Genre: Horror / Mystery
Met onder meer: Cécile de France, Maïwenn en Philippe Nahon
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Frans
Plot Haute Tension
"Hearts will bleed."
De knappe Marie wordt wakker in een ziekenhuisbed, maar ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Als ze probeert op te staan, blijkt haar rug helemaal vol met pijnlijke krassen te zitten en heeft ze een diepe snee in haar schouder die de dokters hebben dichtgenaaid. Langzamerhand begint Marie zich weer de details van haar ongeluk te herinneren en het lijkt haast wel alsof ze door de hel is gegaan...
Marie
Gendarmerie captain
Gendarme
Man in the car
Zo dan mijn recensie.
Als horrorliefhebber verwachte ik er veel van en zeker nadat ik hier van bepaalde users had gehoord dat hij zo geweldig was.
En dat was voor 100% waar. de film bouwt zich vrij snel al op , na een voorstukje waar je imprinciepe het einde ziet maar niks wijzer van word , begint het verhaal van voor af aan. Na een tijdje kijken is het nog niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren , en welke horror-elementen gaan meespelen.
Dan op een gegeven moment begint het met de slachting in het huis , geweldige scenes met stuk voor stuk geweldige moorden. Vooral die op de vader .. geweldig !
Hierna volgt een soort rollercoaster waar Marie maar ongedeert blijft , iets wat me eigenlijk een beetje stoortje maar na het einde nadert word dat compleet duidelijk natuurlijk , geweldige gedaan.
Achteraf word het natuurlijk allemaal duidelijk iets wat ik eerlijk gezegd niet zag aankomen maar des te beter , de verwijzingen hiernaar zijn goed maar zeker niet overdreven ( Douchscene , Vingerscene ) die duiden toch op een verliefdheid van Marie.
En ook het gedrag van de dochter die niet gerust is bij Marie duiden er toch op maar goed daar denk je dan niet aan.
Verder is de muziek in de film erg sterk , de moorden geweldig gedaan en de beelden ook fascinerend , o.a het begin waar Marie door het bos loopt met de blauwe effecten , prima gedaan. Ook is er veel aandacht besteed aan alles rond de moorden om , denk bevoorbeeld aan geweldige scenes als bijvoorbeeld de scene waar de Moordenaar de kamer van Marie binnenkomt , wat een spanning Dialogen is iets waar de film het niet van moet hebben , maar komop het is een horror.
Van mij krijgt hij de volle score.
mikoz
En nog niet vermeld : ook een plekje in mijn top 10.
Eigenlijk de 1e horrorfilm sinds 2000 die ik in het rijtje oude horrorfilms vind horen zoals A Nightmare on Elmstreet en Alien.
Mister DiablO
Ik vond het een geweldige film! jammer is alleen dat ie nergens hier in nederland verkrijgbaar is
mikoz
Jawel hoor maar volgens mij dan alleen met Switchblade Romance op de front heb ik ook gekocht. Gewoon bij de specifiekere dvd winkels kijken.
( Bijvoorbeeld Boudisque )
Nee geen FRS dus.
loverman
De beste suspense horror die ik gezien heb tot nu dnek ik. Wow. Ben nog steeds onder de indruk en het is al enkele weken geleden.
De film zelf heb ik kunnen kopen bij www.dvdpacific.com
franse en engelse audio met engelse ondertiteling.
Mister DiablO
( Bijvoorbeeld Boudisque )
Nee geen FRS dus.
Oke dankje
maar is het dan de uncut versie?
RoseRed24
Topfilm ! Geweldige sfeer wordt er gecreeerd, met vlagen is de film niks minder dan geniaal. Dat geluid van zijn laarzen en zijn ademhaling in de scenes in het huis zijn echt ontzettend bloedstollend Een echte aanrader 4,5*
dutchtuga
YES dacht ik na het eerste uur, wat een topper weer van onze franstalige vrienden!! Recht toe recht aan horror, vette suspense, een wederom fantastische Nahon, geweldige donkere soundtrack en een scene die behoort tot het beste wat ik heb gezien in horrorland. Een film die me heel erg het gevoel gaf wat ik ook bij "Calvaire" kreeg. Totdat de twist tevoorschijn kwam. Dit was zoooo onnodig en nekt wat in principe afstoomde op een perfecte slasherfilm. Het leek allemaal zo geforceerd. Te jammer om waar te zijn. Ik geef het alsnog 4 sterren voor wat ik eerder heb opgenoemd hoewel 3,5 misschien beter op zijn plaats waren geweest. Voordeel van de twijfel dan maar. Feit dat ik een niet al te beste engelstalige! kopie had heeft ook niet echt geholpen. 4*
Herzien (in originele taal en prachtige transfer), en enige wat ik hier aan kan toevoegen is dat de 4* echt wel op hun plek zijn nu. Dat einde vind ik nog steeds te jammer maar heb weer heerlijk genoten van de rest. De scenes in het huis zijn werkelijk fenomenaal.
Haute Tension is bijzonder stijlvol gefilmd. Goed camerawerk, mooi kleurgebruik, heerlijke soundtrack (behalve dat reggae nummertje), een killer zoals ik ze graag zie en moorden waar de echte horrorliefhebber het gewoon warm van krijgt.
likeahurricane
Erg mooie sfeer. De horrorelementen vind ik nog wel te pruimen, alhoewel ik niet een echte horrorliefhebber ben.
De spanning was prima opgebouwd en de film maakt zijn naam helemaal waar
jimbo79
heb eerst the hills have eyes gezien en was benieuwd naar deze en heeft mijn verwachtingen volledig ingelost, super spannende slasher en het bewijs dat dit soort films niet dom en slecht geakteerd moeten zijn. heel meeslepend, lekker goor en op heteinde een wending die je met verstomming doet slaan, elke horror liefhebber moet dit gezien hebben. alexander aja is de toekomst van horror als hij zijn ziel niet verkoopt aan hollywood
prodeje
...en op heteinde een wending die je met verstomming doet slaan...

Allereerst, wat een spannende slasher. Zelden gaan 'spanning' en 'slasher' samen voor mij, hier echter wel. Tot het punt dat ik doorkreeg wat het einde ging worden. Van deze film kreeg ik lucht via deze site, en iedereen klaagt over de twist, over de overbodigheid ervan etc. Er is zelfs door iemand gepost dat het einde gejat zou zijn. Ik vind dat gebruikers van deze site uit moeten kijken met dit soort opmerkingen. In feite, er werd zoveel over geklaagd dat ik de wetenschap van een twist in mijn achterhoofd had toen ik vanavond de film voor het eerst zag. Hierdoor begon me in de film op te vallen dat de moordenaar een half uur voor het einde van de film Marie nog niet had opgemerkt. Als je dat opvalt met de verwachting d'r komt een twist op het eind, dan hoef je geen Einstein te heten om er zelf een 'afgezaagd' (leek me een passende woordspeling) einde aan te breien. Mijn vermoeden bleek juist, hoewel het me nog plezierde dat de beginscene tijdens de titles niet exact de scene was die daadwerkelijk gebeurde op het eind (het was Alex ipv Marie die hulp zocht van een (mannelijke) automobilist), waardoor er voor mij toch nog wat verrassends in het einde zat. Dit ontnam halverwege, toen ik me realiseerde wat mogelijk het einde was, deels de spanning weg van de jacht die nog bezig was on screen. Ik denk dat deze film nóg spannender is, en het einde wat meer te waarderen, als niet van tevoren is gezegd dat het een 'twist' betreft en dat het 'afgezaagd/gejat is van andere films'. Simpelweg 'een onverwacht einde dat voor mij wel/geen afbreuk deed aan de film' dekt de lading evenwel en is minder onthullend. Of zoals jimbo79 het zegt lijkt me ook prima en toch zonder latente spoilers. Zo da's d'ruit!
Anyway: Een vette film, zeer goed uitgevoerde regie en acteerprestaties. Ook slashers kunnen van hoog niveau zijn in het bereiken van hun effect. De muziek verdient extra krediet: tonen 'loopen' zorgt voor een hypnotisch effect dat tijdens spannende momenten de tensie tot eenzame hoogten doet stijgen. Het Muse-nummer vond ik heel erg misplaatst, wat een ***-nummer (nee geen "drie sterren"-nummer...).
Een Engelse site beschreef het beeld en geluid van de film treffend met "Unnerving sound design ups the creepiness ante. Lensed in Romania, pic has a sinister, hemoglobin look that fits the story like a glove".
Kortweg: een film die zijn titel eer aandoet, maar daarmee de lading niet eens dekken kan -> dan zou het nog de ondertitel "Ondenkbaar Grof" moeten hebben.
3,5* (misschien 4* bij herzien)
P.S. Ik vond de onthoofding van de vader een wat dubbel gevoel geven. Ik weet we hebben het over een film, een horror nog wel, dus ik snap dat geloofwaardigheid niet een "1st priority" is. Maar gezien het relatieve realisme bij de rest van de moorden, viel me gewoon op hoe onrealistisch het is dat een hoofd clean off gaat door d'r krachtig een kast tegen aan te duwen met, laten we zeggen, 10 km/u. Het klinkt wat te diep ingaan op details, maar deze scene was erg grof, maar ongeloofwaardig tegelijk. Dat vond ik een gemiste kans om nog meer impact uit die scene te halen. Andere moorden waren geloofwaardiger grof. Maarja, misschien naai ik mieren nu, maar voor mij was die scene helemaal geslaagd als Aja over had laten komen dat die kast een moordgang had.. ach laat me maar haha
mikoz
Vergeet niet dat alles wat de killer aanricht eigenlijk het werk is van Marie. Niet alles is precies zo aangegeven zo zie je ook later in de flashbacks dat marie de moorden heel anders gepleegd heeft. Vandaar dat het werk van the Killer een beetje fictie is.
prodeje
Thanks, zo had ik er nog niet over nagedacht. Heb de film pas één keer gezien, en kan me deflashbacks waar je naar verwijst zo 1-2-3 niet herinneren. Zal het nog wel eens bekijken, maar zelfs al is het een beetje fictie, dan nog zou ik het luguberder hebben gevonden indien de kast de nek alleen brak bv. Puur omdat de scene in de huidige staat mij een dubbel gevoel geeft: eenerzijds is het moment schokkend, maar dat maakt anderzijds al snel plaats voor het "na-gevoel" -> het is wat onrealistisch dat een schuivende kast zorgt voor een clean-off decap. Anyway, dit zijn details die ervoor hadden kunnen zorgen dat ik deze film nóg wat beter had gevonden.
Leuk trouwens laatst: wilde m'n vriendin deze film laten zien, maar ze haakte af na de romantische scene met de killer en de dame die van haar lichaam ontvreemd was, haha! Een waar compliment voor de film naar mijn mening! Die scene schijnen ze te hebben geknipt uit de rated editie.. zonde, want deze scene is d'r natuurlijk voor bedoeld je als kijker te laten realiseren wat voor 'n gek d'r wel niet on the loose is! Damn, zeer goed gedaan, en het werkte: sommigen trekken dat niet, angsthazen..
maxcomthrilla
Op aanraden van Doom bekeken en hij heeft er verstand van hoor!

Wat was dit een verfrissende film zeg! De laatste tijd liet ik de horrorfilms een beetje links liggen. Maar nadat ik deze film gezien heb, kreeg ik toch een beetje spijt van deze pijnlijke verwaarlozing. Naast Saw eindelijk weer eens een moderne horrorfilm die zich goed verzorgd. Daarmee onderscheidt hij zich ook t.o.v. soortgelijke films.
De film wordt al gelijk vanaf het 1ste shot gedragen door een relaxt sfeertje waarin de kleurcontrasten me positief opvielen. Het eindshot in het bos is ook prachtig! Naast tegenovergestelde kleuren kreeg ik al gelijk een beetje een tegenovergesteld gevoel. Hoe kon zo `n prachtig gekleurd bos nou als toneel dienen voor een gruwelijke slachtpartij ?
De film begon ook erg amusant en de muziek was niets minder dan geniaal. Ik had weer dat vreemde dubbele gevoel. In 1ste instantie leken het wel 2 backpackers die gezellig op vakantie waren en ergens onderdak gingen zoeken. Maar ondertussen, kroop er iets onderhuids. We kregen niet voor niets een shot te zien van een vervaarlijke trucker die zijn laatste verovering toesprak: Look me in the eyes! Leuke monoloog!
Eenmaal aangekomen bij het huis werd de film spannender, de muziek droeg daar veel aan bij. En wat was die pijpscène erotisch zeg. Erg mooi in beeld gebracht. En het paste helemaal in het sfeertje van de film: zo lig je je nog te pijpen en zo vecht je ineens voor je leven .
De moorden zagen er erg gaaf uit. Hoewel ik meer van schrikmomenten/spanning houd dan van gore, vond ik de gore in deze film functioneel en lekker over the top. De combinatie spanning/gore werkte dus goed. Als een rollercoaster dendert de film door en door, van de ene in de andere akelige situatie.
De twist aan het einde zag ik, ondanks de subtiele hints, niet aankomen. Ondanks dat ik het na 50 minuten wel vreemd vond dat de killer Marie nog niet had gespot, door die scène in de kamer van Marie had ik nooit aan haar getwijfeld. Ik vond het eigenlijk wel leuk bedacht, ik was helemaal verrast en ik moest alles ineens weer in een ander licht gaan plaatsen. fascinerend hoe goed de slechte kant van Marie is uitgewerkt in de vorm van die man . En extra hard dat de moeder van Alex het dus wel degelijk tegen Marie had toen ze why? Why? uitkraamde.
Ik heb me geen moment verveeld. Constant was er spanning aanwezig. Deze film krijgt van mij gewoon het maximum! 5*
Ga dan nu maar The Descent en the Devil's Rejects kijken. Zijn ook beide top. (iets minder dan HT)
Hi-Tek
Ik ben ook echt heel benieuwd naar dit werkje, maar helaas is het niet verkrijgbaar bij de Cinematheek. Iemand uit Tilburg enig idee waar deze film te vinden is ?
maxcomthrilla
The Descent heb ik gezien: erg fijne film 4,0* die lekker wegkijkt. Lekker claustrofobisch, maar hij kan niet tippen aan Haute Tension. Naar The Devil Rejects ben ik wel benieuwd.
@ Hi-Tek: Je kunt altijd een keertje met de trein naar Nijmegen (Boudisque) daar hebben ze hem wel. Mocht hij niet op voorraad zijn dan kun je hem daar bestellen en kun je hem binnen 2 weken ophalen.
Doom
Helemaal top maxcomthrilla. Erg leuk om te lezen dat Haute Tension je helemaal is bevallen. Goede recensie ook. Haute Tension ligt nou eenmaal erg goed bij de horror liefhebbers. Gewoon genieten.
Ik zie dat je hem ook (voorlopig) een plek hebt gegeven in je top10. Geweldig.
danuz
Haute Tension is een film die me na doet trillen. Een rollercoaster, zoals Halycon hem eerder noemde.
Erg mooi gefilmde en horror die me meer dan eens de stuipen op het lijf joeg.
Cécile is een prachtige vrouw, dat mag ten eerste gezegd worden. Ze draagt deze rol met zoveel bloed, zweet en tranen (letterlijk) uit, niet normaal. De spanningsopbouw is prachtig, en begint eigenlijk al bij de titelsequentie, die wat mij betreft één van de mooiste ooit is. De noisy soundtrack zorgt niet alleen voor spanning maar is esthetisch gezien geweldig.
De manier waarop de mensen worden omgebracht (die moeder
Ik vermoed dat dit wel de fijnste horrorfilm is die ik tot nogtoe gezien heb. Prachtig geschoten, met een geweldige rol van Cécile De France (die aderen op haar nek wanneer ze gespannen in de toiletten staat). Misschien overrate ik hem nu iets door hem 4,5* te geven, maar op dit moment is hij dat zeker waard.
't enige nadeel is dat die de 2e keer toch minder is.... maar 5* blijven staan, zij het dat ze wat minder helder schijnen dan na de eerste kijkbeurt.
danuz
Kan ik me goed voorstellen. Ik had voordat ik hem ging kijken al wat door de film gezapt en dat hinderde me tijdens het kijken zo af en toe. Dit zijn echt films die je volkomen blanco moet zien...
TheRisingSun
Denk ik verdomme eindelijk deze film te kunnen zien, doordat ik hem besteld heb. Wel zonder NL subs, maar toch. Heb ik verdomme niet op de regio gelet, door mijn enthousiasme, en speelt ie hem dus niet af!
Dat wordt dus retourneren en verder zoeken...
TheRisingSun
Of je dvd-speler regio vrij maken.
Zou inderdaad kunnen als je er verstand van had...
TheRisingSun
Misschien dat je er hier wat wijzer van wordt
Toevallig zat ik hier ook net te kijken... Ben nog ff aan het zoeken.
EDIT: Heb al iets gevonden denk ik. En daar blijkt volgens mij uit dat mijn dvd speler niet regiovrij is te maken als ik naar de tweede regel kijk bij de vinkjes en kruisjes...
Hi-Tek
Ik zou je best willen helpen, maar ik heb niet echt veel verstand van dvd spelers. Vraag het anders even op het forum.
prodeje
Erg mooi gefilmde en horror die me meer dan eens de stuipen op het lijf joeg.
De manier waarop de mensen worden omgebracht (die moeder
....) is afschuwelijk en is zo in beeld gebracht dat m'n adem soms haast stokte. De plottwist aan het einde van de film vond ik ietwat overbodig. Had het liever wat simpeler (compacter) gezien, zonder enige uitleg. Alhoewel die gelukig nog enigsinds invulbaar was. Jammer dus, niet nodig geweest, maar draait gellukig aan het einde weer bij.
Snap 100% wat je bedoelt. De film is nu je het aanhaalt inderdaad een rollercoaster, echt een goede verwoording ervoor (credits naar Halcyon).
Ik vind tevens Cécile erg mooi, ze is zelfverzekerd en daardoor zelfs stoer. Mij vielen die nekaderen ook op, ze draagt deze rol inderdaad met bloed, zweet en tranen uit. Zo realistisch dat je vergeet dat je film kijkt.. heel goed.
Kan alles wel aanhalen wat je zegt, ben het ook eens met je bewoordingen van de titelsequentie, het einde etc. Voelde me tevens ook neigen naar het geven van 4,5*, maar wist me in te houden met 4 overvolle *. Heb hem nu vier keer gezien, en hij blijft zo vet. Beste Danuz, je review zet mij er bijna toe aan mijn stem te verhogen! Lof!

El Orfanato
Horror / Mystery, 2007