• 9.377.311 stemmen

Geregisseerd door: Tun-Fei Mou

Met onder meer: Hsu Gou en Gang Wang

Gesproken taal: Kantonees

Plot Hei tai Yang 731

Het verhaal over een Japans concentratiekamp net voor het eind van de Tweede Wereldoorlog. In dit kamp voerden de Japanners experimenten uit op de Chinezen om een dodelijk virus te maken.

avatar van Hemdale

Hemdale

De vreselijke gebeurtenissen zijn zeer realistisch in beeld gebracht, abnormaal gewoon dat dit waargebeurd is, dat mensen hiervoor in staat zijn. Maar op zich zijn de beelden niet veel erger en gruwelijker dan in films als Schindler's List en andere films over de gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog.

De gore effecten zijn zeer cool en realistisch en voor de rest vond ik de film ook echt niet slecht.

avatar van Dopke

Dopke

Een Chinese propaganda(?) film over een Japans concentratiekamp, waar diverse experimenten uitgeoefend werden op de Chinezen. Alles is vrij steriel en zodoende zeer realistisch in beeld gebracht met enkele zeer memorabele, doch ietswat zieke scenes. Een intrigerende film.

Een van de gruwelijkste scenes die ik wellicht ooit gezien heb, was
De scene waar een klein jongetje breed glimlachend naar binnen wordt geleid, ze hem vervolgens onder narcose brengen en levend open snijden. Terwijl je het kloppen van z'n hart hoort wordt het hartje er uitgesneden en op sterk water gezt. Dat er een echt lijkje van een jongetje gebruikt werd voor het realistische effect heeft hier natuurlijk baat bij

avatar van Hemdale

Hemdale

2 juli brengt de Nederlandse Japan Shock weer een nieuwe versie uit van Men Behind The Sun, de special edition, slipcase verpakking en als extra's: de documentaire "Kizu: The Untold Story of Unit 73" door Serge Viallet.

xangadix

"De scene waar een klein jongetje breed glimlachend naar binnen wordt geleid, ze hem vervolgens onder narcose brengen en levend open snijden."Hebben ze bij mij ook weleens gedaan...

avatar van Diesel

Diesel

avatar van Webby

Webby

Waar verkrijgbaar op dvd? FRS leverde niets op...

xangadix

Hebben ze bij mij ook weleens gedaan...
Dit was wel om het een en ander te herstellen en dat is gelukt.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Wat een grimmige film, en de shockfactor zit er ook goed in. Niet zozeer om de scenes en effecten alleen maar ook om de realiteit erachter. Men Behind the Sun wordt totaal niet gepresenteerd als een exploitatiefilm (alhoewel 1 beetje overbodige scene er wel erg dicht in de buurt komt) maar als een serieuze oorlogsdrama/horror. Zeker het zien waard maar wees gewaarschuwd. Een aantal scenes vond ik werkelijk ZEER shockerend met als toppunt de scene met het ballenjongetje.

avatar van maurice74

maurice74

Je neemt een kat en je gooit het arme beest tussen honderden hongerige ratten en je hebt een film.

Niks special effects, gewoon pure reality tv.

xangadix

Geen slechte film, maar het een plezierige kijkervaring is het allerminst...

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Ontzettend schokkend deze film. En vooral omdat er in een aantal scenes het allemaal echt is. (Bij die scene met het ballenjongetje, hebben ze een echte lijk gebruikt, die ze via de chinese politie wisten te bemachtigen). Doch vond ik de film als oorlogsdrama erg sterk. Ontzetten sterk, het heeft zon ontzettende indruk op mij gemaakt. Wat mij ook opviel was, dat de japanners niet zo stereotyperend werden afgebeeld. En dat hoe bizar het ook is, je wel enige begrip had voor hen denkbeelden (inhoeverre ze bv zijn geindoctrineerd, dat het japanse ras superieur is). Ik vond dit een van de sterkste oorlogdramas die ik ooit gezien heb, maar vermakelijk was hij zeker niet. Daarom is het zelfs niet voor gore liefhebbers leuk om hier naar te kijken, kijk maar naar cannibal holocaust oid. Ik geef de film 1 punt minder, vanwege de dierlijke slachtoffers die deze film gemaakt heeft.

* 4

avatar van Edie

Edie

Af en toe schokkend, maar toch een beetje een teleurstelling.

't Is inderdaad allemaal erg dat dit echt gebeurd is, maar opteer dan voor een documentaire. Bij een film als deze blijft de realiteit toch ver te zoeken, en overheerst er toch een soort wantrouwen (niet voor niks zegt Dopke propaganda).

Los daarvan is het wel een boeiende film met enkele erg zieke (frostbite) en mooi zieke (brandende ratten) scenes. Audiovisueel stelt het allemaal niet veel voor, de zieke scenes zijn ook redelijk beperkt, en verder is het het zoveelste relaas over warcrimes. Jammer ook dat al die Japanners chinees spraken. Enkel die zingende oude man kraamde wat Japans uit.

Niet slecht, maar ook verre van denderend. 2.5*

avatar van Shady

Shady

Hmm denk ik Salo de ziekste film ooit gezien te hebben, zie ik een jaar later Men Behind The Sun.

Damn, wat een zieke moedern###### bestaan er op de wereld.

Niet voor iedereen, deze film! Desondanks een erg sterk oorlogsdrama, hoewel de scenes te schokkend zijn voor woorden.

Allergrootste minpunt is het feit dat ze voor deze film een echte kat hebben gebruikt in de beruchte scene. Daarom geef ik de film een dik punt minder.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Ze hebben hier toch ook de scene Cat vs Rats gebruikt,waar ze een kat een ruimte inlaten met hongerige ratten?

Net die scene gezien..damn!

avatar van otherfool

otherfool

Alleszins redelijke film met een aantal schokkende scenes, maar ook een bij tijd en wijle indrukwekkend drama. Jammer dat de groepsbinding van de jongens niet wat meer en beter in beeld werd gebracht.

De scene met de kat vond ik afschuwelijk, die met de brandende ratten of een vreselijke manier bloedmooi.

3*.

Halcyon

Heb al vaak op punt gestaan deze film te zien, maar het feit dat een echt lijkje werd gebruikt in deze film hield me telkens weer tegen. Ook het feit dat een échte kat wordt opgepeuzeld door ratten maakt me niet meteen warm voor deze shocker. Ben wel van plan hem nog eens te zien, hoewel dit eigenlijk tegen m'n principes is. Ik heb helemaal niks tegen shockers en heb ook een sterke maag, maar dit neigt toch wel erg hard naar snuff lijkt mij... En puur uit principe zeg ik voorlopig nee.

Wat heeft snuff hier nu weer mee te maken ?

Halcyon

Ik zeg dat het neigt naar snuff, niet dat het snuff is.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Sorry, wat is snuff?

Halcyon schreef:

Ik zeg dat het neigt naar snuff, niet dat het snuff is.

Dat zie ik ja. Mijn vraag was dus : "Wat heeft snuff hier nu weer mee te maken ?"

Goodfella_90: Snuff filmpjes zijn echte filmpjes waarin echte mensen gefolterd/vermoord worden. Kijk 8MM een keertje zou ik zeggen

Onderhond schreef:

Wel, in Men Behind The Sun wordt een écht lijkje écht opengesneden. De link met snuff lijkt me duidelijk...

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Dank jullie.

Ik heb 8mm overigens gezien, maar dacht dat het nep was. Ik vind het trouwens behoorlijk onzinnig om daarvoor deze films te gaan zien, want ik kan je zat links geven van de tientallen veel ergere filmpjes die ik zieke geesten heb zien doen op internet.

(met je bedoel ik overigens jullie niet specifiek hoor, maar in het algemeen)

Halcyon

8mm is ook nep, maar die film handelt gewoon over snuff in het algemeen.

Halcyon schreef:

Vind ik niet nee. Je kan er hoogstens enkele (religieuze) morele bezwaren bij hebben dat ze een echt lijk gebruiken, maar hier is helemaal geen sprake van moord/geweld op mensen voor de film, dus ik vind het een loze link.

Onderhond schreef:

Dat is dan ook de reden waarom ik zei dat het naar snuff neigt, maar het niet is. Ik vind het in ieder geval over de grens.

Halcyon

Men Behind The Sun, door velen beschouwd als een van de gruwelijkste films ooit gemaakt, is meer dan de zoveelste shocker in de rij. Het is tevens een aangrijpend portret dat naar analogie met de Duitse concentratiekampen schokkende beelden toont van een volk dat mishandeld wordt door een ander volk dat zich superieur acht. Dit gegeven wordt vanuit een interessant historisch perspectief gebracht, hetgeen de kijker meer inzicht geeft in de gruweldaden waartoe een mens in staat is.

Waar andere historische films relatief braaf blijven, trekt Men Behind The Sun alle registers open en worden expliciete beelden niet geschuwd. En dit is meteen de andere invalshoek van deze film, pure onvervalste horror. Want het zal voor mensen die de reputatie van deze shocker kennen geen verrassing heten dat deze film bol staat van de gore vetzakkerij.

In kamp 731 draait alles om bacteriële en biologische experimenten, gaande van injecties met de pest tot het vergassen met gifgas, allen uitgevoerd op Chinese en Russische proefkonijnen. Aanvankelijk maakt de kijker kennis met enkele nieuwe rekruten die tijdens hun opleiding al deze experimenten zullen bijwonen, dit onder het mom van een goede vorming om het in oorlog verkerende vaderland te dienen. Gaandeweg zijn we dan ook getuige van de gruwelijke beelden die dit oplevert, met de frostbite en de decompressiekamer als visuele hoogtepunten. Doorheen heel de film zijn de uiterst indrukwekkende special effects en de settings de sleutel tot het schokkende realisme van deze prent.

Men Behind The Sun is geen onbeschreven blad in de filmwereld. Veelbesproken is het minste wat je over dit document kan zeggen, enerzijds omwille van het expliciete beeldmateriaal, maar anderzijds omwille van de authenticiteit ervan. Naar verluidt zouden echte lichamen en dieren werden gebruikt in de getoonde experimenten. Tot op heden is hieromtrent nog geen officiële bevestiging of ontkenning op gekomen, wat toch menig filmliefhebber op een afstand houdt. Mensen met morele bezwaren laten Men Behind The Sun dan ook best links liggen, aangezien het hier een kijkervaring betreft die je niet snel zal vergeten. Echter, deze film is absoluut het bekijken waard omdat niet het destijds populaire exploitation-uitgangspunt, maar veeleer het informatieve en historische karakter de bovenhand haalt.

avatar van Horrordude

Horrordude

vrij telleurstellend, mij werd een van de ranzigste horror films aller tijden beloofd. Het viel allemaal wel mee naar mijn iddee.

avatar van Odie

Odie