• 9.377.700 stemmen

Geregisseerd door: Billy Wilder

Met onder meer: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck en Edward G. Robinson

Releasedatum: 5 juli 2018

Plot Double Indemnity

"It's love and murder at first sight!"

De praatgrage verzekeringsagent Walter Neff ontmoet de aantrekkelijke Phyllis Dietrichson wanneer hij bij haar aanbelt om de autoverzekering van haar man te verlengen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze verzinnen een plan om Mr. Dietrichson te vermoorden en zo het geld van zijn levensverzekering op te strijken. Helaas gaat niet alles zoals gepland...

Phyllis Dietrichson

Bit Part (onvermeld)

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

sublieme film !

De vertolkingen, fotografie, dialogen, plot ... alles van het allerhoogste niveau !

(enkel het kapsel van Phyllis vond ik iets minder )

***** 5 op 5 *****

avatar van Lumiere

Lumiere

Prachtige film! De beste film-noir naar mijn mening voor mij tot nu toe (hoewel ik er daarvan nog maar enkele gezien heb).

Weet iemand waar ik deze film op dvd kan kopen?

Freud

Ik ga hem binnenkort zien, hij is gepland in de Cartoon's.

avatar van DaveV

DaveV

Lumiere schreef:

Weet iemand waar ik deze film op dvd kan kopen?

Wil ik ook graag weten!

avatar van lodi

lodi

Bij Koreandvds verkopen ze hem, maar ik zou me niet te veel voorstellen van de kwaliteit. Ik heb zelf een Chinese versie gezien, die op Ebay wordt verkocht en die was niet best. Hopelijk krijgt deze film op korte termijn een mooie release, want dat is hij zeker waard.

Ik zie ineens veel 'Belgische' stemmen de laatste dagen. Is 'ie bij jullie soms op tv geweest ofzo?

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Hij draait deze week in enkele Belgische bioscopen. Gisteren was hij in Leuven, en ik denk dat hij eind deze week in Antwerpen draait.

Mazzelaars!

Freud schreef:

ik ga hem binnenkort zien, hij is gepland in de Cartoon's.

Dat is dus in Antwerpen, op 10 februari, volgende week dinsdag dus, om 22.00 u.

avatar van ToNe

ToNe

Double Indemnity zat vol met ijzige spanning.
De spanning die ook in de blikken van de hoofdrolspelers zichtbaar was alsog 'schuldig' op hun voorhoofden beklad was.
Prachtig.

De vertelvorm brengt ons in het begin globaal al op de hoogte wat er plaats zal vinden. Dit zou in de meeste gevallen enige spanning wegnemen, maar hier draagt het bij vanwege onze voorkennis en onze sympathie.

In een boek over Film Noir zag ik een foto van een cut die nooit gebruikt is, omdat het overbodig geacht werd.
Neff wordt voorgeleid in de executiekamer en de belichting maakt van zijn gezicht een dodenmasker.
Goed voor het moraal van een 'code/gedrags commissie', maar onnodig voor het verhaal.

Freud

Knappe film, maar toch niet het meesterwerk dat ik verwacht had, jammer genoeg. Alles is goed en sommige elementen zijn echt wel knap gevonden. Ik ga niet zeggen dat hij 'te standaard' is of zo, het blijft een uitermate goede film, maar niet beter dan pakweg Citizen Kane of zelfs The appartment (trouwens, zagen die verzekeringskantoren er echt allemaal zo uit, of hebben ze het decor gerecycleerd?)

4 sterren krijgt hij nog wel, met plezier, en ik gun het hem van harte even op 1 te staan in de top 250, maar in mijn top 10 komt hij niet binnen...

avatar van Zavo

Zavo

Deze film is echt nergens te vinden. Ik hoop dat hij ooit nog eens in Nederland op tv komt.

avatar van Jordy

Jordy

Als ik m'n lijstje zo doorloop is ie toch wel een half sterretje meer waard Maar eens kijken of ie te koop is ergens.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ik heb slechts een klein aantal films van Billy Wilder gezien, maar ik moet zeggen dat hij indruk op mij maakte door de diversiteit van zijn werk en door de ijzersterke regie die van het doek afspatte.

De film lijkt erg op een hitchcock film, maar dan wel een van zijn betere werken.

Echter, al na 2 minuten dacht ik dat het mis ging. Ik heb een ongelofelijke hekel aan films die de clou te vroeg weggeven. Hier gebeurt dat in feite ook, maar dat is achteraf gezien geen moment erg. het plot (lees: de moord ) is erg slim en zit perfect in elkaar nou ja, bijna dan wat betreft die moord . Interessante, goed uitgewerkte (en toch mysterieuze) personages, erg sfeervol en zelfs een beetje humor. Heerlijk.

De spanning was echt voelbaar. Ook het omslaan van sympathie voor de karakters en het feit dat je steeds op het verkeerde been wordt gezet is erg sterk..

De film krijgt van mij 4 sterren en ik ga nadenken om daar 4,5 van te maken als de film me nog een tijdje positief bij blijft. Nog één stem en hij staat op nummer 1 in de top 250. Hij verdient het iig stukken meer dan de film die daar nu staat. Ik stuur de film snel door naar diegene die aan de beurt is (zie de link een aantal berichten hierboven). Ik vind het jammer dat ik niet de eer heb om hem in de top 250 (op 1!) te loodsen, maar daar zal ie binnen een paar weken toch echt staan.
[edit] de film verdient wel 4,5 sterren [/edit]

avatar van eerdekes

eerdekes

Ow hoe leuk, nieuwe nr. 1 ? niet gezien.

En waar kan ik deze film vinden?

avatar van Zavo

Zavo

Aangezien de film moeilijk te krijgen is zou hij nog wel eens lang nr.1 kunnen blijven (tenzij het minimum aantal stemmen verandert).

Freud

Hij is vorige maand nog in alle arthouse-zalen van alle grote steden in Vlaanderen geweest, dus het is je eigen fout als je hem hebt gemist

avatar van replicator

replicator

Oei, nieuwe nr. 1?! Moet ik'm eens snel zien dan...

avatar van jassonn

jassonn

Freud schreef:

Niet iedereen woont in Vlaanderen.. gelukkig

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Hmm, een nieuwe nummer 1 in de toplijst. Ben benieuwd wat dit is.

avatar van Beejeej

Beejeej

ja, nou ben ik toch ook wel benieuwd

avatar van De Knip

De Knip

Als het goed is, zie ik hem deze week nog! Mooie timing wat dat betreft

avatar van Beejeej

Beejeej

in een bios of ergens anders ??

avatar van yosemite44

yosemite44

Zavo schreef:

De DVD is voor iets minder dan 20 euro (+verzendkosten) te vekrijgen via Amazon.com (niet de site zelf, maar ruilers)

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Gerechtigheid, nu maar hopen dat meer mensen worden overgehaald dit juweeltje te gaan bekijken als ze de kans krijgen

avatar van patjenmgn

patjenmgn

Frustrerend dit!! Ik heb de nummer 1 van MM niet gezien

Is deze ook ergens in NL te krijgen?

avatar van Robbie H.

Robbie H.

Toch vreemd dat deze op 1 staat....

avatar van Wouter

Waarom? Goede film, hoor.

avatar van Grsbk

Grsbk

Ik heb hem niet gezien, maar het lijkt me toch echt sterk dat dit de beste film allertijden is....

avatar van Phoenix

Phoenix