Terms of Endearment (1983)
Alternatieve titel: Met Hart en Ziel
Drama / Komedie
132 minuten
geregisseerd door James L. Brooks
met Shirley MacLaine, Debra Winger en Jack Nicholson
Aurora en Emma zijn moeder en dochter die een gecompliceerde maar warme relatie onderhouden. De film volgt hen verschillende jaren van hun leven. Van het huwelijk van Emma met een man die een bloedhekel aan zijn schoonmoeder heeft tot de romance die Aurora begint met haar buurman, de ex-astronaut Garrett Breedlove.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,4 / 55003)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 3,99 / huur € 3,99Google Play: € 5,99 / huur € 2,99Pathé Thuis: vanaf € 7,99 / huur € 2,99kijk op Amazon PrimeHet laatste gedeelte laat je natuurlijk niet onberoerd en van de acteurs geen slecht woord.
En ik moet toegeven, hij is stukken beter dan ik ooit had gedacht.
Prima verhaal, dat een tragisch slot kent, prachtige vertolkingen ook, van zowat de ganse cast.
Dus ja.. ben blij dat ik hem eens heb bekeken, had het al veel langer moeten doen, want is toch de moeite waard !!
Ik vond het vreemd beginnen, had het al bijna afgezet. Nauwelijks een degelijke introductie en uitdieping van de personages, en Emma's rare gedrag werkte me op de zenuwen, hoewel ze zich later wel ontpopte tot een aardig personage. In tegenstelling tot haar moeder, die ik maar een raar en naar mens bleef vinden. Was ook eigenlijk niet of nauwelijks duidelijk waarom ze zo was. Net zoals Jack Nicholson, die echt bloedirritant is in deze film.
De vreselijk oubollige jaren 80-look van de film hielp ook niet mee, leek soms wel alsof ik naar een oude soapserie zat te kijken.
Nee, vond het allemaal net niks eigenlijk. Veel en veel te weinig uitdieping, het bleef maar een oppervlakkig geheel. Heel die moeder-dochterrelatie, waar de film dan over zou moeten gaan, heb ik geen moment begrepen, en heeft me niet geraakt of wat dan ook.
Magere 2*
jack nicholson doet het weer geweldig en jeff bridges mag er ook wezen
zeer genoten van deze drama
Gister gekeken met me vriendin had er niet veel van verwacht maar wat een goede film
jack nicholson doet het weer geweldig en jeff bridges mag er ook wezen
zeer genoten van deze drama
Jeff Brdiges is een geweldig acteur, maar die doet toch echt niet mee in deze film.
Je zult Jeff Daniels bedoelen.

alternatieve titel: Met Hart en Ziel
De relatie tussen moeder en dochter. Het is een band die centraal staat in deze film. James L. Brooks heeft er een prachtige verfilming van gemaakt. Hij zet het heel erg mooi neer.
Het verhaal is fantastisch, maar het is vooral de manier van aanpak die kracht zet bij de film. Dit is zo’n verhaal wat echt, als het op een andere manier werd aangepakt, zo verschrikkelijk uitgewerkt kon zijn. Maar Brooks weet precies hoe hij de film kan doen laten schitteren qua uitwerking, en hij doet dit met verve. Bovendien is het een verhaal wat je ook maar moet aankunnen, het is zeer heftig. Gelukkig dreigt de film nooit te vervallen in over-dramatisch sentiment, maar het zijn vooral de laatste scènes waar je echt je tranen bij moet bedwingen. De film brengt enkele prachtige personages tot leven: Emma, Aurora, Flap (de naam al!) en die gekke ex-astronaut Garrett Breedlove. Allemaal karakters waar ik verliefd op ben geworden!
Nochtans de heftige dramatiek en emotioneel beladen momenten, is het niet alleen een tranentrekker. Ik heb ook kunnen genieten. Want de film is erg humoristisch bij wijlen. De grappen worden vooral gedragen door Jack Nicholson als Breedlove, die man weet altijd wel een glimlach op mijn gezicht te toveren! Met als hoogtepunt de zeer bekende strand scène waarin hij samen met Shirley MacLaine’s Aurora in de auto zit en langs het water van het strand keihard rijdt. Ik kon mijn lach niet inhouden, tevens ook een klassieke scène!
Terms of Endearment is een super mooie film met een fantastische cast (ik bedoel iedereen speelt fantastisch: MacLaine, Lightgow, Winger, Nicholson en Daniels) en zelfs Danny De Vito heeft een heel erg leuk (klein) bijrolletje in combinatie met de lichtjes sentimentele, maar aangrijpende muziek van Michael Gore leiden tot een enorm aangrijpende, mooie film.
Just a little stroke I picked up out in space."
Prachtige film, aangenaam verrast! De film is 12 jaar ouder dan mezelf, maar dat merkte ik niet! Je leeft meteen mee met de twee hoofdpersonages die een van de opmerkelijkste relaties hebben die ik ooit heb gezien in een film (op positieve manier). Wat een acteerwerk.
De muziek erbij maakt het helemaal compleet, het staat in mijn soundtrack lijstje. Het verhaal slaagt in de moeilijke combinatie van ontroeren en meteen erna doen lachen!
Kijken!!
8.5/10
De personages zijn levensecht, met een mengeling van goede en slechte eigenschappen, met twijfels en contradicties. In een opeenvolging van grappige, ontroerende en enerverende scènes wekken ze sympathie en ergernis op. Het mentaliteitsverschil tussen de verschillende Amerikaanse regio's is goed weergegeven: het zuiderse temperament, de noordse geslotenheid, de oppervlakkige moderniteit van L.A. en New York.
De grote ommekeer, in de vorm van een kwaadaardig gezwel, leidt tot een van de meest aangrijpende sterfscènes ooit. Voorwerpen in de ziekenkamer, zoals de das die Emma aan Flap cadeau gaf en de Renoir van Aurora, roepen banale herinneringen op, die nu opeens een diepere betekenis krijgen. Er is geen melige achtergrondmuziek, er zijn geen overdreven close-ups. De kijker wordt herinnerd aan z'n eigen sterfelijkheid. De overlevenden zijn op elkaar aangewezen met al hun zwakheden, wetende dat ze hun lot niet in eigen handen hebben.
De film gaat over de moeizame relatie tussen Emma (Debra Winger) en haar moeder (Shirley MacLaine), en op één of andere manier had ik een enorme tranentrekker verwacht. Het is echter een redelijk luchtige film, waarin zaken als relatieproblemen, familieperikelen, ziekte en verlies op een geestige, lichtvoetige manier worden behandeld. Alleen het laatste half uur wordt de film nogal zwaar op de hand, maar daarover zal ik hier niet al te veel verklappen.
De show wordt gestolen door Shirley MacLaine, een van mijn favoriete actrices en in deze film is ze nog steeds beeldschoon, hoewel ze indertijd al tegen de vijftig liep. Ze speelt een egocentrische moeder, eigenlijk gewoon een raar wijf, die uiteindelijk toch een heel gevoelige kant blijkt te hebben. En ook is daar een fantastische Jack Nicholson als de excentrieke buurman. Volgens mij kan hij alleen maar excentriekelingen spelen, maar dat doet hij dan ook altijd geweldig. Beiden kregen overigens terecht een oscar voor hun acteerprestatie; Shirley MacLaine voor beste actrice, en Jack Nicholson voor beste acteur in een bijrol. 4*