• 9.377.434 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 18 december 1986

Plot Flodder

"A Family Movie"

Het volstrekt asociale gezin Flodder woont in een achterbuurt en bestaat uit zeven personen. De moeder, drie zonen, twee dochters, en een seniele opa van een jaar of vijfenzeventig. De zonen zijn niet vrij van crimineel gedrag en de welgevormde dochter Kees van zestien neemt het niet zo nauw met de zeden. De moeder is de baas in het gezin en maakt zichzelf verdienstelijk met het stoken van jenever. Door omstandigheden moet het gezin verhuizen naar een villa in een chique buurt. Al vrij snel ontstaan er spanningen en irritaties met de buurtbewoners. Als Johnny, de oudste broer, een verhouding met één van de buurvrouwen begint is het hek van de dam. Haar man, commandant van een tankbataljon, legt zich echter niet bij de gebeurtenissen neer en begint zijn privé oorlog.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ma Flodder

Dk2008

Haha, grappig.

avatar van GoldenEye 33

GoldenEye 33

Alle Flodder films en de serie zijn super ! Deze Flodder 1 is een topper van eigen bodem !

avatar van N811

N811

Kees(vrouw) moet nog maar 16 voorstellen.

avatar van Dk2008

Dk2008

Ook alweer een aantal keren gezien, maar toch niet zo favoriet als ik dacht. De film begint overigens behoorlijk realistisch met een maatschappelijk werker die het weer helemaal voor mekaar krijgt... waarna de àsociale familie in een luxe villa wijk kan komen wonen met alle gevolgen van dien. Vervolgens zijn er dan een hele reeks van grappen en komische situaties die in hoog tempo elkaar opvolgen, terwijl de film toch best traag oogt. En die dan weer wel en dan weer niet leuk zijn. Ondanks de toch goede cast die Sjakie en de familie Flodder neerzetten en een aantal leuke gastrolletjes. De scène met de srv-wagen blijft ook leuk en bovendien goed gedaan. Maar best lange film voor een komedie en voor dat wat we te zien krijgen.

Zodra opa de film verlaat en dat is na de helft, gaat de lol wat mij betreft er snel af. Na zo'n uur begint de koek op te raken, waardoor het als geheel zo geweldig toch ook allemaal weer niet is. 4.0/2.0

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Blijft toch wel plezante kolder, maar inmiddels wel dusdanig vaak gezien dat ik hem stelselmatig oversla als hij weer eens op tv verschijnt.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Deze eerste film rondom de asociale familie Flodder blijft onweerstaanbaar en heeft na al die jaren nog altijd niets aan kracht ingeboet.

Nelly Frijda is onvergetelijk als Ma Flodder en steelt de show. Andere opvallende bijrollen zijn Lou Landré als gemeentewerker Sjakie, Bert André als oversekste buurman en Tatjana Simic als wulpse dochter Kees.

Met 2,3 miljoen bezoekers was Flodder de best bezochte Nederlandstalige film sinds Turks Fruit uit 1973. Er kwamen nog twee vervolgen alsmede een tv-serie.

avatar van Thomas83

Thomas83

Nog steeds een geweldige en erg grappige film. Geen acteurs die ergerniswekkend zijn. In Nederlandse films zijn die bekakte accenten en het overdreven articuleren vaak vervelend, maar voor deze film werkt dat heel goed voor al die kakkers. Bijna elk personage is ook wel een schot in de roos. Mijn favorieten zijn ma Flodder en Sjakie.

Ook de actiescènes zijn vermakelijk, met een beetje een Amerikaanse aanpak die je niet zo veel ziet in Nederlandse films. Achtervolgingen, tanks en explosies. En wat me bij deze nieuwe kijkbeurt wel echt verraste is het mooie camerawerk de eerste paar minuten. Door de hele film ook nog wat leuke overgangen. De muziek is ook leuk met dat zeer herkenbare thema en het nummer tijdens de openingscredits. Gewoon een goed gemaakte film.

De climax met het feestje op het einde is ook geslaagd. Al een amusant idee om die verschillende soorten mensen samen los te laten gaan op een feestje. En oh ja, de scène met Kees en Neuteboom in de garage is toch wel dé tietenscène van de Nederlandse film wat mij betreft. Een halfje erbij naar 4.0*. Stiekem gewoon de leukste Nederlandse film. Goed gemaakte pulp. Ik blijf hem leuk vinden, hoe vaak ik hem ook al gezien heb. Een goede manier om een film de maat te nemen toch.

bart007bond

wat een heerlijke filmserie.

kan ze vaak kijken, krijg er geen genoeg van.

en wat is Tatjana toch een lekkere vrouw.

vind de serie trouwens net zo goed als de films.

mijn cijfer voor de films en serie een dikke 4*

bart007bond

en natuurlijk naast de bekende buurman scene, de scene dat ze een auto gaan kopen.

lag onder de bank van het lachen en nog steeds

bart007bond

als ie net zo mooi word als amsterdamned : prima.

bart007bond schreef:

als ie net zo mooi word als amsterdamned : prima.

Het is geen blu ray de box. Flodder is recentelijk wel in HD uitgezonden (geen upscaling, maar echt HD). Dat was een master van Studio Canal, wellicht dat er nog een blu ray van Flodder komt.

Helaas.

Zie in de specs staan : Flodder in Amerika 97 minuten.

Ontbreken dus 22 minuten.

Weer geen goede Flodder 2 uitgave.

Heel erg jammer.

Dat word een no buy.

avatar van Beertje45

Beertje45

bart007bond schreef:

Helaas.

Zie in de specs staan : Flodder in Amerika 97 minuten.

Ontbreken dus 22 minuten.

Weer geen goede Flodder 2 uitgave.

Heel erg jammer.

Dat word een no buy.

Dan hou ik het ook liever bij mijn classic DVD

Earth schreef:

Heb die master ook ergens kunnen vinden. Inderdaad een hele mooie restauratie, écht HD. Hoe doen ze het toch? Jammergenoeg momenteel nog niet beschikbaar met de originele audio, maar desalniettemin erg kostelijk om met dub te kijken.

de grunt schreef:

Ik heb hem van internet, inderdaad alleen met Duitse spraak. Wellicht dat ik nog een combinatie maak van de nieuwe dvd met het beeld van HD. PS: ik heb ook de originele dvd van Flodder. Ik voel me dus helemaal niet bezwaard dit te doen. Als StudioCanal Flodder op Bluray uitbrengt, ben ik de eerste die hem koopt.

Earth schreef:

Zó handig ben ik helaas niet.

Ik ben erg blij met deze nieuwe uitgave en content met de Nederlandse dvd.

Nu hopen dat er een blu komt. Maar 1 & 1 = 2 zou je zeggen, waarom zou je hem zo geweldig restaureren en enkel sporadisch op tv uitzenden? Misschien dat het er dan toch van gaat komen in 2015.. Eén ding weet ik zeker: Studio Canal zal goede zaken doen.

avatar van tattoobob

tattoobob

Leuke klassieke film met de familie flodder,zulke films worden er helaas niet meer gemaakt op humor gebied in nederland.

Acteerwerk was hier en daar wat stroef maar dat werd in de verdere films wel beter,verder is de film gewoon heel erg leuk....de series waren ook leuk trouwens.

Visueel mag de film wel wat op gepept worden.

avatar van gauke

gauke

Een typerende, hilarische en platte komedie/klucht van Dick Maas. Het verhaal, over een soort tokkies die in een decadente wijk kwamen wonen, werd met vaart gebracht en zat vol met bizarre en politiek incorrecte situaties en stereotype personages.

Volgens mij draait de televisieserie nog altijd

avatar van Onweersvlieg

Onweersvlieg

Blijft erg vermakelijk.

de grunt

Hier een indruk van de transfers van de nieuwe Flodder Trilogie blu ray die zijn release heeft gehad bij de Oosterburen. We mogen niet klagen.

avatar van Quentin

Quentin

Damn, moet dan toch maar mijn Duitse dvd-box gaan vervangen door de bluray's. Alhoewel het bronmateriaal erg flets en grainy blijft (vooral bij de twee vervolgen).

Quentin schreef:

De blu ray is momenteel €10 gedaald in prijs.

avatar van royals

royals

Blijft toch de leukste Nederlandse komedie ooit, niet de beste. Maar echt prima karakters en acteerprestaties. Overtuigend, alsof het echt zou kunnen zijn. Alhoewel het gedrag van Flodders niet in vergelijking staat met bv de tokkies.

Earth

Ze hebben het verneukt. Ik heb Flodder 1 en dat is 25p.

avatar van Quentin

Quentin

Las al dat de VOD versies 1080i50 (met PAL speed-up) waren, dus blurays blijkbaar ook.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Nooit eerder gezien, slechts kleine stukjes. Ik verwachtte er niet veel van maar het viel me best wel mee. Het is behoorlijk fragmentarisch allemaal, maar dat maakt het eigenlijk wel vermakelijk, in plaats van dat er een of ander flauw plot uitgezet wordt. Nadeel is wel dat na een ruim uur de rek er wel een beetje uit is.

Ik vond Huub Stapel een beetje jammer gecast, je hoort te vaak dat het gewoon een nette vent is in plaats van een aso. Ik ken slechts fragmenten van de latere serie, maar Coen Van Vrijberghe de Coningh vond ik toch beter geschikt voor de rol.

Verder is het kwalitatief natuurlijk totaal geen hoogvlieger, maar gek genoeg werkt het allemaal best wel, hoe flauw sommige dingen ook zijn (terwijl dat niet mijn ding is normaal gesproken). Als zoiets anno nu wordt gemaakt is het denk ik alleen maar slecht, maar het nostalgische 80's sfeertje waarin de tieten gewoon in het rond mogen vliegen geeft het iets gezelligs mee (terwijl ik dat niet eens bewust heb meegemaakt, maar toch).