menu

Straw Dogs (1971)

mijn stem
3,54 (847)
847 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Thriller / Drama
118 minuten

geregisseerd door Sam Peckinpah
met Dustin Hoffman, Susan George en Peter Vaughan

Wiskundige pacifist David Sumner en zijn vrouw verhuizen naar een rustig dorpje in Engeland om de misdaad in de Verenigde Staten te ontvluchten. Daar worden ze voortdurend lastig gevallen, bedreigd en beledigd. Totdat de stoppen doorslaan..

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=yXkqGVfm1mo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van de grunt
5,0
David neemt ook geen wraak, dat doet ze zelf. Misschien moest jij hem nog een keer zien.

avatar van Insignificance
5,0
Prima, maar alleen als je met rake argumenten aankomt om het deel tussen de spoiler tags te onderbouwen. Ben erg benieuwd.

avatar van de grunt
5,0
Nee, Amy vertelt David nooit over de verkrachting; hoewel het voor hem misschien duidelijk is wat er is gebeurd. Zijn weigering om het te erkennen, kun je toevoegen aan de factoren waar hij nog meer over in ontkenning is; zaken waar jij o.a. aan refereert.

Amy vuurt het laatste schot in de film, en het beeld van haar met een pistool gericht op Chris Cawsey (Jim Norton) appelleert direct aan de verkrachting-wraak traditie. Straw Dogs voorziet niet in het conventionele wraaknarratief a la een Oldboy, maar is een rape-revenge film met een bijzondere psychologische gelaagdheid.

avatar van Insignificance
5,0
Amy vuurt het laatste schot in de film, en het beeld van haar met een pistool gericht op Chris Cawsey (Jim Norton) appelleert direct aan de verkrachting-wraak traditie.

Maar Amy werd verkracht door Charlie Venner en Norman Scutt, die kort voordat Amy het wapen pakt, al zijn uitgeschakeld. De twee hebben een (interessant) onderonsje, waarna Charlie Norman overhoop schiet. Direct daarna valt David Charlie aan en weet hem in die klem te leggen. Amy komt pas in actie nadat haar beide verkrachters uit de weg zijn geruimd. Dit appelleert juist niet aan die traditie.

David wordt vervolgens aangevallen door de overgebleven belager, hij smeekt Amy om hem te helpen. Dat laatste schot is haar laatste optie om haar man en daarmee zichzelf te verdedigen.
Als Peckinpah een koppeling tussen rape en revenge had willen maken, had hij zijn finale anders ingedeeld, lijkt me. Hoe hij dat uiteindelijk doet, is veel eerder een schoolvoorbeeld van zijn visie op geweld.

In tegenstelling tot wat eerder op de pagina is beweerd (ik pak de wiki er ook maar even bij): He saw violence as the product of human society, and not of nature. It is the result of men's competition with each other over power and domination, and their inability to negotiate this competition without resorting to brutality. Net als David ontkomt Amy er blijkbaar ook niet aan. Maar niet uit wraak.

4,5
Van 4 sterren naar 4,5 sterren , blijft toch een meesterwerkje

avatar van Theunissen
3,0
Opzicht was dit wel een redelijke Thriller /Drama film, waarbij het vooral goed zit met de lekkere broeiende sfeer en dat eigenlijk al vanaf de eerste minuut. Omdat dit waarschijnlijk (ik kan me deze film in ieder geval niet herinneren van vroeger) de eerste keer is dat ik deze film heb gezien, kwam hij bij mij zeer gedateerd over en vond ik het ook behoorlijk langdradig. De laatste 15 minuten van het verhaal zijn goed en daarbij gaat het ook lekker hard te keer.

Het verhaal stelt eerlijk gezegd niet zoveel voor en het trage verloop ervan is behoorlijk clichématig en eigenlijk is het ook best saai, want op de verkrachtingsscène van Amy (na circa een uur) en de laatste 15 minuten na gebeurt er relatief weinig. De uitvoering van het verhaal is niet onaardig en het is vooral dankzij de cast dat deze film toch genietbaar is. Ze speelt Dustin Hoffman zeer overtuigend de rol van de in eerste instantie laf overkomende wiskundige David Sumner, die samen met zijn vrouw Amy zijn verhuisd vanuit Amerika naar een rustig klein dorpje (zeg maar gerust een gat) in Engeland waar Amy vroeger ook heeft geleefd. De rol van Amy werd overigens verdienstelijk gespeeld door de niet onaardige uitziende Susan George (ook een paar keer topless te bewonderen) die rondloopt zonder BH en waar de dorpelingen op vallen (beter gezegd geilen) en tevens de ex-vriend van haar genaamd Charlie Venner (goed gespeeld door Del Henney). Om Amy draait het in eerste instantie ook om in dit verhaal en dan m.b.t. David en aantal dorpelingen (die bij David en Amy het dak repareren van hun schuur en er voor zorgen dat er geen ratten in het huis komen), waarbij twee van hun haar verkrachten (één persoon min of meer vrijwillig) als ze David meenemen op een eendenjacht.

Na circa 80 minuten neemt het verhaal wel een andere wending aan en dat komt omdat dan dorpeling Janice Hedden (gespeeld door Sally Thomsett die vroeger vooral bekend was vanwege haar rol in de komische serie "Man About the House") per ongeluk wordt gewurgd door dorpeling Henry Niles (gespeeld door David Warner) die een slechte reputatie heeft in het dorp wat betreft jonge vrouwen en kinderen. Hierdoor ontstaat een er klopjacht van de dorpelingen (die al de nodige drank ophebben) naar Henry Niles, die op zijn vlucht per ongeluk (door de dikke mist) wordt aangereden door David en Amy die een kerkfeest (waar iedereen in het dorp aanwezig was) eerder hebben verlaten omdat Amy zich daar niet prettig voelde (wat dan weer te maken heeft met de verkrachting van haar, waarbij de daders ook aanwezig zijn op het feest). David en Amy (die het eigenlijk niet wilt omdat ze de reputatie van Henry Niles kan en het haar tevens niet interesseert wat er met hem zal gaan gebeuren) ontfermen zich dan om Henry Niles en nemen hem ook mee in huis en proberen een doctor te bellen. Als de dorpelingen te weten komen (David belt namelijk ook naar het café) dat Henry Niles bij hun is, komen ze langs om hem op te halen en te berechtingen. David laat dat niet toe en daardoor ontstaat er een dodelijk kat en muis spel tussen hem en de dorpelingen, waarbij David zich ontpopt van lafaard tot held. Dat gebeurt allemaal in het laatste gedeelte van het verhaal en dat vond ik ook persoonlijk het beste en sterkste gedeelte in het verhaal.

Dit is zeker geen slechte film van de bekende regisseur Sam Peckinpah (helaas te vroeg overleden), maar zijn films "The Wild Bunch (1969)" en "Cross of Iron (1977)" (die staat zelfs in mijn persoonlijk Top 10) vond ik persoonlijk veel beter. Dat komt misschien ook doordat ik die films vroeger als kind heb gezien en die toen ook veel indruk op mij hadden gemaakt en ik deze film waarschijnlijk nu pas voor de eerste keer heb gezien. Die andere films bevatten natuurlijk ook veel meer actie en zijn ook veel harder (dat is bij deze film eigenlijk pas op het einde). Deze film is helaas voor mij wat te saai en te langdradig.

3,5
Verdienstelijk in deze film is het camerawerk, voornamelijk bij de actiescènes, maar anderzijds vond ik de karaktertekening van beide hoofdpersonages niet zo best verduidelijkt en waren de gebeurtenissen op het einde eerder onwaarschijnlijk.

avatar van mikey
4,0
Hmmm, ultra violence uit de gouden jaren 70! De herziening is meer dan geslaagd. Ondanks de rape is het een home invasion film. Een van de beste ooit gemaakt.

keimpeS
Gisteren voor het eerst gezien op Blu-ray betreffende de USA 40th anniversary edition, het menu, de beelden en kleuren waren erg mooi en sfeervol. Inderdaad een van de beste home invasion films, ik vind o.a. They 2002 & The Strangers 2008 ook erg goed. Uiteraard wel van andere orde dan Straw Dogs!

avatar van RuudC
4,5
Echt zo'n film die je onder de huid kruipt. Het valt ook wel op dat wanneer je je afvraagt of mensen echt tot dat soort dingen in staat zijn, je alleen maar de (digitale) krant hoeft open te slaan om je bevestiging te krijgen. Zo ook in dit Britse drama. Het begint met redelijk onschuldige grapjes en wat gegluur, maar het loopt op den duur zo uit de hand, dat je je gaat afvragen waar het zal eindigen. De locatie is erg goed gekozen. Zo'n Brits dorpje aan de zuidkust is wel weer eens wat anders dan een Amerikaans gehucht. Vooral de pub is een interessante locatie. Toffe rol daarin van de recent overleden Peter Vaughan. Onherkenbaar als je hem vooral kent van Game of Thrones. Verder vooral goed acteerwerk van Susan George! Wat een leuke, frisse meid is ze hier. Dustin Hoffman doet zijn ding verder. Hij is niet slecht, maar zal nooit mijn favoriet worden. De film daarentegen laat mooi de spanningen binnen zo'n gemeenschap zien. Evenals de rottigheid waar mensen toe in staat zijn.avatar van baspls
3,5
Straw Dogs gaat over een Amerikaanse wiskundige die samen met zijn Britse vrouw op het Engelse platteland gaat wonen. De dorpelingen vinden het leuk om te dollen met de buitenstaanders en het duurt niet lang voordat de lokale klootzakken serieus lastig gaan vallen. Op een gegeven moment laat de Amerikaan niet meer over zich heen lopen.

Dustin Hoffman speelt een sterke hoofdrol hier, ook al zei hij later dat hij het geweld in de film afkeurde en de rol alleen maar voor het geld heeft genomen. Daarnaast vond hij Susan George slecht gecast omdat hij het zeer onwaarschijnlijk vond dat zijn personage met zo iemand een relatie zou hebben. Dat ben ik met hem eens, maar toch speelde George zeker niet slecht.

Door films zoals Straw Dogs zou ik later het liefst in een onneembare vesting willen wonen. De menselijke drang om iemand anders persoonlijke ruimte binnen te dringen kent werkelijk geen grenzen. Overigens vind ik het jammer dat Peckinpah ervoor gekozen heeft om het over een Amerikaan in Engeland te laten gaan, omdat sommige kijkers hierdoor wellicht de verkeerde conclusie maken dat dit typisch Brits is. Andersom zou de film namelijk evengoed werken als het over een Britse geleerde in een Amerikaans gehucht zou gaan. Sterker nog, gezien de hoeveelheid ammunitie en wapens daar zou het er nog veel harder aan toe zijn gegaan. De figuranten die in de film hebben gespeeld waren achteraf ook totaal niet blij met de manier waarop de film Engelse dorpelingen verbeeld.

De bedreiging komt overigens niet alleen van buitenaf in de film. Ik heb me ook gruwelijk lopen ergeren aan de vrouw des huizes. In die tijd werkte vrouwen nog niet, dus werd je als thuiswerkende man voortdurend lastig gevallen als je vrouw een beetje kinderachtig van aart was en deze is toch bijzonder kinderachtig. Ze wordt twee keer verkracht, rept hier geen woord over en lijkt de eerste niet eens echt erg te vinden. En als de heer des huizes eindelijk voor zichzelf en zijn waarden op wil gaan komen, blijkt dat vrouw het prima vind om een gewonde voorbijganger over te leveren aan de gestoorde meute buiten het huis.

Straw Dogs is een sterke psychologische film rond het thema van Home Invasion. Niet alleen letterlijk, maar op meerdere verschillende manieren. Om zijn huis en zijn principes te beschermen moet je soms juist die principes overschrijden. Overigens was ik zelf al doorgeslagen na het incident met de kat.

avatar van Basto
5,0
Wow! Wat een film. Gemaakt door een man met ballen zo groot als Jupiter. Zonder enige scrupules schets hij een zeer duister mensbeeld.

Zo worden ze al heel lang niet meer gemaakt. Na een gedegen opbouw gaat het helemaal los. Fotografie, editing, art direction zijn alken subliem. En wat een weergaloze rol van Hoffman.

Een waanzinnig duister kunstwerk.

Gaat dat zien!

5*

avatar van Chainsaw
3,0
Straw Dogs vertelt over een vredige Dustin Hoffman, die tot het uiterste wordt gedreven als het om geweld gaat. De tagline "Every man has a breaking point" suggereert dat Hoffman uiteindelijk genoeg heeft van de pesterijen en daardoor wraak neemt. Dat blijkt niet helemaal het geval. De eerste helft van de film is Hoffman weliswaar een buitenstaander in het Britse dorpje, maar je voelt nergens echte pesterijen. Plotseling vinden we de kat opgehangen en niet veel later wordt zijn vrouw door meerdere personen verkracht. Dit laatste is een tikkeltje verwarrend omdat zijn vrouw er deels van lijkt te genieten en ook niets tegen haar man zegt. Je verwacht dat zo'n situatie het breekpunt zal zijn, maar dan komt er ineens een totaal ander plot om de hoek kijken waar de uiteindelijke climax om gaat. Vreemde keuze, met name omdat regisseur Peckinpah zoveel tijd steekt in de opbouw en daarna het een beetje aan de kant lijkt te gooien. Hoffman lijkt niet te weten van de verkrachting, wat zijn 'breekpunt' veel minder krachtig maakt.

Sowieso vond ik de uiteindelijke climax teleurstellend. Het is niet lastig om als kijker een hekel te krijgen aan al die dronken dorpsbewoners, het zijn stuk voor stuk vervelende types. Maar tijdens de derde akte is men gevoelsmatig drie uur bezig met ramen intikken. Ik bedoel, hoeveel ramen kan een huis hebben? De spanning zakt weg en dat is jammer, want ik was juist na die enorme trage opbouw wel toe aan een flinke climax. Het geweld valt tegen, tenzij je ondersteboven bent van mensen die elkaar met vlakke hand in het gezicht slaan, met daarna een slowmotion val als gevolg. Maar het meest vervelende vond ik de enorm warrige beeldvertelling. Schijnbaar mochten shots in deze film niet langer dan 1 seconde duren, dus er wordt voortdurend heen en weer geknipt. En niet alleen tijdens dramatische momenten, ook in gewone dialogen blijft alles maar bewegen, dat je steeds behoorlijk gedesoriënteerd bent. Paar sterke scènes gezien, maar uiteindelijk vooral een lange opbouw richting een teleurstellende finale. Jammer.

3 sterren.

avatar van Lovelyboy
2,5
Hier had ik even wat meer van verwacht, maar het trage tempo, de wat stereotype gedragingen en vooral Hoffmann die tot grote ergernis van zijn vrouw, en mij, tot op het laatste alles probeert te rationaliseren en maar praat en praat om te vooral zichzelf te overtuigen, lijkt het, dat hij de situatie meester is drijft me tot grote ergernis. Vind dat niet echt geloofwaardig.

De toon van de film is vrij snel gezet, beste wel mooie wulps ogende vrouw met een sufkut van een vent, die onder het even simpele als domme motto valt: 'als hij net zo neukt dan als hij handig is dan kan hij beter de gulp dicht houden, dat wijf heeft een echte kerel nodig', en verschillenden van de aanwezige mannen die daar niet echt een doekje opwinden. Zij speelt daar overigens op zeer domme en naïeve wijze mee door topless voor het raam te gaan staan. Voeg daar de nodige afwijzing aan toe en het feit dat het er toch wat afstraalt dat het stel zich wat beter voelt als het gepeupel en je hebt eigenlijk al een behoorlijke lastige situatie die om problemen vraagt. Vervolgens valt eigenlijk in het middenstuk de spanning helemaal weg. Ja, er blijken toch wat problemen tussen het stel, problemen waar zij niet altijd even volwassen instaat, de kat is plotseling opgehangen, iets waar je op kon wachten, en hij wordt weggelokt voor een jachtuitje wat overduidelijk het moment is dat verschillende mannen hun kans grijpen. Behalve haar trauma wat tot aan het ongeluk best wel treffend overgebracht wordt bezit dat hele midden gedeelte van de film geen enkele spanning. De film sleept zich dan ook behoorlijk naar het einde toe en de belegering van die dronkenlap met zijn trawanten. De spanning neemt wat toe maar Hoffmann irriteert tot op het laatste wanneer hij eindelijk wel adequaat optreed en zelfs zijn vrouw slaat. Behalve dat het al veel te laat is om de film echt te laten slagen, valt het me ook tegen dat er niet nog een angle gebruikt wordt met de verkrachting. Ik vind het wat slap dat het er altijd wel in zat bij Hoffmann maar het er pas op het laatste uitkomt. Had dan iets bedacht met dat Hoffmann waardeloos en krachteloos blijft en dat Amy zelf het heft in handen neemt en het hele zooitje ombrengt wegens de verkrachting. Dan had ik de cirkel nog enigszins rond gevonden....

Nou ja ach, gezien en klaar. Niet echt van onder de indruk.

avatar van starbright boy
4,0
starbright boy (moderator)
Heb net mijn supertrage Truffautcyclus afgerond en vandaag besloten alles van Peckinpah wat ik heb staan te gaan kijken. Op mijn eigen tempo, kan dus best maanden duren. En daarmee het aantal films wat ik van 'm zag uit te breiden van slechts twee (The Wild Bunch en Cross of Iron) naar tien. Besloten het dit keer niet chronologisch te doen, maar kriskras.

Vond dit een heftige en verontrustende film. In veel opzichten heel knap gemaakt (camerawerk, muziek en montage bijvoorbeeld). Had ook in mijn hoofd dat dit een straight forward wraakfilm zou zijn. Dat is het niet. De film is heel wat complexer en eigenlijk ook een pak naargeestiger.

avatar van Dievegge
3,0
De onrustige sfeer in een dorpje in Cornwall is goed weergegeven, en de twee hoofdrolspelers brengen de spanning in hun huwelijk en de onvrede met hun omgeving tot leven. De lokale pestkoppen zijn onuitstaanbaar. Toch blijven verschillende vragen onbeantwoord qua achtergrond van de personages. Hoe raakt een Engels meisje getrouwd met een Amerikaanse professor? Naar het einde toe slaat het helaas om in geweld om het geweld. Er wordt gesuggereerd dat de vrouw de verkrachting uitgelokt heeft. Het einde is onbevredigend, want we komen niet te weten wat er verder gebeurt met de personages.

avatar van joolstein
3,0
De boodschap die de film probeert uit te dragen is dat beschaving niets meer is dan een flinterdun laagje vernis en dat de mensheid van nature geen grenzen kent. En gezien de tijdgeest waarin deze film gemaakt is, is het wel begrijpelijk dat de film destijds voor veel ophef zorgde. Wegens een paar naakt-scenes, een verkrachting, en een uitgebreide geweldsscène, die toentertijd op bepaalde punten expliciet werd bevonden, werd de film verbannen en verboden.

Nu is het allemaal niet meer zo wereldschokkend. Vanaf het begin; wordt Amy (Susan George) op een aantrekkelijke seksuele manier neergezet dankzij het inleidend shot van haar boezem, waar alle mannen oog voor hebben. David Sumner (Dustin Hoffman) is uiteraard de tegenpool, de schuchtere wiskundige die confrontaties en lastige situaties liever vermijd. Je weet als ervaren kijker dus waar de film naar toe wil werken. De meest beruchte scène betreft de verkrachting van Amy maar die is ook een beetje raar uitgebeeld, je weet niet goed of het nu plotselinge passie is of juist niet.

De relatie tussen de personages van Hoffman en George vond ik ook niet heel geloofwaardig overkomen. Kan er niet helemaal mijn vinger op liggen maar er was iets in het acteerwerk, op de manier hoe man en vrouw met elkaar omgingen...tja ik weet niet echt wat... Weet ook niet of dat aan de manier van acteren uit de jaren '70 lag of dat het dit bewust zo was gedaan. En dat is jammer, want de twee moeten tenslotte deze film dragen.

Al met al was dit wederom geen slechte film van regisseur met de bijnaam ‘Master of Violence’ Sam Peckinpah. Wel heeft de film een iets te lange aanloop en betaald ook het einde niet helemaal goed uit.

avatar van eRCee
2,0
Eerste uur vond ik intrigerend en goed, maar ik struikel over de verkrachtingsscene en daarna was ik er wel klaar mee. De gedetailleerde en halferotische manier waarop het in beeld wordt gebracht (met veel gezucht en close-ups) en wat Peckinpah daarmee wil zeggen komt op mij onzuiver over. Gesuggereerd wordt dat Amy het deels wel en deels niet wil en dat ze nadien ook méér gevoelens voor Charlie heeft, maar nadere uitwerking hiervan ontbreekt, en in het vervolg plooit Amy mee met de grillen van het plot. Hiermee verliest ze haar positie als zelfstandig subject wat juist in het eerste deel van Straw dogs zo sterk is (in de verhouding met haar man David en met het dorp). Eigenlijk is het een vrij grove vorm van seksisme, niet alleen binnen de film maar ook in hoe de film zijn verhaal presenteert aan de kijker.

Ik moest een beetje denken aan A history of violence, zonder twijfel is Cronenberg geïnspireerd door Penckinpah, waar ook geweld en seks, en het bestendigen van mannelijke dominantie door middel daarvan, verbonden worden maar op een in mijn ogen veel sterkere manier. Iets soortgelijks geldt voor de omstreden scene in Last Tango in Paris, omdat die scene narratief veel beter ingebed is en in zekere zin zelfs noodzakelijk voor de personage-psychologie, maar ook omdat de dynamiek tussen de man en de vrouw nadien veel gelaagder is en Schneider haar zelfstandigheid behoudt of zelfs terugwint.

Afijn, ik zie de kwaliteit wel waarmee Straw dogs is gemaakt, hoewel sommige dingen er knullig uit zien en ook de geloofwaardigheid dus op meerdere punten tekort schiet, maar mijn filmervaring is vanaf halverwege echt negatief geweest. Als het aankomt op de titelverklaring dan lijkt het mij dat de Nyles de stroman representeert: de dorpelingen beschuldigen hem van hetgene waar ze eigenlijk zelf op uit zijn. Misschien dat je ook in de overige relaties iets hiervan kan terugzien maar dan wordt het al redelijk snel gezocht. Of zijn er andere plausibele verklaringen voor de titel?

Gast
geplaatst: vandaag om 02:27 uur

geplaatst: vandaag om 02:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.