• 9.381.552 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 oktober 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Cloaca

Vier oude studievrienden worden door omstandigheden tijdelijk op elkaar teruggeworpen. Joep is lid van de Tweede Kamer. Hij zit in een huwelijkscrisis en duikt zo lang onder bij Pieter. Pieter werkt als ambtenaar bij de gemeente. Jarenlang heeft hij voor zijn verjaardag een schilderij uit het gemeentelijk kunstdepot mogen uitkiezen, maar nu ze veel waard blijken te zijn, wil de gemeente de kunstwerken terug. Tom is een aan coke verslaafde topadvocaat. Hij probeert Pieter te helpen, maar is door zijn verslaving eigenlijk uitgerangeerd als advocaat. De vierde vriend, Maarten, staat vlak voor de première van zijn theaterstuk waarin Joeps 18-jarige dochter, met wie hij heimelijk een relatie heeft, een rol speelt. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoelens elkaar te helpen, maar de oude vriendschap en vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun zelfzuchtige ambities.

avatar van sydney

sydney

Het grappig taalgebruik en onwezenlijke situaties.

avatar van De Knip

De Knip

[edit]Alweer een leuke nederlandstalige film.[/edit]

Maar hij begon wat verwarrend, onduidelijk.

Als kijker zit je eerst ff te zoeken naar de identiteit van de hoofdpersonen. Vooral Tom is wat moeilijk te plaatsen.

Verhouding met Laura is een leuke afwisseling.

Dan pakt de film je steeds meer en er ontstaat een komisch/dramatisch goed verhaal. Grappige en serieuze karakters, leuk gedaan!

***1/2

avatar van prisje

prisje

hou je van naakt en van sex en van veel praten in een film dan is dit iets voor jou

Quido

Wat een onzin ... waar komt dat naakt en sex nou weer vandaan ?

Het zit er wel in...

Quido

Ja goh, maar zoals zij het zegt staat het symbool voor de film. Terwijl het toch behoorlijk miniem is.

Zelva

Ben ik niet met je eens. Je wilt toch niet zeggen dat de relatie tussen Maarten en Laura maar een detail in het verhaal is? En zo'n scene met een prostitituee was nou ook niet zo heel erg kort.

Quido

De verhouding tussen Laura en Maarten heeft natuurlijk invloed op het verhaal. En de scene met de prostituee valt ook nog reuze mee (qua bloot), driekwart van de tijd heeft ze d'r kleren aan.

"Hou je van naakt en van sex" ... als dat zo is, ga je niet naar deze film. Een douche-scene in een of andere film zou dan nog meer voldoening geven

Kom op zeg; deze film gaat niet over seks. Dat het er in voor komt is een andere zaak.

Zelva

Seks in een film kan ook iets anders zijn dan open en bloot in beeld copuleren. Er zitten zoveel seksuele verwijzingen in, dat ik seks zeker een thema vind in de film.

Dat mensen die van blote vrouwen en porno houden, bij deze film zich slechts sporadisch zullen vermaken, is natuurlijk waar.

prisje schreef:

Daar reageer ik op Zelva.

Zelva schreef:

Die heb ik dan gemist, ook tijdens het lezen van het scenario... Kun je je nog een paar herinneren ? (Misschien die negen dwergen met een lul van een meter ?)

Zelva

-Maarten heeft een keer seks met Laura in de film
-Laura toont zich een keer naakt voor Maarten
-De prostitituee, niet voor niets ingehuurd door de vrienden
-Laura treedt naakt op in het stuk. Maarten weet dat Joep dat niet leuk vindt. Joep toont ook openlijk zijn afkeuring daarover
-Maarten probeert de seksuele relatie met Laura geheim te houden. Joep heeft openlijke vermoedens daarover.
-Etc. Etc.

Quido

Ik dacht meer aan 'dialoog' verwijzingen.

Joep heeft openlijke vermoedens over een verhouding tussen die twee, in eerste instantie volgens mij niks seksueels aan. Maar goed, we wijken volgens mij af van waar het allemaal om ging. Ik blijf erbij dat wat prisje schreef gewoon niet klopt.

En dat seks een thema in de films is, vind ik ook ver overtrokken. Er werd nergens de nadruk opgelegd. Dat Laura zich op een gegeven moment naakt aan Maarten toont, heeft ook te maken met de relatie tussen die twee. Waar het voor Joep om draait, is niet de vraag of Maarten een seksuele verhouding heeft, maar of hij gewoon een verhouding heeft met Laura.

Prijswinnaar, doe eens blabla over deze film.

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Die vraag was ik al bang voor.

Kort door de bocht dan maar: Heel mooi kamera werk van Guido van Gennep (mooi spel met licht en scherptediepte (vooral in het begin tijdens de introduktie van de hoofdpersonen) en veel werken vanuit vaste kamera standpunten), erg goed geacteerd door mensen die tot de top van Nederland behoren (of zouden moeten behoren) en gewoon een goed verhaal met goed en leuk uitgewerkte dialogen.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Wouter schreef:

Noem er eens een paar...

Films van Takeshi Kitano komen in me op; of bijv. One flew over the cuckoo's nest...

(beetje late reply )

avatar van Wouter

Daar gebeurt toch niet weinig in...?!

avatar van John Doe

John Doe

Lost in Translation is misschien een beter voorbeeld, daar heeft Captain Pervert alleen niet op gestemd. In One Flew zijn veel 'machtige gebeurtenissen', niks betrekkelijk weinig.

avatar van Daangerous

Daangerous

Zelva schreef:

hou je van politiek en vergaderingen? dan is dit een film voor jou!

hou je van het leven op een gemeentehuis? dan is dit vast en zeker een film voor jou!

Daangerous schreef:

hou je van politiek en vergaderingen? dan is dit een film voor jou!

avatar van Daangerous

Daangerous

Zelva schreef:

jij zegt dat seks een thema van deze film is. je reageerde daarmee op een post van iemand die zij: 'hou je van seks en naakt? dan is dit een film voor jou!'

nou, aangezien er evenveel politiek als seks in zit. kan dit dus ook

avatar van b o a z

b o a z

waarom is deze film niet meer te huur bij videoland of lijkt dat zo?

Dat lijkt maar zo...

avatar van Jordy

Jordy

Niet elke Videoland heeft deze film inderdaad.

avatar van Japie1971

Japie1971

Ijzersterke film!

Een film van eigen bodem die niet misstaat tussen de toppers uit het buitenland.

Misschien een domme vraag maar waarom worden er in ons land niet meer van dit soort topproducties gemaakt ?

4 *

Webby

Cloaca is trouwens genomineerd voor een Gouden Beeld. En Pierre Bokma in de categorie 'Beste acteur' voor Cloaca.

De winnaars van de Gouden Beelden worden bekendgemaakt tijdens het negende Gala van het Gouden Beeld, op donderdag 30 september in de geheel vernieuwde Studio 21 in Hilversum. De AVRO zendt het programma uit op zondag 5 oktober om 20.25 uur op Nederland 2.

avatar van gotti

Indrukwekkend tot de laatste minuut. Steekt met kop en schouders uit tussen de andere telefilms van dat jaar.

Webby

En Cloaca heeft het Gouden Beeld gewonnen in de categorie Drama.

Pierre Bokma viel buiten de prijzen (Beste acteur)... Johnny de Mol won hem voor Drijfzand.