• 9.381.094 stemmen

La Meglio Gioventù (2003)

Drama | 366 minuten / 400 minuten (miniserie)

Speelduur: 366 minuten / 400 minuten (miniserie)

Alternatieve titel: The Best of Youth

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Marco Tullio Giordana

Met onder meer: Luigi Lo Cascio, Alessio Boni en Maya Sansa

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Noors

Releasedatum: 5 februari 2004

Plot La Meglio Gioventù

"The Possibilities Were Endless..."

'La Meglio Gioventù' vertelt het verhaal van een Italiaanse familie van het einde van de jaren zestig tot nu. Het verhaal focust op de broers Nicola en Matteo. In het begin delen zij dezelfde dromen, lectuur en vriendschappen, tot ze op een gegeven moment Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen. Hun toekomst neemt noodgedwongen een andere wending. Nicola beslist psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt zich bij de politie aan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Nicola Carati

Giorgia Esposti

Angelo Carati

Giovanna Carati

speranza

In de top van de top 250 staat heel veel Hollywood troep. Deze film staat dus zeker niet te hoog in de top 250. De film is in ruim 1 jaar van nummer 20 naar nummer 26 gedaald. Daar word ik niet vrolijk van.

avatar van philtuper

philtuper

stefan dias schreef:

laat ik dan maar een nuancerende stem hebben in dit kapittel. Ik heb best wel genoten (van het eerste deel vooral) Ik hou ook wel van dat hele Italiaanse sfeertje, die oude appartementen met de grootouders die er nog altijd ergens tussen sloffen.
Hield ook van de mysterieuze broer. Maar naar het einde toe werd het allemaal wel heel zoetsappig. Er werd niet alleen naar een overdreven happy end toegemanoeuvreerd, maar dat happy end werd dan ook nog eens ergerlijk lang uitgesmeerd, waardoor deze (te) lange epiloog het geheel toch wel wat niveaus naar beneden haalde. Het leek wel of het Ministerie van toerisme deze film financierde en op het eind nog waar voor hun geld geëist hebben. Jammer.
Daarnaast meen ik ook: als je een film/serie wil zien met de kroniek van een familie vol interessante individuen met daarin ook nog eens een essentiële brok geschiedenis in verweven, dan kan je dit beter met Heimat en Heimat II doen. Die series staan toch nog ettelijke trapjes hoger. Daarom kan ik LMG , heowel best aardig, niet zo hoog aanslaan want bij Heimat heb ik hetzelfde gezien, maar ettelijke niveaus beter nog.

In ieder geval onderbouwd! Maar ik had dat gevoel dat jij beschrijft bij het laatste deel van deel 2 helemaal niet. Ik mag mezelf best beschouwen als een geoefend filmkijker (for what it's worth) en ben kritisch, maar dat had ik hier gewoon niet. Ja, het is een happy end, maar in mijn ogen juist wel opgebouwd.

Wat ik zeker wil doen is een keer voor Heimat gaan zitten, want daar heb ik nu wel zoveel van gelezen dat ik 'm ook moet zien ook. Kan ik dan ook vergelijken.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

366 minuten ?

avatar van Nand

Nand

Prachtig verhaal, het moest wel zo lang zijn. Deze film toont hoe vergankelijk alles is en niets verloopt zoals je zou willen of verwachten. Het acteerwerk was echt goed en alles was piekfijn in beeld gebracht. Er waren hier en daar wel wat dingen die konden geknipt worden maar voor de rest zit deze film goed in elkaar.

4.5* en ik had hem bijna in m'n top 10 gezet, laten we zeggen dat hij op de 11e plaats staat.

avatar van Minotaures

Minotaures

Ik had al moeite met Stephen King's The Stand. Laat staan dat ik dit ook nog moet kijken. Helaas, ik wou wel achterkomen waarom dit zo hoog staat.

avatar van Arrakis

Arrakis

Dit was de enige film uit de moviemeter top 50 die ik nog niet gezien had. Dus het werd eens tijd, had 'm al een half jaar op dvd maar ja 6 uur is een hele zit. Gisteravond het 1e deel gezien en vandaag het tweede deel.

Wat een prachtige, ontroerende film. De karakters worden erg goed neer gezet, je leeft echt met hun mee. Heb me geen moment verveeld door het goede verhaal. Erg mooie sfeervolle beelden van Italië. Beste film in zijn genre.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Eindelijk in bezit. Kijk wel op tegen de speelduur, maar ben ergens ook wel erg benieuwd waarom deze film nou zo hoog staat.

avatar van AC1

AC1

Even gecheckt op een 50" plasma scherm en de beeldkwaliteit is niet denderend te noemen.

avatar van handelaar

handelaar

AC1 schreef:

Dan beginnen we er niet eens aan hoe jammer het ook zou zijn; beeldkwaliteit staat voor mij als een vereiste.

Alhoewel ik nu ook zie dat die op 2 disk uitvoering is te verkrijgen

avatar van edejong

edejong

Wat een fantastische film, ontroerend, geen moment langdradig, en nooit teveel of te weinig uitgewerkte personages en verhaallijnen. Alles klopt. Een van de mooiste films, die ik de laatste tijd (jaren) gezien heb..

avatar van james_cameron

Indrukwekkend, zeer meeslepend epos dat de lotgevallen van een italiaanse familie volgt over een periode van bijna 40 jaar. Prachtig gespeeld door de hele cast en heel mooi in beeld gebracht. Het verstrijken van de tijd en de steeds veranderende wereld om de personages heen is bijzonder goed getroffen. Een emotionele achtbaan ook, met genoeg drama en intriges om de volle speelduur van zes uur makkelijk te blijven boeien. Het script zit vernuftig maar gelukkig niet gekunsteld in elkaar en de gebeurtenissen ontvouwen zich op natuurlijke en subtiele wijze. Eén van de allermooiste scenes ooit wordt door de regisseur tot vlak voor het einde bewaard. Mensen die de film gezien hebben zullen ongetwijfeld weten welke scene ik bedoel. Onvergetelijk mooi.

avatar van AGE-411

AGE-411

Klopt wat hier staat? 366 minuten?

Bestaat er geen kortere versie?

avatar van 13woutie13

13woutie13

Nee, die bestaat er niet

Laat je er niet door afschrikken!

avatar van Reinbo

Ffw knop.

13woutie13 schreef:

Nee, die bestaat er niet

Laat je er niet door afschrikken!

Ik wil deze film graag zien maar dan wel de volledige versie. Ik kan echter alleen de 180 min. versie vinden.

Waar vind ik die van 366 min??

Of is de 180min. versie ook voldoende?

Dank alvast!

De film is in Nederland in twee delen op dvd verschenen:

Meglio Gioventu 1 - DVD - BESLIST.nl

Meglio Gioventu 2 - DVD - BESLIST.nl

Ook goedkoop bij Media Markt.

avatar van otherfool

otherfool

La Meglio Gioventù kent soms soapachtige verwikkelingen met her en der een absurd hoge toevalsfactor, maar ook levende, sprekende en bij vlagen sprankelende karakters waar de kijker na verloop van tijd een bijzonder sterke band mee krijgt. De tijdsduur is eerder een voor- dan een nadeel; aan het eind van de film lijken Nicola en alle anderen geen geheimen meer voor ons te hebben.

Op effectieve wijze wordt het familie-epos verweeft met de recente geschiedenis van Italië, waarmee het een interessant inkijkje in het hele land, de cultuur, en de mentaliteit geeft. Ik heb geboeid zitten kijken, al zijn sommige toevallige verwikkelingen dusdanig gezocht dat ik op 3,5* blijf steken. Toch zeker een aanrader.

speranza

Die toevallige ontwikkelingen doen geen afbreuk aan deze film.

avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

Wat kan deze film anders zijn dan vijf sterren? Vanaf het begin is hij al prachtig, maar ze wordt alleen maar nog mooier. Als Italie-liefhebber kom ik volledig aan mijn trekken. Deze film bestrijkt 40 jaar, en waar ik geweldig van kan genieten zijn de details die ze bij diverse jaartallen filmen. En Alfa Sud, een van de eerste....dat soort details. "La Finestra di Fronte" stond bovenaan mijn persoonlijke hitlijst, ook toevallig 2003. Nu ik deze film heb gezien staat die niet meer op nummer 1. De hele cast bestaat volledig uit "mooie mensen", dat is misschien wel het enige minpunt, maar het is een zoet smakende.

avatar van stefan dias

stefan dias

Ben de Hoog schreef:

Wat kan deze film anders zijn dan vijf sterren?

Euh… vier sterren?

Alle thema's uit de recente Italiaanse geschiedenis worden net iets té gemakkelijk gecomprimeerd en naar het einde toe wordt er wel een heel mooi einde aan gebreid met Italië door een roze, toeristische bril.

Nu ben ik even (te) hard. Ik heb het alleen rijker, ontroerender, uitgebreider en, sorry, echt wel (nog) beter gezien in Heimat (I & II).

Maar die is dan wel weer veel langer.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Ik hoef zeker niet te vragen of deze film de moeite waard is ondanks haar ''vrij'' lange speelduur?

avatar van Drezic

Drezic

Jessen0wnt schreef:

Nou ja, je moet er wel voor openstaan. Gezien je filmtoptien kan het alle kanten op.

Maar als je het nou niet leuk vind, zet hem dan in de kast en kijk deze film over 6 tot 10 jaar nog een keer.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Haha, altijd leuk dat mensen je keuren op je top10, het zijn de ''vrij standaard toppers'' maar ik sta er in ieder geval erg voor open. Ik ga hem wel proberen te kopen en dan kan hem in delen kijken, waarschijnlijk over 2 huiswerkvrije weekend-dagen (ooit).

avatar van Reint

Reint

Wie is die prachtige mevrouw op de voorkant?

Jasmine Trinca

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Mooie Zaterdag dankzij deze film.

Alle facetten van het leven.

Inhoudelijk onderhoudend niet al te zwaar.

Maar toch ontroerend.

Het klein beetje Italiaanse bloed dat ik in heb, is toch wat sneller gaan stromen gedurende 6 uur

AGE-411 schreef:

Klopt wat hier staat? 366 minuten?

Bestaat er geen kortere versie?

Deze prachtige film heeft die lengte nodig. De tijd vliegt overigens voorbij. Binnen één uur voel je je al onderdeel van de familie.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Echt top deze lange film, zeer mooi in beeld gebracht het verhaal over deze familie:4,5

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Misschien heeft een ander dit al eens opgemerkt maar ik heb een vertaalfout ontdekt die toch op zijn minst amateuristisch is. Ergens in het begin van de film moet Nicola examen doen bij een professor (in de collegezaal). Hij krijgt als resultaat "trenta a trenta". Dit wordt vertaald als twintig op twintig, terwijl twintig venti betekent

avatar van Asaharo

Asaharo

Neen dit is niets voor mij, ik hou van Italië en van het innemende taaltje maar qua moderne (mini)series moet ik toch concluderen dat het allemaal zo verdomd middelmatig oogst. Het heeft lang geduurd maar ik heb deze dan toch eens bekeken en ik vond er niks aan. Visueel en muzikaal kom je hier al niet aan je trekken, , maar ook inhoudelijk rammelt het en niet een klein beetje.

Want zoals de synopsis ons vertelt volgen we dus de 2 broers sinds de jaren 60 tot nu, met als gevolg dat de serie gebruikt wordt om maatschappelijke en politieke gebeurtenissen in zijn context te plaatsen. Een leuk idee maar hoe kun je een tijdspanne van circa 50 jaar in een serie van 366 minuten plaatsen zonder de personages en hun levenswandel teniet te doen? Niet dus, alles voelt hopeloos geknutseld aan en bepaalde momenten worden wel heel snel afgehaspeld. Je hebt nog maar net de studenten-protesten achter de rug en daar is fiat met tussendoor de problemen van de broers, als je dan denkt dat ze wat tijd gaan nemen om hun karakters wat te ontwikkelen think again, want daar is de rode brigade en mateo is op weg naar sicilië terwijl Nicola een voor de hand liggende ontdekking doet. Neen, ik geloofde er niet veel van.

Als serie verwacht je gewoon een emotionele binding met de personages vooral omdat het medium zich daartoe leent. Je hebt zoveel meer tijd om van je karakters levende personen te maken, om hun gevoelens te ontleden, om het verhaal vanzelfsprekend te laten leiden zonder dat het geforceerd overkomt. Al deze kenmerken laat men dus onbenut en maakt van La Meglio Gioventu een zeer oppervlakkig en niet diepgaand relaas.

Ik zie trouwens net dat La Meglio Gioventu niet staat gekenmerkt als mini-serie maar als film hierboven op MM. Ik heb het bekeken als een mini-serie, in 3 delen en mijn betoog is hierop afgesteld.