• 9.381.546 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 18 december 1986

Plot Flodder

"A Family Movie"

Het volstrekt asociale gezin Flodder woont in een achterbuurt en bestaat uit zeven personen. De moeder, drie zonen, twee dochters, en een seniele opa van een jaar of vijfenzeventig. De zonen zijn niet vrij van crimineel gedrag en de welgevormde dochter Kees van zestien neemt het niet zo nauw met de zeden. De moeder is de baas in het gezin en maakt zichzelf verdienstelijk met het stoken van jenever. Door omstandigheden moet het gezin verhuizen naar een villa in een chique buurt. Al vrij snel ontstaan er spanningen en irritaties met de buurtbewoners. Als Johnny, de oudste broer, een verhouding met één van de buurvrouwen begint is het hek van de dam. Haar man, commandant van een tankbataljon, legt zich echter niet bij de gebeurtenissen neer en begint zijn privé oorlog.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ma Flodder

domkey

En Belgie dan?

avatar van Peter Ho

Peter Ho

Het ging om de oogst aan goede Nederlandse films.

Ik weet niet hoe het met Belgie zit, ik kijk geen Belgische films.

avatar van domkey

domkey

Peter Ho schreef:

Het ging om de oogst aan goede Nederlandse films.

Ik weet niet hoe het met Belgie zit, ik kijk geen Belgische films.

Oke,

avatar van harm1985

harm1985

Het is makkelijk om te vergeten hoe grappig en spectaculair deze film was, vergeet niet, dit is 1986, wel na de lift, maar nog VOOR Amsterdamned. Het is een soort vroege versie van the New Kids en toont voor het eerst de onderbuik van Nederland, maar dan op humoristische wijze. Natuurlijk is niet alles even grappig en het verhaal stelt niet veel voor (Aso familie word in kak-wijk geplaatst) maar het bied wel een platform voor een hoop ijzersterke grappen en 1 van de beroemdste one-liners uit de Nederlandse filmgeschiedenis (Oh buurman, wat doet U nu?).

Naast humor staat de film dus ook bol van spektakel, denk aan autoachtervolgingen, molotov cocktails en een tank die het huis van de Flodders opblaast. Het enige minpunt aan deze film is het succes, waardoor het concept tot in den treuren werd uitgemolken, eerst met Flodder 2, daarna met de TV serie (welliswaar met andere acteurs) en daarna NOG een film, die overigens het niveau van deel 2 en de serie wel wist te ontstijgen. Desalniettemin een klassieker.

avatar van pgm

pgm

Sjonnie, heb jij sjakie soms gezien, wat een giller zeg deze hollander film.

Volstrekt helemaal leuke film uit de jaren tachtig, gewoon verstand op nul, en lachen geblazen.

Buurman, Injectie............

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1914 stemmen

De eerste Flodder en wat mij betreft ook de enige

Zonder te overdrijven...ik heb deze film inmiddels wel 30x gezien in mijn leven en hij blijft vermakelijk. Wat moet het heerlijk zijn om hier de rol van Sjonnie of Kees (de mannelijke) te vervullen.

Vele uitspraken vind ik ook heerlijk om te gebruiken in de kroeg o.i.d.

"Blauw als een tientje", "Kop als een vergiet", "Vuile proletariër", "Mag ik je balluh rapuh?"...haha de film is bij vlagen ook zo heerlijk plat.

In 1987 heeft deze film ook een Gouden Kalf gewonnen voor de beste regie. Nou weet ik niet wat voor concurrentie Flodder destijds had, maar dat de regie goed is moge duidelijk zijn. Dick Maas heeft de karakters in hun situaties mooi weten te "finetunen".

Uit objectief oogpunt vind ik dit eigenlijk een 3,5* film, maar toch laat ik stiekem mijn 4,0* staan. Die halve punt extra is vanwege het feit dat de film mij altijd maar weer weet te vermaken. Voor mij is dit misschien wel de vermakelijkste, Nederlandse film.

avatar van Tom de Haas

Tom de Haas

Na het wereld succes van zijn debuut film de LIFT kwam Dick maas met Flodder en bewees hiermee dat hij niet alleen een succes is in het horror genre maar ook in het moeielijktste genre van ze allemaal Komedie. Deze succes film heeft nu nog steeds een gigantische fanbase. De film blijft ook nu nog grappig om naar te kijken en dat is ook te danken aan de geweldige cast. Maar ook aan de geweldige teksten. O buurman wat doet u nu, of een van mijn favorieten als ma flodder uitstapt voor haar nieuwe huis een enorme villa in een van de sjiekste wijken van ons land en dan zegt Is het wel een beetje een nette buurt, daar kan ik nog steeds van in een deuk liggen. Heerlijke komedie van Nederlandse bodem.

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Flodder, erg leuk natuurlijk. Nog steeds!

Toch alweer uit 1986!

Zowel de film(s), als de serie hebben mij altijd kunnen bekoren.

Gewoon een leuk concept (tokkies in een kakbuurt) met erg leuke, diverse personages(Ma, Sjakie, beide Kees-jes, Johnny, maar ook Henny en Kareltje zijn voor mij absolute toppers in de reeks/serie).

De film en de serie draait en steunt vooral op de typetjes.

Niet voor niets heb ik alle afleveringen én films thuis staan. Jeugdsentiment en tevens nog steeds heel erg vermakelijk.

Viespeuk! Blijf van je zuster af _0_

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Leuke film met de ongecompliceerde en rondborstige, zeer sexy Tatjana en de allround Nelly Frijda als toppers maar ook opa is erg grappig. Ik vond de manier waarop de typetjes werden neergezet on-Nederlands goed en heb me prima vermaakt, Flodder is een prettige mix van actie en humor en je kunt zien dat er het nodige geld in is gestoken om de kijker waar voor zijn geld te geven. Wat mij betreft is dit 1 van de hoogtepunten in de Nederlandse film geschiedenis.

P.s.: die buurman is geen familie van mij ..

avatar van sofripa

sofripa

Prima vermaak voor een nederlandse productie. Stapel is geweldig op dreef envenals Frijda en opa is goed de klos bij dat zootje ongeregeld.

avatar van Apster

Apster

Voor de verandering zenden ze hem maar weer eens uit op tv

avatar van Theunissen

Nederlandse film met misschien wel de beste oneliner ooit "Buurman wat doet u nu"

avatar van mikey

mikey

Schorremorrie, hij komt op tv

pfff alweer kijken dan maar

avatar van cm_punk

cm_punk

Wat doet de buurman ook alweer? De boef...

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Ik ga deze film straks als deze op televisie komt herbekijken. Echt een geweldige film net als de andere Flodder films en serie. Ik ben me nu al aan het verheugen op deze film. Ook al heb ik deze al lang gezien het blijft een klassieker.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Ik denk de beste nederlandse film ooit gemaakt. Ik vind alle films en serie geweldig. En dat terwijl ik nederlandstalige films haat.

avatar van Quentin

filmliefhebber92

Quentin schreef:

haha ja

avatar van 606

Wat een film, is gewoon geweldig.

En dan hebben we het niet eens over het acteerwerk, de personages worden erg sterk neergezet.

Het is gewoon super komisch en bepaalde one-liners zijn geweldig.

Ik heb me kostelijk vermaakt.

avatar van jordandejong

jordandejong

Quentin schreef:

Haha die Rambo-imitator die door beeld loopt tijdens het feest blijft geweldig

Geniaal inderdaad! Dacht ff dat ze Stallone echt naar Nederland hadden laten komen

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik heb me ook weer kapot gelachen. Die humor blijft tijdloos. Die 2 agenten ook, wat een irritante figuren.

avatar van wess16

wess16

Beroemdste Nederlandse filmscene ooit: "Oh, buurman wat doet u nu?" Ik denk dat die sceene wel een paar keer over moest, omdat de buurman net even iets verkeerd deed, haha. "Shit, moeten we nou nog een keer?"

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Volgens de kranten van vandaag werkelijkheid Utrecht.

Wat een vooruitziende blik van de makers.

avatar van Quentin

Quentin

Blijft toch een van de meest vaardig gemaakte films in Nederland, na Soldaat van Oranje misschien wel de meest. Maas laat hier echt vakmanschap zien.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Het is inderdaad zeker niet een van Nederlands slechtste. Maar na die herhalingen begint dit gewoon je strot uit te hangen, vind ik.

avatar van Bélon

Bélon

Welke herhalingen? Je moet gewoon 't origineel scheiden van alle meuk die daarna is gekomen.

't orgineel is onmiskenbaar een Nederlandse filmklassieker.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Blijft leuk, al verschillende keren gezien nooit gestemd daarom nu mijn stem: 3,5

HD trailer geplaatst!