Genre: Film noir / Misdaad
Geregisseerd door: Billy Wilder
Met onder meer: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck en Edward G. Robinson
Releasedatum: 5 juli 2018
Plot Double Indemnity
"It's love and murder at first sight!"
De praatgrage verzekeringsagent Walter Neff ontmoet de aantrekkelijke Phyllis Dietrichson wanneer hij bij haar aanbelt om de autoverzekering van haar man te verlengen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze verzinnen een plan om Mr. Dietrichson te vermoorden en zo het geld van zijn levensverzekering op te strijken. Helaas gaat niet alles zoals gepland...
Walter Neff
Nino Zachetti
Bit Part (onvermeld)
boerenpummel
Je gaat al omhoog met de score zie ik Dogie_Hogan
Voor mij persoonlijk is dit toch wel het oervoorbeeld van de perfecte pure film-noir.
Je gaat al omhoog met de score zie ik Dogie_Hogan
(Aanrader trouwens).
2,5 sterren voor dit film-noir meesterwerk?
Dat nodigt mij niet echt uit jouw favorieten te gaan zien.
Badalamenti
Ben toch benieuwd naar bepaalde films.
"In a lonely Place" bijvoorbeeld lijkt me wel iets
Vind dit zeker geen noir meesterwerk, eerder een van de mindere uit het genre (voor zover ik noir films gezien heb.)
Best aardig verhaaltje maar echt spannend of enerverend wil het nooit worden. Ook zijn de personages niet zo ruw als in andere noirs. Krappe 3,5.
mister blonde
Best aardig verhaaltje maar echt spannend of enerverend wil het nooit worden.
't helpt natuurlijk wel als er elke 5 minuten iets memorabels gebeurd.
Verder ben ik het totaal niet met je stelling eens. Kijk maar bij mijn 4,5 & 5 * films, zit van alles tussen. Vond het gewoon geen geweldige noir. Precies wat ik er over schreef.
NarcissusBladsp.
Wat de film zo intrigerend maakt is de positie van de overmoedige en zelfingenomen vezekeringsagent.... Hij denkt, als een militaire operatie precies voorbereid, alles onder contrôle te hebben.....maar langzaam realiseert hij zich dat er veel hiaten zit in het besloten plan: het moet op een ongeluk lijken...maar zelfmoord wordt al snel gesuggereerd....wat geen geld oplevert....dan de dochter die haar stiefmoeder wantrouwt en de verzekerings agent in vertrouwen neemt en dan de geslepen Keyes, een fantastische rol van Robinson, die al snel met een "moord" interpretatie komt....en alles aan zijn collega verzekeringsagent vertelt.....en bovenop dit alles blijkt de partner in crime, zijn geliefde, dus niet te vertrouwen....de moordenaar anex verzekeringsagent...zit langzaam klemvast....hij is gebruikt.... Dat Wilder dmv die mooie zakelijk kortgebonden voice-over de clou al weggeeft maakt dan ook niet veel uit....
Een "heerlijk" beklemmende film! 4,5*
Olaf K.
Een film noir hoeft niet nodeloos ingewikkeld te zijn om zijn punt te maken. Het eerste half uur is een beetje zoeken en bevat wél een paar valse noten. Je zegt geen "Baby I'm crazy about you" tegen iemand die je in feite een half uurtje kent, zeker niet als je de lead speelt in een film noir. En na een avance van zijn kant is het: 'There's a speed limit in this state mister Neff, 45 miles an hour"/'How fast was I going officer?'/"I'd say around 90'/ 'I suppose you get off your motor cycle and get me a ticket'. Pffff kom op, zeg, zo oubollig gezocht hoor je het niet vaak in een klassieker... Daarna wordt het snel beter, snediger, puntiger, en het verhaal levert een paar prachtige broeiende scenes op. Alleen: Waarom schiet hij haar neer, vroegen wij ons af, op het moment dat de verdenking zich van hem afkeert? Gevoel over verstand? Geen vertrouwen in een goede afloop? Of gewoon niet goed opgelet?
Niets mis mee toch?
Ramon K
Inderdaad. 1 van die geweldige dialogen vol seksuele lading/verwijzingen!
Soms vraag je je af met wat voor cheesy lines Ramon in de kroeg staat te versieren
NarcissusBladsp.
tegen
: "I think you're swell. So long as I'm not your husband".
Goodfella_90
Om gek van te worden, het halve internet afgegaan maar er is blijkbaar echt niets met enige vorm van ondertiteling te verkrijgen. Films als deze bevatten vaak snelle dialogen en ik wil ook niet iets missen..staat er misschien een extra release in de planning? *fingers crossed*
jordybeukeboom
Ik heb toen een Aziatische versie gekocht van Dogie met UK-subs. Volgens mij heb ik die weer doorverkocht aan The One Ring. Misschien wil hij hem je uitlenen (?)
Goodfella_90
Het was niet The One Ring, afgaande op zijn filmlijsten, maar ik zal Dogie een berichtje sturen over de herkomt van die dvd. Bedankt voor reageren!
BASWAS
Via Ebay heb ik een Chinese dvd van de film Double Indemnity met Engelse ondertiteling aangeschaft. In de link 'Ebay' wordt er eentje aangeboden. Deze aanbieding loopt wel af over 13 uur vanaf nu. Maar er zal vast weer een nieuwe komen of er zijn ook andere aanbieders. Altijd wel in de omschrijving kijken welke talen bij de ondertiteling genoemd worden.
jordybeukeboom
Van Bo Ying, dat is precies de uitgave die ik van Dogie gekocht heb. Ik vond de kwaliteit behoorlijk goed, alleen de ondertiteling is soms wat matig, vertaaltechnisch bekeken
BASWAS
Do I laugh now, or wait 'til it gets funny?
Als variatie op deze dialoogzin uit Double Indemnity de vraag: moet ik de film vanaf het begin spannend vinden, of moet ik wachten tot het echt heel spannend gaat worden?
In het begin van de film Double Indemnity, geregisseerd door Billy Wilder, wordt gelijk al duidelijk gemaakt wie de dader is van iets wat niet deugt. Deze directe opening van zaken heeft totaal geen nadelige gevolgen voor de spanning in het verhaal dat erop volgt. Op een zeer stijl- en humorvolle manier wordt stukje bij beetje de ontwikkeling van een 'perfecte' misdaad onthult. Door steeds slim in de film, naar een verhaal van James M. Cain, allerlei kleine en grote verrassingen te doseren, blijft de plotontwikkeling tot aan het einde toe zeer leuk en spannend.
Wat een prachtig onderkoelde gevoelsvolle rol speelt Edward G. Robinson. Ik heb hem altijd al een topacteur gevonden. Robinson's rol als een ontzettend uitgekiend rekenwonder van een verzekeringsmaatschappij in Double Indemnity maakt die waardering nog een stuk groter.
Dogie Hogan
De subs zijn ook verbeterd, en aangezien Robinson en soms MacMurray zo snel praten, staat en op 1 beeld links en rechts soms ondertiteling.
Met de lage dollar valt € 13,43 voor de S.E. (2 disc) erg mee.
PS
- De R-0 heb ik ooit bij Ebay.com gekocht. Deze Hongkong-release van D.I. kost nu rond de $ 8,=/€ 5,90 inkl. porto.
- De R-2UK zou geen subs hebben.
Goodfella_90
Zag vandaag het eerste half uur en de volgende quote vond ik heerlijk 'noirisch'
"I killed him for money and for a woman. I didn't get the money. And I didn't get the woman."
Moet dit echt eens herzien. Ben in dik drie jaar groot fan van zowel Wilder, als van Noir films geworden...
maxcomthrilla
Degene die heeft besloten om deze Billy Wilder film niet te voorzien van ondertitels moet zich schamen.
Wilder `s films staan immers vaak garant voor veel dialogen. Zo ook deze. Alleen praat met name de vrouwelijke hoofdrolspeelster soms zo snel en tegelijkertijd zacht dat ik mij soms moest concentreren op de uitspraak van Engelse woorden. Vooral in het begin moest ik er daardoor even inkomen.
Al gauw weet het verhaal toch te boeien. In het begin vond ik de romantiek tussen beiden er wat teveel bovenop liggen. Wilder is niet subtiel dus kan hij zulke scènes maar beter aan anderen overlaten. Als het verhaal transformeert tot een crimi wordt alles ineens stukken spannender. Temeer ook doordat er nu wat vaker van locatie gewisseld wordt en dit automatisch inhoudt dat er wat meer op het scherm gebeurt i.p.v. louter te focussen op dialogen.
Wilder heeft oog voor details en laat niets aan het toeval over. Zo belt Phyllis Walter niet van huis uit, maar vanuit een openbare telefoon. En zo zijn er meer snufjes die Wilder zijn acteurs laat uitvoeren om alles te laten lijken op de perfecte moord. Misschien is de daadwerkelijke locatie van de moord niet al te slim maar de eerst gekozen optie vervloog immers. Dus leuk staaltje improvisatie en natuurlijk een voorbode voor veel verdachtmakingen en intriges. De film weet een fijne sfeer uit te stralen. Vooral ook doordat men vaak in de avond of `s nachts actief is. Vooral de besluipingen en de scène in de garage zorgden voor veel spanning en deden inderdaad wat aan Hitchcock denken. Maar ook de scène met de deur, verraden dat de personages op de toppen van hun tenen lopen.
Qua muziek niet echt bijzonder, al wordt het wel beter naarmate de spanning stijgt. Wat fraaiere zwart - wit contrasten waren ook niet weg geweest, al zou de film dan geen recht hebben om het predikaat film - noir te dragen. 4*
Tip: kijk deze film gewoon met ondertitels!
Dogie Hogan
Tip: kijk deze film gewoon met ondertitels!
Ook de R-0 release, geregeld op Ebay.com aangeboden, heeft Engelse subs.
maxcomthrilla
Toch maar even met een halfje verlaagd. Die 4* zat mij nu al niet meer lekker. Sluit net zoals bij Some Like it Hot een 4* notering in de toekomst niet uit.

12 Angry Men

It's a Wonderful Life
Drama / Romantiek, 1946

Sunset Blvd.
Drama / Film noir, 1950
zelfmoordinsurance salesmaninsurance fraudstepdaughter train accidenthuwelijkfemme fatalefilm noirmoordlife insurancezwart en witdouble crosspre-codeinsurance agentinsurance policyduplicity zwarte filmmurder plotscheming wifeprecodepre-unixthe perfect murderthe perfect crime