Genre: Drama / Komedie
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 23 oktober 2003
Bekijk via Netflix
Plot Cloaca
Vier oude studievrienden worden door omstandigheden tijdelijk op elkaar teruggeworpen. Joep is lid van de Tweede Kamer. Hij zit in een huwelijkscrisis en duikt zo lang onder bij Pieter. Pieter werkt als ambtenaar bij de gemeente. Jarenlang heeft hij voor zijn verjaardag een schilderij uit het gemeentelijk kunstdepot mogen uitkiezen, maar nu ze veel waard blijken te zijn, wil de gemeente de kunstwerken terug. Tom is een aan coke verslaafde topadvocaat. Hij probeert Pieter te helpen, maar is door zijn verslaving eigenlijk uitgerangeerd als advocaat. De vierde vriend, Maarten, staat vlak voor de première van zijn theaterstuk waarin Joeps 18-jarige dochter, met wie hij heimelijk een relatie heeft, een rol speelt. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoelens elkaar te helpen, maar de oude vriendschap en vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun zelfzuchtige ambities.
Tom
Helena
Brest
Jacques Vermeulen
Lighting designer
Van de regisseur van Familie. Naar het zeer succesvolle toneelstuk van Maria Goos.
Cloaca is de tweede speelfilm uit de samenwerking tussen Maria Goos en Willem van de Sande Bakhuyzen.
Vier mannen van eind 40 en vrienden van elkaar, worden door omstandigheden tijdelijk op elkaar teruggeworpen.
Al hun frustraties, problemen en onhandigheden worden onder het vergrootglas gelegd. Met ijzersterke gevatte dialogen weet Maria Goos te imponeren. Dat doen ook de vier hoofdrolspelers. Pierre Bokma speelt zijn beste (film)rol ooit. Vooral zijn gelaatsuitdrukkingen / mimiek zijn fenomenaal.
De overige drie; Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Jaap Spijkers acteren ook subliem. Het is een feest om ze samen in een ruimte aan het werk te zien.
De film heeft ook een grote grapdichtheid, waarbij alle hoofdrolspelers een duit in het zakje doen.
Cloaca is filmischer dan Familie. Ik geef Cloaca 4*.
FisherKing
Cloaca is een wat merkwaardige film. Ik had Familie gezien dat aardig drama bood maar vooral tegenviel door een erg gekunsteld en slecht verfilmd einde, desondanks nog een 3,5 vanwege erg mooie drama-elementen.
Ik vind Cloaca wat warrig beginnen, wat slordig komen de hoofdpersonages in beeld. Veel te snel tempo ook. Teveel info ook erin waardoor het in eerste instantie moeilijk is om je met de hoofdpersonen te vereenzelvigen.
Daarna ontwikkelt zich een mooi drama (maar blijf alle elementen, achtergronden en belevingen toch wat vergezocht vinden) Er zitten fantastische scenes in de film. Wat kapp al terecht noemt, zitten er fantastische en humoristische dialogen. En het acteursgeweld is perfect, vooral Pierre Bokma en Peter Blok imponeren.
Het einde komt onverwacht, filmisch gezien, ik vond de film ook iets te lang. Niet wat ik ervan verwachtte maar zeker niet slecht. Aanrader voor de liefhebbers van goed drama en leuke one-liners.
FisherKing
Iedereen schijnt idolaat te zijn van de muziek van Fons Merkies. Mij, helaas, irriteerde het weer.
FisherKing
Ja, bij De Tweeling stoorde het me ook al.
titan
Wat een fantastische film over vreugde, vriendschap, verdriet, verraad en vertwijfelde veertigers. Door het aansprekende verhaal, het uitmuntende acteerwerk en de ijzersterke dialogen een hoogtepunt uit de Nederlandse filmhistorie en een rechtvaardiging voor de verlenging van de huidige cv-regeling. 4,5*
cornelis
Dat hoorde je dan verkeerd. Het is latijn voor afvoerputje, en wordt in de biologie ook gebruikt voor de 'eieruitgang' (kont?) van een kip.
BoordAppel
Cloaca Maxima, de riolering van Rome. T wordt zelfs voor alle vogels gebruikt en dinosauriers.
titan
Ik hoorde het wel goed hoor, er is niets mis met mijn gehoor
Volgens van Dale is het "de gemeenschappelijke uitgang van endeldarm, urineleiders en eileider bij vogels, reptielen en vele vissen".
Hoe lang bestaat zulks dan al....?
cornelis
Ik zou zeggen: in ieder geval dus sinds de romeinen, die naast een rioleringsssysteem ook al over vloerverwarming beschikten.
FisherKing
Hadden de Egyptenaren vroeger ook al niet zoiets ?
petey
- 1901 berichten
Hoe lang bestaat zulks dan al....?
Paar miljard jaar toch wel, zo oud zijn de vissen toch wel.
lngrid
Zijn er mensen die het toneelstuk en de film allebei al hebben gezien?
Ik heb het toneelstuk gezien en vond het geweldig, al had ik halverwege een dip, het stuk eiste wel veel van je concentratie. Toch werd ik het stuk daarna weer ingesleept.
Ben benieuwd hoe de film in vergelijking met het toneelstuk is.
MFEO
Toneelstuk heb ik zelf niet gezien. Maar de film boeide me van het begin tot het eind. De acteer presatie is ook subliem. Toch 1 van de beste Nederlandse films van het jaar naar mijn mening.
Goodfella
En weer over de film
Vond 'm sterk, maar het deed me minder dan Familie. De acteurs spelen ijzersterk, maar het verhaal is lang niet altijd even boeiend. Vroeg me in het midden af wanneer er nou écht eens iets zou gebeuren, maar de eindscene is gelukkig wel weer erg mooi. Heel subtiel in beeld gebracht bovendien.
En na afloop nog een nabespreking met Maria Goos en Peter Blok bijgewoond. Erg interessant, leuke mensen!
3,5 *
Leuk man. Ik was ook bij zo'n nabespreking, maar dan bij Familie...
Wist je trouwens dat ze een echtpaar zijn ?!
Over de film: ik denk dat de waardering ook voor een groot deel bepaald wordt door hoe verwant je je voelt met de vrienden en hun sores. Ik houd wel van tragische/aparte figuren, dus de film was heel goed aan mij besteed.
Waar blijven de oordelen van Cornelis en Wouter ?
Goodfella
Wist je trouwens dat ze een echtpaar zijn ?!
Hoorde het ja, vond ze ook al zo goed op elkaar ingespeeld
Redlop
Ja die zijn er. en die vond zo wel de film als het toneelstuk geweldig.
Ik vond de film traag op gang komen....daarna een geweldig sterk en af en toe erg grappig verhaal. Je merkt dat de acteurs het stuk al lang onder de knie hebben want er werd on-hollands sterk geacteerd. Vooral Bokma, speelde niet te nichterig. Maar het duurde te lang voor het afgelopen was.
Wel een aanrader 3,5*
Zeker lang geen Nederlandse film meer gezien?
FisherKing
Briljante film. Een van de beste Nederlandse ooit geloof ik.
Draaf je niet door ?
Redlop
Zeker lang geen Nederlandse film meer gezien?
Weinig maar genoeg naar mijn mening.
Er wordt toch echt sinds de jaren '90 goed geacteerd in Nederlandse films, hoor. Of je moet enkel op de Costa's en dergelijken afgaan.
Redlop
Tsja...misschien was het wel een te snelle gedateerde opmerking want als ik mijn laatste posts betreffende de NL films teruglees, zeg ik vaak dat het acteerwerk zo goed is...zelfs bij Phileine
Maar in Cloaca dus vooral naarmate de film vordert erg goed.

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Ben X
Drama, 2007

Kleine Teun
Komedie / Drama, 1998
naaktheidministerart collectorscheidenunderage girlfriend college friendshooker