• 9.378.558 stemmen

Geregisseerd door: Brad Anderson

Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian

Releasedatum: 7 juli 2005

Plot The Machinist

"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"

Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?

avatar van Johan1

Johan1

Voorspelbare derivaat. Kunnen ze niet zo'n waarschuwingssticker op films zetten: "Let op, dit is zo'n film met een plottwist", dan zou ik er tenminste nooit in mijn leven meer eentje hoeven te zien.

avatar van mister blonde

mister blonde

ja, bah. plottwists. liever een film waar je na 10 minuten al het eind kan voorspellen.

Volgens mij is dit niet eens een film met een "plottwist" te noemen. De film maakt er geen geheim van dat er iets mysterieus gebeurt, en dat de kijker zo lang niet op de hoogte gebracht wordt. Voor zover ik me kan herinneren wordt alles gewoon vaag gehouden, en wordt je niet teveel op het verkeerde been gezet als kijker.

avatar van Redlop

Redlop

Nee inderdaad Onderhond. Een plottwist komt (al dan niet schijnbaar) uit de lucht vallen. Dit mysterie leunt in zijn geheel op de ontrafeling ervan.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Ik vond hem best goed hoor. De sfeer was er helemaal: mooie kleuren, fantastisch artwork, een goeje Bale.

Het mysterie was niet zo goed verstopt, maar best wel een leuke kijkervaring. 4.0*

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1994 stemmen

Ik sluit mij volledig aan bij Silvio Dante, gister ook gezien. Leuke vaagheid, cinematografisch dik in orde, een excellerende Bale, maar het mysterie minder goed verstopt als in Memento, Fight Club en dergelijke.

4* ook.

avatar van Vader81

Vader81

Mooie film , ik heb er vol spanning naar gekeken en met geen happy end, van zo'n films zijn er niet veel. ook zeer goede acteerprestatie van Christian Bale! zoals altijd natuurlijk!

avatar van NKyou

NKyou

Prima film, sluit mij op mijn beurt weer aan bij centurion81 want fight club had inderdaad een veel beter verstopt plot. Wist bij deze al na de 1e scene dat hij een soort van meerdere persoonlijkheid had...
Zeer goed gespeeld en toch spannend tot op het eind. Het plot ontrafeld zich heel netjes. Zeker een aanrader!

lees net dat ivan zijn geweten is, goed gevonden

Een 'meerdere' keer kijken is het zeker waard

avatar van N&N

N&N

In het begin vond ik zijn magere lichaam erg shockerend, daar zou ik nou zo nachtmerries van krijgen. Gelukkig toch op kunnen brengen om door te kijken en zeker geen spijt van!
Waarschijnlijk had ik niet zo'n oplettende bui vandaag, want ik had het vrij laat door dat Ivan een deel van zijn persoonlijkheid was, wat de film voor mij extra verrassend maakte.

avatar van the spies

the spies

Was geen geweldige film. Een beetje teveel Memento 'wannabee'. Ook vond ik het einde inderdaad niet erg verrassend. Ik denk dat dat komt doordat we op het moment worden overspoeld met films waarbij in het plot de hoofdrol speler niet is wie hij denkt te zijn.

[knip-Kos, rijtje films verwijderd, niet echt leuk om te weten voor mensen die die films niet hebben gezien].

Het idee is te uitgekouwd naar mijn mening.
Verder moet ik zeggen dat ik Christian Bale wel erg goed vond. Hij maakte voor mij een hoop goed qua acteerwerk, maar ook doodat hij er zoooo ontzettend verrot en uitgemergeld uitzag. Dat is nog eens inleven in je rol!

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Wat een goede film en wat is die bale eng mager!!!

avatar van TerryA

TerryA

indrukwekkend maar erg donker film met een top prestatie van Christain Bale die erg ver is gekomen sinds zijn kinder rol in "Empire of The Sun". The Machinist is een aanrader voor liefhebbers van thrillers en deed me ook denken aan de psychologische elementen van de film Fight Club.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Ik moet hem nog een keer zien......ik begrijp het nog niet helemaal.

maar jonge jonge die bale...hij valt in een bodemloze put

en ik gun het hem niet!

en geen steun van vrienden, en dat alles zonder slaap.

3 1/2 (komt misschien nog een halfje bij)

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Ijzersterke film. De film wordt hier vaak vergeleken met Memento. Welnu, die film vond ik hopeloos irritant. Deze is top.

avatar van Scratt

Scratt

Ze mogen blij zijn dat ze Bale hebben gevonden om die langpootmug te spelen. Echt vies om te zien. Dat maakt het natuurlijk ook allemaal interessanter om te zien hoe die vent hallucineert en erbij loopt enz.. Het verhaal.. lekker ingewikkeld.. (nu wel makkelijk te volgen wat niet zo evident was bij het "vergelijkbare" memento) En ja, de sfeer is geweldig. Deed me denken, zoals zo velen, aan het schitterende Fight Club en ook de acteerprestaties en het camerawerk waren geweldig.

Misscien is Bale wel een oscar waard voor deze film... niet ?

avatar van pimp-juice

pimp-juice

nou ja het was een niet boeiende film waar ik niet van snap dat mensen hem zo goed beoordelen... hij was niet spannend (wat hier een aantal mensen in hun berichten zeggen) hij was slaapverwekkend (na een 3 kwartier afgezet) en volgende dag toch nog afgekeken omdat ik toch nog enigszins benieuwd was hoe die af zou lopen...

maar met moeite afgekeken want de film was totaal niet boeiend....kortom niet huren of kopen deze shit....

0.5 ster (christian bale wel goede acteur)

avatar van hessel

hessel

Beetje tegen gevallen. Ook zitten er volgens mij erg veel foutjes in. Eerst even een review; De film heeft mij niet echt kunnen pakken. opzich was de sfeer wel redelijk maar de film ging niet echt ergens naartoe. Er gebeuren een heleboel dingen in de film maar ze hebben eigenlijk niet echt een verband met elkaar. Matig acteerwerk van veel acteurs, behalve Cristian Bale wat een super vertoning. hij zorgde grotendeels voor de sfeer die gezet word. Het plot vind ik erg ver gezocht en niet echt een ontknoping. ik kreeg niet een AHA moment, meer een MWA moment (hadden ze niks beters kunnen verzinnen).

Nu de fouten in de film; (hopelijk zet ik het goed in spoilers)
1). Bale ziet mensen die er niet zijn. Deze mensen komen uit een ervaring van vroeger waar hij nu een schuldgevoel aan over heeft gehouden. Ik zeg het nogmaals !!hij!! alleen ziet de mensen die er niet zijn. Het zoontje van die airport diner bediende krijgt een epileptische aanval in een kermis attractie, vervolgens schieten allemaal ''echte'' mensen hem te hulp. Hoe kan dat?! hij is toch een verbeelding van Bale???
2). Bale praat tegen zijn verbeeldingen. wanneer hij tegen Ivan praat in die kroeg zie je barman raar naar Bale kijken (dat hij gek is omdat hij in zichzelf praat). Bale praat ook tegen de airport diner vrouw. Echter zij is ook een verbeelding van hem (zij is namelijk de moeder van het jongetje dat hij aangereden heeft). Aan het einde komt hij erachter dat een hele andere vrouw de echte bediende is van de airport diner. Zij zegt dat hij nog nooit een woord gezegd heeft in alle tijd dat hij daar gezeten heeft. Klopt dus niet!?

Hebben nog meer mensen deze foutjes ontdekt? of zijn dit helemaal geen foutjes?
Groeten Hessel, 3,5* trouwens voor Christian Bale zijn performance!

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

hessel schreef:

Nu de fouten in de film; (hopelijk zet ik het goed in spoilers)

Hebben nog meer mensen deze foutjes ontdekt? of zijn dit helemaal geen foutjes?
Groeten Hessel, 3,5* trouwens voor Christian Bale zijn performance!

Nja, maar die mensen rondom kan je dan evengoed beschouwen alszijnde deel van die hallucinaties. Z'n eigen decor rondom het eigenlijke drama.

avatar van Modar

Modar

Ik schrok toen ik deze film ging kijken, ik dacht is dat Bale???

Maar toen keek ik goed en ja hoor het was hem. Sjezus wat is hij veel afgevallen!! Maar goed terug naar de film

Goeie film Bale acteerd zeer goed hier, zeker een aanrader 4 sterren!

avatar van Kasper

Kasper

Misschien is het einde niet zo sterk en onthullend als bij vergelijkbare films als Memento en Fight Club, maar de sfeer van de gehele film is lekker duister en mysterieus. Geweldig!

avatar van JoeyGuno

JoeyGuno

Modar schreef:
Ik schrok toen ik deze film ging kijken, ik dacht is dat Bale???

Goeie film Bale acteerd zeer goed hier, zeker een aanrader 4 sterren!

jaah eerst the machinist kijken, en daarna de stukken in batman begins, waar hij best wel heel gespierd is dat scheelt wel 75 kilo ofzo
wat een film zeker 5 x kijken ofzo!!!

dingen zoals dat hij altijd links gaat ipv rechts ... en vanalles!

avatar van hank

hank

Zeer sterke film met prachtige decors en knap filmwerk, ook leuk zijn de kleuren> nu ja kleuren het zijn meer vale kleuren en grijs-zwart/wit. Straf acteerwerk van de graatmagere Bale+puike soundtrack=aanrader!!! 4*

avatar van Verbal_Kint

Verbal_Kint

Ieuw. 2 sterren. Ik vond de magerheid nergens voor nodig.

avatar van Werwolf

Werwolf

Knappe film. Erg goede acteerprestatie van Bale. Ik zag hem in American Psycho waar het een vrij brede kerel is, en nu ineens een extreem mager personage: ode!
Kleurgebruik is erg grauw, wat de film ten goede komt. En het spelen met de kleuren, zoals de firebird een opvallende rode kleur geven, is prima gedaan. Hoewel ik moet zeggen dat de 'plottwist' vlugger te doorzien was dan in een film als fight club, waardeer ik deze film wel hoog. 4*

avatar van krang74

krang74

Heerlijke film, alleen al vanwege de grauwe uitstraling. Genoten van het acteren van Bale. Mooie ontknoping die (als je de film voor een tweede keer bekijkt) door de hele film al langzaam te voorspellen is.

Een toppertje.

avatar van Werwolf

Werwolf

Verbal_Kint schreef:
Ieuw. 2 sterren. Ik vond de magerheid nergens voor nodig.

Als je met een schuldgevoel rondloopt omdat je een kind omver hebt gereden dan zul je aftakelen, dus daarom is hij zo mager. Het geeft een extra nadruk aan de toestand van het personage.

avatar van robin00787

robin00787

Voor de tweede keer gekeken en kan nu toch wel zeggen dat dit een uitstekende film is. Lekker om naast al het hollywood geweld weer eens een wat kleinere film zoals the Machinist te zien. Christian Bale speelt erg sterk, maar ik moest wel even slikken toen ik hem voor de eerste keer zag. Het hele plot is achteraf misschien wat makkelijk (en niet zo origineel meer), maar het is wel ontzettend goed uitgewerkt. De 2e keer zie je ook een hoop subtiele hints die je de eerste keer niet opvallen.

Voorlopig hou ik het op 4*.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Mooie film. Het duistere en vage kant maakte deze film zo goed. Uitstekend werk van Bale (als laatst zag ik hem bij American Psycho, wat een verschil..) , hij zit erg goed in zijn rol.

De film blijft de hele tijd boeien, ook heeft het spannende momenten en een dramatisch tintje.

Net als bij American Psycho dacht ik tijdens de film: Is het nou wel of niet...?, en dat vind ik wel knap. Deze film is zeker een aanrader!

avatar van marzuq

marzuq

echt een strakke film ! totaal onvoorbereid gezien, ik herkende Bale niet eens en hoorde later pas het hele afval verhaal ed. Het verhaal de wendingen de stijl en de acteerprestaties maakten deze er mooi.

De vergelijking met memento is logisch daar deze ook in het hokje alto-films zit en een vergelijkbaar onderwerp behandeld. Ik vond memento echter wel goed en deze vond ik ook erg goed

avatar van etherman

etherman

ik vond dit wel een vermakelijke film voor tussendoor.bale speelt hier gewoon ijzersterk in zijn rol.daardoor krijgt de film van mij een ruimvoldoende.het verhaal blijft lekker vaag en hoe langer de film hoe gekker bale word.prachtig om te zien!.een aanrader!