Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: Alan J. Pakula
Met onder meer: Harrison Ford, Greta Scacchi en Raúl Juliá
Releasedatum: 26 oktober 1990
Plot Presumed Innocent
"Some people would kill for love"
Rusty Sabich wordt na de moord op zijn ex-vriendin de belangrijkste verdachte. Om zijn onschuld te bewijzen gaat hij op zoek naar de echte moordenaar, en hij komt er achter dat deze misschien dichter bij hem staat dan hij denkt.
Rozat "Rusty" Sabich
Tommy Molto
Nico Della Guardia
Eugenia
neo
de film heeft eens sterk verhaal en een verassende ontknoping.dit was de eerste samenwerking tussen ford en pakula en de laatste zou the devil's own zijn,wat ook gelijk de laatste film was van pakula want die stierf na het maken van die film.
hugohei
Het boek Presumed Innocent heb ik destijds naar binnen geschrokt, dat vond ik geweldig. Daarna viel de film wat tegen : allerlei briljante dingen waren bekort en versimpeld. Kan niet anders, waarschijnlijk. Toch heel best om aan te zien.
Tonyvdb
pfff ... typische mediocre Hollywood-troep.
De scène waar zijn vrouw hem vertelt wat en waarom ze het heeft gedaan is één van de slechtste die ik ooit heb gezien.
** 2 op 5 **
roda
het eerste uur was enorm traag en saai, maar het tweede uur, toen de rechtzaak eindelijk begon, werd de film pas echt boeiend.
verder een uitstekende cast, waar vooral Raul Julia opvalt met een briljante vertolking van de advocaat.
3 sterren.
Dustyfan
Beetje saai en traag. Toch 2 1/2* dankzij Harrison Ford.
tijmengozer
Slappe film die aan het einde pas echt interessant wordt. Wel geweldig dat de dader tot 5 minuten voor het einde onbekend blijft, maar verder kon het verhaal me echt niet boeien. 2*
Redlop
Vond het altijd een sfeervolle thriller, maar gisteren vond ik het ineens een stuk minder allemaal.
De quasi tough guy Lipranzer irriteerde me nou.
Muziek is (zoals meestal bij John Williams) veel te mooi voor deze film.
Verlaag naar 3,5*
rzasa
Niet heel spannend en onbegrijpelijk dat de politie in het huis van Rusty (de hoofdverdachte nota bene!) niet op zoek ging naar het moordwapen, want het lag daar wel!
Naja. 1 ster voor Ford, eentje voor Julia en een halve voor het slot.
Purmerend

predator
- 1951 stemmen
fantastische rechtbankthriller. Ik heb 'm nu denk ik 4x gezien en het blijft gewoon knap, hoe Ford een man in het nauw speelt. En dat einde....
otherfool
Teleurstellend, veel te lang rechtbankdrama van Pakula dat aan het eind helemaal de weg kwijt is. Ik kan slechts Tonyvdb quoten: 'De scène waar zijn vrouw hem vertelt wat en waarom ze het heeft gedaan is één van de slechtste die ik ooit heb gezien'.
2* voor het aardige eerste uur.
Helemaal niet slecht of teleurstellend vind ik.
Erg goed verhaal, dat misschien niet zo origineel is, maar toch komt de ontknoping als een echte verrassing.
Dat Ford's verhaal tussen hem en het vermoorde meisje wordt verteld via flashback's vond ik wel goed.
Het verhaal wordt goed verteld en verveelt nergens, enkel het einde, is iets te traag vind ik, oké alles wordt hier uit de doeken gedaan, maar dat kan toch wel op een iets interessantere manier gedaan worden, denk ik.
Het camerawerk was oké maar niet echt creatief of origineel.
de acteerprestaties vond ik dan weer wel goed.
3.5 sterren voor deze vrij goeie rechtbankfilm die het vooral moet hebben van de acteerprestaties en de vlotte manier waarop het verhaal verteld wordt.
3.5 sterren.
xenne
inderdaad wel een beetje saai & traag. verder valt er niet veel op aan te merken, acteerwerk was behoorlijk goed. de ontknoping kwam voor mij niet als een verrassing, zal wel toeval zijn, of gewoon te veel van dit soort films gezien ... 2½
Caviezel
Traag en sloom verhaal, en ik irriteerde me aan Ford... Geen enkele stemverandering... hele tijd die saaie lage toon... het irriteerde me toch...
thomzi50
- 1991 berichten
Beetje laag gemiddelde. Het is misschien geen thriller met veel actie, maar er is wel degelijk een flinke portie spanning aanwezig. Daarboven op is de plot, behalve het wat goedkope einde, alleraardigst, en Ford heeft altijd een erg fijne uitstraling. Gewoon een goede thriller, met erg weinig op- en aanmerkingen. 3,5*
Embie
Ik ben al een tijd naar deze film op zoek, maar kan hem nergens vinden. Dus heeft iemand nog tips??
Lupussy Galore
Goh, da's lang geleden dat ik deze film zag. In een mooie bioscoop in Antwerpen, waar ik met een goeie vriendin was om te shoppen en lol te hebben. Dus ook naar deze film in een prachtige bioscoop. Ik moest de vriendin bij een pintje na afloop alles uitleggen herinner ik me nog. Ook herinner ik me nog dat ik Greta Scacchi zo irritant vond en het plot briljant. Dat is alles.......hoeveel sterren geef je zo'n film dan? Nou, 50/50, een 2,5 dan maar want ik herinner me ook dat ik me niet heb verveeld.
Malick
Ik weet het niet zeker maar soms heb ik het gevoel dat Harrison Ford de hele film door moet schijten als een koe. Ook in deze film had ik dat speciale gevoel. Dat wil niet zeggen dat hij verder goed acteert maar de beste man kan zo moeilijk kijken. Voor de rest begint de film heel traag. Eenmaal in de rechtbank krijgen we het moralistische Hollywoodsausje erbij en dan heb je het wel weer gezien.
Semsoethot
Beslist een aardige film (BT zoals de opticiëns zeggen). De plot is verrassend en laat lang op zich wachten. Wél typisch Amerikaans natuurlijk.
boemboem27
hele mooie rechtbankthriller waarbij het einde van de film een verrassend plot heeft.
dat is nu het knappe dat je tot het einde toe op een dwaalspoor wordt gezet.
de 2 uurtjes dat de film duurde waren ook zo voorbij.
dikke 3.5 ster waard
gauke
Origineel, routinematig (ordelijk), intelligent opgebouwd en Hitchcockachtig misdaaddrama met verrassingseffecten en een lekkere seksscène, welke tot het einde spannend blijft. Knap geregisseerd, een goede cast en een boeiende soundtrack.
Boenga
Derde keer gezien, nadat ik nu ook het boek las.
'Sober' is een sleutelwoord: de kleuren, de muziek, de beelden en locaties, de dialogen. Die nadruk op dat sobere zorgt ervoor dat de sfeer van Turows boek realistisch wordt weergegeven.
Zoals meestal worden heel wat details uit het boek weggelaten; dat leidt bijvoorbeeld tot wat rsaza schrijft:
Een prinsenmaal voor wie van rechtbankthrillers houdt - als kind was 'Beschuldigde, sta op' al m'n favoriete BRT-serie - en Harrison Ford rules de world. Conclusie: ik blijf met overtuiging bij m'n 5*.
Redlop
en een boeiende soundtrack.
Understatement. Muziek te mooi voor een rechtbankdrama.
skipy05
Geen slechte film. Maar ik vond hem toch te langdradig. Verhaal is goed. Harrison Ford zet een goede rol neer.
kathmandu
Ijzersterke film met een goed verhaal en prachtige rollen van Harrison Ford en Raul Julia.
sofripa
Blijft lang hangen....
En dat alles vanwege het daverende einde. Want de film ontpopt zich nou niet bepaald als topper in zijn genre. Rollen zijn goed gespeeld. Muziek is oke. Strak geregiseerd. En zo loop dit mooi naar zijn eind toe....Maar dan, dat meesterlijke eind, zelden vertoont. Al vele, vele films gezien, maar deze zag ik niet aankomen. En juist, juist omdat een en ander niet geforceerd is, of onrealistisch. Hulde

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Mississippi Burning