• 9.372.714 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.564.891)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van serpico

serpico

orbit schreef:
Punten zijn niet uitgelegd, en ook jij doet er amper een poging toe.. ws. omdat ze dus niet uit te leggen zijn. Het klopt gewoon niet in de film maw.
Natuurlijk 'klopt' dat niet helemaal. Maar het klopt toch sowieso niet dat er 2 Tyler Durden's zijn? Zijn geheugen vervormt de situaties gedeeltelijk, en daarom kloppen ze niet meer. Dit wordt het best duidelijk door het feit dat er nog een Tyler Durden in de film zit maar ook door dit soort onmogelijkheden.

avatar van The Last

The Last

Al haal je er 50 diepere lagen bij (huh bestaan die wel?), ik denk niet dat je orbit er van kunt overtuigen dat dit een goede (of tenminste, goed gemaakte) film is. Ten eerste kan hij niet langs Norton heen kijken, en ten tweede wilt ie weten of er toepassing is van enige geloofwaardigheid (waar de film dus geen enkele potentie heeft om dat ook maar 1 moment te zijn), wat ook voornamelijk zijn probleem is merk ik.

We zijn hier bezig met een herhalingsoefening van een discussie van een paar weken terug. Niet zijn soort film, klaar.

avatar van xSarah

xSarah

It's only after you've lost everything, that you're free to do anything.

Ik heb, alvorens ik de film bekeek, eerst het boek gelezen. Ik moet zeggen dat ik heel benieuwd was naar de verfilming, want het boek is niet eenvoudig en het leek me een onmogelijk karwei om de gespleten persoonlijkheid van de verteller in beeld te brengen.

David Fincher is er evenwel schitterend in geslaagd om alles te visualiseren. Hij volgt ook grotendeels de verhaallijnen van het boek. De kijker heeft volgens mij ook op geen enkel moment door hoe de vork nu werkelijk aan de steel zit (in verband met de schizofrenie van de verteller, bedoel ik. Dat vind ik ook zo prachtig aan het verhaal: die onverwachte plotwending.

Door zich aan te sluiten bij Fight Club ontdekken de leden, die in het dagelijkse leven gewone mannen zijn, door hun pijn en hun lijden wie ze werkelijk zijn en verleggen ze hun grenzen. Ze willen in actie komen tegen de gevestigde waarden en de consumptiemaatschappij. Want bovenal is Fight Club een aanklacht tegen het materialisme en het conformisme. Deze onderliggende boodschap geeft de film alvast een meerwaarde.

De acteerprestaties van Norton en Pitt zijn onovertroffen. Ze zetten beiden een erg sterke rol neer en zijn volgens mij perfect gecast. Ook Helena Bonham Carter zet een puike rol neer als Marla Singer.

De muziek ondersteunt de film doorheen het hele verhaal.

Toch heeft het boek voor mij nog steeds een zekere meerwaarde, maar dat heb ik bij ongeveer alle boekverfilmingen (waarbij ik het boek las vóórdat ik de film bekeek). Ik denk dat het gewoon komt door mijn voorliefde voor lezen en schrijven. Bovendien kan je gewoon nooit alle informatie uit het boek kwijt in een film.

Eindconclusie: 4*

Jongens jongens....

Laat die Orbit toch lekker met rust!

Dan laat hij ons tenminste ook met rust...

Voor mij nog altijd de nr.1 film allertijden

avatar van speranza

speranza

Hectometersnor schreef:

Jongens jongens....

Laat die Orbit toch lekker met rust!

Dan laat hij ons tenminste ook met rust...

Voor mij nog altijd de nr.1 film allertijden

Dit is een discussie site. Als je alleen maar lovende woorden over deze ontzettend overgewaardeerde film wilt horen adviseer ik je om een fansite voor deze film te openen. Orbit heeft het volste recht deze film keer op keer te bekritiseren, zoals Reinbo het volste recht heeft om mijn favoriete film keer op keer te bekritiseren.

speranza schreef:

Ow het maakt mij niet veel uit hoor dat iemand zijn eigen mening hier botviert, of dit nou negatief of positief is over deze film in kwestie. Maar dat oneindige welles of nietes spelletje zie je hier zo vaak als een paar fanatiekelingen met elkaar in discussie gaan. Maar ja dat is mijn mening.

Het was maar een suggestie

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hectometersnor schreef:

Het was maar een suggestie

Het zal wel, ik doe niet meer dan pogen uit te leggen waarom dit beslist géén meesterwerk is. Ik ben goed thuis in film, beoordeel gewoon op wat ik te zien krijg en ook na dit stuk voor de derde keer te hebben gezien blijft mijn verbijstering over zoveel waardering. Er zijn zoveel veel betere films gemaakt dat het bijna droevig stemt dat mensen niet verder kunnen kijken naar deze zogenaamde intellectuele knokfilm met een boodschap van helemaal niks. En berichten bij een film die allean maar lovend zijn keer op keer verveeld toch ook hgewoon?

orbit schreef:

Alles klopt hier in jou post behalve een ding, het is een mening die jij hebt maar je profileert het nu als een feit. Dat het beslist geen meesterwerk is, is iets wat jij vind, dat maakt het niet tot een feit, ook niet als je al veel verstand hebt van films zoals je zegt. En waarom je het nodig vind de mensen lichtelijke te beledigen omdat ze deze film om hun redenen wel kunnen waarderen vind ik een beetje laag.

Sommige vinden het een geweldige film, sommige niet en 90% hier is zo koppig als ikzelf ook ben dus dat welles nietes is onvermijdelijk maar vooral oneindig.

Piece out

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Daar heb je gelijk in.. maar dat profileren als een feit doen de voorvechters van deze film ook hoor.

Ik ga er nu wel vanuit dat mensen slim genoeg zijn te lezen dat het hier mí'jn mening betreft en geen feiten. Feiten bestaan niet in iets subjectiefs als film

orbit schreef:

Ja klopt, dat gebeurt hier erg veel ja, opzich ook niet zo een ramp.

avatar van N811

N811

Wat een meester is Brad Pitt in deze film.

avatar van vwtune

vwtune

Vandaag maar weer eens gezien en wat blijft het toch een toffe film!

avatar van maerk

maerk

Na een derde keer kijken heeft de film mij opnieuw kunnen overdonderen. Alles is fantastisch in deze film. Fincher is een van de beste regisseurs van het moment maar dit is zonder twijfel zijn meesterwerk.

5* en een top 10 plaats.

avatar van bosco

bosco

De grimmige sfeer de waanzin de snelle shots de closeups de muziek. Alles is super neergezet door Fincher.

En dan te bedenken dat deze film een trigger is geweest voor echte fightclubs in Amerika.

TOPPER!!!

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Grappige humor, leuke vechtscenes, goed verhaal en de cast is ook heel goed. Kortom,,, goeie film

avatar van Jaxxx

Jaxxx

De DVD-business heeft deze film financieel gered, want in de bioscopen was het een flop eerste klas.

avatar van timvanmeurs

timvanmeurs

Geweldige film, goed geacteerd, vooral door Norton. Natuurlijk zitten er wat gaten in de film, maar over het algemeen is dat ook juist wat de film sterk maakt. Zeker een van mijn favoriete films.

clockwork

Ik ging stuk , toen die lul in beeld kwam op het eindexd

wat een prachtige film

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Na lange tijd weer gezien, blijft bangelijk,en daarna heel die twist erbij, geweldig gewoon!!!!!!!!!

clockwork

De tweede keer is de mooiste keer. Dan zie je zoveel meer dan de eerste, daar is deze film een subliem voorbeeld van.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

clockwork schreef:

Echt dan hé, die film is gewoon beter geworden door die tweede keer

avatar van crack1

crack1

Deze film ontgaat me op elk gebied,sorry daarvoor!

avatar van rocky I.S

rocky I.S

crack1 schreef:

Deze film ontgaat me op elk gebied,sorry daarvoor!

idd

avatar van serpico

serpico

Ik was gisteravond weer in de stemming.

Fight Club heeft een perfecte titel, maar toch hadden ze beter een andere kunnen kiezen. Ieders eerste indruk is namelijk dat Fight Club een boksfilm is, een vechtfilm, een karate-ninja gebeuren wellicht. Deels is dit ook zo, maar ook juist helemaal niet! Ik vind het doodzonde dat mensen de film om hun vertekende eerste indruk niet kijken.

Want als je nagaat wat er gister weer door me heen ging! Fight Club is zo overrompelend, zó grappig, en heeft zo verschrikkelijk goed scheit aan alles en aan zichzelf! Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham-Carter en ja, zelfs Meat Loaf spelen de sterren van de hemel! Ieder idee is zo knap omgezet in beelden en woorden. De voice-over is bijvoorbeeld een duidelijk geval van perfect geschreven. Maar Finchers visuele stijl maakt deze film helemaal top. Niemand anders dan hij had Fight Club kunnen maken. Zo fascinerend als hij Brad Pitt "You're the all-singing, all-dancing crap of the world" kan laten oplepelen verdient al staande ovatie. Hij is helemaal in zijn element als regisseur van een verhaal over opnieuw beginnen, vraagtekens zetten bij dingen in de maatschappij die inderdaad niet zo heel veel logica bevatten en het gevaar van mannen met een sterke wil. "You are not special!"

Fight Club gaat loos in gewelddadige uitbarstingen van onvrede en protest tegen consumptie. Wat moeten we met consumptie? Wat moeten we met vrouwen? We moeten knokken! Maar in plaats van volledig depressief achterover te slaan, is daar de kritische noot in de vorm van Marla Singer. Begeleid door Where Is My Mind? van The Pixies kun je uiteindelijk zelfs nog inzien dat een uitgebreid verzet tegen de maatschappij eigenlijk ook niet alles is? Uiteindelijk leef je je leven zelf.

Where is my mind? Norton vraagt het zichzelf aan het einde af, ik zeg het je. Heeft hij er zelf wel controle over? Wordt het bestuurd door een ander? Heeft hij zich al die tijd vergist? Fight Club slaat om als ik nog nooit een film heb zien omslaan. Dit gaat gepaard met een volledig geïntregeerde plottwist van jewelste die The Usual Suspects nog naar de kroon steekt. Sterker nog: hij overtreft hem. In Fight Club krijgt het hele verhaal een extra laag, en raak je je zo ongeloofelijk bewust van de waanzin en stress van het leven. En de lol en de krankzinnige spanning tegelijkertijd.

You met me at a very strange time of my life ...

Wie kan zich nu niet in zoiets vinden? Uiteindelijk probeert iedereen ook maar gewoon te leven. Schit-te-rend!

Fight Club is een aanklacht en een compliment voor de maatschappij. Niet optimistisch, maar levendig en met ballen. Realistisch tegenover de mens. Kritisch tegenover machtshebbers. Maar bovenal virtuoos gefilmd, druipend van de sfeer, onwaarschijnlijk grappig en begeleid door een superbe soundtrack. Ik sta iedere keer weer te kijken hoe helder alles in beeld gebracht is. Alles is ingenieus gefilmd. Één shot uit Fight Club en je weet precies wat Fincher probeert te vertellen. Heel symbolisch en tegen het perfecte aan. Ieder geluidseffect hééft ook effect. Een hoogtepunt in de filmgeschiedenis. Fight Club is wat we kunnen.

Als je na deze film nog niet weet wat je met je leven aanmoet, weet ik het ook niet meer. Fight Club beantwoord grote en kleine vragen tegelijk.

5* stonden er al érg lang, evenals de top 10 positie. Bij dezen de reden waarom. Sorry als het chaotisch is.

avatar van maerk

maerk

serpico schreef:

Chaotisch? Je vat gewoon perfect samen wat voor gevoel de meeste mensen hebben bij het kijken van Fight Club! Super recensie man.

avatar van Nasir

Nasir

Ja vette recencie Serpico!

eens serpico!

avatar van Renee28

Renee28

DIt is een van de verassendste films die ik ooit gezien heb.

Ik ben deze film gaan kijken zonder dat ik wist wat ik moest verwachten, maar hij overtrof mijn verwachtingen.

Ik moet zeggen dat ik de film met gemengde gevoelens aan het kijken was, ik vond hem wel leuk en interessant, maar snapte niet waarom deze film zo hoog stond! Maar na die onzettend grote plotwending vielen eigenlijk alle puzzelstukjes op zijn plaats! Goed geacteerd, goede boodschap, goede film. Ik denk dat ik hem nog een keer ga bekijken, om te kijken wat mij op het begin van de film allemaal ontgaan is.

clockwork

en terecht, geloof me je waardering zal omhoog gaan!

avatar van Fingquality

Fingquality

Ongetwijfeld een van mijn favorieten.

Brad Pitt en Edward Norton zijn een geweldig duo in deze film. Ook de rest van de acteurs zijn heerlijk. Zo is de hele Fight Club goed gecast en ook Bonham Carter speelt goed.

Het verhaal is ook briljant. Prachtige dialogen, geweldige voice-overs en heerlijke cynische zwarte humor.

De eindscene is werkelijk waar prachtig en als je de film herziet kijk je toch op heel andere ogen naar deze film. Eigenlijk moet je hem zelfs nog een keer zien om hem volledig te kunnen waarderen.

Deze komt hoe dan ook in mijn top 10!