• 9.381.208 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 oktober 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Cloaca

Vier oude studievrienden worden door omstandigheden tijdelijk op elkaar teruggeworpen. Joep is lid van de Tweede Kamer. Hij zit in een huwelijkscrisis en duikt zo lang onder bij Pieter. Pieter werkt als ambtenaar bij de gemeente. Jarenlang heeft hij voor zijn verjaardag een schilderij uit het gemeentelijk kunstdepot mogen uitkiezen, maar nu ze veel waard blijken te zijn, wil de gemeente de kunstwerken terug. Tom is een aan coke verslaafde topadvocaat. Hij probeert Pieter te helpen, maar is door zijn verslaving eigenlijk uitgerangeerd als advocaat. De vierde vriend, Maarten, staat vlak voor de première van zijn theaterstuk waarin Joeps 18-jarige dochter, met wie hij heimelijk een relatie heeft, een rol speelt. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoelens elkaar te helpen, maar de oude vriendschap en vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun zelfzuchtige ambities.

avatar van ToniMono

ToniMono

Juweel van een film. Erg mooi drama dat bij tijd en wijle wordt afgewisseld met een scheut humor. Sterke dialogen die vaak neerkomen op monologen omdat de personages niet of nauwelijks oor hebben voor elkaars problemen. Het thema vriendschap, of beter gezegd: wat daar nog van waard is, wordt mooi uitgewerkt. Topper vond ik de geflipte advocaat, die lekker op dreef komt na een snuif. De ankedote over de allergrootste fraudezaak van de wereld, heb ik meerdere malen om moeten lachen. . Ik heb weinig aan te merken op deze film. Wat mij betreft een van Nederlands beste produkties. 4,5 ster.

avatar van Wouter

Webby schreef:

En Cloaca heeft het Gouden Beeld gewonnen in de categorie Drama.

Pierre Bokma viel buiten de prijzen (Beste acteur)... Johnny de Mol won hem voor Drijfzand.

Tja.

avatar van PatrickL

PatrickL

Geweldige film zeg! Fantastische acteerprestaties, mooi camerawerk, geweldige dialogen en fraaie muziek. 4,5*

avatar van TLD

TLD

Ik vond dit een geweldige film. Ik wil meer zien van die Caro Lenssen..

5 Sterren.

avatar van gotti

Wie niet?

TLD schreef:

Ik vond dit een geweldige film. Ik wil meer zien van die Caro Lenssen..

Johan (2005)

06-05 de film

Stille Nacht

15.35: spoor 1

Meiden van de Wit (TV)

De Zwarte meteoor

Het Negende uur

Zijn zo'n beetje de bekendste producties waarin ze meespeelt.

kos schreef:

Grappig trouwens dat FK het werk van Merkies hier weer niet kon waarderen, net als in De Tweeling. Ik zat me juist te verwonderen over de muziek, zoals ik ook al bij De Tweeling deed, en zie nu pas dat het dezelfde componist is. Hij levert fijn werk af.

En dat is een feit met een grote punt erachter! Ik zeg het al jaren: Merkies is de meest talentvolle componist sinds Rogier van Otterloo. Overigens kan je Cees Bijlstra ook niet onderschatten om er eentje even bij te halen, maar helaas is die al heen. De opening van Cloaca, waarin de score binnen dringt, gelijk de enorme spat van emotie, het pijnlijke van het verward in beeld gebrachte gesprek. Nee die echte emotie en dat extra karakter van Merkies werk is altijd goed in orde. Neem ook bv het rondraaien om het schip heen in Trip van Teetje, waar een zelfde soort effect wordt behaald. En zo kan ik nog wel doorgaan.

De film vond ik overigens ontzettend sterk in elkaar zitten met goed drama, een pakkend verhaal, goede dialogen en als geheel prachtig en indrukwekkend. 4.5 sterren

aegron

na de derde kijkpoging uitgedaan. Mooi gefilmd hoor, maar weer vreselijk nederlands.

Hoezo vreselijk nederlands??

aegron

Ik zal ongetwijfeld de verkeerde films kijken hoor, maar standaard als ik een nederlandse film kijk bekruipt mij het gevoel of ik stiekem in een seksfilm terecht kom. Nederland is heel liberaal, maar dat hoeft voor mij niet per se in elke film getoond te worden.

neo

Zucht, voortaan maar weer de handdoek erom heen en er eigenlijk helemaal over zwijgen...

Als je dit al op een seksfilm vindt lijken, skip Lucia y el Sexo en Gegen die Wand dan maar vast.

Of ga weer Bambi of Aladdin kijken ... *zucht*

aegron

ik was al bang voor die reactie...

*zucht* terug

Ik heb genoeg films gezien die heftig genoeg zijn, het stoort me alleen dat elke nederlandse film dit er per se in moet hebben. Dat zal aan mij liggen, ongetwijfeld, maar ik vind het gewoon veel te makkelijk...

en zo'n antwoord als van quido vind ik helemaal kort door de bocht. kijk dan eerst wat ik verder heb gezien voordat je zoiets meldt.

avatar van PatrickL

PatrickL

aegron schreef:

Sterk overdreven vind ik. Zo enorm veel seksscenes komen er echt niet in voor. Geef je de film daarom 1 ster? Het ijzersterke scenario en de geweldige acteerprestaties doen je helemaal niks?

aegron schreef:

Ik word er gewoon een beetje moe van dat mensen zo'n dom vooroordeel nog steeds overal blijven roepen, zelfs bij films waar het niet eens relevant is, waaronder deze. Het waren vooral de jaren '70 en '80 waarin er (veel) bloot in Nederlandse films zat (wel of niet functioneel, maar dat is weer een andere discussie). Tegenwoordig is dat echt niet meer het geval.

Dus jij hebt na de eerste en ook enige seksscene meteen de film uitgezet, of er in ieder geval niet meer van kunnen genieten ? De muziek, het camerawerk, scenario en vooral het acteergeweld dat je over je heen krijgt deed je niks ?

avatar van starbright boy

Tsja, als je (afgaande op je stemlijst) bijna nooit Nederlandse films kijkt en met zo'n vooroordeel gaat zitten kijken dat je een Nederlandse film na één seksscene (want in mijn herinnering zit er welgeteld één in, minder dan in het gemiddelde Amerikaanse drama) al uitzet kom je nooit van dat volstrekt belachelijke idee af.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Alsof in Amerikaanse films geen seksscenes zitten. Verschil is alleen dat je in Nederland geen verhullende lakens door het slow motion beeld ziet dwarrelen. Een stuk realistischer dus.

aegron

nou ja dan blijf ik maar met een belachelijk vooroordeel zitten. het zij zo, en het kan me volstrekt niet boeien.

nederlandse films zijn niet aan mij besteed. klaar.

Lekker makkelijk.

avatar van Wouter

aegron schreef:

CLoaca een seksfilm?! Kan me geen seks herinneren...

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Dat is ook overdreven wouter. Er komt wel degelijk sex en bloot in voor. Maar het is wel nuttig voor het verhaal waardoor het niet storend is.

avatar van FisherKing

FisherKing

aegron schreef:

Zit dan niet zo te zeiken....

avatar van eerdekes

eerdekes

Dat noemen ze dan 'recht op de man af'

avatar van da_smak

da_smak

Nederlandse filmmakers moeten een keer stoppen met het maken van films over homos en losers, omdat dat het enige is wat degelijke Nederlandse acteurs kunnen spelen. Er zijn geen helden als die Decler (ik weet niet hoe je het schrijft) in NL. Het is toch sneu dat Belgen beter zijn in films maken dan wij. Van God Los, De Dominee, het is toch allemaal om te huilen. Alleen films over losers zoals deze, dat kunnen we dan weer wel.

da_smak schreef:

Waardeloos lul bericht!

neo

Zat net weer met bijna open mond te luisteren naar het zeer goede commentaar van Bakhuyzen en Maria Goos op de dvd. Perfect inspringend op elkaars woorden. De opwaardering naar 5 kan niet wegblijven

neo

Voor de mensen die de film hebben gezien en de de muziek mooi vonden: Cloaca score recensie

avatar van Bas17

Bas17

kappeuter schreef:

Uhm, ik heb deze films alle2 gezien en ik moet zeggen dat het sexgehalte in Gegen die wand nou niet zo heel schokkend was, in LUcia y el sexo wel maar die film is gewoon super en zeker geen film waarin het om sex draait alleen maar

Nee dat was mijn punt ook helemaal niet. Aegron vindt dat het in Cloaca al te veel om sex draait, laat staan wat hij zal gaan vinden van Gegen die Wand en Lucia y el Sexo. Die zal hij dan zeker verafschuwen.