Genre: Film noir / Misdaad
Geregisseerd door: Billy Wilder
Met onder meer: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck en Edward G. Robinson
Releasedatum: 5 juli 2018
Plot Double Indemnity
"It's love and murder at first sight!"
De praatgrage verzekeringsagent Walter Neff ontmoet de aantrekkelijke Phyllis Dietrichson wanneer hij bij haar aanbelt om de autoverzekering van haar man te verlengen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze verzinnen een plan om Mr. Dietrichson te vermoorden en zo het geld van zijn levensverzekering op te strijken. Helaas gaat niet alles zoals gepland...
Walter Neff
Sam Garlopis
Nino Zachetti
Bit Part (onvermeld)
maxcomthrilla

Ik vond het een goede film maar met name de voice over vond ik wat tam en schrilletjes afsteken bij andere klassiekers die ik een 4* heb gegeven. Verder ontbrak het de hoofdrolspeler ook wat aan charisma. Daarnaast ging de film net wat te lang door. Het was pas een mooi einde geweest als de film stopte nadat Walter Phyllis had doodgeschoten. Na dit moment ging de film nog zo `n 10 minuten door. De spanning was echter ver te zoeken, het kruit was immers al verschoten.
Maar wellicht dat ik mij er als ik de film nog eeens zie minder aan stoor.
Heb naast de dialogen nog maar weinig lijn gezien in het werk van Wilder.
Vind die "vlotte" dialogen zoals steeds nog helemaal niks. Duffe woordspielerei, oubollig flitsend. Ook de voice overs in dit soort films trek ik niet echt.
Structuur van de film is redelijk vreemd, aangezien de eerste 5 minuten een synopsis geven van de gehele film. Vanaf daar was het ook niet echt spannend meer. Wat onderhoudend zou moeten zijn is hoe de details in het algemene plaatje passen.
Visueel saai, soundtrack vreselijk. Voice overs maar vooral ook het acteerwerk van de hoofdpersoon vielen telkens verkeer. Zeer hip en flashy, maar niet echt.
Film over een geplande moord die een saai pad bewandelt, film geeft ook al vanaf het begin aan waar het gaat eindigen. Verder duurt het allemaal te lang, stellen de minitwists op het einde niks voor en was ook dat gebroken been - geen claim element iets wat mij terloopt ook al opgevallen was.
Vind het allemaal maar duf en nogal simpel. Zoals vaak.
Apster
Vootreffelijke Wilder weer gezien, knap hoe hij met het simpele gegeven een spannende en boeiende film-noir kan maken. Hier en daar misschien niet altijd even logisch, vooral de erg opvallende ontmoetingen in de supermarkt, er zijn vast betere plekken. Pluspunt is de sfeer, zoals je dat verwacht in dit genre. Al met al dus weer een sterk filmpje van Wilder die laat zien een veelzijdig regisseur te zijn. Komedie, oorlog of film-noir, hij weet mij telkens weer te verrassen.
rokkenjager
Zo dvd is binnen. heb in me leven niet veel Film-Noir´s gezien, hoewel ik laatste tijd toch interrese in de gerne heb gekregen.
Voorlopig samen met Aziatische-cinema op me must-see gerne lijst.
de hoesje doet al verlangen.
thomzi50
- 1991 berichten
IJzersterke film-noir. Wat een prachtige rollen. Ik kan vaak slecht tegen over-de-top-scènes en onwaarschijnlijkheden, maar de meeste film-noirs die ik heb gezien komen er helemaal mee weg. Weet niet waar dat precies in zit, feit is dat het daardoor eigenlijk altijd het kijken waard is. Fijn aan deze film was naast de goede bezetting ook het sterke script. Ik begreep dat het van dezelfde schrijver als The Big Sleep was; fijn dat hij het hier allemaal behoorlijk rechtoe rechtaan heeft gehouden. Is dat invloed van Wilder geweest?
wibro
Briljante film-noir. Deze film vanmorgen weer eens bekeken. De eerste keer dat ik deze film zag kon ik de dialogen moeilijk volgen omdat de film niet ondertiteld was. Het ging mij dit keer een stuk makkelijker af, hoewel de dvd (import UK) ook geen ondertitels bevatte, wat toch wel jammer is. Dankzij de vele moviesites met voldoende informatie over het plot van deze film kon ik elk puzzelstukje nu wel op de juiste plek leggen en deze film in zijn geheel wel goed volgen.
Het acteren in deze film vond ik geweldig goed, niet alleen van Stanwick en McMurray maar zeker ook dat van Edward G Robinson. Ook de score paste uitstekend in deze gitzwarte film-noir. Dit soort films kunnen eigenlijk alleen maar tot zijn recht komen als ze in zwart-wit gefilmd zijn.
Waardering verhoogd naar 5,0*
mjk87 (moderator films)
Geweldige film van Wilder. Nog niet zo goed als Sunset Blvd., maar van een zeer hoog niveau. Het begint al met de prachtige intro en heerlijke (haast epische) muziek. Dan na 5 seconden weet je al waar de film zich afspeelt. Via een oplichtend bord, simpel maar o zo doeltreffend. Het verhaal zelf is niet heel bijzonder, maar de manier hoe de film eruit ziet is ronduit briljant. Prachtige schaduwen overal (door luxaflex, bij de voordeur van Dietrichson, etc.) Daarnaast enkele smeuïge dialogen, goed spelende acteurs, mooi camerawerk. Ook een prima gebruik van een voice-over en heel goed om van te voren al de afloop te verklappen. Ik las op een site dat dat het idee achter Film Noir is. Men heeft toch geen kans, en dat is vanaf het begin duidelijk. Alleen hoe men er in geraakt, dat is van belang. Daar kan ik mij prima in vinden. Zeer goed gedaan.
lykathea
Goed verhaal, sterk uitgewerkt met prachtige vertolkingen. Prima Noir.
Dogie Hogan
De fantastisch verzorgde R-1 S.E. versie heeft wel subs; aanrader voor de fans: DVDreview 2Disc.
Deze S.E. is ook gerestaureerd!
lykathea
Is ook een 100% buy voor mij nu, alhoewel ik geen moeite had om de film zonder subs te bekijken.
Cockney films zonders subs, dát is pas een opgave.
Deze blauwdruk der film-noirs is voorzien van een uitstekende cast, en bij vlagen schitterende suspense. Het verhaal is goed tot sterk. Evenals de acterprestaties. Met name Robinson is op dreef. Zeer goed.
Niveath
Schitterende klassieker met een spannend verhaal. De keuze om het einde al meteen te laten zien had ik liever anders gezien door het verhaal chronologisch te vertellen.
Verder een prima Noir! 4.0*
lykathea
Bij een noir staat het einde vaak toch al vast, dus heel veel maakt 't niet uit.
wwelover
Erg fijne film, weer een goede film-noir. Een leuk en interessant verhaal. Charismatische cast en een spannend verhaal. Van begin tot het eind boeiend. En had opzich nog wel wat langer kunnen duren.
Film is goed in elkaar gezet door Wilder, en ben dan ook benieuwd naar de rest van zijn films. Stalag 17 heb ik al klaar liggen in ieder geval voor binnenkort. Opvallend slot, had ik niet verwacht
Vinokourov
Tof plot, alleen vanaf de eerste seconde had ik een hekel aan het kreng dat Phyllis Dietrichson speelt. Najah, kan gebeuren.
(verwijderd)
Eindelijk een setje van 4 Wilder films binnen, die ik vooral wegens Double Indemnity heb aangeschaft, naast de lovende kritieken in algemene zin voor zijn films. Sunset Boulevard had ik al ... die is niet te overtreffen.
DI is van een duistere schoonheid zoals de Film Noir moet zijn. De sfeer, de spanning, de Femme Fatale, het schimmenspel en de ijzersterke voice over maken van deze film een ultieme belevenis.
AHWA
Sterke film van Wilder met een briljant script qua dialogen die als een spervuur op je af komen. Heerlijk hoe die Keyes en Neff elkaar verbaal te lijf gaan soms.
Het verhaal is boeiend en de film kent weinig saaie punten, het is alleen jammer dat je vanaf het begin al weet wat er gebeurd is, dat is een beetje het minpunt. Wel weer een heerlijke voice-over, een typische score uit die tijd, ik ben er niet zo gek op, maar in die tijd had je niet veel anders, dus soit.
Sterke hoofdrollen van Neff en Keyes, hun scenes waren het leukste. Het verhaal met Phyllis boeide me niet zo heel veel eigenlijk, terwijl de film daar toch om draaide. Stanwyck speelt niet zo'n heel sterke rol hier.
Beter dan Sunset Boulevard, mede te danken aan het lekkere script.
The One Ring
Misschien wel de meest archetypische film-noir ooit gemaakt. De film zorgde ervoor dat het cliché-noirverhaal van de man die een moord pleegt om een vrouw te krijgen populair werd. Maar ontelbaar veel verfilmingen van ongeveer hetzelfde verhaal kunnen er niet voorkomen dat dit nog steeds een van de beste vertellingen van dit verhaal is; misschien wel dé beste.
Maar hoe kan dat ook anders dan met Billy Wilder én Raymond Chandler die het script schrijven. De twee mannen konden elkaar niet uitstaan, maar het zijn twee van mijn grootste helden van (film)dialogen. Als je houdt van die scherpe dialogen die typisch voor het genre zijn kun je hier je hart ophalen. Op dit gebied wordt de film misschien nog voorbijgestreeft door Murder, My Sweet, The Big Sleep (beiden met dialogen van Chandler) en Sweet Smell of Success, maar dat doet niets af aan de dialogen van Double Indemnity. Ik hoorde dat het bijna ondoenbaar zou zijn om de dialogen van deze film te volgen zonder ondertiteling. Daardoor heb ik een tijdlang telkens uitgesteld de film te gaan kijken, maar het bleek mee te vallen. Mijn oren moesten zich even afstemmen op de ratelstemmen (met name van Robinson), maar na enkele minuten had ik nergens meer last van. Ik heb erger meegemaakt.
Verhaaltechnisch is de film erg strak verteld. Het feit dat je op het begin al weet hoe het afloopt is voor sommigen schijnbaar een zwakte, maar geeft voor mij juist dat extra laagje van verdoemdheid over de hele film. Het maakt de film zelfs extra spannend op een gekke manier. Daarbij weten mensen met een beetje kennis van de filmgeschiedenis en de hays code toch al dat de film verplicht was slecht af te lopen. Het beste wat je kunt doen is er dan mee spelen.
Het acteerwerk is uitstekend. MacMurray is een goede everyman en Barbara Stanwyck (ik zie deze legende nu pas voor het eerst) een femme fatale van het beste soort. De show wordt evenwel gestolen door de Edward G. Robinson, die ik sowieso wat onderschat vind. Hij krijgt de beste dialogen en maakt ze zelfs nog beter dan ze waren. Door zijn sterke vertolking werkt de laatste scène ook zo goed. Het is wellicht de meest ontroerende scène uit het hele film-noirgenre.
De zoveelste 4,5* voor Billy Wilder dus.
raymondo
Dogie Hogan
Wat een prachtige film. Ik begin echt dol te worden op de jaren 40/50 film noir style. Wat een sfeer zit er in deze film, echt heel erg goed gedaan.Heeft er iemand nog een paar tips voor me? Films die hier wat op lijken, maar dan wel van dezelfde kwaliteit?
Of: - filmforum.org
Of http://www.tcf.ua.edu/Classes/Jbutler/T112/FilmNoirIllustrations.htm
En/of http://filmnoir.suddenlaunch3.com/index.cgi
Of neem deel aan deze discussiegroep met vele interessante Film-Noir tips en besprekingen:
ShadesofNoir : Shades of Noir - movies.groups.yahoo.com
Zie verder Film-Noir thread of: Film Noir Foundation - filmnoirfoundation.org
raymondo
Bedankt voor de tips, ga ze binnenkort uit proberen. :d
JasonBourne
Ik kan deze film alleen maar aanraden. Leuk, spannend, vol sarcasme en zeer goed acteerwerk, uiteraard wel even alles in dat tijdsbeeld plaatsen. Maar wat een goede klassieker. De baas van Neff is een onvervalste De Cock! Een speurneus pur sang.
J.S.
Kan die halve ster van marksworld niet verwijderd worden?
De enige reden ervoor was om The Butterfly Effect hoger te krijgen....
niethie
Mijn tweede Wilder film. Ben hier altijd al benieuwd naar geweest, vooral omdat hij wordt gezien als de blauwdruk van het ''film-noir'' genre en ook in altijd in verschillende toplijstjes opduikt als de beste in zijn soort, kon de dvd alleen nooit vinden. Mijn verwachtingen waren dus hoog, misschien iets te hoog want achteraf viel het me toch lichtelijk tegen. De hele stijl en grote opzet gaven me al gelijk een deja vu, achteraf gezien was dat dus aan Sunset Blvd, die ik een tijdje geleden nog heb herzien. Nou is die wel 6 jaar later gemaakt maar aangezien ik hem eerder zag was het wel leuk om de verschillende overeenkomsten (neem de cynische voice/personages, de film die begint met het eind en een grote verlaten villa als hoofdlocatie) te zien. Dit zal dus wel een vast patroon voor de meeste van zijn films zijn, denk ik. Het verhaaltje vond ik persoonlijk niet zo bijzonder, misschien oneerlijk om dit als een nadeel aan te geven, maar ik heb een zelfde soort plot in het verleden al in verschillende navolgers terug zien komen, dus deed het me niet zoveel meer. Maar goed, dat kan ik de film zelf natuurlijk niet aan gaan rekenen aangezien hij de eerste in zijn soort schijnt te zijn. Kwa sfeer en spanning was het echter geweldig, deed me soms zelfs wat aan Hitchcock denken, kwa opbouw. Het acteerwerk was ook vrij sterk, vond vooral Robinson eruit springen en Stanwyck was een goede/charmante femme fatele. Ook de finale vond ik ook erg goed, al had ik persoonlijk liever gezien dat de aftiteling was begonnen nadat Walter, Phillys had neergeschoten, dan was het misschien allemaal nog wat harder aangekomen. Maar goed, dit was ook niet slecht, een mooi eindshot met prima bijpassende muziek.
Zal de komende dagen nog wat ''noir'' klassiekers bekijken maar ondanks dat het een interessant concept is, is het niet helemaal mijn genre, vrees ik. Ook hier kom ik namenlijk niet verder dan een ruime drie en een half. Zal hem later vast nog wel eens gaan herzien, alleen dan wel met ondertitels aangezien (zoals Goodfella_90 al zei) de dialogen soms een beetje te snel gaan om zonder subs te kijken.
3,5 sterren
Dogie Hogan
De R-1 is gerestored en heeft Engelse subs. Prima te volgen, mede vanwege beide feiten.
Film-Noir is een genre waar ik erg van houd en Billy Wilder is een fijn regisseur. Een combinatie van beiden kan dan ook bijna niet fout gaan en dat doet het dan gelukkig ook niet. Heerlijke film-noir dit met een fijn uitgekiend verhaal, sterke dialogen en prima acteerwerk. MacMurray is altijd een fijn acteur en doet het ook hier prima. Barbara Stanwyck kende ik niet, maar laat hier zien dat ze prima weet hoe ze een man voor haar moet winnen. Edward G. Robinson is echter het best. Wat een overtuiging legt de beste man in zijn rol. Elk woord en gebaar van hem lijkt haast te kloppen, erg sterk dus. Ook de chemie en soms juist anti-chemie tussen NacNurray en Stanwyck is soms heerlijk om te zien. Verder is de muziek degelijk en het grootste minpunt van de film is toch de niet-chronologische vertelling, waardoor je de afloop aan het begin al weet en dat neemt wel wat spanning weg. Dat voorkomt echter niet dat dit een prima film is war ik erg van heb genoten en dat Wilder hoger en hoger klimt op mijn lijst van favoriete regisseurs.
4,0* dik
cinema.rex
Ben het met je eens, echter, je vergeet de schrijver van de gelijknamige roman, James M. Cain. Wat ik me herinner is dat de film deze roman tamelijk nauwgezet volgt. Het is mij niet bekend of er dialogen uit het boek zijn overgenomen, maar ook Cain kon een prima dialoog afleveren.
Vermoedelijk is hij de voornaamste inspirator van het cliché-noir verhaal man moordt om vrouw te krijgen. Hij heeft namelijk niet alleen Double Indemnity maar eerder nog The postman always rings twice geschreven. De Postman werd in 1935 gepubliceerd.

12 Angry Men

It's a Wonderful Life
Drama / Romantiek, 1946

Sunset Blvd.
Drama / Film noir, 1950
zelfmoordinsurance salesmaninsurance fraudstepdaughter train accidenthuwelijkfemme fatalefilm noirmoordlife insurancezwart en witdouble crosspre-codeinsurance agentinsurance policyduplicity zwarte filmmurder plotscheming wifeprecodepre-unixthe perfect murderthe perfect crime