsten die hij uithaalt maakt het voor mij een 5!!
Figo
Erg moeilijk om deze film te beoordelen.
Ik heb deze film vanmiddag in Pathe Imax gezien en ben overdonderd door de effects in 3-D. Ik denk alleen dat deze film los van de technologische ervaring weinig te bieden heeft.
Los daarvan erg genoten en zeker m'n geld waard
Lalinka
Ik ben net naar deze film geweest, en ik moet even mijn mening bijstellen. Wat een topfilm! Ik ben normaal geen fan van science-fiction achtige films, en heb ook een gruwelijke hekel aan Star Wars en dergelijk.
Maar dit is echt een aanrader, ook al ben je geen fan van science-fiction. Het is een mooie film, met geweldige special-effects. Er zit een goed verhaal in met ook een mooie romance. Soms wel een tikkeltje voorspelbaar, maar dat mag de pret niet drukken.
Wel even een tip. Ik heb hem in IMAX gezien in 3D. Dat is echt heel gaaf. De special effects komen dan echt er goed uit. Wel moet je even wennen aan de 3D bril.
Genre
De film was goed: acteerwerk was goed, effecten prachtig (al zagen enkele shots er wel nep uit), verhaal was zeer matig en alleen op het einde spannend.
huVILEub
Klopt, deze moet je in de bios zien. Thuis lijkt het me niet echt een apart mooie film.
Leno
Uiterst teleurstellende film van Cameron die voor (het vervelende) Titanic verantwoordelijk was de eerste twee Terminator films en Aliens. Talent heeft hij dus wel en geld was ook geen probleem. Bovendien heeft hij vele jaren uitgetrokken voor dit project. Desondanks komt hij een met een voorspelbaar clichéverhaal op de proppen dat zijn weerga niet kent. De opbouw is zeer matig en het hoe en waarom maakt blijkbaar niets uit, de verklaring voor hetgeen zich afspeelt op het scherm is erg summier.
Als het verhaal eenmaal op gang komt, komt het ene na het andere cliché voorbij, of het nou gaat om de opbloeiende relatie tussen Jake en Neytire of het goed/ kwaad verhaaltje tussen de mens en de aliens. Het moralische toontje van het verhaal is vervelend en het gebrek aan nuance is ook een tekortkoming: de mens is slecht en de aliens zijn goed, klaar uit.
Helaas weet de film nooit te verrassen en orgineel is het verhaal evenmin. hoe durven ze wederom een scene te gebruiken waarbij iemand wordt bedreigd door een beest en dat het beest afdruipt waarbij later duidelijk wordt dat er een groter beest is. Weleens Star Wars gezien bijvoorbeeld?. Ook de reden dat Jake wordt opgenomen in de familie: omdat ze weleens een menselijke krijger willen zien. Oké maar vervolgens gaan ze hem simpelweg alles leren en that's it.. Hier zit totaal geen logica achter.
De kinderachtige toon van de film, zowel qua humor als bij de actiescenes en de matige muziek maken deze film ook niet beter. Positief aan deze film is de prachtige setting, maar dat weet deze kinderachtige en sentimentele film bij lange na niet te redden.
Blokland
Een beetje een Poncke Princen, die Sully!
In alle ernst: mooie plaatstes en een matig interessant verhaal.
Ik ben benieuwd hoe ver het gemiddelde gaat zakken na de DVD-release... 0,50? 0,80?
Het gemiddelde zal zeker zakken na de DVD-release en zodra hij in fatsoenlijke kwaliteit beschikbaar is op het internet. Dit is een film die naar mijn mening alleen in 3D goed tot zijn recht zal komen.
Misschien moeten ze op Moviemeter eens nadenken om deze film op te splitsen in "Avatar 3D" en "Avatar 2D". Want voor degene die hem alleen bekijken in 2D zal het een wereld van verschil zijn t.o.v. de 3D versie.
JeroenE.
Nou gelukkig dat ik dan nog een (groot) kind ben, want ik ben heel blij dat ik deze film heb gezien. Ik heb er werkelijk helemaal niets op aan te merken. Maar ik heb natuurlijk ook helemaal niet op de minpunten gelet, waarom zou ik? Dan kun je elke film wel afkeuren. Nee ik heb men fantasie de vrije loop gegeven en volledig ingeleefd in de hoofdpersonen. De actie en romantiek zijn gewoon geweldig uitgewerkt en meer heb je ook niet nodig. Veruit de beste film die ik ooit gezien heb.
grid8400
Zoals ik al aangaf zal die 3d Hardware erg duur zijn, kinderziektes hebben en waarschijnlijk gewoon nog een K.U.T. systeem zijn. Alles wat ik tot nog toe op 3D tv's of met brilletjes gezien heb zag er erg slecht uit. En aangezien ook de gewone bioscoop 3D het niet haalt bij het 3D systeem van Avatar in de bios, lijkt mij het vreselijk om Avatar de komende 2-3 jaar op home cinema in 3D te zien, dan liever 2D op mijn HD projector. Maar iedereen staat vrij op er veel te vroeg in te stappen.....
Muah....als je het geld hebt.. er komt een 103" PDP van panasonic 3d Dit zal zeker niet slecht zijn hoor
103 inch 3D Plasma TV and More: CES Days 3 and 4 | ENLIGHTEN3D
grid8400
Hier sluit ik mij volkomen bij aan.
winglo
Net terug van de bios, de 3D versie gezien en WAUW! Echt VET! met hoofdletters! Lekker laten meeslepen door de prachtige beelden en het verhaal. Gewoon zoals eerder gezegd "je een kind voelen". Heerlijk. Van mij 5 sterren!
MoviefreakRob
angel-eyes18
Spannend... maar is die nou echt goed in 3D? Of krijg je koppijn door die bril?
ligt er aan wat voor 3d techniek je bioscoop gebruikt..
met expand krijg je een iets zwaardere bril dan met bv imax 3d of real3d techniek...iig een toppie film ... ga maar snel
Spannend... maar is die nou echt goed in 3D? Of krijg je koppijn door die bril?
En ook als bioscopen dezelfde techniek gebruiken kan het brilletje nog verschillend zijn. Maar als je het een leuke film vind heb je er sowieso niet zoveel last van hoor.
O ja en koppijn heb ik absoluut geen last van gehad. Ik zat zo diep in de film dat ik ook geen kans had om daar over na te denken trouwens, haha.
eRCee
- 1978 stemmen
Je ziet het cruciale punt over het hoofd dat de hoofdpersoon van de film beide is. Daarnaast is er een aantal mensen die aan de kant van de aliens staan zonder het zelf te zijn.
Dat eerste is trouwens tegelijk een sterk narratief element.
Zo blijkt de film een stuk gelaagder dan men denkt.
Ook het hele principe van een 'bestaande' avatar is interessant. Je zou ook kunnen stellen dat volgens Cameron's visie de 'gamewereld' en de echte wereld samensmelten., wij kunnen er zowel zelf heen, als met onze Avatar.......
Swastika
Wat een techniek wordt er gebruikt om zo de film te weergeven.In 1 woord subliem.De film is van meet af aan boeiend en verslapt geen moment.Ik heb deze film in de normale versie gezien.geweldig uitgewerkt en perfect in beeld gebracht.Er valt niets op aan te merken.Ik ben zelf geen science fiction fanaat maar,ook ik vindt dat je deze film gezien moet hebben.Al met al een geweldig product.Een aanrader.
JeroenE.
Klein vraagje he: waarom staat Avatar niet in de top 250? Of wachten ze tot de meeste mensen wel hebben gestemd?
FillumGek
Mijn enorm hoge verwachtingen zijn overstegen! Ik heb de hele film met open mond zitten kijken.
Toen ik er voor het eerst over hoorde dacht ik dat de animéserie ( die ik overigens niet heb gezien) verfilmd zou worden, helemaal niet interessant dus. Maar toen ik de eerste beelden zag wist ik dat mijn gedachtes verkeerd waren en mijn interesse was gewekt. Daarom zojuist een zeer goede CAM-versie bekeken, waardoor ik nog meer benieuwd ben naar mijn HD-ervaringen bij een herziening, over een paar maanden.
Vanaf de eerste minuut was ik geboeid. Dat heb ik soms bij een film, soms ook totaal niet. Het komt denk ik door de prettige voice-over en in je achterhoofd weet je dat je een kwalitatief hoogstaand werkje gaat zien. Dus koppie erbij. Eenmaal op Pandora aangekomen merk je al snel dat de wereld enorm mooi is, een wereld om van te houden. Dat gevoel versterkt wanneer Jake kennis maakt met de bevolking, de natuur en hun wezens. De Na'vi is een volk die je meteen een warm hart toedraagt en een haatgevoel tegen de mensheid doet aanwakkeren.
De CGI is voortreffelijk gedaan. Realistischer heb ik het nog nergens gezien. De wereld is overtuigend, en ademt bakken met sfeer. De acteurs (mensen/Na'vi) weten allen te overtuigen, en de chemie tussen Worthington en Saldana springt daar nog bovenuit. Op een gegeven moment ging ik zo met ze meeleven dat ik het zelfs al 'erg' vond als er één Na'vi doodging in het gevecht. De mensheid wordt hier natuurlijk als puur evil neergezet. De actie was overigens ook hoogstaand en erg vermakelijk.
Verder nog een aantal echte kippenvel momenten. Bijvoorbeeld wanneer Jake een vrouw mag kiezen en kiest voor Neytiri, de aanval op die enorme boom, de plotselinge hulp van de dieren of wanneer Jake op de Toruk Makto komt aanvliegen en vervolgens een toespraak houdt voor het volk. Overigens een beetje jammer dat je het gevecht tussen de Toruk Makto en Jake niet ziet. Het wezen wordt neergezet als zo'n beetje de koning onder de beesten, terwijl je weinig te zien krijgt van hoe woest het beest eigenlijk wel niet is.
De andere flora en fauna waren ook erg fantasierijk en overtuigend. En oja, wat zijn die Mech's cool!
Geen echte minpunten gezien volgens mij. Echt één van de beste films die ik ooit heb gezien! En nogmaals, dit cijfer is gebaseerd op een 2D CAM-versie. Dus de herzieningen worden alleen maar beter!
Tonypulp
Bij de toplijsten staat het volgende:
Vandaar
anders zou de lijst continue veranderen door films die tijdelijk heel hoog staan maar 90% van de tijd nog flink zakken.
JeroenE.
Sorry had ik zelf ook wel kunnen lezen haha. Ik kan niet wachten om nog een keer naar de 3D versie te gaan. Maar eigenlijk heb ik nog veel meer zin om hem lekker thuis op de full hd tv te zien.
Leno
Dat eerste is trouwens tegelijk een sterk narratief element.
Dat de hoofdpersoon beide is, is misschien nog wel het ergst: als de mens toch eens zou weten wat ze kapot maakt.... Moralistisch dus. Dat enkele mensen overstag gaan maakt alleen maar duidelijker dat de mensheid zo fout bezig is. Juist mijn punt ook.
deft0nes
(...) door films die tijdelijk heel hoog staan maar 90% van de tijd nog flink zakken.
Deze zal dat niet doen denk ik. Mensen die deze film denken alleen in 3D leuk te zullen vinden, onderschatten de pure kwaliteit van de beelden, ook in 2D. En van The Dark Knight werd ook niet verwacht dat 'ie het zou houden, maar die staat vooralsnog op 4,13 wat de 22e positie zou betekenen en op imdb staat die zelfs op de 9e(!) positie, anderhalf jaar na uitkomst.
martinovitch
Dit is in een woord "WOW" ! Vandaag in 3D gaan kijken in de bioscoop en dat was echt geweldig. Was ook meteen mijn eerste 3D film. Ik was heel fel onder de indruk. De effecten spatten letterlijk van scherm! Het verhaal is super mooi uitgewerkt. Dit is zowat de beste film die ik al gezien heb! De spanning was zeer opbouwend. Geen wonder dat de zaal vol zat! Ik zou zeggen iedereen naar de cinema
! Maar ik denk wel dat de 2D uitwerking niet zo leuk is als de 3D.
geminy
Boven verwachtingen en een lust voor het oog. Wat heb ik genoten van iedere seconde op Pandora zeg!

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful