• 9.381.247 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 oktober 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Cloaca

Vier oude studievrienden worden door omstandigheden tijdelijk op elkaar teruggeworpen. Joep is lid van de Tweede Kamer. Hij zit in een huwelijkscrisis en duikt zo lang onder bij Pieter. Pieter werkt als ambtenaar bij de gemeente. Jarenlang heeft hij voor zijn verjaardag een schilderij uit het gemeentelijk kunstdepot mogen uitkiezen, maar nu ze veel waard blijken te zijn, wil de gemeente de kunstwerken terug. Tom is een aan coke verslaafde topadvocaat. Hij probeert Pieter te helpen, maar is door zijn verslaving eigenlijk uitgerangeerd als advocaat. De vierde vriend, Maarten, staat vlak voor de première van zijn theaterstuk waarin Joeps 18-jarige dochter, met wie hij heimelijk een relatie heeft, een rol speelt. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoelens elkaar te helpen, maar de oude vriendschap en vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun zelfzuchtige ambities.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Waanzinnige film. Was diep geraakt en ontroerd door het geweldige verhaal en de niets minder dan briljante personages. Bokma speelt een heel kwetsbaar mens en wist diep te raken. Cloaca is zondermeer een van m'n favoriete Nederlandse films.

avatar van thefan

thefan

helaas wederom een tegenvallende nederlandse productie. hij stond al lange tijd op het to do lijstje. maar nu ik hem gezien heb had hij daar rustig nog wel op kunnen blijven staan.

in mijn ogen een zeer overschatte film 2 sterren max.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Wat vond je er niet goed aan, thefan?

avatar van Dirtdiver

Dirtdiver

Goodfella_90 schreef:

Kan iemand mij de titel verklaren? Op de uitleg in de Van Dale zal het namelijk wel niet slaan.

Geslachtsorgaan van een kip.

avatar van cornelis

cornelis

Of gewoon: afvoerputje.

avatar van Birdy2702

Birdy2702

Een aardige film, goed geacteerd.

avatar van Lion20

Lion20

Zit goed in elkaar.

Wat leuk dat Matthijs een klein rolletje heeft!

Film na 75 minuten gestopt, kon hem niet waarderen en vond het weer zonde van mijn tijd...

avatar van shockdog

shockdog

Wát een acteerwerk zeg.. ben er helemaal ondersteboven van. Met Simon en Alles is Liefde de beste Nederlandse film ooit

****

avatar van niethie

niethie

Hier was ik toch alweer een geruime tijd benieuwd naar, hij kwam teneerste altijd hoog naar boven in het lijstje van de betere Nederlandse films en nu ik hem dan eindelijk gezien heb kan ik niet anders dan zijn hoge plek bevestigen. Wou me daarnaast zoiezo al een tijdje verdiepen in het werk van 'van de Zande Bakhuyzen' maar het kwam er steeds niet van. Leef was al opvallend maar hier trekt hij toch wel alles uit de kast! Normaal ben ik niet zo heel erg van de typische praatfilms waarin geen donder gebeurd maar dit is toch wel een positieve uitzondering, dat komt vooral door het acteerwerk dat hier echt van grote klasse is. Alle talentvolle namen lijken opgetrommelt te zijn en spelen het behang van de muur. Blok! Spijkers! maar vooral Bokma is weer heerlijk op dreef, en met Caro Lenssen wil ik nog steeds mee trouwen als ik later groot ben!

Verder is het scenario van Goos prima in orde, lekkere vlotte dialogen vooral. Kent het geheel een tal aan zowel ontroerende (oa dat moment op de poster, kippenvel!) als enorm grappige scenes, vooral waar de vrienden in het begin voor het eerst sinds lange tijd weer samen zijn gekomen en ze zo lekker langs elkaar heen lullen. En tot slot is de sfeer, ondanks dat het uitgangspunt verre van vrolijk is het gevoel wat ik erbij kreeg op de een of andere manier wel erg aangenaam, bijna warm te noemen soms. Vooral in de eerste helft dan. Toch best jammer van het einde, was ik net zo blij dat ik eindelijk weer eens een parel van eigen bodem had ontdekt komen ze met zoiets onbevredigends! Echt, wat een teleurstelling was dat! Maar goed het waren enkel de laatste tien minuten waar ik nu over spreek, ga niet zeggen dat het niets uitmaakt maar het is immers slechts een klein onderdeel van de film, de rest was zoals gezegt gewoon prima in orde. Zo kom ik ze in ieder geval niet vaak meer tegen. Op naar v/d ZB (s)Familie (2001) dus, heb goede hoop! En nog even voor al de mensen die altijd maar vooroordelen over de Nederlandse film hebben en vaak enkel met het argument 'teveel seks en tieten' komen terwijl de meeste stiekem alleen Flodder maar gezien hebben moeten deze misschien maar eens gaan kijken. Ik zeg niet niet dat het ieders kopje thee zal zijn, maar je zult in ieder geval zien dat het ook anders kan en er gaandeweg achterkomen dat er nog veel meer spul is van internationale klasse...

avatar van Quido

Quido

Wat vond je dan zo onbevredigend aan het einde? Vond het juist erg sterk, had niet anders kunnen eindigen.

Leland Palmer

Sterke film van Nederlandse bodem. Een prima cast, uitstekende dialogen, een (licht) vleugje drama (meer voelde ik nog niet echt) en lekker wat - zwarte - humor.

Vooral Peter Blok is bij vlagen érg grappig en komt regelmatig lekker droog uit de hoek. Vond het eigenlijk gewoon behoorlijk vermakelijk allemaal, zonder dat er een echt hoogtepunt bereikt wordt, op het moment na dat Laura, mooie rol van Caro Lenssen, met water bespoten wordt; geweldig mooie scéne. Misschien dat ik bij een 2e kijkbeurt meer betrokken ben bij de personages en het drama me meer weet te pakken...

... want ik heb wel het idee dat een herziening me goed zal gaan bevallen. Die gaat er dan ook zeker komen. Voor nu dicht tegen 4 sterren aan, maar het blijft eerst bij 3,5.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een fraaie film over een vriendengroep bij wie hoop inmiddels heeft plaatsgemaakt voor overwegend teleurstelling, als men aan de toekomst denkt.

Al vind ik dat de regisseur wel veel drama uitstort over zijn kijkers. Er liep eigenlijk geen een normaal figuur rond als je er even over nadenkt. Ik vond die gast die de hele tijd liep te mekkeren over zijn vervelende gezin en geen tijd had om eens fatsoenlijk naar de problemen van anderen te luisteren hilarisch, zo `n ondankbare zeurkont zou je toch gelijk even rechtzetten.

Daar staat tegenover dat het fenomeen vriendengroep van dichtbij bekeken wordt, wat leuke onthullingen, humor en herkenbare gesprekken oplevert over hoe iedereen nou precies in elkaar steekt. De scene in het theater vormt alvast een eerste sterke climax, waarna de film nog even piekt als de vriendengroep daadwerkelijk uit elkaar valt.

Ik heb trouwens zelden een Nederlandse film gezien waarin zo briljant geacteerd wordt, eigenlijk broodnodig ook, want de film drijft nogal op dialogen. In die zin jammer dat het visuele vernuft in het begin geen gelijke tred weet te houden met de oplopende spanningen in de vriendengroep. De muziek mocht er gelukkig wel wezen.

Een goede film! Een kleine 4*

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Net alsof je naar een slecht toneelstuk zit te kijken, met heel af en toe een grappig momentje.

Film kon me totaal niet boeien, mede door het vage verhaallijn.

avatar van GuyOverboard

GuyOverboard

Ga hem straks kijken. Eigenlijk vooral door de opvallende titel.

avatar van tims

tims

Multivitamine schreef:

Film kon me totaal niet boeien, mede door het vage verhaallijn.

Vage verhaallijn??? Tja...als je die niet ziet kan ik me voorstellen dat het je niet boeit.

AddictedToMovies

Prachtfilm! Emoties en melancholiek en problemen worden zo mooi weergeven, door onder andere goede muziek en echt ontzettend goed acteerwerk. Goede personages waar ik heel erg mee leefde. Bij tijden weer hilarisch maar over het algemeen een ontroerend drama. Verder kan ik geen briljanter noch onbevredigender verzinnen dan deze. Maar meer woorden ga ik er niet aan vuil maken, gewoon... Cloaca!

NIGHTBOAT TO CAIRO!

Jessen0wnt

Gisteravond gekeken, ik werd niet door de opvallende titel uitgenodigd maar meer door de mooie poster. Vond het heel apart en wilde graag weten uit wat voor 'n fragment het uit de film kwam. Had hem een paar keer in de winkel zien liggen, maar nooit meegenomen. Dan maar lekker op televisie kijken

Cloaca is een bijzondere Nederlandse film. Apart in vele opzichten. Ik begrijp dat mensen dachten dat je naar een toneelstuk keek op tv. De teksten vond ik niet altijd even realistisch en waren soms nogal ''toneel-achtig''. Maar mij leek juist dat de bedoeling van de hele film? Het stoorde niet, het was gewoon goed.

Grandioze acteer prestaties. Stuk voor stuk. Pieter, Gijs, Pierre en Jaap. Zelden zie ik zulke prestaties in de Nederlandse film.

Naast het aparte script, dialogen en de geweldige cast hebben we natuurlijk ook nog de vrij kunstzinnige en vage beelden tussen sommige scènes. Met wat snelle montage kom je snel al bij het gevoel: alert blijven. Misschien was dit een soort vage inkijk van Pieter's geest.

Cloaca bewijst dat er wel degelijk goede Nederlandse films kunnen gemaakt worden. Met de goede ingrediënten komen we snel al uit op een dikke voldoende. Mede dankzij de geweldige poster: 4 sterren.

Maar wat betekend Cloaca nou eigenlijk ?

Jessen0wnt

Haha bedankt, weer wat nieuws geleert vandaag.

avatar van maarten541

maarten541

Volgens mij voor mij de eerste Nederlandse film die zo'n hoog cijfer van mij krijgt. Niet alles is perfect, bij lange na niet denk ik. Maar voor de heren Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en Peter blok (en ohja, een beetje Jaap Spijkers) een enorme pluim! Fantastische acteurs, waar wij Nederlanders echt trots op mogen zijn. Met name Pierre Bokma fascineerd me steeds weer. Heeft die man al een lintje van de koninging? Anders wordt het hoog tijd!

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Ongetwijfeld ziet het er op de planken uitstekend uit, maar dit stuk op deze manier verfilmen werkt wat mij betreft niet goed. Film is toch echt een ander medium dan toneel. De visuele en verhaaltechnische beperkingen van het theater heb je in een film niet, en om van dit stuk een 'echte' film te maken dien je de zaak grondig te verbouwen, lijkt mij. Dat is hier niet gebeurd. In een film kun je meer (uitbeelden), én hoef je minder (te vertellen). In 'Cloaca' wordt, neem ik aan, vastgehouden aan zo'n beetje de complete tekst, en ligt de kern, het gewicht van de voorstelling bijna volledig bij de vier hoofdpersonen en hun interactie. Op het toneel is dat geen probleem (zeker niet met deze acteurs), maar in de film zou je juist met onderdelen van het verhaal die nu alleen maar 'verteld' worden, of er heel bekaaid afkomen (bijvoorbeeld het conflict inzake de schilderijen, de formatie, het huwelijksconflict, de verhouding van de één met de dochter van een ander) de onderlinge relaties en de karakters van de hoofdpersonen veel meer reliëf kunnen geven.

Natuurlijk verander je het karakter van het verhaal als je het zo zou verfilmen, en verlies je een aantal aardige dia- en monologen. Maar ik verwacht van film gewoon iets anders dan van een toneelstuk, en als je zoals hier in de film vasthoudt aan de structuur van het stuk, heeft dat als gevolg dat de karakters een soms wat overdreven theatraliteit krijgen, naar de karikatuur gaan neigen, en daarin blijven steken. Dan kun je net zo goed etiketjes op de voorhoofden gaan plakken met opschriften als 'Flapdrol', 'Slapjanus' en 'Hufter'.

Misschien zou het schrille licht dat nu op de hoofdpersonen wordt geworpen wel werken in een echte komedie, maar eerlijk gezegd vind ik de echte hoofdlijnen in het verhaal niet erg komisch, of in ieder geval niet komisch uitgewerkt

avatar van Molman

Molman

Mooie film, zeer goed geacteerd en een intelligent verhaallijn, lang niet alles lag er dik bovenop. Ik moest een beetje denken aan dat liedje van Stef Bos Is dit nu later. Had als kijker het idee dat er onderhuids veel speelde wat niet verder is uitgewerkt, zo had ik het idee dat Pieter heimelijk op Joep verlieft was/is

avatar van gmx

gmx

De verdienste van Cloaca zit 'm erin, zoals al meerder malen aangehaald, dat 't acteerwerk van top niveau is. Ik kan met niet herinneren dat ik eerder zulk naturel werk van Neerlandsche bodem heb mogen zien. Het grote minpunt is wat mij betreft dat het verhaal nogal overgedramatiseerd is. Desalniettemin vond ik deze erg goed te pruimen

Kleine 4 *

AddictedToMovies

Na de eerste keer helemaal overbluft te zijn had ik het niet in mijn vingers om het op papier te krijgen, precies waar Pieter het over had in de film. Om een emotie tastbaar te maken... Maar na aanschaf en herziening ga ik nog een poging wagen.

De film rust op twee punten. Het acteerwerk en de dialoog. Beiden zijn van ongekend hoog niveau. Laten we eerst het acteerwerk nemen. Nooit eerder heeft Nederlands spel mij zo weten te raken als wat deze mannen (en dame) laten zien. Ze weten allemaal hun personages feilloos tot leven te brengen, met alle doen en laten. Dan weer hilarisch, dan weer ontzettend dramatisch, ze doen het allemaal. Ik zal ze niet stuk voor stuk gaan noemen maar Gijs Scholten van Aschat die de hele tijd over zijn eigen problemen begon was geweldig, en Pierre Bokma als kunstliefhebber en 'suffe nichtenlul' overtreft ze misschien wel allemaal. Hij had ook de mooiste personage. Door Peter Blok en Jaap Spijkers over te slaan doe ik ze natuurlijk verschrikkelijk tekort, bij deze dus.

Dan het script, gebasseerd op het gelijknamige toneelstuk. De schitterende personages die ijzersterke dialogen de hele film door lang blijven afvuren op de kijker, die zich gelukkig mag prijzen en gewoon mag genieten van zo'n kunstwerk. Niemand is geworden die hij wou worden, de problemen stapelen zich op en zelfs hun vriendschap lijkt deze fase in hun leven niet te kunnen overleven. Schoonheid en vergankelijkheid zijn twee sleutelwoorden. Nu neem ik wel een hele dramatische toon aan, een groot deel van de film is ook gewoon ontzettend grappig, met als hoogtepunt Nightboat to Cairo! De vele grappige (en ook ontroerende) scènes bouwen zich op naar een ongelofelijke climax, waar je stil van wordt. Met de laatste woorden in de film en het laatste shot... Cloaca.

AddictedToMovies

Verhoogd naar 5,0*. Voor mij de beste Nederlandse film!

Jessen0wnt

Dus omdat ie de beste NL film is voor jou, verdiend hij een halve ster extra? Zo kan je elke beste film uit een land wel de volle 5 sterren geven... Lijkt mij...

Leland Palmer

Hij zegt alleen maar dat-ie dit de beste NL film vindt - dat is niet de reden van de halve ster extra.

Als jij het zegt

Leland Palmer

Dat lijkt me toch wel logisch.