menu

Calvaire (2004)

Alternatieve titel: The Ordeal

mijn stem
3,32 (725)
725 stemmen

België / Frankrijk / Luxemburg
Drama / Horror
88 minuten

geregisseerd door Fabrice du Welz
met Laurent Lucas, Jackie Berroyer en Philippe Nahon

Marc Stevens (Laurent Lucas), een Franstalige Belgische charmezanger trekt voor zijn optredens door de Ardennen. Op een regenachtige nacht neemt hij de verkeerde afslag en verdwaalt in het verlaten bos. Tot overmaat van ramp begeeft zijn auto het. Marc vindt een slaapplek in de uitgestorven herberg van Paul Bartel. Op het eerste oog een vriendelijke en behulpzame man...

zoeken in:
4,0
Geniaal. Naargeestige & beklijvende film vol met weirde figuren en bizarre scènes. Lang niet meer zo onder de indruk geweest van zo'n (soort) film.
4,5*

avatar van BoordAppel
4,0
Ik had me helemaal voorbereid op een uitermate zieke horrorfilm, maar wat dat betreft ben ik teleurgesteld. Natuurlijk, wat hier allemaal gebeurd is niet fraai en best ziek. Maar zo beklemmend als grote invloeden Deliverance of Misery wil het niet worden. Zo ziek als Audition is het ook nergens.

Gelukkig heb ik wel goed kunnen lachen om de erg bizarre scene's die zeker tegen het einde niet op lijken te houden. Vooral de al vaker genoemde scene in de bar vond ik erg mooi en grappig. De scene aan de eettafel was ook een filmisch hoogstandje. Erg leuke editing daar.

Na het einde blijf je ook met veel vragen zitten. Waar sloeg bijvoorbeeld die vrouwenschreeuw op die je na de aftiteling nog hoort en waarom denkt iedereen dat Marc Gloria is? Je kan er slechts naar raden maar dat maakt deze film toch bijzonder leuk. Ook de vele religieuze verwijzingen maken er wat aparts van.

4*

De vertaling van Calvaire is trouwens Golgotha, voor wie het niet wist (zoals ik) .

avatar van kos
3,0
kos
Lekker geschifte film met een helaas iets te lange aanloop. Ik zou 'm geen tweede keer hoeven zien, maar het is in ieder geval weer eens wat anders.
Als je zelf tijdens het kijken je voor zit te stellen hoe je zelf wraak zou gaan nemen op één van die idioten zal de film toch wel iets goed doen .

avatar van Linn
4,0
Het zal wel aan mijn humor liggen maar ik kon bij deze film nergens echt de humor vinden zelfs geen zwarte humor. Wat dus wel op de kaft van mijn Dvd aangegeven werd. Wel vond ik het een hele goede film en waren sommige momenten wel echt ziekelijk bizar, Het geeft maar weer aan hoe idioot mensen zich zouden kunnen gedragen..Deze film heeft me wel degelijk de hele tijd kunnen boeien en hij blijft zelfs een beetje hangen door al de sickness die er in zit daarom een 4,5 *

avatar van Chainsaw
3,5
Geinig en uiterst bizar filmpje. Een naargeestig sfeertje en een aantal erg indrukwekkende (en zelfs wat verontrustende) plaatjes komen voorbij. Zeker tegen het einde weet Calvaire je behoorlijk naar de strot te grijpen met bijna zieke scènes. Du Welz laat je als kijker ook met een niet al te fijn gevoel zitten. Alleen ontzettend jammer dat de film er zo bijzonder lang over doet om op gang te komen. Er gebeurt erg weinig tijdens de lange introductie van de personages en spanning was in het eerste uurtje erg ver te zoeken. Dit zorgde er toch voor dat de film aan het einde zijn impact wat verloor. En de hoofdrolspeler begon mij zo nu en dan ook nogal te irriteren. Al met al een uitstekende en sfeervolle horror, alleen erg jammer dat het mij op sommige momenten weinig tot niets deed. Misschien later maar eens herzien, want naar mijn idee zat hier zeker wat in.

Voorlopig 3 sterren.

avatar van Halcyon
Verrassend originele film om van Belgische makelij te zijn. Ook redelijk gedurfd met enkele heel bizarre maar knappe scènes. Verder zijn er enkele onvergetelijke dialogen die door het uitmuntende acteerwerk mooi vorm krijgen.
Alleen spijtig dat de film op mij niet zo luguber overkwam als hij misschien bedoeld was. Waarschijnlijk omdat hij met momenten redelijk braaf was, de uitwerking althans, en ook omdat die Bartel een "onbedoelde" maniak was. Onbedoeld in de zin dat hij niet door en door gemeen was, maar gewoon psychotisch en labiel door het verlies van z'n vrouw.

3,5
Ondanks dat ik geen liefhebber ben van de meeste horrorfilms heb ik mer er tijdens een film marathon toch maar aan gewaagd. En het viel zeker niet tegen. Ondanks dat het uurste uur redelijk traag is heeft de film wel een aparte en indrukwekkenden sfeer. Na uur wordt die alsmaar beter met de cafe scene als absoluut hoogtepunt. Prachtige beelden en een geweldige sfeer zorgen ervoor dat ik op 4 sterren eindig.

avatar van Madecineman
3,0
Madecineman (moderator)
Uitermate bizar waals filmproduct dat Calvaire...

Film bouwt zich mooi rustig op met uitstekend en bijzonder sfeervol camerawerk. Er lijkt nog niet eens zo heel veel bijzonders aan de hand maar toch... Eigenlijk vanaf de eerste minuut hangt er al een soort van dreigende sfeer als een donkere wolk over de film, met ieder persoon dat geïntroduceerd wordt lijk je gevoelsmatig te beseffen; "helemaal fris onder de pet is ie niet".
De vreemde incidenten gaan een steeds prominentere rol spelen, en volkszanger Marc laat het allemaal maar leidzaam gebeuren. Het tempo van de bizarre gebeurtenissen en de intensiteit gaat een steeds hogere vlucht nemen en uiteindelijk eindigt het in een totale nachtmerrie die een orgie van chaos, lawaai, vernedering en geweld is. Aan de ene kant beangtigend en vervreemdend aan de andere kant kon ik ook de indruk niet van me afschudden dat het ook allemaal een beetje raar doen, om het raar doen is. Of ben ik dan toch de enige die soms aan "Jiskefet goes Horror" moest denken En daar verliest de film mij dan ook voor een flink gedeelte.
Uitermate sterk gedaan is wel dat ik mijn sympathie voor het slachtoffer zo snel kwijt was en dat terwijl hem de meest vreselijke zaken wordt aangedaan. Maar het is ook zo'n zielig leidzaam figuur. Nergens een vuistslag, nergens een worsteling van zijn kant. Zelfs als op het einde die smerige vent in het veen wegzinkt en ik als kijker denk; Goed zo, klootzak sterf! Rijkt Marc hem de hand en laat hem met een gerust hart sterven... Bizar, om dat woord nog maar eens te gebruiken want deed Jezus aan het kruis ook niet zoiets?

Ik heb lang zitten denken wat de bedoeling kan zijn achter de film. Is het een reactie op de tragische gebeurtenissen in Wallonië rond Dutroux (Wat Prodeje ook al schreef)? Ik moest er wel aan denken tijdens de film. Zijn de omstanders als Marc Stevens en laten we het allemaal maar gewoon gebeuren? Het zou zo maar kunnen. Aan de andere kant kan Calvaire ook net zo goed een rariteiten kabinet zijn, een bizarre freakshow en niet veel meer, ben er niet helemaal uit.

Voorlopig gematigd enthousiast voor dit uitermate eigenaardige probeersel. 3*

O, ja jammer dat de film zo inconsequent is met de omgeving (geen sneeuw op de velden, wel sneeuw op de velden) viel me echt op.

avatar van Yak
4,0
Yak
jasha schreef:
Deze film laat me, qua sfeer, denken "The Texas Chainsaw Massacre"


Ja, The Texas Chainsaw Massacre herkenende ik er meteen ook in: de compleet geschifte figuren, de hulpeloosheid van degene die tussen deze idioten is beland, de falende ontsnappingspogingen. Niet alleen qua setting, maar ook qua sfeer zag ik overeenkomsten, maar dat doet verder weinig af aan de sterke punten van Calvaire.

Een totaal krankzinnige film... maar dan wel .. euh .. op een aangename manier onaangenaam. Het hoort niet te mogen, dat je af en toe bijna je lach niet kunt onderdrukken temidden van al dit gruwelijks (Boris die z'n hond teruggevonden denkt te hebben en komt aanlopen met... EEN KALF! Een speurtocht met een zwijn als speurneus , de GE!-NI!-A!-LE! 'piano-dans-scène'), maar de balans is bijna perfect en daardoor misschien zelfs nog verontrustender. Je betrapt jezelf als het ware: zit je daar te lachen terwijl het moment ervoor Marc voor straf was gekruisigd omdat hij probeerde te ontsnappen.

Maar ik kan me ook wel voorstellen dat je gevoel helemaal naar de andere kant uitslaat; als je hier niet zo af en toe om kunt lachen, denk ik dat je vrij snel ten onder gaat in de gruwelijkheid. De zeer fraai geschoten gruwelijkheid, bovendien. 4*, kon misschien nog hoger worden.

avatar van Prudh
4,0
Yep, heel hard om gelachen. Het zou me verbazen als de regisseur dit niet grappig bedoeld zou hebben! Ik zal gelijk maar even stemmen trouwens. Mooie vier sterren voor dit bizarre, maar mooi gemaakte filmpje. Een grote absurde stoofpot, op smaak gemaakt met pure ellende. Heerlijk.

5,0
Godverdomme.

Grote verrassing dit. Met de grote verscheidenheid aan reacties hier wist ik niet wat ik moest verwachten. Maar ik werd verwend op alle mogelijke manieren.

Wat een geniaal stuk film. Nergens moeite gehad met het begin dat naar menig mening wat traag is. Juist het begin vind ik zeer sterk - met af en toe een hint naar de rariteiten en perversiteiten van de dorpsbewoners. Visueel ook echt prachtig - met beeldschone locaties perfecte natuurlijke belichting en zeer verzorgde shots.

Nergens echt uniek nog, maar ik kon erg genieten. Vrij abrupt neemt de film de verwachte wending waar het naar al naar hint - en met de scène wordt het beter en beter. Lang niet hard op gelachen in een film. Maar die scène in die bar moet een van mijn favorieten zijn sinds vandaag. Eerst dacht ik dit is vrij apart. Toen werd het vreemd. Al gauw heel maf, en eindigde in een melig, hilarisch en obsessief dorpsritueel. Echt geweldig.

Nuchter verhaal ook dat Du Welz in zijn interview op de DVD verteld. Daar houdt ik wel van. Laat duidelijk weten wat mogelijk is in zijn film en wat niet. Doet vooral datgeen waarvan veel mensen denken dat het niet mogelijk is, of waarvan mensen denken dat het niet volgens de regels gaat.

Ja, wat een verrassing, wat een plezier. Krijgt van mij de volle sterren - kan makkelijk een plekje in mijn top 10 krijgen - dit is film waarvan ik houdt.

5/5

avatar van gauke
3,0
Voor mij redelijk geslaagd. Bij tijd en wijle huiveringwekkend goed maar ook tijden van "beproeving".

avatar van sinterklaas
4,0
Eindelijk eens een Frans (welnu Belgische) horrorfilm gezien. Al was dit niet echt een horror. De film gaat meer op het surerealsime af met een mix van komedie. Maar evengoed word de film wel zo gemaakt dat het blijft boeien en soms zit je toch nog wel eens te nagelbijten, Alle personages in de film zijn abnormaal of geestelijk niet in orde. Behalve Marc Stevens (prachtig gespeeld door Laurent Lucas) die als normale zanger in de gekte terechtkomt. Ook de schizofrene Bartel, die in het begin aardig overkwam maar even later door het lint gaat en Stevens ziet als zijn ex-vrouw is ook uitstekend neergezet. De film speeld zich voornamelijk af op een plaats of platteland waar echt iedereen wel iets geks heeft. Enkel nagelbijtende scenes zijn dan die ondsnappingscenes van Marc Stevens. Die dans in die kroeg word ook erg maf gedaan en is grappig. Maar waar dat nou op doelt weet ik niet.

Dat die dorpelingen het huis van Bartel plunderen had BTW iets weg van Straw Dogs

Al met al een prima vreemde film. Het gaat toch wel een beetje meer de komedie kant op dan de horrorkant. Had trouwens wel een slasher verwacht, maar dat valt in Calvaire toch wel mee. Maar maakt niet uit... Een zeer goede film die je weet te boeien.

4,0*

Ook het kortfilmpje Quand on est amoureux c'est merveilleux op de bonusdisc was even maf. (3,5*)

avatar van Zinema
3,0
Zinema (crew)
In Calvaire wordt het aloude horror-cliché op enigszins originele wijze benaderd. Niet altijd even sterk maar zeker onderhoudend en geslaagd. Sfeervol en bij vlagen zelfs komisch. Goed.

avatar van maxcomthrilla
4,5
Helaas vind ik de film vanaf het moment dat Marc zich omringd weet door extroverte krankzinnige personages en ook de camera niet meer over een rechte lijn lijkt te kunnen lopen door over te gaan op een 360 graden - shot superieur. Jammer voor het net wat te lange eerste gedeelte wat vlot wegkijkt maar waar mijn zintuigen ook weer niet al te veel geprikkeld werden. Daarbij doet het mij ook gewoon pijn dat ik de mop van Bartel ' ook na deze 2de kijkbeurt ' niet snap. Wat dan weer leidt tot 2 minuten onnodig oponthoud. Laatste half uur is 4,5/5,0* materiaal, maar het 1ste uur trekt het allemaal wat naar beneden. Cameratechnisch had het best wat beter gekund. Zo bleef de kracht van de lichtsinval wat beperkt en zag ik zelden echt mooie scenes ( eigenlijk alleen tijdens de 1ste ontsnappingspoging van Marc ).

De humor in de film viel mij dan wel weer meer op. Prachtig hoe Marc betast werd door zo `n hitsig oudje of hoe Bartel de bus inspecteerde en het geld achteloos weggooide om naar ander materiaal op zoek te gaan, wat weer tot leuke ontboezemingen leidden over Marc en de mensen die hij ontmoet had. Stabiele 4*

avatar van s0062423
4,5
Mijn ervaring was dan weer volledig tegenovergesteld aan die van roodkapje. Ik heb heel hard genoten van deze film. De waanzin van de personages wordt zeer overtuigend in een passende sfeer gegoten. Het isolement en steeds verdere waardeverval komen als duidelijkste naar voren.

Eén van de grootste pluspunten aan de film vond ik de beelden; zowel camerastandpunten als beweging. Eén shot in het bijzonder springt er ver boven uit. Hoogstwaarschijnlijk is het zeer makkelijk gedaan, maar ik heb echt geen idee hoe juist en heb hier al een paar keer aan liggen denken; wanneer het hoofdpersonage terug in zijn camionet kruipt, iedereen is ineens kwijt, volgt de camera van buiten en glijdt als het ware doorheen de voorruit om het personage in de camionet te volgen. Hij gaat uiteindelijk terug naar buiten, waardoor de camera in tegenovergestelde richting weer op 'magische' wijze door de ruit gaat. Deed mij een beetje denken aan het terrasshot in The Passenger.. Iemand enig idee hoe dit juist in zijn werk is gegaan?

Heel sfeervolle film die rustig wordt opgebouwd om volledig te ontsporen in een waanzigge climax. Du Welz heeft zeer veel indruk op mij nagelaten met verschillende spectaculaire beelden... Staande ovatie, 5 sterren en op naar Vinyan!

avatar van lykathea
3,5
Alleraardigst filmpje van Du Welz, die met dit debuut laat zien dat hij in elk geval het begrip "opbouwen" al behoorlijk goed onder de knie heeft.

De film begint behoorlijk rustig en zal door velen waarschijnlijk het label "saai" opgestempeld krijgen. Bijster interessant is het allemaal ook niet, maar het weet genoeg te prikkelen om zo je aandacht erbij te houden. Eerst de rare verstandhouding tussen Marc en de oudjes en uiteindelijk de beklemmende sfeer in het bos. - Uiteindelijk escaleert de film in een waar spervuur van geschiftheid, waar ik pas na een tijdje de humor van inzag. Dit is dan ook een van mijn weinige aanmerkingen die ik op de film heb, alhoewel dit met een herkijk zo weer kan omslaan.

Eén van de belangrijkste redenen om deze te bekijken was toch wel de samenwerking die Welz aangegaan is met Debie. Gelukkig stelt deze ook amper teleur. Alles is gewoon erg vakkundig geschoten, en Debie laat vooral aan het eind hier en daar zijn "touches" zien Het in en uit gaan van de auto met de camera dwars door de vooruit heen, en natuurlijk die geschifte 360° spin waarin alles en iedereen dus ook letterlijk doordraaien . Heerlijk.

Ja, ik kijk ook wel uit naar Vinyan.

avatar van JoeCabot
4,0
Lekker bevreemdend filmpje dit. Een club zieke geesten en een desolate setting, het foefje werkt blijkbaar nog steeds. Maar Du Welz is duidelijk niet snel tevreden en biedt ons meer. Zo ziet Calvaire er erg strak uit, met een geweldig "kil" geluid. De humor is op z'n minst bijzonder te noemen, de grappen en grollen lijken wel afkomstig van het type mensen dat hun hun halve school neerknalt omdat school niet echt hun ding is.

Bizar filmpje dus, 4*

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Een geschifte film, die me wat doet denken aan Linkeroever of Ex-Drummer. De sfeer is hier nog donkerder met een vleug zwarte humor. Het dramatische, geschifte horrorsfeertje blijft heel de film door hangen en gaat niet meer weg nadat het mooi is opgebouwd. Regelmatig wordt je verrast op een manier dat je totaal niet ingeschat had. Denk maar aan de dansende dorpsbewoners of de voetballende dwergjes in het bos. Waar halen ze het.

avatar van Kraay
3,0
Erg goede film. Vanaf het moment dat Marc Stevens (Wat een memorabel personage!) 's avonds de streek binnengereden komt, terwijl de hemel onheilspellend rood kleurt, hangt er een constante spanning. De personages zoals Bartel en die jongen die zn hond kwijt was waren compleet gestoord, wat ze totaal onvoorspelbaar maakte. Er daar komen nog de dorpelingen (Philippe Nahon ) bij.

Zo maakte Calvaire de hoge verwachtingen meer dan waar en ontpopt zich tot één van mijn favoriete films uit België. Begin me steeds meer te interesseren in de Europese horror. 3* en laat Vinyan maar komen

avatar van Spetie
3,5
Aparte, maar wel een fijne film van Du Welz. Vinyan beviel mij ook wel en Calvaire is van hetzelfde soort. De film is in ieder geval lekker onvoorspelbaar, bevat een paar lekker weirde personages en kent een lekker eigenaardige, maar sterke sfeer.

De inleiding had wel wat korter gekund, want voor een film die slechts anderhalf uur duurt, komt de spanning wat laat. Du Welz gebruikt verder een paar sterke shots, zoals o.a. het reeds veel genoemde 360 graden shot dat precies de gestoordheid van alles op dat moment op een perfecte manier weergeeft. Het dansen in het cafe, was voor mij het hoogtepunt van de film. Geweldige scene om te zien, waarin echt alles lijkt te kloppen.

Lekker filmpje dus en Du Welz is een man om in de gaten te houden.

3,5*

avatar van otherfool
2,5
Cinematografisch zag het er allemaal puik uit, de sfeerschets is ook niet onaardig en een paar absurde momenten kan ik er graag bijhebben (de barscene is niet minder dan fenomenaal), toch is het allemaal net niet met Calvaire.

Debet hieraan zijn de te lange intro, het gebrek aan echte spanning, het matige acteerwerk en het ontbreken van een serieus fijne finale. Film had met dit materiaal wel een half uurtje korter gekund, het werd soms een wat langdradige boel.

2,5*.

avatar van Bottleneck
3,0
Ik zit een beetje met hetzelfde dilemma als bij Vinyan: de vreemde personages en gebeurtenissen hebben totaal geen impact op me. Maar de setting en sfeervorming zijn daarentegen weer geslaagd. Mistig, guur, uitzichtloos, claustrofobisch en dan weer wijds. En dat vrijwel allemaal zonder muziek. De laatste beelden met de gierende wind zijn lekker grimmig.

Het is wel jammer dat het erg langzaam op gang komt, en het acteerwerk valt me ook tegen. zoals de knipscene, het wegzakken in de modder, dat ventje dat zn hond zoekt
De shots tijdens het kerstdiner zijn wel geslaagd, vooral omdat het zo in contrast staat met de trage beelden in de rest van het verhaal.

Verder een vreemde en geforceerde symboliek (ga ik maar voor mezelf van uit) van een zoektocht naar liefde: de seks(?)scene in de schuur, de hond, Marc/Gloria, geen vrouwen.
Uiteindelijk blijft het een stel vreemde capriolen en figuren die me met een leeg gevoel achterlaten, met de cinematografie als enige troost. Om het een vlag op een modderschuit te noemen gaat me nu nog net te ver.

avatar van Montorsi
3,5
Een film met zijn (visuele) momenten, maar ook te vaak 'niks'.

Opzich een aardige mix van Deliverance en een beetje Misery. Komt erg moeilijk op gang vind ik, en pas halverwege kwam ik er een beetje in. Creeert een aardig sfeertje en een spanning, maar echt beklijvend is het ook niet. Tegen het einde komen pas scenes die wat meer de moeite waard zijn.

Op visueel vlak echter wel overtuigend genoeg. Regelmatig erg mooie shots, zoals die scene waar de camera vloeiend van buiten dat bestelbusje door de voorruit naar binnen 'loopt' en weer terugkeert, iets wat fysiek natuurlijk nooit mogelijk is, maar feilloos gemonteerd.

Maar verder kon het me eigenlijk maar bij vlagen boeiend, vond de scenes waar de dorpsgenoten binnenvielen wel erg sterk, net als de verdere achtervolging daarna. Als totaalplaatje echter niet erg overtuigend, maakt het tot een knap gefilmd werkje, maar wat ook al voor Vinyan goldt, had het boeiender gebracht moeten worden. Het spreekt echter wel voor Du Welz dat zijn stijl al zo duidelijk is, ook al zag ik Vinyan eerder dan deze zijn de gelijkenissen legio. Nu nog leren hoe je films ook de volle lengte boeiend maakt, en dan heeft hij nog veel potentie.

2.5*

avatar van Drs. DAJA
2,0
Kon hier vrij weinig mee. Redelijke sfeer maar toch echt te kil, traag en vooral weinig meeslepend voor een toch redelijk simpel principe (eenzame gek op hei laat bezoeker wegens obsessie niet gaan). Nee, was niet onder de indruk van Calvaire.

avatar van DonOswaldo
2,5
Na het zien van z'n latere erg sterke Vinyan was ik hier benieuwd naar. Nu eindelijk gezien en maakt me verwachtingen niet echt waar.

Vreemde film waar ik een beetje mixed feelings over heb.

Een pakweg eerste driekwartier dat traag, zelfs saai is (wel samenhangend met het laatste deel maar niks dat je 'de film in trekt'). Kwartiertje betere opbouw, en een sterk laatste halfuur (dat alleen wel minder impact heeft door het eerste gedeelte).

Niet de gore maar de film zelf vond ik er (bedoeld of onbedoeld) lelijk uitzien.

Ook de komische ondertoon werkt niet altijd even fijn.

Voor nu hou ik het om een middelmatige score, misschien verandert dat ooit nog. Wel jammer want het geschifte idee vond ik best aardig en er waren wat aardige momenten en met wat aanpassing had het zeker wat voor me kunnen worden..

ps: iemand die de mop snapte en me hem uit kan leggen..?

avatar van starbright boy
3,5
starbright boy (moderator)
Bij Du Welz is zijn filmsmaak goed te herkennen. Opgegroeid op een dieet van jaren '70 genrefilms en later de wereldcinema ingetrokken. Dat kan haast niet anders. Calvaire heeft genoeg referenties, waarvan dei aan Texas Chainsaw Massacre wel de meest opzichtige is (de scene bij de kerstboom tegen het einde als de "hond" terug is).

Opvolger Vinyan, die ik eerder zag, vind ik absoluut beter (hoewel er in deze film verrassend beter geacteerd wordt), maar ook dit mocht er absoluut zijn. Du Welz wet vanaf de eerste seconde te vermaken (met een vrij hilarisch begin, prachtige parodie op de B-artiest), maar is, net zoals in Vinyan op zijn best als de registers opengaan. En dat hoeft niet altijd in de horrorachtige scenes te zijn. Zo'n scene in de bar als de dorpelingen gaan dansen op de pianomuziek vind ik Du Welz op zijn best. De werkelijkheid een paar slagen gedraaid zodat het weird, ünheimisch en onwerkelijk wordt.

Vinyan wint het bij mij omdat die film al dichter bij mijn ideale Du Welz-film zit. Weg met de aanloop, weg met het plot. Du Welz zou een abstractere film moeten maken die constant net een eindje naast de werkelijkheid loopt. Dat zou zomaar eens een ècht geweldige film kunnen worden.

3.5*

avatar van Leland Palmer
3,0
Du Welz' Vinyan vond ik erg goed en ik was daarom ook al een tijdje benieuwd naar deze film van de Belg. Apart, visueel imponerend, bij vlagen toch ook wel lekker gestoord grappig en hoofdrolspeler Lucas die een geweldige rol neer zet.

Voor de rest kon ik hier niet altijd evenveel mee en deed het me niet echt veel, maar heerst er toch contstant een ongemakkelijk en angstig sfeertje. De rit in het begin van Lucas door het bos is erg gaaf, net als de geweldige dansscéne in die bar en het maffe einde waar alle waanzin heerlijk gestoord naar ons toe gesmeten wordt. Prachtig camerawerk ook tijdens die scéne trouwens, al zit het op dat vlak sowieso meer dan goed in deze film.

Naast dat zat ik toch soms ook echt te kijken van; hmm, oké. Het zal allemaal wel. Maar oké, Du Welz laat in ieder geval weer zien dat hij zeker in staat is een interessant ''iets'' op het scherm te toveren wat ervoor zorgt dat ik hem in de gaten ga houden.

avatar van DVD-T
3,5
Al geruime tijd op mijn to see lijst, en nu dan ook eindelijk gezien dankzij het Tip-topper topic. Een film die ik lang heb uitgesteld mede om de reden dat ik Vinyan niet zo heel denderend vond.

Calvaire valt in het rijtje een beetje vreemd maar wel lekker. De opbouw is goed verzorgd, al sleept het op sommige punten net wat te lang aan. Het duurt dan ook echt even voordat het echte verhaal waar het om draait van start gaat. Sommige scènes halen het tempo wat naar beneden en dat terwijl het tempo al vrij laag is, en er lijkt dan ook geen eind aan de opbouw te komen. Af en toe een leuk moment, maar ook ietwat saaie momenten volgen elkaar op. De sfeer was helemaal goed, daar was ik ook al van onder de indruk bij Vinyan. Mooie belichting en lekker grauw en donker geschoten. Ik kreeg af en toe een beetje het Texas Chainsaw gevoel. Erg mooi gedaan. Ook het geluid was erg mooi vormgegeven. Vreemde geluiden ed. passeren de revue. Het laatste half uur komt de film echter pas goed los. Wat absurde momenten en een hoop smerigheden komen aan bod, en zorgen dat het gemiddelde een stuk hoger uitvalt. Maakt het wat saaie verhaal en de trage opbouw meer dan goed. Gelukkig is Calvaire mij een stuk beter bevallen dan Vinyan, en is het een film die ik te lang om verkeerde redenen heb uitgesteld.

3.5*

4,5
Zwaar indrukwekkend. Heel naargeestig, maar ook (git)zwart komisch. Hel op aarde op een achterlijk stukje Belgisch land, heel sfeervol in beeld gebracht. Kreeg er de kriebels van, vooral door het in de tweede helft grote aantal ongemakkelijke scenes. Vond de vieze en doorgedraaide bende aan mensen zeer vervelend om naar te kijken, maar toch kon ik m'n ogen er niet vanaf halen. Een van de meest indrukwekkend horrorfilms die ik de afgelopen tijd zag. Een combinatie tussen Psycho, Deliverance en Taxi Driver stond op mijn dvd hoes. Valt wat voor te zeggen (TCM is duidelijker), maar dat de film qua niveau mee kan had ik nooit verwacht. 4 dikke sterren met kans op meer. Soms zijn er van die films die je bij blijven. Ik verwacht dat dit zo'n film wordt.

puur even voor mijn eigen geheugen later de dwergenscene (waar eerder in die mop naar gerefereerd wordt), de dansscene in het cafe, de schreeuw na de aftiteling, de moerasomgeving als vertegenwoordiging van de hel op aarde, de big verkrachting, de bestorming van het huis, de oude vrouw op het begin, de sexfoto's, de kruisiging van Marc (sowieso veel religieuze verwijzingen) waren mijn favoriete momenten.

Had Vinyan al naast me neergelegd, maar ga ik naar op zoek. [edit] en Vinyan is aangeschaft, kost ook geen drol meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:41 uur

geplaatst: vandaag om 19:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.