• 9.266.857 stemmen

Met onder meer: Laurent Lucas, Jackie Berroyer en Philippe Nahon

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 16 juni 2005

Plot Calvaire

Marc Stevens (Laurent Lucas), een Franstalige Belgische charmezanger trekt voor zijn optredens door de Ardennen. Op een regenachtige nacht neemt hij de verkeerde afslag en verdwaalt in het verlaten bos. Tot overmaat van ramp begeeft zijn auto het. Marc vindt een slaapplek in de uitgestorven herberg van Paul Bartel. Op het eerste oog een vriendelijke en behulpzame man...

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

ZAP! schreef:
De finale betreffende Urbanus vond ik niet zo sterk

Urbanus?

avatar van ZAP!

ZAP!

Ik denk dat ik doelde op een acteur die nogal op hem leek, maar 't is alweer even geleden...

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Ik zag van Warmerdam hier al ergens opduiken. Wel ja, daar heeft het toch wat van weg. Minder stijlvol weliswaar, maar wel rauwer en dus ook minder komisch. Ook qua dialogen iets beperkter. Maar vreemd en absurd? Dat zeker! Doet verder ook denken aan de klassieker Deliverance uit 1972 met die lelijke gestoorde bewoners.

De motieven van het dorp lijken me mysterieus en onbekend te zijn. Daar waar ik bij Bartel toch enige meelijwekkendheid bespeurde doordat hij psychische problemen heeft door de dood van zijn vrouw. Andere scènes dan weer helemaal van de pot gerukt, zelfs letterlijk soms met die bestialiteiten. De caféscène bracht me dan weer in sektarische sferen, maar zover hoeven we niet te zoeken denk ik.

Maar wat een sfeer en rollercoaster van bizarre gebeurtenissen er ervaringen. Prima locatie ook die Ardennen welk al vaker een decor zijn geweest voor duistere films (Welp, Alias, D'Ardennen)...

avatar van Basto

Basto

Komt begin 2023 op blu ray uit!

***NEW TITLE ANNOUNCEMENT***

Coming to Blu-ray in 2023 from Yellow Veil Pictures

Trailer: https://youtu.be/7JXKZ6pnkEU

Marc, a traveling entertainer, is on his way home for Christmas when his van breaks down in the middle of a jerkwater town with some strange inhabitants.

#Calvaire #Horror #horrormovies #horrorcommunity #physicalmedia #bluray

avatar van Basto

Basto

Klein meesterwerkje en de blu ray van Yellow Veil is fantastisch.

Dit blijft toch ook een erg sterke creepy horrorfilm. Geweldige sfeer en de dansscene is echt een juweeltje.

4,5

avatar van Kondoro

Kondoro

"Some people would kill for company.”

Ook bij mij stond deze film heel lang op de watchlist, en eigenlijk ook jaren lang een beetje vermeden, hoewel het van de buitenkant er best uit zag. Ook zag ik een bult aan lovende woorden, dan moest deze wel goed zijn, dacht ik. In mijn ogen dacht ik dat ik ook een totaal andere film aan het kijken was, wellicht meer een horror slasher a lá Wrong Turn of The Hills Have Eyes. Dat is dus ook totaal weer niet het geval.

Nu wil ik per definitie dit geen slechte film noemen, dat kan ik ook niet want ik heb me onwijs vermaakt er mee, al ben ik het wel eens met wat Joolstein zei, al was dat best aardig wat jaatjes terug, Echt het smerige kon ik niet bij de film aflezen, wellicht dat ik daarvoor een stuk meer gore mee had verwacht en dat ik wellicht ook een beetje wou slashen.

Het is een vrij vlotte film in mijn ogen, De film duurt ook helemaal niet lang maar, het verhaal raast vrij snel door. En daar is misschien ook dat gene wat ik wel een beetje zocht met deze film, want het is allemaal echt heel erg vreemd, waardoor het ook leuker werd. Als je het uiteindelijk een beetje snapt dan weet je ook waar de film heen wil, en het psychologische aspect is ook dat gene waar deze film zijn horror vandaan moet halen. du Welz voegt er overigens wel horror aan toe maar, dat is wel in kleinste vormen, en echt walgen deed ik nou ook weer niet.

Want het is denk ik best duidelijk dat deze film een nogal seksueel gefrustreerde sekte gebruikt voor de suspense, daar is de film echt heel goed in. Maar het had allemaal van mij wel echt wat goorder gemogen, en minder vreemd. Want “vreemd” maakt niet altijd een hele goede film natuurlijk.

Nu klinkt het alsof ik geen leuke filmavond heb gehad, dat heb ik wel zeker gehad (in hoeverre je dit een leuke film kunt noemen), de was best bijzonder maar ik kon er opzich wel mee werken. Het had gewoon niet mijn verwachtingen voldaan, en dat is misschien waardoor het wat tegenviel?

avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

• 2077 stemmen

Deze stond best lang op het lijstje te wachten om bekeken te worden. En nu tijdens de horrorfilm challenge is deze eindelijk is aan de beurt. Het eerste uur gebeurd er vrij weinig en is het best saai te noemen. Toch voel je de eigenaardige sfeer en blijf je kijken en ben je benieuwd hoe dit af gaat lopen. Toch een interessante ervaring en richting het einde gaat het allemaal iets sneller. Prima filmpje.

avatar van ibendb

ibendb

Vreemd. Dit heeft wel het meeste van wat me aanspreekt in horrorfilms: slowburn, lekker bruut en vreemd. Toch deed het me helemaal niets. Toegegeven, mijn gedachten zaten vaak niet bij de film maar ik had absoluut geen enkele voeling met dit alles. Het is deftig gemaakt en degelijk geacteerd maar uiteindelijk kan ik niet echt meer zeggen dan dat ik me nogal verveeld heb.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Al eens gezien in mijn pre-MM periode maar er was weinig blijven van hangen. Toch vind ik Calvaire geen slechte thriller. Ardeense gothic... misschien zullen sommigen dat vreemd vinden, maar een film waar ik aan moest denken was vooral Deliverance (1972) . Niet alleen omwille van de verkrachtingsscène, maar ook dat gestoorde inteeltvolkje. Du Welz maakt van de Ardennen een eigen wereld van stereotiepen en dat werkt wel goed.

De charmezanger Marc Stevens is het enige personage dat geestelijk "normaal" is in een film waar iedereen labiel of gestoord lijkt, zelfs in de gewone wereld. Het begint al in het rusthuis waar een bejaarde fan door hem wil bevredigd worden en de caretaker Miss Vicky hem naaktfoto's van zichzelf overhandigt. Dit is trouwens een knipoog want Brigitte Lahaie is een bekende ex-pornoactrice.

De film is fijn opgebouwd, met een sfeer die alsmaar verder afzakt in waanzin en geweld tot het helemaal over the top gaat. Calvaire is een film die ik met de jaren beter heb leren waarderen.