• 9.379.193 stemmen

De Zaak Alzheimer (2003)

Thriller / Misdaad | 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Misdaad

Speelduur: 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Memory of a Killer / Het Geheugen van een Moordenaar

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Erik Van Looy

Met onder meer: Koen De Bouw, Jan Decleir en Werner De Smedt

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 15 april 2004

Plot De Zaak Alzheimer

Vincke en Verstuyft zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar, stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtsspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er meer doden vallen.

Eric Vincke

Linda de Leenheer

Jean de Haeck

avatar van dragonmaster

dragonmaster

spannende film. ben wat meer gaan kijken naar Belgische films, en er zijn er toch wel wat goede : Los, Loft en dan deze.

hier kunnen we in Nederland wel wat van leren.

avatar van Samio

Samio

88Fabian schreef:

Het bewijs dat belgen betere films dan de hollanders kunnen maken,want dat toonde deze film zeker.

dat is ook niet zo moeilijk

avatar van Bartt88

Bartt88

Mmmh, ik zie dat je bijvoorbeeld ''Simon'' nog niet hebt gezien. Zegt genoeg.

avatar van yeyo

yeyo

De Zaak Alzheimer van Erik Van Looy is een uitgebreide handleiding over hoe men het meest uitgemolken Amerikaanse genre (de politiethriller) in een Vlaams jasje kan stoppen. Maar dan wel een erg dun zomerjasje, want deze film heeft bitterweinig Vlaamse feel.

De openingsscène zet meteen de toon: we zien hoe een undercover operatie bij een kinderprostitutee mislukt en binnen een kwestie van seconden komt een SWAT team in een flitsende fast motion montage binnengevallen. Alsof we naar CSI Antwerpen aan het kijken zijn. Zo bulkt de film van Amerikaanse clichés, met als toppunt de onophoudelijke machtstrijd tussen de federale recherche en de rijkswacht. Daarnaast krijgen we keer op keer dezelfde onoriginele en op de koop toe humorloze actiescènes te zien die zichzelf pijnlijk au sérieux nemen.

Met goede dialogen kan men deze gebreken nog minimaliseren, maar die ontbreken echter ook. Nergens is er plaats voor gewone, oprechte conversatie, Van Looy gebruikt z'n personages als pionnen op een schaakbord die elkaar voortdurend te slim proberen af te zijn. Het wordt het rampzaligst wanneer er een interactie tussen man en vrouw gaande is: Ledda biedt een prostituee een aansteker aan en zegt "slechte gewoonte" waarop zij antwoordt "ik heb wel meer slechte gewoontes". Ontzettend flauw dat dit alsof geflirt moet doorgaan, duidelijk niet Van Looys sterkste kant.

Meer over de personages dan: Vincke en Verstufyt zijn beiden zeer doffe, eendimensionale figuren en behoorlijk slecht neergezet door De Bauw en De Smedt, twee non-talents. Maar de bedenkelijke verdienste van slechtste acteerwerk gaat zonder enige twijfel naar Hilde De Baerdemaker die met een heel gamma aan bizarre gelaatsuitdrukkingen en rare bewegingen onbewust voor de comic relief zorgt. Gelukkig is er dan nog de immer geweldige Jan DeCleir als Angelo Ledda die enigszins de reddende factor van de film is. Op zich heeft een film over een stoïcijnse huurmoordenaar met alzheimer potentieel, al vond ik wel dat Ledda ondanks zijn ziekte nog behoorlijk gewiekst was. Daar komt dan nog is bij dat er te opzichtig wordt gepoogd om zijn personage sympathiek voor te stellen ( hij vermoordt geen kinderen, hij heeft een slechte jeugd gehad en is misbruikt geweest,..)

De plot is ook niet om naar huis over te schrijven: een flutverhaaltje dat zal aanspreken bij talloze Belgen die na het Dutroux tijdperk het vertrouwen in hun land hebben verloren en complottheorieën jegens de regering omarmen (die politiekers zijn allemaal zakkenvullers en pedofielen!)

Slechts één scène wist me te charmeren in dit lamlendig niemandalletje, namelijk die waar huurmoordenar Ledda als ruitenwasser vermomd een schietschijf op een raam tekent en vervolgens de stomverbaasde Tom Van Dyck "om zeep helpt".

avatar van Samio

Samio

Loft is beter, de dialogen zijn niet zo sterk en spanning is minder. Maar al met al een goede thriller. Maar die ouwe acteerde ijzersterk.

ook deze film is een voorbeeld hoe ze het in Nederland zou moeten doen

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12

heel goede Belgische film maar niet mijn genre super knap geacteert

avatar van elias229

elias229

top 5 belgische films:

loft (18,90€)

de zaak alzheimer (3€)

hector (4,95€)

koko flanel (4,95€)

de hel van tanger (6,99€)

voor deze 3,8/5

loft (18,90€)

de zaak alzheimer (3€)

hector (4,95€)

koko flanel (4,95€)

de hel van tanger (6,99€)

Wat moet dit voorstellen?

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Een prachtfilm met goede cast, waarin men een ideale verhouding kan gebruiken tussen realisme met dat koel tikkeltje hollywood.

yeyo schreef:

Die machtstrijd is er daadwerkelijk wel geweest, ze hebben zelfs de hele politie hervormd daarvoor.

avatar van yeyo

yeyo

AnthonyG. schreef:

Het gaat er mij vooral over op welke manier de machtstrijd wordt uitgebeeld. Die scènes lijken weggelopen uit Lethal Weapon.

avatar van timburton

timburton

't Blijft typisch dat Belgen de ene na de andere goed film maken, en Nederlandse toppers op twee handen na te tellen zijn.

avatar van louisvf

louisvf

dragonmaster schreef:

hier kunnen we in Nederland wel wat van leren.

Er zijn er nog veel meer ! Daens, de leeuw van vlaanderen,Le Huitième jour, Steve + Sky, de laatste zomer, Ben-x, my queen karo, koko flanel, hel van tanger, C'est pres d'arrive chez vous, cowboy, ad fundum, iedereen beroemd, dikkenek, les barons,...

(wel leuk dat je los ook aanhaalt !)

Vind inderdaad ook dat er meer en betere Belgische films zijn dan Nederlandse en dan zeg ik dit niet omdat ik een Belg ben en heb niets tegen Nederland...

avatar van Loki87

Loki87

Zoiets creeeren ze in Nederland niet helaas. 2 fatsoenlijke thrillers van internationaal niveau (loft + deze).

avatar van Film Pegasus

Veel beter dan Loft was deze Zaak Alzheimer. De hoofdfiguren worden niet echt uitgewerkt en heel speciaal is de film nu ook weer niet. Maar daarmee is persoonlijk ook alles negatief gezegd. De sfeer zit er in en vooral visueel zijn we dit bij Belgische films helemaal niet gewoon. De situatie politie/rijkswacht is heel herkenbaar en ook andere situaties en grappen zijn zeer te genieten. Prachtig ook hoe een ziekte als Alzheimer toch in beeld kan gebracht worden. Tenslotte is dat meer dan enkel vergeten waar ge uw sleutels gelegd hebt.

Een klassieker in Vlaanderen die zeker blijft hangen met een hoge dosis actie en spanning. Op dat vlak heeft Van Looy zeker goed werkt afgeleverd.

avatar van erik1677

erik1677

ben het met mn bovenbuurman eens,een klasieker uit vlaanderen.

superfilm van begin tot en met he einde.

Alleen het begin al, echt naar en spannend.

echt een geweldige film

avatar van domkey

domkey

timburton schreef:

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Deze film is een van de pareltjes uit de Vlaamse film geschiedenis. De eerste vlaamse film die ook internationaal bekend werd. Sindien maken de Vlamingen de ene na de andere goeie film na elkaar (zie: De Indringer, Loft, Winkracht 10: Koksijde Rescue, BEN X en de recentelijke Dossier K). Welliswaar waren er hier en daar wat minpuntje's.

De film speelt zich af in het jaar 1995 (waarom perse dat jaar, dat mag joost weten). Welliswaar lijkt het alsof de film (buiten het feit dat de Rijkswacht er nog in voor komt)zich in het heden afspeelt. Zo zijn er ook een aantal fouten in te bespeuren. Zoals de USB sticks die hier en daar in de film voorkomen. Ook wordt de krant "De Standaard" er duidelijk in getoont. De standaart bestond nog niet in 1995 (en ik kan het weten want mijn tante is op die redactie een van de hoge pieten).

En dan het acteerwerk. Algemeen was het wel goed, maar af en toe wordt het een beetje cliché. Vooral bij die proloog scene vlak nadat die vader (en pooier) werdt doodgeschoten. Vooral Werner de Smet deed het minder goed. Koen de Bouw was net iets beter. En Jan Decleir was natuurlijk hellemaal top hé. Zoals die een moordenaar met een hart kan neerzetten, zo kan bijna niemand dat.

En voor de rest was het natuurlijk allemaal top. Ik geef deze vlaamse Politie prent: een 4.5.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Had er iets meer van verwacht eigenlijk. Meer mysterie, een sterkere twist.... Dit is een simpel politieverhaaltje waar wat over nagedacht is, niet meer of minder. Maar had een sterker plot verwacht.

De acteerprestaties zijn goed en de humor met de mannen van de rijkswacht was ook bijhoorlijk pittig en kon meermaals een glimlach op mijn gezicht toveren.

Helaas nergens spanning ervaren of momenten van "ooh ja" gekregen. De beste Vlaamse thriller voor mij is nog altijd Loft.

avatar van schram101

schram101

Waarom wordt deze film eigenlijk steeds vergeleken met Loft? Behalve de regisseur hebben de films niet heel veel gemeen.

Nu over De Zaak Alzheimer.
De hoofdrol word op uitstekende wijze vertolt door Jan Decleir. Bij hem in de schaduw staat Koen de Bouw (uiteraard is hij weer van de partij). Hoewel het eigenlijk in principe een lang uitgerekte aflevering van een politieserie is weet hij goed te boeien. De film verveelt alleen in het laatste half uur, wat zeker 10min korter had gekund. Ik ben het met Friday the 13 th eens dat we wel een 'ooh ja' moment mochten verwachten.

Verder een aardige uitgewerkte film met sterk camera werk, hoewel ik niet echt te spreken was over de groene kleuren filter. De scene waarin Vincke belt naar zijn baas dat de Rijkswacht Ledda gevangen heeft was overigens een geinig staaltje camerawerk.

avatar van pgm

pgm

Jakkes, deze is toch wel heel goed voor een Belgenfilm, met beperkte budgetten dit maken is kunst hoor.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

toch mooi dat ze in de film al usb sticks hebben, terwijl de eerste usb stick er pas in 200 was.

avatar van Freckles

Freckles

M'n opa is Dinsdag begraven aan Alzheimer...

Had de film al een tijdje daarvoor gezien. Mooie film vooral als je zo bekend bent met de ziekte.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

De film is zelfs zeer mooi als je er niet echt bekend mee bent. Mooie film, toch, samen met Loft en de Helaasheid der Dingen, de mooiste Vlaamse films ooit gezien.

avatar van eclipx

eclipx

Heb al verschillende kansen gehad om deze film te bekijken, maar ik weet het niet.. 't trekt me echt niet aan, dus ik heb em nog nooit bewust gezien

avatar van 606

Wat een prachtige Vlaamse film met sterk verhaal.

De sfeer is zeer goed en de film blijft boeiend tot het einde.

Acteurs zijn erg goed en sommige zijn bekend uit een serie.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Met dank aan Nederland 3 begin ik steeds meer films van eigen bodem te zien maar van de zuiderburen ken ik vrij weinig films. Deze vakkundige thriller beviel mij in ieder geval erg goed. Ondanks dat het niet om de meest originele film gaat, vind ik het een uitstekende thriller. Het plot steekt prima in elkaar, goede dialogen en hoewel de personages regelrecht uit het handboek voor filmmakers maar het stoorde absoluut niet en de hoofdpersonages kwamen sympathiek over. Dit is voornamelijk te danken aan de eerdergenoemde goede dialogen maar voornamelijk aan het goede acteerwerk. De strakke filmstijl beviel mij ook, hoewel ze af en toe wel de grens opzochten van kunst naar kitsch. Kunst is een groot woord, maar een spannende en leuke thriller is De Zaak Alzheimer absoluut.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Belgie kan films maken op een topniveau echt klasse,NL kan hier nog

wat van leren,er zijn pogingen geweest,maar allemaal verdomd slecht.

avatar van raymois

raymois

''Je bent een mossel!''

hahaha schitterend die belgen

avatar van Fonzo

Fonzo

Jan DeCleir, erg goede rol.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een vermakelijk verhaal, volgegoten met amusante moorden, redelijke acteerprestaties van met name Jan DeCleir en knap camerawerk, die je gelukkig het gevoel geven dat je niet naar de zoveelste CSI mislukking aan het kijken bent, al vond ik het laatste half uur een flinke streep door de rekening.

Niet dat de film daarvoor helemaal strak was, ik miste vooral een groot gebrek aan spanning, maar de film was dankzij zijn redelijk unieke moordenaar goed te doen. In tegenstelling tot het einde, dat maar voort bleef slepen en als een nachtkaars uitging, de film had resoluut afgekapt moeten worden met de arrestatie van de hoofdrolspeler. Helaas moest het verhaal nog gerekt en gerekt worden. Een 3*