• 9.381.042 stemmen

Gothika (2003)

Horror / Thriller | 98 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Mathieu Kassovitz

Met onder meer: Halle Berry, Penélope Cruz en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 18 maart 2004

Plot Gothika

"Because someone is dead doesn't mean they're gone."

Een psychologe wordt wakker als patiënte in de kliniek voor criminelen, waar zij zelf werkt. Ze ontdekt dat ze beschuldigd wordt van de moord op haar echtgenoot, maar ze kan zich daar niets van herinneren. Terwijl ze radeloos haar geheugen tracht terug te krijgen, merkt ze dat een wraakzuchtige geest haar manipuleert.

avatar van seth gecko

seth gecko

de film is vooral op visueel vlak behoorlijk sterk en Kassovitz tovert een aantal spannende scenes uit zijn hoed,maar het geheel is te rommelig om te bekoren en je moet echt opletten niet in de plotholes te vallen.Trouwens...waarom loopt Berry op het einde een jaar later vrolijk op straat? die hoort toch gewoonweg in de bak of de psychiatrie te zitten....want punt blijft dat zij wel daadwerkelijk gehakt van haar man heeft gemaakt met die bijl...

avatar van code9

code9

Voor een horrorfilm met een doorsnee en voorspelbaar verhaal is Gothika heel aardig gemaakt. Scenarioschrijvers en regisseurs kunnen niet eeuwig met iets origineels op de proppen komen, dus waarom dan niet de standaard effecten (knipperende lichten, gillende dames, plotselinge geluiden, onweer, etcetera...) proberen zo goed mogelijk uit te buiten. Dat gebeurt in Gothika en daarom is de film best te genieten.

Gothika bevat een paar aardige camerabewegingen waardoor geprobeerd wordt een enge sfeer te creëeren. Af en toe lukt dat wel een beetje. Wel moet je het met de geloofwaardigheid niet al te nauw nemen -bijvoorbeeld: waarom zou een bewaker haar helpen ontsnappen en zo zijn baan op het spel zetten, waarom kan Halle na haar ontsnapping op haar gemak de crimescene, haar eigen huis, onderzoeken zonder dat ze daar gezocht wordt- en is het ook jammer dat de plotverwikkelingen nogal voorspelbaar zijn. Ook had er wel iets meer 'gore' in gemogen, en dan denk ik met name aan de flashbacks als de geest van het meisje zorgt dat ze haar man vermoordt en aan de te snelle uitwerking van het martelkelder-gedeelte (het is natuurlijk belachelijk om te zien dat het vastgebonden, misbruikte meisje gewoon netjes haar slipje aan heeft - correct voor het tere Amerikaanse publiek, maar zó ongeloofwaardig).

Wat de acteerprestaties betreft; Het is goed dat Halle Berry snel zelf een psychiatrisch patiënt wordt want als psychiater overtuigt ze in ieder geval voor geen enkele seconde. De overige acteurs kunnen er voor een film van dit 'kaliber' redelijk mee door.

Ondanks de gaten, de voorspelbaarheden en ook de gemiste kansen om er wat beters van te maken is Gothika te verzorgd om als flop ten onder te gaan. Kritiek genoeg dus, maar toch heb ik me niet verveeld.

avatar van Hanne

Hanne

Goeie film, ik hou wel van dit soort films. Ik dacht dat dit echt een film was met geesten en allerlei enge wezens maar dat viel allemaal mee.

4**

avatar van Ms. H.

Ms. H.

Mwah.. niet echt een leuke film, vind ik. Niet slecht ofzo, mensen kunnen er denk ik heel erg bij weg 'griezelen' (wat ik niet echt snel heb..).

Maar goed, het eind heb ik niet gezien, ik ben in slaap gevallen. Dus zo goed was hij niet, denk ik

Maar misschien kwam het ok wel omdat het al half 5 's nachts was en ik en een vriendin al zo'n 5 films hadden gezien..

Nou, in ieder geval, ik vind Gothika niet meer waard dan 2.5*

avatar van exfrozen

exfrozen

Zeker dat mensen schokken in de bioscoop toen de radio aan ging.

Of willen jullie zeggen van niet ?

avatar van Nassira

Nassira

Een van de eerste thrillers die ik echt leuk vond Ik vond de film gewoon super en eng ! 4.5*

avatar van otherfool

otherfool

Amusant, soms spannend, maar uiteindelijk toch niet echt memorabel. De uitkomst van de film is wel aardig, maar er zijn betere films in het genre (daarentegen ook een pak mindere).

3* dan maar.

avatar van bazillion

bazillion

Hmm, dit was zo'n film waarbij je een realistische en een supernatural oplossing kunt hebben. Wel vermakelijk, af en toe redelijk geschrokken. Verhaallijn was matigjes. Toch 2,5 *

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Ik had echt geen idee dat de regisseur Mathieu Kassovitz dezelfde als van La Haine was damn.

Dit is wel even iets anders en een stuk minder dan zijn andere films.

Gaat hij een beetje de commerciele kant op (?) nu ja toch een redelijke film die hier en daar voorspelbaar is.

Maarja heb ik toch vaker bij die horror/thriller films helaas.

Gewoon lekker vermakelijk Halle Berry acteert toch ook aardig en hier en daar een spannend moment.

3.0 sterren voor deze movie.

avatar van nikita_6

nikita_6

Leuke film om te zien. Een redelijk originele ontknoping. Frustrerend om aan te zien, de smeerlapperij waar deze film om draait. Geen meesterwerk, maar best de moeite waard.

avatar van Lauraaa

Lauraaa

Hele vette film alleen wel beetje vaag soms! Heb hem laatst op dvd gekocht. Ik snap alleen niet of Halle Berry nou wel of niet haar man heeft vermoord...

avatar van Doom

Doom

Afschuwelijke film van regisseur Mathieu Kassovitz. Gothika weet nergens spannend te worden. De clichés vliegen je om de oren en de (onnodige) te donkere locaties beginnen op een gegeven moment aardig te irriteren. De muziekkeuzes zijn soms beroerd en het simpele (voorspelbare) einde wordt erg slecht in beeld gebracht. Gothika ziet er ook nog eens, op een paar sterke scènes na, erg onorigineel en slap uit.

avatar van Zoombot

Zoombot

Wat een slappe film. Dat ligt vooral aan het scenario en de regisseur.

Hoe kan het dat Berry de geest op een stormachtige nacht zo helder kan zien en zelfs aanraken, en later niet meer? Waarom geeft de geest zo vage hint als: "Not alone", in plaats van gewoon de naam van de andere moordenaar? We leren de man van Berry trouwens ook nauwelijks kennen, voordat hij vermoord wordt. Hij is dus ook volstrekt niet interessant. Dat lijkt Berry ook te vinden in de film, want ze rouwt niet om hem en het is dan ook volstrekt onduidelijk waarom ze ooit met deze man getrouwd is. Enige reden die te bedenken is: Omdat hij haar baas is. Dat maakt haar weer een onsympathieke, berekenende hoofdpersoon. Uiteindelijk ook weer vaag, waarom ze ook andere slachtoffers gaat zien.

Vrij onlogische, maar toch voorspelbare film (slechte combinatie). De individuele acteerprestaties zijn best aardig, maar slecht geregisseerd, waardoor de balans ontbreekt. Robert Downey verandert compleet van karakter.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film is best goed.

Was een beetje verbaasd dat Halle Berry ook dit genre aankan, en het is een verademing haar weer eens in goede doen te zien, na de 'Catwoman'-flop.

De film heeft me geboeid van begin tot eind, en heeft een verrassende afloop.

In dit genre zijn wel betere films, maar deze is best goed voor een avondje huiveren.

avatar van Mescaline

Mescaline

Goede film spannend tot het einde paar keer een paar goede schrik momenten en zeker niet slecht geacteerd.

4 sterren wel verdiend!

M.ike

er was laatst zo`n reclame van alle films die op rtl 5 zouden komen ik zag gothica staan dus ging ik me er op verheugen dat hij kwam .. moet ik zaterdag van 20:30 tot

23:30 naar een feest ..

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

M.ike schreef:

23:30 naar een feest ..

Je zou hem op kunnen nemen?!

M.ike

Mja , maar ik heb een dvd speler maar die kan niet opnemen. Ach huur hem wel gewoon een keer

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

M.ike schreef:

Kan natuurlijk ook!

avatar van Bazza

Bazza

zo'n saaie film gewoon ik viel halverwege gewoon in slaap...

avatar van Sal

Sal

vond deze film echt tegenvallen... ik kreeg hem aanbevolen door iemand dus ik dacht dat het wel een heel spannende film zou zijn maar dat bleek dus helemaal niet het geval.

Aan de andere kant is het wel een tijdje geleden dat ik hem gezien heb, maar dit is wel een van de dingen die ik onthouden heb

• 11924 berichten

Vanavond maar eens een keertje kijken als tussendoortje. Ben benieuwd!

avatar van AUDRIEKE

AUDRIEKE

ik heb 'm al gezien, maar ga m nog een keer kijken. vind 't wel een goede film.

avatar van _48_MX_

_48_MX_

Ik vind dit een heel relaxte film...

Het duurde even voor ik het plot snapte, maar dat gebeurde bij mij pas rond het einde van de film...

4.0 voor een strakke film...

• 11924 berichten

Aardige film om een keer gezien te hebben, maar niet meer dan dat. Wordt een beetje gek van die manie onder regisseurs om alles maar zo snel mogelijk te filmen met een loeiharde soundtrack: de film wordt er niet enger op, irritanter juist. Matig script trouwens ook. 2,5*

avatar van Yphygenia

Yphygenia

'k Vond de film wel spannend eigenlijk, ik begreep de slechte recensies niet die ik gelezen heb. Ik vond de film écht niet slecht. Ik vond 'm goed ge-acteerd, spannend verhaal, mooi gedaan. Ook niet echt rommelig te noemen denk ik, zo moeilijk is de film niet te begrijpen. Natuurlijk zijn er betere films te vinden in dit genre, maar toch niet slecht gedaan.

3,5

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Wat een afgrijselijke laatste scène..

avatar van anne J

anne J

Gisteravond gezien.
Ik dacht: Nou, een leuk filmpje waarschijnlijk, spannend, hij kreeg 3 sterren van de gids.

Ik kon mijn aandacht er soms echt niet bijhouden,, af en toe was het zo saai.
Het was ook totaal niet spannend ofzo, bijvoorbeeld bij zo'n stuk dat ze 's nachts door de gang loopt, en alle lichten flikkeren om het "spannender" te maken,, dan kijkt ze door een kamerraampje (van die penelope cruz,) en je wéét gewoon dat er iemand dan voor de raampje komt, en ja hoor! daar is het gezicht...

Nee, deze film hoef ik never, nooit meer te zien, haha
2* (niet lager - door Halle Berry, ze is goed (maar wat jankte ze toch om de minuut in deze film, heel irritant - minpuntje is dat trouwens))

M.ike

heb toch de helft overgehaald om deze te kijken heb de helft gezien want het feest stopte een half uur voor de afloop van de film .. maar wat ik heb gezien vond ik goed ik was blij dat ze weg reed in de auto van de bewaker

tot nu toe 3,5*

• 11924 berichten

Toch maar verlaagd naar 2.0*. Net als Halloween II is Gothika het soort film waar ziekenhuizen opvallend stil zijn met bijna geen medisch personeel. Stomvervelend.