Lost in Translation (2003)
Verenigde Staten / Japan
Geregisseerd door: Sofia Coppola
Met onder meer: Bill Murray, Scarlett Johansson en Giovanni Ribisi
Gesproken taal: Japans en Engels
Releasedatum: 19 februari 2004
Donderdag 16 april in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Lost in Translation
"Everyone wants to be found."
Bob Harris en Charlotte zijn twee Amerikanen in Tokio. Bob is een filmster die tijdelijk in Japan verblijft voor een whisky-commercial, terwijl de jonge Charlotte is meegesleurd door haar echtgenoot, een overwerkte fotograaf. Als ze op een avond de slaap niet kunnen vatten, ontmoeten Bob en Charlotte elkaar in de luxe hotelbar. Deze toevallige ontmoeting ontaardt al snel in een verrassende vriendschap en Charlotte en Bob besluiten om samen Tokio te ontdekken.
Bob Harris
Bellboy
Dustyfan
Daar zijn de spoiler-tags voor uitgevonden. Zie FAQ
John Doe
De beelden zijn mooi maar de film is eigenlijk vrij saai op sommige punten. Het had allemaal meer uitgediept kunnen worden en de humor komt eigenlijk nooit echt van de grond.
Ik denk dat we precies genoeg informatie krijgen, veelal uit de gebeurtenissen vergaar je die. Er wordt je dan op een prachtige manier de kans gegeven er eens lekker bij na te denken. De film is als een soort meditatie gebracht voor de kijker. Ik kan hierbij veel empathie opbrengen voor de personages. De humor is heel gedoseerd in deze film, waardoor de rust niet wordt verstoord.
boondock
Ik heb m gister gezien en ik vond hem best tegenvallen na alle lovende reacties. Gewoon een filmpje om rustig weg te kijken, 3 sterren
Lukic
De film is zeker heel mooi gefilmd en de sfeer is echt wel oke. De muziek is ook echt goed en er hoeft inderdaad niet veel altijd veel te gebeuren om een film aantrekkelijk te maken. Ik vind alleen dat het allemaal niet zo goed is om voor mij een hele goede film te zijn. Het is vrij traag en sommige stukken voegen niet veel toe aan de film dan kijk je en denk je van: nee dit hoort niet in een goede film. Het uitstapje van Murray met die zangeres slaat bijvoorbeeld helemaal nergens op en ontdoet de relatie met Johansson van kracht. Zeker omdat ze het er daarna helemaal niet over hebben ofzo en de zangerers totaal niet interessant is. De humor is ook weinig uitgewerkt. Het hoeft geen onwijze lach film te worden maar er konden toch meer kleine gevatte stukjes in gestopt worden. Het uiteindelijke slot van de film is wel heel mooi.
John Doe
FX
Prachtige film. Zeer mooie opnames en lekkere muziek. De chemie tussen Johansson en Murray is fantastisch. Beiden laten een prachtig staaltje acteerwerk zien, waarbij met name Murray prachtig uitdrukking geeft aan het 'verloren' gevoel dat je kunt hebben in een cultuur die mijlenver van je afstaat.
Het interessante van de film is dat er buiten dat gegeven geen verhaal verteld wordt, de film draait hier puur om. Echt heel mooi.
Lukic
Kan dat etentje me niet meer goed herrineren. Vond dat uitstapje gewoon onzin... De relatie is het enige wat er is in de film, ga je dat ook nog een beetje ontkrachtigen door middel van een goedkope rooie snol...
Noem eens wat gevatte stukjes en wel zo dat je echt dacht van: oh wat orgineel en leuk gevonden! Ik weet ze echt niet zo snel op te noemen. Vaak had ik het gevoel van nu komt er een situatie waarmee echt wat gedaan gaat worden en dan kabbeld het gewoon weer verder na een aanzetje...
Ik vind de film niet slecht hoor maar wel een beetje gezapig...
martijn77
Van de eerste scene (prachtig still-shot van de tot pastel verwassen onderbroek van Scarlett, gedrapeerd over haar welhaast perfect gecurvede achterwerk) tot het laatste shot (eindelijk die omhelsing/zoen en het vrijwel onzichtbare traantje dat gelukzalig langs haar zachte wang wegglijdt..) een waanzinnig mooie film. De spanning wordt anderhalf uur lang opgebouwd om te ontaarden in de zoetste vakantieherinnering waarmee bijna iedereen zich zou moeten kunnen identificeren. De dilemma's, het tragiekomische, de verwarring van strangers in a strange land.. Feel good tot op de bodem! 4,5 *. En echt niet alleen vanwege Scarlett. Ik kan er bijna niet van slapen..
Sterke film, die me deed denken aan Linklater's Before Sunrise. Bij vlagen geweldig, uitstekende chemie tussen Murray en Johansson en heerlijke dromerige muziek.
FisherKing
Bill Murray steelt de show, in een film die op zich geen show is.....
U-96
Het klinkt misschien raar, maar elke keer als ik de cover van deze film zag, dacht ik dat die vrouw een jongen was. Het tegendeel bleek dus.
Iemand anders dit idee ook gehad ?
Ik vind de film behoorlijk overschat hier, en het verhaal ook niet al te bijzonder. Maar het leuke akteerwerk van Bill Murray, de geweldige sfeer en de mooie lokaties van Japan maakte toch een hoop goed.
Ik zou deze film toch graag eens herzien. Zal ook wel gebeuren.
Ondanks mijn kritiek op de overschatting, vond ik het toch erg leuk om gezien te hebben.
*3.0*
Ben trouwens ook best benieuwd naar The Virgin Suicides; ook van Sofia Coppola.
neo
Iemand anders dit idee ook gehad ?
Ik heb wel altijd gehad dat ik op de achtergrond een grote jongen zag ...
remorz
In een tijd van one-liners is dit vooral een heerlijke film om alle dingen die niet gezegd worden. De alleszeggende blikken van Murray en Johansson, de dromerig lange shots en sferische muziek dragen wat dat betreft hun steentje bij. Het decor van Tokio is echt perfect en benadrukt het gevoel van vervreemding en onheimelijkheid dat heerst in de levens van de personages. Het einde is echt te mooi voor woorden (toepasselijk); 4*
boondock
Ik vond de film in dezelfde stijl als Amelie. Vond ik ook geen sterke film, (knip - spoiler voor Amelie weggehaald - Jordy)
as
Spoilers betreffende de afloop geplaatst.
Engel
Ondanks z'n korte bestaan en de vele concurrentie ben ik nu al helemaal weg van deze film. Johansson en Murray acteren met stijl en de regie is geweldig. Wat ik erg mooi vind zijn de simpele dialogen, of vaak de afwezigheid daarvan. De muziek en het geluid zijn even subiel en zorgen er bij mij voor dat het allemaal wat meer echt aanvoelt. Ik vind het verhaal zo goed omdat het simpel is en geloofwaardig, maar desondanks overkomt als een mooie droom. Zelfs de personages spreken me aan: de slapeloosheid en het 's nachts leven komen me bekend voor
Het enigste wat ik als regiseuze in opleiding nog kan zeggen is: "WAT BEN IK JALOERS OP SOFIA COPPOLA!" Dit is de film die ik zelf geschreven en geregisseerd had willen hebben.
Bloompje
Daar wordt je niet opgeleid tot regisseuze hoor
Nee, daar kan ik van meespreken. Ik zit in mijn vierde jaar Film en TV wetenschap en ik heb nog maar een vak gehad waarin je de kans had om een filmpje te regisseren.
Film en televisiewetenschap
Aha. Snel naar een echte filmschool dan!
Naomi Watts
Geweldige film. De perfecte en droge humor. De ontmoeting tussen Murray en Johansson die zich later ontwikkelt als een hechte vriendschap en van daaruit ontpopt als ware liefde. De dialogen tussen de twee vrienden. De closeheid waar je een romance al i nde lucht ziet hangen. En de afscheidsscene was adembenemend. Een film waarbij ik alles meebeleefde, een film naar mijn hart. Dan komt er nog bij wat hij fluistert: Promise me you won't give up that easy. On the flight back, you tell the truth, okay. Dat maakte nog meer emotie in mij los. 4,5* maar grote kans dat hij bij herziening de volle waardering krijgt.
Engel
Bloompje: je weet best dat je met onze opleiding regiseuze KUNT worden, dus dat is wat ik aan het doen ben. En omdat er inderdaad weinig vakken ingaan op de praktische kant van regisseren, regisseer ik in mijn vrije tijd filmpjes voor theaterstukken.
Wouter, wat heb ik je misdaan? Je zit een beetje op me te vitten in meerdere forum-onderwerpen.
Naomi Watts
De film bleef maar in mijn hoofd rondspoken. Heeft veel indruk gemaakt. Na een nachtje slapen tot de conclusie gekomen dat dit gewoon een meesterwerk is. Dus geef de volle waardering. 5*
Nee hoor. Was althans niet de bedoeling. En ja, natuurlijk kun je ook regisseur worden (Pieter Kuijpers ging je voor), je kan immers ook bakker worden nadat je een timmermansopleiding hebt genoten. Wat ik bedoel is, dat als je filmmaker wil worden er in NL eigenlijk maar 1 logische opleiding is, de filmacademie. Nee, dat hoeft niet perse. Waarom meldt je je daar niet aan?
cornelis
[zeurmodus]Film- en TV-wetenschap is strikt genomen een wetenschappelijke studie, geen opleiding. Wat niet betekent dat een wetenschappelijke studie geen deel van je opleiding kan blijken.[/zeurmodus]

Aangrijpend drama op HBO Max: 'I Know This Much Is True' behaalt hoge scores

De WOI-film 'Flyboys' met James Franco is nu gratis te bekijken op RakutenTV

Netflix verwijdert 'The Mauritanian' met Benedict Cumberbatch uit het aanbod

Van YouTube naar het witte doek: een greep uit de beste films gemaakt door YouTubers

American Beauty

Przesluchanie
Drama, 1989

Der Kommer en Dag
Drama, 2016
upper classjapanoverspelhotel roomage differencefotograafcommercialkaraokehomesicknessculture clashmidlife crisisjet lag pop starmelancholyunsociabilityeenzaamheidtokio, japanoudere man jongere vrouw relatienostalgicunlikely friendshippost-credits scenevrouwelijke regisseuracteurlyrical lovingintrospectiveserenewistfulhopeful