Genre: Film noir / Misdaad
Geregisseerd door: Billy Wilder
Met onder meer: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck en Edward G. Robinson
Releasedatum: 5 juli 2018
Plot Double Indemnity
"It's love and murder at first sight!"
De praatgrage verzekeringsagent Walter Neff ontmoet de aantrekkelijke Phyllis Dietrichson wanneer hij bij haar aanbelt om de autoverzekering van haar man te verlengen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze verzinnen een plan om Mr. Dietrichson te vermoorden en zo het geld van zijn levensverzekering op te strijken. Helaas gaat niet alles zoals gepland...
Walter Neff
Nino Zachetti
Bit Part (onvermeld)
Tonyvdb
sublieme film !
De vertolkingen, fotografie, dialogen, plot ... alles van het allerhoogste niveau !
(enkel het kapsel van Phyllis vond ik iets minder
***** 5 op 5 *****
Lumiere
Prachtige film! De beste film-noir naar mijn mening voor mij tot nu toe (hoewel ik er daarvan nog maar enkele gezien heb).
Weet iemand waar ik deze film op dvd kan kopen?
DaveV
Weet iemand waar ik deze film op dvd kan kopen?
Wil ik ook graag weten!
lodi
Bij Koreandvds verkopen ze hem, maar ik zou me niet te veel voorstellen van de kwaliteit. Ik heb zelf een Chinese versie gezien, die op Ebay wordt verkocht en die was niet best. Hopelijk krijgt deze film op korte termijn een mooie release, want dat is hij zeker waard.
Ik zie ineens veel 'Belgische' stemmen de laatste dagen. Is 'ie bij jullie soms op tv geweest ofzo?
Wolkenmeter
Hij draait deze week in enkele Belgische bioscopen. Gisteren was hij in Leuven, en ik denk dat hij eind deze week in Antwerpen draait.
Freud
ik ga hem binnenkort zien, hij is gepland in de Cartoon's.
Dat is dus in Antwerpen, op 10 februari, volgende week dinsdag dus, om 22.00 u.
ToNe
Double Indemnity zat vol met ijzige spanning.
De spanning die ook in de blikken van de hoofdrolspelers zichtbaar was alsog 'schuldig' op hun voorhoofden beklad was.
Prachtig.
De vertelvorm brengt ons in het begin globaal al op de hoogte wat er plaats zal vinden. Dit zou in de meeste gevallen enige spanning wegnemen, maar hier draagt het bij vanwege onze voorkennis en onze sympathie.
In een boek over Film Noir zag ik een foto van een cut die nooit gebruikt is, omdat het overbodig geacht werd.
Neff wordt voorgeleid in de executiekamer en de belichting maakt van zijn gezicht een dodenmasker.
Goed voor het moraal van een 'code/gedrags commissie', maar onnodig voor het verhaal.
Freud
Knappe film, maar toch niet het meesterwerk dat ik verwacht had, jammer genoeg. Alles is goed en sommige elementen zijn echt wel knap gevonden. Ik ga niet zeggen dat hij 'te standaard' is of zo, het blijft een uitermate goede film, maar niet beter dan pakweg Citizen Kane of zelfs The appartment (trouwens, zagen die verzekeringskantoren er echt allemaal zo uit, of hebben ze het decor gerecycleerd?)
4 sterren krijgt hij nog wel, met plezier, en ik gun het hem van harte even op 1 te staan in de top 250, maar in mijn top 10 komt hij niet binnen...
Zavo
Deze film is echt nergens te vinden.
Ik hoop dat hij ooit nog eens in Nederland op tv komt.
Jordy
Als ik m'n lijstje zo doorloop is ie toch wel een half sterretje meer waard
Maar eens kijken of ie te koop is ergens.
mister blonde
Ik heb slechts een klein aantal films van Billy Wilder gezien, maar ik moet zeggen dat hij indruk op mij maakte door de diversiteit van zijn werk en door de ijzersterke regie die van het doek afspatte.
De film lijkt erg op een hitchcock film, maar dan wel een van zijn betere werken.
Echter, al na 2 minuten dacht ik dat het mis ging. Ik heb een ongelofelijke hekel aan films die de clou te vroeg weggeven. Hier gebeurt dat in feite ook, maar dat is achteraf gezien geen moment erg. het plot (lees: de moord ) is erg slim en zit perfect in elkaar nou ja, bijna dan wat betreft die moord . Interessante, goed uitgewerkte (en toch mysterieuze) personages, erg sfeervol en zelfs een beetje humor. Heerlijk.
De spanning was echt voelbaar. Ook het omslaan van sympathie voor de karakters en het feit dat je steeds op het verkeerde been wordt gezet is erg sterk..
De film krijgt van mij 4 sterren en ik ga nadenken om daar 4,5 van te maken als de film me nog een tijdje positief bij blijft. Nog één stem en hij staat op nummer 1 in de top 250. Hij verdient het iig stukken meer dan de film die daar nu staat. Ik stuur de film snel door naar diegene die aan de beurt is (zie de link een aantal berichten hierboven). Ik vind het jammer dat ik niet de eer heb om hem in de top 250 (op 1!) te loodsen, maar daar zal ie binnen een paar weken toch echt staan.
[edit] de film verdient wel 4,5 sterren [/edit]
eerdekes
Ow hoe leuk, nieuwe nr. 1 ? niet gezien.
En waar kan ik deze film vinden?
Zavo
Aangezien de film moeilijk te krijgen is zou hij nog wel eens lang nr.1 kunnen blijven (tenzij het minimum aantal stemmen verandert).
Freud
Hij is vorige maand nog in alle arthouse-zalen van alle grote steden in Vlaanderen geweest, dus het is je eigen fout als je hem hebt gemist
jassonn
Niet iedereen woont in Vlaanderen.. gelukkig
Chainsaw
Hmm, een nieuwe nummer 1 in de toplijst. Ben benieuwd wat dit is.
De Knip
Als het goed is, zie ik hem deze week nog! Mooie timing wat dat betreft
yosemite44
Deze film is echt nergens te vinden.
Ik hoop dat hij ooit nog eens in Nederland op tv komt.
De DVD is voor iets minder dan 20 euro (+verzendkosten) te vekrijgen via Amazon.com (niet de site zelf, maar ruilers)
moviefreak#1
Gerechtigheid, nu maar hopen dat meer mensen worden overgehaald dit juweeltje te gaan bekijken als ze de kans krijgen
patjenmgn
Frustrerend dit!! Ik heb de nummer 1 van MM niet gezien
Is deze ook ergens in NL te krijgen?
Grsbk
Ik heb hem niet gezien, maar het lijkt me toch echt sterk dat dit de beste film allertijden is....

12 Angry Men

It's a Wonderful Life
Drama / Romantiek, 1946

Sunset Blvd.
Drama / Film noir, 1950
zelfmoordinsurance salesmaninsurance fraudstepdaughter train accidenthuwelijkfemme fatalefilm noirmoordlife insurancezwart en witdouble crosspre-codeinsurance agentinsurance policyduplicity zwarte filmmurder plotscheming wifeprecodepre-unixthe perfect murderthe perfect crime