• 9.378.870 stemmen

Alternatieve titel: De Aristokatten

Geregisseerd door: Wolfgang Reitherman

Met onder meer: Phil Harris, Eva Gabor en Sterling Holloway

Plot The Aristocats

"A tune-filled animated extravaganza."

Madame Bonfamille stelt bij haar notaris haar testament op. Edgar, haar trouwe butler, hoopt op een groot deel van de erfenis. Tot zijn verbazing zal de gehele nalatenschap gaan naar de katten van de overledene. Vol jaloezie en hebberigheid verzint Edgar een plan om het geld in handen te krijgen.

O'Malley (stemrol)

Berlioz (stemrol)

Marie (stemrol)

avatar van FillumGek

FillumGek

Leuker dan in mijn herinnering. Het geheel doet sterk denken aan 101 Dalmatiërs, maar dan met katjes die ontvoerd worden en terug moeten zien te komen door allerlei diertjes die te hulp schieten. Wat meteen opvalt is dat de animatie minder mooi is dan menig andere Disney-film in die tijd.

Gelukkig heeft The Aristocats genoeg leuke personages om het geslaagd te maken. Het is soms iets te geromantiseerd naar mijn smaak, maar de ganzen, jazzband en natuurlijk Edgar zorgen toch regelmatig voor een glimlach. Edgar heeft natuurlijk duivelse plannen, maar echt dreigend komt hij ook niet over met zijn klungelige gedrag. Dit maakt de scene met de twee honden en de hooiberg tot een hoogtepunt.

De muziek is redelijk goed, blijft een beetje hangen en de speelduur is net niet te lang. Door deze film leerde ik ook dat Timboektoe in elk geval heel ver weg lag.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Het fijnste op school .... film!!! Ja op de MAVO hadden we zelfs met enige regelmatig filmavonden in de aula, met een echte filmcommissie en de aardrijkskundeleraar achter de projector. Op de lagere school was het wat sporadischer, maar soms in de aula op vrijdagmiddag. De Aristokatten kregen we onder andere en die was toch wel blijven hangen als een hoogtepunt van mijn lagere schooltijd. Herziening is leuk, net niet top Disney-niveau geef ik toe, met name de eerste helft start wat traag op, maar de jazz-katten en Duchess en O'Malley in de maneschijn maken een hoop goed.

avatar van Film Pegasus

Geïnspireerd door de 100 Dalmatians werd een gelijkaardig script geschreven om er uiteindelijk een langspeelfilm van te maken. De gelijkenis wordt nog groter als ook regisseur Wolfgang Reitherman terugkomt voor deze film. De man werkte ook als director animator bij Lady & The Vagebond, waar je overeenkomsten mee kunt maken.

De animatie is op vlak van verhaal en de meeste liedjes niet bepaald de sterkste uit de reeks. Maar de muziek past wel bij de personages en de film kent een grote dosis charme. Daarbij spelen de stemrollen ok wel een grote rol, toch van de betere uit de Disney-reeks. Het is ook wat gericht op een jonger publiek, vooral de scènes tussen de honden en butler Edgar zijn slapstick. De iconische scène is wel het nummer 'Everybody wants to be a cat'. De wat pijnlijke vertolking van de Siamese Cat zullen maar toewijzen aan de tijdsgeest zeker? In de hoop dat de studio haar lessen leert.

avatar van Dk2008

Dk2008

Dk2008 schreef:

Ik ben niet zo'n kattenliefhebber en met Disney sentimentele toestanden moet je ook niet bij mij aan komen zetten. En daarom ook nooit eerder gezien. Maar stukjes eruit leken best leuk en ben voor weinig geld de dvd tegenkomen. Ook hebben we hier te maken met een sjieke kat en haar drie kinderen, die bij een oude dame wonen die de katten als erfgenamen aanwijst. De butler verneemt dit en ontvoert vervolgens de katten om ze buiten Parijs weer los te laten. Met hulp van een zwerfkat weten ze de weg weer terug te vinden naar het huis. Het speelt zich af in Parijs, 1910.

Simpel verhaal dat gerekt wordt tot 75 minuten met hier en daar wat mindere momenten. Kindgericht maar zeker ook leuk voor volwassenen. Volgt de lijn van Lady en de Vagabond. Maar vlotter en vrolijker van opzet. Naast veel muziek ook veel slapstick, een lijn die Disney met de Herbiefilms was ingeslagen en hierdoor valt er ook veel te lachen. Apart maar best leuk/mooi getekend. Naast de katten ook nog andere dieren, twee grappige honden, drie ganzen en een muis, Roquefort met de bekende Winnie de Pooh-stem van Sterling Holloway. Weer één van de betere van Disney's oudere films.

Als extra's op de dvd hebben ze o.a. de muzieknummers nog eens apart neergezet, ook staat er nog een short op van Figaro met Minnie Mouse Bath Day (Film, 1946) (hoewel die niet zo geweldig is).

Het tekenwerk van deze film is wel even wennen en komt over als tekeningen in een stripboek maar dan in filmvorm, al past het misschien wel in de tijd dat het afspeelt 1910. Misschien is de film wat meer geschikt voor kinderen, weet ik niet, dit is als je uitgaat van de stemmetjes en de lieve poesjes die in de film te zien zijn. Evengoed kijk ik er zelf niet minder om. Veel slapstick met een verhaal dat in een paar zinnetjes is samen te vatten, deftige poesjes worden gedumpt door jaloerse butler en moeten vervolgens met hulp van een straatkat de weg weer terug vinden. De film duurt niet lang, ongeveer een uur en een kwartier. Liever heb ik altijd Disney cartoons bekeken, dat zal altijd wel zo blijven.

Maar liedjes/muziek zijn leuk, o.a. door Maurice Chevalier en Phil Harris, de stemmen zijn ook goed en het karakter van de film is vaak vrolijk. Grappig, hier en daar wat vertederend, ruim voldoende voor mijn favorietenlijst.