
Kárhozat (1988)
Alternatieve titel: Damnation
Hongarije
Drama
116 minuten
geregisseerd door Béla Tarr
met György Cserhalmi, Vali Kerekes en Gyula Pauer
De neerslachtige Karrer leeft zijn onspectaculaire leven in afzondering van de rest van de wereld. Hij brengt zijn dagen door in de immer neervallende regen, kijkend naar de mijntrucks die langzaam in de verte verdwijnen. Karrer eindigt elke dag in de Titanic Bar waar een oogje heeft laten vallen op de Zangeres. Hij is niet in staat een manier te vinden om haar te versieren, en stuurt uiteindelijk haar man voor een paar dagen op pad voor een dubieuze smokkeltrip. Maar Karrer's attenties blijven onopgemerkt en hij lijdt erg onder de vernederende afwijzingen.
- Vanaf 1 april in de bioscoop (re-release)
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=x8LvUAdqkAE
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Kárhozat is een film die hypnotiseert. De film lijkt voor minstens 3/4 opgebouwd te zijn uit trage zijwaartse dolly-camerabewegingen, die de omgeving intens aftasten. De adembenemende zwart-witfotografie (de mijnkarretjes langs de kabelbaan, de mensen die in de feestzaal troosteloos naar de regen kijken, de regen langs de ramen, de honden die door de straten rennen,...) is vaak zo mooi dat het haast pijn doet.
Twee scènes springen er voor mij uit: de scène in de Titanik Bar, waar de zangeres een heerlijk melancholisch lied zingt onder begeleiding van piano en saxofoon, en het feest op het einde van de film (en dan vooral de laatste minuten). Deze twee momenten in de film wisten me bijzonder te ontroeren, ik zat echt aan het scherm gekluisterd en voelde mijn hart haast wegsmelten. Overigens had de scène in de Titanik Bar een behoorlijk hoog Twin Peaks-gehalte naar mijn aanvoelen, misschien dat dit het warme gevoel nog eens extra versterkte.
Van het verhaal kreeg ik na een eerste kijkbeurt niet zo veel mee (ik dacht dat de zangeres zijn ex-vrouw was, maar dat klopt blijkbaar niet als ik de omschrijving van de film lees?), maar dat hindert totaal niet. Je voelt dat er iets fundamenteel fout zit en dat de onbeantwoorde liefde voor wonden en melancholie zorgt. De combinatie van de aftastende camera, de zwart-witfotografie en de erg sfeervolle muziek maken deze film tot een prachtige filmervaring.
De 4* heeft hij op zak, en omdat hij me op twee momenten bijzonder wist te raken, gooi ik er nog een halve ster bij.
4,5*
Jammer genoeg wist de Karhozat mijn aandacht niet te behouden. Misschien kwam het door de traagheid, maar ik denk dat het vooral lag aan de manier van communicatie in de film. Waar ik me in Werckmeister niet irriteerde aan de vaak vage dialogen (of eigenlijk meestal monologen) was dat hier wel het geval, ik denk omdat het verhaal veel concreter was.
Neemt niet weg dat Karhozat toch een bijzondere film is. Lastig te beoordelen.
Neemt niet weg dat Karhozat toch een bijzondere film is. Lastig te beoordelen.
Tja, ik ben het met je eens. De artistieke waarde van de film kan ik ook wel zien, maar toch vond ik hem ook nogal saai!
Ongelofelijk hoe Tarr met zulke lelijke decors en settings (nergens is ook maar één stukje franje te zien; geen bloemetje geen schilderijtje, niets!) tòch zulke mooie plaatjes tevoorschijn kan toveren.
En ook in deze film weer ontzettend mooie scènes, zoals die waar je afwisselend water langs de muren ziet lopen en een menigte (wachtende?) mensen. Of Karrer die tegen een hond staat te blaffen!
Aan de andere kant heb ik toch iets meer van een verhaal nodig dan het hier geboden poëtische geneuzel. De teller van mijn dvd-speler werd zo interesanter dan de film.
2,5*
Béla Tarr kan ook gerust de meest interessante regisseur genoemd worden als het puur aankomt op beelden. Zijn cameratechniek is vaak verbluffend en in Damnation niet minder, de lange zoomshots die steeds verder uitzoomen om uiteindelijk erachter te komen dat ze geschoten zijn vanachter een raam, zijn prachtig en goed aanwezig. Blijft ook prachtig dat de films in zwart-wit zijn gemaakt..
Wat ik echter miste bij Damnation en te over terugvond in Werckmeister en Family Nest is een emotionele binding. Werckmeister Harmonies is visueel onovertroffen, maar even goed wist het verhaal me tot in het diepst van mijn ziel te raken. Damnation echter, doet me helemaal niets. Geen enkele binding met de karatkters en het verhaal kon me totaal niet raken. Erg jammer, want het zag er prachtig uit. Maar een film in deze regiestijl moet , vind ik, even goed ook kunnen boeien door een goed verhaal.
Damnation is een prettige film, waar opgedreunde dialogen slechts enkele malen de overhand krijgen op de gruwelijke sfeer van depressie, misère, slecht weer en ontspannende afleiding, die er wordt neergezet. De hele conversatie die vooraf ging aan de afwijzing van Karrer was een kleine smet op het blazoen van deze film, die verder muzikaal aanstekelijk was en waar er weer op los werd gefeest in dorpscafes.
De eerste scene in het cafe voelde goed omdat de indringende stem van de zangeres zich als een magneet vastklampte aan mijn geheugen, zonder aanvankelijk ook maar even in beeld te zijn. De massale dansscene later in de film, gaf maar weer eens aan dat Tarr scenes op een geweldige manier uit weet te bouwen en voort weet te stuwen in de vaart der volkeren.
De eindscene tenslotte was desastreus mooi in beeld gebracht. Damnation is niet de film geworden waarbij ik louter chillend en onderuitgezakt van kon genieten zoals bij Werckmeister Harmoniak, maar heeft genoeg moois onder de leden. 4*
Thats the way I like em! dikke 5
2.5*

Voor mij is Damnation een compleet andere film dan wat ik eerder zag van Tarr. Extreem gestileerd en de Tarkovsky invloeden vliegen je bijna letterlijk om de oren. De waterdruppels (constant regen), de hond(en) de monologen vol met bijbelcitaten. Constant tracking shots rondom mensen of een camera die heel langzaam links/rechts of naar voren/achteren draait. Het oogt vele malen professioneler alleen vergeet Tarr het publiek dit keer.
In de eerste twee films weet Tarr emotionele binding te creëren tussen de personages en de kijker. Daar is hier nauwelijks iets van terug te vinden. Het is eerder het tegenovergestelde. Afstandelijk. Behoorlijk afstandelijk. Alsof iedereen verdoemd is in Damnation...
De vraag die niet beantwoord wordt in de film (tenzij ik iets gemist heb) is het ''Waarom''? Waarom al die miserie? Heeft Tarr dan helemaal geen hoop meer voor de mensheid?
Daarmee het verhaal van Kárhozat zo ongeveer wel samengevat. De kijker wordt verder getrakteerd op jolige muziek en redelijk mooie plaatjes die in een traag tempo geschoten zijn. Maar ja, mooie plaatjes vullen geen gaatjes zeg ik maar zo! Dit was als soort van achtergrondfilm nog best te doen, maar meer zie ik er echter niet in. Tarrs Werckmeister Harmoniak vond ik nog wel te doen wegens het absurdisme (een walvis komt een stad binnen!), maar na deze film denk ik niet zo snel een nieuwe film van Tarr op te zetten.

De pure kracht van Karhozat schuilt hem in de melancholie die deze film uit al haar poriën ademt. Telkens weer sta ik ervan versteld hoe sterk de scènes in de Titanik Bar en op het dansfeest me weten te raken, en dat heeft zeker ook een pak te maken met de wondermooie muziek van Mihaly Vig. De momenten waarop de muziek van Vig op het voorplan treedt behoren zeker tot de hoogtepunten, maar de "fotografische kwaliteit" van deze film ligt zo gigantisch hoog dat de film zelfs moeiteloos weet te ontroeren zonder muziek of dialoog.
Wat mij betreft één van de absolute meesterwerken uit de filmgeschiedenis en daarom verhoog ik mijn 4,5* met volle overtuiging tot de maximumscore.
5*
Titanik Bar
Briljante scène, een van de meest meeslepende ooit. Zeker weten.
edit: Schitterende poster trouwens
3,5* met kans op verhoging.
Daar staan ook momenten tegenover waarbij er weinig lijkt te gebeuren. Bijvoorbeeld als de zangeres loom aan het zingen is. De beeldtaal is niet altijd even constant van kwaliteit helaas. De muziek was wel constant goed, maar moet het wel afleggen tegen de strijkersklanken van Werckmeister Harmóniák. De geluid van de band was helaas niet altijd synchroon met de beelden. Ik zag de drummer soms andere dingen doen, en soms klonk een klarinet terwijl de klarinettist de klarinet niet in de mond had. Ook hoorde ik een bas, die ik echter niet heb gezien op beeld. Het zijn details, maar ik vind het toch altijd een meerwaarde als er geen fouten in gemaakt worden.
Het plot deed me dan eigenlijk vrij weinig. De dialogen wisten matig te boeien en gingen zelfs voor een gedeelte langs me voorbij. Dat hoeft niet erg te zijn mits er audiovisueel genoeg gebeurt om te boeien. Daar slaagt Tarr voor het grootste gedeelte in, want meestal was er genoeg te zien tijdens een dergelijke dialoog.
Tarr blijft dan ook een interessante filmmaker. Drie films heb ik tot nu toe gezien, die stuk voor stuk erg sterke momenten hadden. Werckmeister Harmóniák is van het trio de beste, maar ook de meest recente. Ik ben benieuwd of het werk van Tarr na die film nog beter is. Voor Kárhozat in ieder geval 3,5*.
Shots zijn vaak heel erg lang, hou dus rekening met Tarr's trage vertelwijze, maar let ook op de prachtige composities in zwart/wit.
Regisseur verlaat soms een dialoog om even om de hoek te gaan kijken en tijdens een gesprek tussen de hoofdpersonen in de bar zitten we als kijker voornamelijk op de biljarter in de achtergrond te letten. Het huis dat helemaal omgeven lijkt te zijn door de kabelbaan van de kolenmijn en geweldige shots en beelden die refereren aan Tarkovsky.
En een verwijzing naar Gene Kelly? Tuurlijk, regen in overvloed in de film.
Meesterwerk!
De ene na de andere magnifieke scène wordt hier aaneengeregen, met die tergend traag bewegende camera, en met de fraaie score.
De allegorische kracht van de met ijzeren consequentie aan kabels voortzwevende bakken met erts (?) vindt zijn mooiste echo in de rij dansenden op het dorpsfeest.
En de enige scène die ik echt niet kon plaatsen, openbaart zich tegen het einde van de film, als Karrer in zijn verbittering ook moreel definitief door het ijs zakt. Going to the dogs, inderdaad.
Vier sterretjes is misschien een beetje weinig. Nou ja, dat kan altijd nog bijgespijkerd worden. Ik vond die andere twee die ik van Tarr zag nog iets indrukwekkender, in eerste instantie.

Herstel: ik had nog 50min van de film kunnen zien (4u treinen), áls die volgende wel rijdt en dat betwijfel ik. Jemig, wat baal ik.
Edit: onderhand was ik aangekomen als de film eindigt. Jemig.
De momenten waarop de muziek van Vig op het voorplan treedt behoren zeker tot de hoogtepunten, maar de "fotografische kwaliteit" van deze film ligt zo gigantisch hoog dat de film zelfs moeiteloos weet te ontroeren zonder muziek of dialoog.
Wat mij betreft één van de absolute meesterwerken uit de filmgeschiedenis en daarom verhoog ik mijn 4,5* met volle overtuiging tot de maximumscore.
5*
Om o.a. dezelfde redenen heb ik zojuist hetzelfee gedaan (halve * verhoging). De muziek is hier het mooist van al wat Mihaly voor Tarr heeft gedaan, en Tarrs cinematografie is hier op een topniveau, oogstrelend. Vooral het efficient gebruik van perspectief valt regelmatig op. Daarnaast zit er veel woordelijke poëzie in de film, wat je in andere Tarr films nauwelijks vindt, en deze film weer heel anders maakt. Al is de stijl altijd herkenbaar, zijn films zijn toch heel divers en altijd van uitzonderlijk hoog niveau. Diverse factoren kunnen wel eens wat minder zijn tov andere films maar dan zijn er weer andere die dat compenseren. Wat genieten zeg, sjongejonge.
Kárhozat is een film die hypnotiseert. De film lijkt voor minstens 3/4 opgebouwd te zijn uit trage zijwaartse dolly-camerabewegingen, die de omgeving intens aftasten.4,5*
Ik ben zo vrij om jou ''Dealer'' aan te raden van Benedek Fliegauf uit het jaar des Heren 2004.
Ook daar is het camera gebruik zo prachtig dat de tranen mij over de wangen rolden.
Hoop dat je deze nog niet kent, dan heb je hem lekker nog.

Wel helaas niet op 35mm (EYE heeft die beschikbaar, maar bij O42 moet nog een onderdeel worden vervangen om film te kunnen projecteren).
De synopsis hier klopt niet helemaal, maar wat zou het, het verhaal, zo er een verhaal is, doet er niet zo veel toe. Het is vooral de sfeer, de desolate omgeving die de film z'n kracht geeft. Nergens enige warmte. De spaarzame dialogen hebben ook nauwelijks iets menselijks; het zijn literaire of filosofische teksten die door de filmmaker in de mond van de personages wordt gelegd. Dat maakt het kijken er niet gemakkelijk op. Komt bij, de film is tergend traag en er gebeurt nauwelijks wat. Altnans niet iets dat zichtbaar is. Onderhuids gebeurt er van alles. Maar die afstandelijkheid maakt je ook wel wat kriegelig. Vooral het lang uitgesponnen dansfeest met z'n monotone muziek werkt bijna hypnotisch. Moet je stevig voor in je schoenen staan.
"Damnation" is een heel bijzondere film, fotografisch heel origineel en bijwijlen impressionant, die u door een heel duister en triest verhaal loodst met personages die precies aan het einde van hun leven staan (zelfs de dansers op de party kunnen niet lachen en die andere goepen die we zagen kijken om ter sips) in een omgeving die letterlijk op afbrokkelen staat, met als enige teken van leven een stel zwarte, even betekenisloze zwarte straathonden. (Het gevecht tussen hen en het hoofdpersonage die zich hiermede verlaagt is toch wel een sterke scène die duidelijk de teleurgang van hem symboliseert).
Al bij al weet de film te boeien, mede door de sterke vertolkingen, maar toegegeven dat bepaalde gesprekken en monologen niet zo direct voor enig begrip vatbaar zijn en op de beleving, bij mij toch, gaan doorwegen.
Film over onbereikbaarheden in het leven, mislukkingen of eigenlijk over een puinhoop, zonder meer.
Won destijds een Cultuurprijs in Cannes en op dat niveau zit hij wel.