• 9.380.122 stemmen

Gothika (2003)

Horror / Thriller | 98 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Mathieu Kassovitz

Met onder meer: Halle Berry, Penélope Cruz en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 18 maart 2004

Plot Gothika

"Because someone is dead doesn't mean they're gone."

Een psychologe wordt wakker als patiënte in de kliniek voor criminelen, waar zij zelf werkt. Ze ontdekt dat ze beschuldigd wordt van de moord op haar echtgenoot, maar ze kan zich daar niets van herinneren. Terwijl ze radeloos haar geheugen tracht terug te krijgen, merkt ze dat een wraakzuchtige geest haar manipuleert.

avatar van maikel01

maikel01

hele goeie film , met een heel eng sfeertje.Een hele goeie aanrader!

avatar van maxo922

maxo922

Ik vond hem wel oké.

Dat hele gedoe met de duivel was weer te over dreven, en kwam af en toe een beetje over-the-top over. Verder zit er wel een beklemmende sfeer in en dat krikt de film verder weer wat op. Ook deed de cast het redelijk goed. Verder een paar, toch wel, onvoorspelbare schrikmomenten.

Het plot vond ik wel erg vergezocht maar het was dus ook wel origineel, dat mooi is natuurlijk.

Redelijk maar niet goed.

* 3,0

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Redelijke film die het vooral moet hebben van goede bekende actrices... Anders zou het helemaal niks zijn geworden. Er zitten een paar 'enge' (wat is eng tegenwoordig?), of beter gezegd: schrik momenten in..

Het verhaaltje is best cliche, maar eerlijk is eerlijk, ik had de clou ook niet zien aankomen.. Zeker leuk voor een avondje film, maar verwacht geen spektakel.

Viel best goed mee.

Heeft toenertijd nogal wat negatieve kritieken gekregen, vond het eigenlijk best meevallen.

Origineel is de film niet echt, film teert aardig op clichés maar weet daar goed mee om te gaan. Komt vooral ook door het visuele aspect, zeker in de kliniek zelf weet het monochrome blauw sterk de sfeer te verhogen. Eens daarbuiten wordt het ietsje minder, tegelijktijd begint het verhaal dan ook een beetje te ontsporen.

De twists zijn niet al te boeiend, bij het einde verslapte de aandacht dan ook een beetje, maar verder een onderhoudend en solide uitgevoerd horror werkje.

Verder volgens mij de eerste keer dat ik Halle Berry aan het werk zie. Vond haar niet echt opvallend, maar slecht was het nu ook weer niet. Acteerwerk gaat er soms een beetje over en in het algemeen is ze wat kleurloos, maar voldoet zeker voor een film als deze.

Rest nog een aantal zeer duidelijke parallellen met Shutter Island. En hoewel dit wat meer formulewerk is vond ik dit toch duidelijk de betere. Visueel een stuk aantrekkelijker en qua speelduur heel wat economischer. Voor een verhaaltje als dit absoluut geen negatief punt.

Leuk om een keer gezien te hebben. Kassovitz heeft me nog nooit echt teleurgesteld.

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Hmm ben het daar idd wel mee eens.

Ook al moet ik zeggen dat ik niet zo van de spokenhorror ben.. Ik kan mezelf er niet in terugvinden + de films hangen vaak van cliche's aan elkaar... Ik ben toch meer van de Eden Lake/Irreversible/Lost highway kant i guess... Maar dat betekent dan weer niet dat ik van zo'n soort filmpje als dit niet kan genieten nu en dan.

(Mits de speelduur niet uitgerekt wordt)

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Kan me helemaal vinden in het verhaal van Onderhond. Scheelt mij weer typen.

avatar van Fortune

Fortune

Pfff ben op 2/3 van de film en het kan me helemaal niet meer boeien wat er gebeurt.

Weer een film die ik niet af ga kijken vanwege clichés, ongeloofwaardigheid en zelfs de sfeer is vind ik slecht.

Halle Berry ziet spoken en 's avonds staat haar celdeur gewoon open en wandelt ze rond en ziet ze nog meer spoken. Uiteindelijk ontsnapt ze zelfs en gebeuren en nog meer bovennatuurlijke dingen en niemand gelooft haar natuurlijk.

Wat een originaliteit waar hebben we dit nog meer gehoord ow ja alleen maar in elke horror film die ooit gemaakt is.

Ik dacht dat dit een thriller was maar vind dit maar een goedkoop standaard horror filmpje.

Ik vond Cruz wel goed acteren trouwens enigste pluspunt.

En dit van de man de man die ons La Haine bracht, die heeft ook duidelijk geen aspiraties meer om goede films te maken.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

De meeste films zijn ongeloofwaardig, dus dat is niet echt een reden.

Volgens mij leef jij op vooroordelen want niet elke horrorfilm is hetzelfde.

En het leek trouwens op een thriller.

En ja als er rare dingen invoor komen kan je allemaal verwachten dat er nog meer rare dingen invoor komen in de rest van de film.

avatar van Fortune

Fortune

Ik vind persoonlijk toch de ene film wel geloofwaardig en de andere weer niet en dat kan in elke genre zijn.

Ik dacht een heel andere film voorgeschoteld te krijgen nadat ik hierboven de korte samenvatting van de film gelezen te hebben.

Niet het soort van Halle Berry draait zich om en ziet dat dood meisje in haar cel en dat moet dan spannend, eng of schrikken zijn.

En ik leef helemaal niet op vooroordelen maar bedoel meer dat er zoveel commerciële horror films gemaakt zijn die in mijn ogen heel erg veel op elkaar lijken. Bijv :

- de ring

- the grudge

- mirrors

- The return

En deze film past perfect in dit straatje.

Er gebeurt iets absurds, raars met de hoofdpersoon en gaat dat onderzoeken, niemand gelooft haar/hem en is op zichzelf aangewezen.

Maar tegen het einde pas als de sceptische bekende van de hoofdpersoon ook ziet of meemaakt wat de hoofdpersoon meemaakt besluit die om te helpen.

Nou dit is zo'n standaard formule wat zo vaak word gebruikt dat ik het niet nog een keer hoeft te zien en hoewel ik de film niet heb uitgekeken weet ik 100% zeker dat Robert Downey Jr. Halle Berry te hulp schiet tegen het einde.

Maar als ik geweten had dat dit zo'n film was had ik het niet gekeken want dit is duidelijk niet mijn ding.

Dit is ook wel een thriller omdat de hoofdpersoon beetje bij beetje er meer achter komt wat er aan de hand is maar hier kan het alle kanten op gaan en is het een stuk minder spannend.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Oke, natuurlijk begrijp ik je mening, en ik respecteer hem ook, dus ik snap dat je de film niet zo goed oftewel slecht vind

avatar van Intothefreedom

Intothefreedom

Ik vind het wel een boeiend film, mooi gemaakt en goed acteerwerk van de prachtige Halle.

avatar van Triple G

Triple G

Na jaren weer es bekeken. Nog steeds niet slecht. Overall verhaal en uitwerking mag er zijn. Echter wel met een aantal zaken waar net iets te makkelijk overeen wordt gestapt.En toch boeit de gehele sfeer van de film en het acteerwerk is fatsoenlijk.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Vage score. Kan me de film wel goed herinneren, maar een 5,7 op IMDB ? Nej.. mag wel iets hoger .

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Geef jij toch ook, afgerond Best een aardig filmpje overigens, verhaal niet heel sterk, maar kom op, Halle Berry

avatar van puckb96

puckb96

Why the hell noemen ze dit een hororfilm? Tis een psychologische thriller.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Threeohthree schreef:

Jah je hebt wel een punt . Maar ik schat deze film eerder tussen de 6 en zelfs wel 7. Mja.. die score staat er ook wel hier.. Beetje ondergewaardeerd in ieder geval.

avatar van sofripa

sofripa

Best oke. Beetje voorspelbare handel allemaal. Berry is, met haar wat beperkte acteer talent, aardig bezig. Zin in een thriller? Pak deze en je hebt een redelijk vermakelijke avond.

avatar van Davidus

Davidus

Mijn hemel, wat een slechte film zeg. Zoveel onwaarschijnljkheden, zoveel goedkope schrikmomenten. Veel te gemakkelijk gemaakt.

begint al met het feit dat ze wordt opgesloten in de gevangenis waar ze zelf en haar man werkzaam was, iedereen keert zich plotseling tegen haar incl die suffe Downey jr, dan die gemakkelijke n onwaarschijnlijke ontsnappingen, zo'n goedkoop schrikmoment als ze op die zolder is met die agent (de dader) en dat meisje, en ga zo maar door

Onder het mom van occult wordt alle logica losgelaten en kan er van alles. Heb daar zo'n hekel aan: willekeurig met realiteit en nep-realiteit spelen

Nep occulte film

avatar van yeyo

yeyo

Ongelofelijk toch dat de regisseur van La Haine dit gemaakt heeft. Van eendagsvliegen gesproken.

avatar van eavymetal

eavymetal

Deze goede Horrorfilm is een absolute aanrader voor iedere Horrorfilm liefhebber/ster, die tijdens het bekijken van deze film op het puntje van zijn/haar stoel wil zitten.

avatar van steefke

steefke

Zeer mooie psychologische thriller ! Aangenaam verrast. Halle Berry speelt de rol van 'zot geworden psychiater' heel goed. Je kan helemaal opgaan in het verhaal. Deze film leunt ook heel hard aan bij de realiteit. Wat in de film gebeurt, gebeurt ook in het echt bij sommige mensen. Ikzelf heb ook reeds in een psychiatrie verbleven mits psychologische problemen, en daarom weet ik ook dat het in werkelijkheid soms echt zo is. Ik kan het mensen zeker aanraden. Het beeld van wat een psychiatrie inhoudt (de cellen,..) klopt totaal niet. Dat is helemaal niet zo. Dat aspect vind ik daarom wel jammer. Het wordt heel negatief beschilderd, terwijl het net iets positief is. Mensen worden er niet platgespoten maar in een isolatiekamer gestopt. Nuja, ondanks dit beeld, zeker een goeie film !

avatar van puckb96

puckb96

Mooie psychologische thriller. Ik had hem laatst November pas voor het eerst gezien omdat ie toch redelijk spannend zal zijn en het idee van opsluiting en krankzinnige psychiatrische klinieken mij toch de 'goosebumbs' geeft. Maar nu mijn review. Ik vond het een goeie en spannende film. Halle Berry speelt onverwachts goed; op de een of andere manier mag ik die vrouw niet: als je haar rol in die recente jamesbondfilm er niet bijtelt natuurlijk. Penelope Cruz speelt een goeie rol als een medegevangene (zoals ik het maar zal zeggen). Ik was trouwens ook aangenaam verrast door de plot twist op het einde. Ik had het niet aanzien komen. Een 3,5 lijkt mij prima score voor deze thriller.

avatar van lvlvlv

lvlvlv

Zeer creepy film, zeer spannend en het verhaal is geweldig.

Kortom een aanrader

avatar van Angelo2

Angelo2

Vermakelijke film met een aantal goede schrik momenten. Verhaal was verder ook prima.

avatar van movie-edje

movie-edje

Beetje dubbel gevoel van deze horror-thriller movie.

Het begint veelbelovend tot het laatste 30 min, die ik best wel een afknapper vind!

ik kreeg het gevoel van...........ach nee he! moest dat nou zo!

De Soundtrack is geweldig ( bleu eyes )

avatar van Martine147

Martine147

Dit vond ik nou echt een spannende film. Natuurlijk zaten er wat ongeloofwaardige stukken in, maar dat nam niet weg dat het niet leuk was om naar te kijken.

Ik vond vooral Penelope en Halle erg goed acteren en zat er ook helemaal in.

avatar van MissMayhem

MissMayhem

Halle Berre doet het enorm goed!

Robert Downey jr. trouwens ook.

Best een goede film

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Kassovitz debuut in Hollywood.

Gothika pakt opzich nog erg goed uit, pikdonkere beelden, een prachtrol van Halle Berry en een heel eng sfeertje en een paar fraaie schrikmomentjes. Maar echt zo heftig pakt deze me niet op een een of andere manier waardoor dit meer gewoon een popcornvermaakje is, mede door de vele bombasme wat de spanning vaak verziekt... althans dat denk ik nog best wel op een paar momenten en op andere momenten komen er toch nog een paar fraaie verrassingen aan bod die je niet meteen ziet aankomen. Ook komt hier het snuff thema ook nog een beetje aan het bod. Het einde is ook kippenvelverwekkend.

Zeker een geslaagde horror, maar het volume had iets lager gemogen zodat er nog veel meer spanning aanwezig zou kunnen zijn.

avatar van Montorsi

Montorsi

Verrassend leuk.

Had hier op zich niet veel van verwacht, maar toen ik namen als Libatique en Downey Jr. op de optiteling zag staan was ik toch wel aangenaam verrast. En vooral visueel is het niet echt teleurstellend. Zeker in dat ziekenhuis was het aangenaam. Knipperende lampen en stroomdipjes etc doen het bij mij altijd wel goed, en zeker icm de kleurenfilter zag de film er cool uit. Ook het camerawerk was opvallend sterk.

Ook het verhaaltje is de moeite waard in het begin. Paar aangename scenes en een onderwerp wat mij meer tot de verbeelding spreekt dan het gemiddelde horrorplot.

De eerste kleine (maar verwachte) teleurstelling kwam bij het feit dat ze niet echt gek was, maar daar hou je rekening mee. Toch houdt de film het niveau wel vast. Op een gegeven moment sleept het allemaal wat, tot het einde.

Het einde is echter tamelijk van de pot gerukt. Alleen al hoe die Sheriff z'n blousje open scheurt om achter Berry aan te gaan ging helemaal nergens over, en dat hele persoonlijke zijplotje met Penelope Cruz was finke filler. .

Qua acteren vond ik Berry het best goed doen. Downey Jr. vind ik toch blijkbaar het leukste in wat excentriekere rollen. En voor de rest is het vooral degelijkheid.

Een filmpje dat vooral in de eerste fase de moeite waard is ondanks te cliché's, maar toch wat vervalt in te veel onzin.

avatar van mnrk

mnrk

Are you scared? ...No......You should be.

Een prima film van Mathieu Kassovitz...het verhaal is in orde en de gehele film heeft een lekker duister sfeertje (mede door het prima gebruik van donker/licht combinatie).

Halle Berry is goed in haar rol als Miranda Grey en Robert Downey Jr. was ook weer prima in zijn rol als Pete Graham...en de kleine maar prima bijrol van Penélope Cruz is ook zeker de moeite waard.

En natuurlijk op het einde van de film het geweldige nummer van Limb Bizkit

YouTube - Limp Bizkit Behind Blue Eyes HD