Genre: Drama / Horror
Alternatieve titels: Salò, or the 120 Days of Sodom / Salo of de 120 Dagen van Sodom / Salo - De 120 Dagen van Sodoma / Salo ou les 120 Journées de Sodome
Italië / Frankrijk
Geregisseerd door: Pier Paolo Pasolini
Met onder meer: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi en Umberto P. Quintavalle
Gesproken taal: Duits, Frans en Italiaans
Releasedatum: 25 oktober 2001
Plot Salò o Le 120 Giornate di Sodoma
"The final vision of a controversial filmmaker."
Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Plaats van handeling: een afgelegen landhuis aan het Gardameer. Een hertog, een bankier, een politicus en een geestelijke laten negen jongens en negen meisjes bijeenbrengen. Terwijl drie courtisanes scabreuze verhalen vertellen ter inspiratie, vergrijpen de mannen zich op allerlei manieren aan de gevangenen. Een scala van sadistische en scatologische perversiteiten passeert de revue, uitmondend in een gruwelijke moordpartij...
The Duke
The Pianist
Sergio - Male Victim
Carlo Porro - Male Victim
maurice74
Beetje late reactie, maar ik zie liever tien keer Salò o Le 120 Giornate di Sodoma rond kerst dan die zoutloze kerstfilms waarmee je twee dagen wordt doodgegooid.
Halcyon
Behoorlijk stevige film met een stevige boodschap. De film mag dan wel schokkend en/of controversieel zijn, hij is zeker de moeite waard. Pasolini was een vakman en dat zie je, hij wist precies waar hij naar toe wou en schuwde hierbij geen expliciete dialogen en beelden. Met Salo wou hij een aanklacht maken tegen het opkomend neo-fascisme in het Italië van de jaren '70, maar in zijn film faalt hij om voldoende context neer te zetten. Het risico hierbij is dat jongere mensen of mensen met een beperkte historische kennis zijn film niet naar waarde kunnen schatten. Feit is dat Pasolini erg ver ging om zijn punt te maken en dat kan bij sommige mensen in het verkeerde keelgat schieten. Zijn dood was hier het spijtige voorbeeld van...
Rancid
Dit lijkt me eigenlijk best een goeie kerstfilm.
Dat klopt ja, ik heb 'm voor kerst van m'n schoonmoeder gekregen haha
brucecampbell
totaal met halcyon eens!
het 'feestmaal' was WALGELIJK maar dat was natuurlijk de bedoeling
Remi
Ik weet eigenlijk niet echt wat ik hiervan moet denken... Net gezien en ik vond 'm echt erg indrukwekkend en heftig. Het is een behoorlijke heftige film met toch een boodschap erin, die inderdaad in het verkeerde keelgat kan schieten. Als ik er een beetje over heen ben, ga ik 'm misschien nog wel een keer kijken om de boodschap 'beter' te begrijpen.
Tot nu toe
tuureluur
lekker saditisch, en af toe poep eten is natuurlijk gezond. voor de rest is het een zieke film maar leuk om te kijken want het blijft leed vermaak
3,0
neo
Sadisme, leedvermaak... Wat is er nu duidelijker terug te vinden in de film dan deze dingen!
Querelle
ja sadisme en leedvermaak van de personages zelf ja
saiko
Wat een stuk filmisch excrement is dit zeg. Waardeloos in elk opzicht. Doorspoelen en weg ermee. 0,5 *
NightWish_NL
Hoewel ik een hoop zieke films heb gezien, vond ik dit toch wel een beetje over-the-top.
Zoals al werd genoemd, het (al dien niet gedwongen) nuttigen van poep, pies en spijkers in combinatie met de S&M stories van de hoerenmadame maakt het tot een psychopatische vertoning die dusdanig extreem dat al het andere verbleekt. Voor welk publiek en met welk doel deze film is gemaakt is mij echter niet geheel duidelijk geworden.
Gekeken uit nieuwsgierigheid, maar het is met niet echt goed bekomen.
1,5* wegens onduidelijke mengelmoes van marteling en sadisme.
psycholamp
- 1960 berichten
Deze film heb ik voor het eerst gezien toen ik twaalf was. Hij maakte toen wel de nodige indruk op mij. Ik vind het nog steeds een goede film al is ie af en toe wat langdradig.
NeoTheXerox
Wat eeen gore sadistische film is dit, misselijkmakkend afschuwelijk vooral met die poep en spijkers dat ze moesten eten, deze film is echt ziek, snap ook niet dat dit verkocht word!!! Voor de rest vond ik er ook niet echt een verhaal in zitten, ik heb m wel afgekeken maar wel in delen, omdat het erg langdradig werd en de film bestaat uit delen, elke keer hetzelfde en het werd steeds gorder.
NeoTheXerox
lekker saditisch, en af toe poep eten is natuurlijk gezond.
Hoezo is gezond? Doe jij dat ook dan???
Het is dat je niet -1 ster kan kiezen, anders had ie dat van mij gehad
Struan
Het blijft een vreemde film, en ik denk dat de aantrekkingskracht komt door perverse gadachten die nu eenmaal veel mensen hebben.
De film ansich is belachelijk en de vergelijking met De Sade en het fascisme is leuk gevonden, maar totaal onterecht. Ik heb een aantal boeken van De Sade gelezen, en het is werkelijk niet niet om door te komen. Niet door de sex, maar door de schijnbare filosofische gedachtigangen.
Ramon K
Heel leuk gevonden?? Die vergelijkingen zijn er toch gewoon? Ik geloof niet dat dit een film is waarin Pasolini onsmakelijke dingen toont 'om ze maar te tonen'.
Struan
Wat zijn dan die vergelijkingen? Ik ben het met je eens dat Pasolini dit niet louter uit effectbejag toont. Hij was oprecht communist en wilde het fascisme aanpakken, maar mij ontgaat wat fascisme met sadisme re maken heeft.
Koos
heeft niks met elkaar te maken natuurlijk! Heb ooit enkele minuten gezien, maar helaas (of gelukkig) niet alles. Ach, mis denk ik niet zo veel
Ramon K
Meen je dat nu?
Struan
Dat meen ik. Ik weet wel dat het fascisme, om nog maar niet te spreken over het Nat. soc. zeer onvriendelijke regimes waren. Maar de Sade was een libertijn op zijn verknipte manier. Het fascisme is een bij uitstek zeer gecontroleerd, nationalistisch en burgelijk systeem.
Ik heb de intervieuws van P. gezien, poep eten vergelijken met de "shit" van de massacultuur, waar hij oprecht in geloofde, maar ik vind dit zeer overtrokken.
Ook omdat hij juist communist was. Die deden niet veel anders.
Ook omdat hij juist communist was. Die deden niet veel anders.
Pasolini was eerder een theoretische Marxist en was geen verdediger van effectieve communistische regimes (wat er zelfs voor zorgde dat hij de communistische partij werd uitgegooid als ik me goed herinner) en ten tijde van deze film had hij zelfs daar afstand van genomen.
Struan
Dat klopt wel, communisme is ook niet mijn belangrijkste argument.
Niet om het gelijk aan mijn kant te krijgen, 15 jaar na de val van het comm. dat is altijd makkelijk, maar een theoretisch marxisme vind ik nog veel verwerpelijker. Marxisme, hoe goed bedoelt ook, is altijd dictatoriaal. Lenin wist dat al zeer vroeg. Als je dan ziet dat het communisme niet werkt, dan is een theoretisch marx/len beeld wel een tamelijk laffe houding. Alleen filosofisch is het dan aardig.
Klopt, maar ook bij uitstek een systeem waar een heersende klasse het voor het zeggen heeft en het systeem naar eigen goeddunken kan wijzigen of het volk zaken kan opleggen zonder zich daar zelf aan te hoeven houden. Dat is de essentie van het verband wat in deze film gelegd wordt en daar zijn legio praktijkvoorbeelden van. En dat is pertinent tegengesteld aan het einddoel van theoretisch marxisme, maar komt juist overeen met communistische regimes uit die tijd. In wezen was Salo ook een afrekening met Pasolini's eigen denkbeelden.
Ik ben het overigens volstrekt oneens met je commentaar over marxisme, maar daar ga ik verder niet op in want dan verzanden we in een politieke discussie die te ver van de film afdrijft en dat is, terecht niet toegestaan hier.
Struan
Goed, geen politiek. Hoeft ook niet.
Maar het fascisme is net als NS ook vooral kleinburgelijk. Kijk bv naar de inspecteur in Sophie Scholl. Hier zijn de machthebbers de hertog, bischop ed. De oude machthebbers uit bv de 18e eeuw. Dit is een film over macht en de coruptie daarvan. Totale macht corumpeerd totaal. Dat komt in de film uitstekend naar voren. Maar ik denk dan toch dat Pasolini een betere achtergrond had kunnen kiezen dan Salo.
Linn
Smerig,afschuwelijk en ronduit belachelijk!
Ten eerste is het acteerwerk belachelijk in deze film. Het lijkt allemaal wel nagesynchroniseerd wat er gezegd word, en dan wel op een hele slechte manier. De kinderen die mishandeld,verkracht enz enz worden hebben af en toe een glimlach op hun gezicht. Hoe moet je dan in godsnaam medelijden en symphatie voor die personen hebben? Het lijkt wel alsof ze het allemaal niet zo erg vinden wat er met ze gebeurd. Er is amper angst op hun gezicht te lezen. Beetje vreemd aangezien er toch heel wat dingen met hen gebeuren waar een normaal mens kapot aan zou gaan. En dan die idiote verhalen van die vrouwen. En mannen die in jurken rondlopen. Wat een achterlijke groepje mensen!
Als dit een bedoeling is geweest om te laten zien hoe erg het was in Italie omstreeks die tijd ben ik niet overtuigd. Oke erg was het wel. Maar ik vond het ontzettend smerig en pervers. De mannen die alle gruwelijkheden uitvoerden moesten hun gemeenheid telkens nog even bijzetten met een luid HAHAHA Kwam het anders niet duidelijk over ofzo? Verder was het ontzettend saai en slaapverwekkend. Begrijp verder ook niet waar al die ophef over is. De maaltijd waar mensen uitgebreid uitwerpselen aan het eten waren maakte me werkelijk kotsmisselijk. Het enige wat ik geleerd heb aan deze film is hoe idioot , ranzig en pervers die Italianen in die tijd waren.
Werkelijk een draak van een film! 0.5*
mister blonde
mister blonde
Hebben wij dezelfde film gezien? Het was wel duidelijk dat ze het niet bepaald prettig vonden.
SilverGun
Ik zie geen enkele samenhang.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Biografie / Drama, 1981

A Torinói Ló
Drama, 2011
italiëchristendomkindermishandelingverkrachtingchild labourseksueel misbruikgebaseerd op boekitaliaansfascismegroup sexbishopnazifascistrage and hatepolitical instabilitysadismevomitsodomy spankingverraadslaughterdonkere komediedead childtragic executionerstatutory rapesexual art sexual tensionrape victimanal sexdark killer conflictslaughter begins brutal deathmartelenrape and murderuitvoeringbloedbadviolent deathtabooteenage rape catholicsadistic sexfeces masturbatiestory in storyblood type cultfilmdominanceintercourse religious hypocrisykwaadaardigartistic intercourse ritual murdersexual torturedvdlibertinecoprophiliascat catholicismvomitingunderage sex teen suicidetortured to deathdeath camp criterionchildhood sexual abusenon conformity nazi occupationkill count nazismedisturbed teenagerdie evil dictatorhorror fanskids in peril rape revengepre-teenkilled misbruikdisgustinghell on earthsex slaverysex slave fear of dyingpower abusetit fuckingsudden deathgraphicsad story life or deathabusedbrutal deathsitalian cinema nazi war criminalchildren on warrejected betrayal of trustnazi crimes lgbt interestfrequent executionsforced to watch rapenazi italy