Genre: Horror / Mystery
Met onder meer: Cécile de France, Maïwenn en Philippe Nahon
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Frans
Plot Haute Tension
"Hearts will bleed."
De knappe Marie wordt wakker in een ziekenhuisbed, maar ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Als ze probeert op te staan, blijkt haar rug helemaal vol met pijnlijke krassen te zitten en heeft ze een diepe snee in haar schouder die de dokters hebben dichtgenaaid. Langzamerhand begint Marie zich weer de details van haar ongeluk te herinneren en het lijkt haast wel alsof ze door de hel is gegaan...
Marie
Gendarmerie captain
Gendarme
Man in the car
danuz
Leuk dat ik jouw woorden uit je mond pik, en als ik jou was zou ik hem gewoon ophogen
prodeje
Haha, misschien doe ik dat nog wel. Heb 'm al eens eerder verhoogd (van 3,5 naar 4,0), maar lager dan 4,0* krijgt hij zeker niet meer. Ik ben kritisch, en 4,0 is dan ook erg hoog. Maar 4,5* is zeker niet uitgesloten, hoewel het nieuw voor me is om een slasher-horror zo hoog te laten scoren. De meeste films uit dat genre hebben niet de kwaliteiten van Haute Tension. Vier keer gezien in twee maanden tijd, en heb er alweer zin in (mede door jouw review)!
degrotemul
ik heb echt met klamme handen zitten kijken, dit is veel beter dan de doorsnee hollywood horrorfilm. nu maar hopen dat de regisseur niet valt voor de dollars die hem gegarandeerd aangeboden gaan worden.
MsPsychO_o
ik vond de film nou echt geen drol aan.. behalve het eind.. daar hou ik dan wel weer van.. 2*
prodeje
Gefeliciteerd, het is je gelukt.. 4,5*
TheRisingSun
Heb hem dan eindelijk gezien en hij is me meer dan goed bevallen!
Wat een heerlijke slasher film!
De film is het eerste kwartiertje nog rustig, maar wordt daarna een waterval van bruut geweld dat over je heen komt zetten. Niet normaal zo expliciet als het geweld in beeld is gebracht.
Niet alleen het geweld met als gevolg de moorden, maar ook de spanning is een groot pluspunt. Zo af en toe zat ik echt met verstokte adem te kijken, waarna ik weer kon ademen als de lucht weer even geklaard was. Je kon het vergelijken met Marie die steeds haar adem in moest houden als de moordenaar in haar buurt was. Athans, in haar gedachte dan hè
Moest trouwens bij de moord op de vader wel even aan Kill Bill Vol. 1 denken toen ik dat bloed zo eruit zag komen spuiten. Kreeg toch even een glimlach op mijn gezicht.
De twist dat Marie de moordenaar blijkt te zijn vond ik opzich wel sterk en achteraf eigenlijk ook heel logisch, maar toch, als je alles even terug kijkt is er toch nog een schoonheidsfoutje te ontdekken. Of iemand moet mij corrigeren. Maar ik dacht dat wanneer ze het tankstation binnen komt en zich schuil houdt voor de 'moordenaar' de pompbediende haar ook echt zo zag en de mannelijke moordenaar ook binnen zag komen. Dus de pompbediende zag naar mijn mening wél twee personen. Hoe ze dit dan willen 'goed praten' is me een raadsel, maar misschien dat iemand me kan verbeteren.
Desondanks is dit wel een zeer intense horror zoals je ze tegenwoordig nog maar weinig ziet. Hoop dat Ils (2006) ook een goede horror/thriller uit Frankrijk is: http://www.moviemeter.nl/film/37197
Dit was in ieder geval een meer dan goede horror/ thriller die je optimaal in spanning weet te houden!
4,5 ster
Yak
Een op zich weinig bijzondere psycho killer film, die door de mooie beelden en misschien de eh.. 'Franse Slag' toch wel indrukwekkender is dan andere films uit dit genre. Het is vrij lububer en sinister allemaal, bovendien zeer fraai in beeld gebracht en dat is genieten geblazen. Zelden was een brute afranseling, in dit geval wanneer Marie de moordenaar de grazen neemt, zo terecht.
Voor de rest niet heel erg verheffend: psychopathische moordenaar zit achter mooi meisje aan, meisje drijft zichzelf voortdurend in het nauw, telefoons werken niet, mensen leggen vrij willekeurig het loodje, achtervolgingsscene in het donker... alles is present. Desondanks een fraaie en erg bloederige film.. mét interessante plot-twist.
Ruudje
Zoveel is er hier al geschreven hier. weinig nieuws meer te vertellen. Wil alleen effe kwijt dat het de beste film is die ik ken, en ik heb er toch een stel gezien! zag zojuist dat ik ook de enige ben die hem op 1 in zijn top10 heeft!
En...het was de eerste DVD die ik kocht! Begin van een collectie...
Na deze film heb ik me ook eventjes op t horror genre gegooid maar met eigenlijk alleen maar teleurstellingen als resultaat. Alleen Calvaire kon me redelijk bekoren. Verder niets..zelfs Hills Have Eyes van dezelfde Alexandre Aja niet. Jammer. Heb het gevoel dat er zoveel kansen liggen in dit genre....
btw...Philippe Nahon is een held. Ook in Seul Contre Tous en zelfs in die enkele minuut in Irreversible!
Silvio Dante
Morgen organiseren m'n vrienden een filmdag, ben echt heel heel benieuwd naar wat dit gaat zijn. Ik hoop dat ik geen TE hoge verwachtingen heb.
Verder op het programma staan:
- Magnolia
- Plan 9
- en Hitchhiker's guide to the galaxy.
Het wordt een zalig dagje morgen.
Silvio Dante
Ik had hem iets groffer verwacht, het verhaal is echter wel beter dan ik had verwacht. Leuke twist op het einde.
Verder stond zijn korte speelduur me ook wel aan.
En één ding wil ik nog kwijt: Phlippe Nahon
4.5 niptjes
Protonpusher
gdvrrr...
wie weet waar je deze film kan huren, zoek er al zo lang naar
Filmfreak in Rotterdam heeft 'm. Geen idee of dat bij je in de buurt is.
Protonpusher
hmmm...nee helaas...maar bedankt...anders moet ik em maar ergens kopen
mister blonde
Prima genrefilm, deze slasher. Van originaliteit moet ook deze film het niet hebben, nee deze film moet het van de geweldige gore momenten hebben. Erg mooi in beeld gebracht. Film kabbelt voort, het hoofdpersonage doet nog eens wat stoms, het is allemaal behoorlijk spannend en bovendien mooi in beeld gebracht. Prima film dus! Komen ze opeens met de -welbekende konijn uit de hoge hoed- noodgreep. Twist komt (bijna) uit het niets, slaat nergens op en erger, is onderhand net zo origineel als een romantische komedie waarbij de geliefden uiteindelijk bij elkaar komen. Zonde, gelukkig wordt het voor een groot deel goed gemaakt door een schitterend en huiveringwekkend laatste shot. Of eigenlijk zijn de laatste 3 shots geweldig. Gelukkig kom ik daardoor toch nog op 4 sterren uit. Maar foei voor het konijn.
Willy Wartaal
Hoog gewaardeerd, maar waarom. Begint leuk is leuk geacteerd maar die plottwist
. Verder totaal niet bijzonder. 2.5*
(de knappe marie)
BoordAppel
Spannend, sfeervol, goede soundtrack, flink wat gore, waarom dan zo'n compleet bezopen plottwist op het einde vraag ik me af. Het maakt de hele film eigenlijk belachelijk. Het positieve overheerst gelukkig nog wel.
Precies mijn mening. Maar na verloop van tijd ga je die negatieve kant steeds meer vergeten heb ik gemerkt.
Tot je hem herziet wellicht
arkadi
Misschien omdat dit totaal niet mijn genre is maar hem wel tot de twist kon waarderen ben ik aangenaam verrast.
De twist in het verhaal geeft het juist voor mij een extra positieve lading.
Had het vervelend gevonden als het alleen maar slash geweest was.
Film was donker ,gruwelijk, grauw met een emotionele twist.
Ik ben verkocht.
Hilarious
Wat een film dit!
Ik vond hem heel erg spannend. Je leefde heel de film echt goed mee met Marie precies of je was er zelf bij.
De verrassende plotwending vond ik zeker niet slecht en de gore beelden waren ook in orde! De film heeft een heerlijke goeie sfeer, een goeie soundtrack en laat je tot het einde op het puntje van je stoel zitten! Geweldig!
Dikke 4*.
The One Ring
Voor de mensen die het nog niet wisten: de slasher is voor mij het minste genre dat in de filmwereld te vinden is. Nog nooit heeft een film uit het genre mij weten te boeien. Desondanks stond ik wel open voor Haute Tension, omdat het mij een van de betere films in het genre leek.
Maar helaas, met Haute Tension kan ik wederom helemaal niets. Aanvankelijk had ik best zin om te kijken, maar toen de eerste moord gepleegd was, was ik het al weer zat. De totale zinloosheid, de vergezochtheid, de inhoudloosheid en de clichématigheid stonden mij na de eerste moord al weer tegen.
Ik wou de film al snel afzetten, maar ik heb mezelf voorgenomen om elke film af te kijken. Een belachelijk voornemen blijkt eigenlijk, want deze film had ik meer gewaardeert als ik hem niet had afgekeken. De ene na de andere oninteressante scène verschijnt op het beeld en ik moest moeite doen om niet in slaap te vallen. De totale uitgekauwdheid van het hele gegeven staat me ongeloofelijk tegen. Ik weet inmiddels wel precies wanneer er wel of niet iets gebeurt en alle scènes zijn herhalingen van wat ik al eerder zag (en ik heb maar relatief weinig slashers gezien!). Komt nog eens bij dat de personages zo vlak zijn dat elke binding onmogelijk is. Ook vond ik het niet spannend. Ik vond de film zelfs niet eens zo sfeervol als iedereen hier. Het zag er wel goed uit op zich, maar om nou te zeggen dat het uitzonderlijk is... Nee.
Maar wat de film uiteindelijk nekt is de volslagen onnodige en onzinnige plottwist op het einde. Wie verzint er nou zoiets volslagen belachelijks? Want zelfs de fans van de film moeten eerlijk zijn: dat zijzelf de moordenaar is kán totaal niet en haalt de hele logica (in zoverre die er was) uit de film. Het is geen doen om op te sommen welke scènes er niet zouden kloppen, maar ik doe een kleine greep:
1. Hoe komt de vrachtwagen van de moordenaar op die plek als Marie hem zelf daar niet naartoe gereden kan hebben?
2. Hoe kan Marie tegelijktijd met Alex communiceren op diens slaapkamen en ook buiten zijn om Alex' broertje neer te schieten?
3. Hoe kan pompbediende Jimmy de moordenaar kennen? En hoe kon hij Marie zien zitten voor hij vermoord werd als Marie daar eigenlijk nooit gezeten heeft? Waarom moest hij überhaupt dood? Ach, laat ik over dat laatste maar niet vallen in een film als dit.
Aja snijdt de nek van zijn eigen film hier door. Ik verwachtte dat er nog een vergezochte verklaring voor dit alles zou komen, maar zelfs dat bleef uit. Een teken van dat de schrijver het zelf ook niet meer snapte, lijkt me.
Waardeloze pulp voor mij dus. Ik kan er geen greintje plezier uit halen. Wel mijn welgemeende excuses aan Doom, die mij vol goede bedoelingen deze film uitleende. Sorry.
1,0*, maar ik neig naar 0,5*.
Macmanus
Belichting is zeker wel uitzonderlijk goed. Om te smullen zo lekker hoe het in die tent is gedaan. Nee Aja blijft de man, kon je niet de liefde zien die hij heeft voor het genre?
Werkelijk onbegrijpelijk dat je zo totaal ongevoeloos voor nagelbijtende horrorspanning bent....
volgens mij ligt hierin 'je probleem ' verscholen.
De totale uitgekauwdheid van het hele gegeven staat me ongeloofelijk tegen.
"suspense of disbelief" is elke film niets meer dan een bundel licht.
Doom
Maakt niet uit The One Ring. Het viel te proberen. Ik had alleen verwacht dat je op z’n minst het visuele aspect van Haute Tension zou waarderen.
maxcomthrilla
Tja, vele berichten die onze kranten dagelijks beheersen met slecht nieuws zijn ook vrij zinloos naar mijn mening, maar het gebeurt. Natuurlijk zijn sommige dingen in het horrorgenre vergezocht maar waarom moet het altijd geloofwaardig zijn? Waarom mag het genre niet verstrengeld worden met andere subgenres?
Een film die jij wel weet te waarderen: Fargo, bevat ook zinloze moorden . Maar omdat je er dan om kan lachen kan het wel door de beugel? Vandaar vind ik dit niet echt een consequent argument.
Wanneer is een moord zinloos voor jou? Als een schurk te grazen wordt genomen?

Flitsende beelden van iemand die verloren in een groot felgroen bos loopt, snelle editing in het begin, felle kleurcontrasten, ambient muziek, tekenen van naderend onheil, gruwelijke moorden, prachtige locaties zoals een bijna verlaten benzinestation je zult er maar pompbediende zijn en er komt zo `n creep op je af. en Muse natuurlijk! Maken dit voor mij toch echt wel een sfeervolle film.
Verder vind ik de film niet zo goed omdat hij uitblinkt in geloofwaardigheid. Alles zal heus niet 100% kloppen. De film heeft juist vele andere sterke elementen. Het is zo dat er veel clichès in voorkomen, maar ze worden stijlvol gepresenteerd.
Halcyon
Begrijpelijke kritiek, maar ik denk dat je het meer als een metafoor moet zien dan als realiteit. En dan nog, het draait natuurlijk helemaal niet om de al dan niet realistische weergave van de gebeurtenissen.
mister blonde
Precies. Marie heeft een compleet eigen wereld gecreerd. Niet alles zal kloppen of is logisch. Logisch lijkt me. Kan je net zo goed zeggen; 'Hoe was Marie in staat met Alex te communiceren en de auto te besturen'? Dat was ze ook niet. Niet alles dat je ziet, is ook zo gebeurd.
The One Ring
Nee Aja blijft de man, kon je niet de liefde zien die hij heeft voor het genre?
Niet echt, maar dat komt misschien omdat ik zijn liefde niet deel. Maar dan nog: als ik een eerbetoon zou willen maken aan een favoriet genre van mij zou ik toch meer proberen er iets aan toe te voegen. Of op zijn minst proberen er een eigen draai aan te geven, zoals Tarantino dat bijvoorbeeld doet. Dat mis ik toch wel hier.
Tja, wat voor de een eng is, is voor de ander niet eng. Maar de eerste moorden worden zo snel ten uitvoer gebracht dat ze niet spannend zijn, maar vooral goor. Van gore op zich geniet ik niet. Verdere spanning bestaat geheel uit: krijgt de moordenaar Marie nou wel of niet te pakken in deze scène? Maar deze scènes zijn allemaal al eens eerder gedaan, hoogstens een klein beetje in een andere vorm.
Daarbij heb ik toch altijd het idee dat spanning alleen kan ontstaan als je vreest voor het leven van de hoofdpersoon. Daarvoor moet je een hoofdpersoon hebben waarom je kunt geven (ik mocht Marie vanaf het begin al niet echt) en ook nog eens het gevoel hebben dat hij/zij dood kan gaan (ik had constant het gevoel dat Marie het wel zou redden).
Hiermee kom ik toch op de grootste kritiek die ik op het genre heb: de personages. Ik heb nog nooit een boeiend personage in een slasher zien rondlopen. Ze zijn of slechts slachtvoer, of vervelende tieners of doelloos moordende schurken. Een echt karakter zou de films boeiend kunnen maken.
Tja, ik zal nooit meer helemaal onbevooroordeelt naar een slasher kunnen kijken. Maar daar hebben de films het zelf naar gemaakt. Ik heb toch geprobeert open te staan voor Haute Tension en hem gekeken op een moment waarop ik toch redelijk zin had om de film te kijken. Maar ik verwachtte dat deze film wat origineler zou zijn. Toen ik al snel de clichés tegenkwam schoot het in het verkeerde keelgat.
Wanneer is een moord zinloos voor jou? Als een schurk te grazen wordt genomen?
Dat zinloze slaat vooral op het begin van mijn beleving van de film. Aanvankelijk dacht ik dat we weer een moordenaar hadden die zonder enige reden, zoals in Halloween, willekeurig mensen vermoord, waar hij in principe niks tegen had. Later werd er nog wel een reden voor de moorden gegeven. Een vergezochte reden, waar ik ook niet blij mee ben, maar goed... Een moordenaar die gewoon maar wat moord boeit mij gewoon niet. De moorden in Fargo hebben een duidelijke reden. Maar ik vind Fargo niet leuk omdat er gemoord wordt. Het gaat om de context.
De vergelijking met het nieuws vind ik eigenlijk niet kunnen.
Het zijn dan ook de beelden die mij weerhielden geen 0,5* te geven. Op zich heb ik er niks op aan te merken en het is allemaal wel bovengemiddeld. Maar de sfeer trok me niet mee. Kleine opmerking daarbij: ik zag de film op mijn pc. Gewoonlijk doe ik dit niet, maar dit is de enige manier waarop ik op het moment een dvd kan kijken die niet uit regio 2 komt. De computerscherm geeft denk ik niet hetzelfde effect. Maar toch kon het pakkender.
Tja, zo kan ik ook wel een goed script schrijven. Iets anders dan het vreselijke het-was-maar-een-droom-verhaal wordt het dan nauwelijks. Zo kun je de film niet goed praten naar mijn mening.
Mja, zoals ik al eerder schreef, het slaat nergens op maar het is gewoon vet gemaakt.
Macmanus
Vind ik ook, einde is minder, maar word vergeven door meesterlijke 80 minuten die eraan vooraf gaan.
En Tarantino kan nog wat leren van meneer Aja, Aja weet tenminste de schaar te vinden, 4 uur Uma Thurman brrr word als maar erger als ik er aan terug denk. En buiten dat, voegt Aja toch wat toe. Namelijk het mooier maken dan het voorheen werd gedaan. Meeste oude slasher films zijn niet om aan te zien zo lelijk.

El Orfanato
Horror / Mystery, 2007