• 9.378.492 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 18 december 1986

Plot Flodder

"A Family Movie"

Het volstrekt asociale gezin Flodder woont in een achterbuurt en bestaat uit zeven personen. De moeder, drie zonen, twee dochters, en een seniele opa van een jaar of vijfenzeventig. De zonen zijn niet vrij van crimineel gedrag en de welgevormde dochter Kees van zestien neemt het niet zo nauw met de zeden. De moeder is de baas in het gezin en maakt zichzelf verdienstelijk met het stoken van jenever. Door omstandigheden moet het gezin verhuizen naar een villa in een chique buurt. Al vrij snel ontstaan er spanningen en irritaties met de buurtbewoners. Als Johnny, de oudste broer, een verhouding met één van de buurvrouwen begint is het hek van de dam. Haar man, commandant van een tankbataljon, legt zich echter niet bij de gebeurtenissen neer en begint zijn privé oorlog.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ma Flodder

Kees Flodder (Son)

Kees Flodder (Daughter)

Whisky

Jacques "Sjakie" van Kooten

avatar van Rick19

Rick19

Keane1983 schreef:

Weer eens een keertje uit de kast getrokken. Wat een heerlijke film van Nederlandsebodem.

Dit is er eentje die gewoon leuk blijft.

Behoord voor mij tot een van de beste Nederlandsefims ever.

Dan snap ik toch nog altijd de 3.5* niet als dit één van de beste Nederlandse films ever is voor je. Is het zo slecht gesteld volgens jou met de Nederlandse film industrie?

avatar van basssss

basssss

Zeker voor een flim die al ruim 25 jaar oud is vind ik hem nog steeds erg grappig en goed bedacht. Lekker plat, leuke opmerkingen en heerlijk oversext! Mooiste quote: Cees ga van je zuster af! En natuurlijk: Oh buurman, wat u nu... Voor toentertijd gemaakt, 4 sterren!

avatar van NLFilmfreak

NLFilmfreak

Geniale film met een mooie conclusie. De braafste mensen zijn die van Jan Modaal en de minst brave de hoogste en laagste klassen,

Deze twee klassen minachten elkaar om de uiting van hun subcultuur. Maar wanneer ze gaan feesten blijken beide eigenlijk meer op elkaar te lijken dan ze denken.

avatar van The Oceanic Six

Dick Maas maakt werk van 3D re-release van Flodder - FilmTotaal filmnieuws

Wat is dit nou voor zinloos iets zeg? Volgens mij is juist iets als Flodder totaal overbodig in 3D...

avatar van Reinbo

1 april?

avatar van The Oceanic Six

Zou het? Zie er niet echt een hele leuke grap in ofzo, maar ok...

avatar van Reinbo

De grap is ook niet leuk, maar dat jij erin trapt wel.

avatar van Spetie

Flodder is een leuke film, die ook jaren na dato zijn niveau weet vast te houden.

Men neme een asociale familie en die geeft men een huis in een nette deftige wijk en het resultaat is deze film. Een leuk idee van Dick Maas, dat hij goed uitwerkt en de nodige aanstekelijke humor erin verwerkt. Nelly Frijda speelt de rol van haar leven als Ma Flodder, de asociale moeder van het gezin met de sigaar in de mond en de regenlaarzen aan. Duidelijk de leukste rol als je het mij vraagt en het moment dat ze met de andere buurvrouwen ruzie krijgt in de SRV-wagen, is een fantastische scène.

Maas weet daarnaast de grote verschillen tussen de Flodders en de rest van de buurt vaak goed te benadrukken. De legendarische zin van Tatjana tegen de buurman is ook onvergetelijk en ook het einde waarin de boze buurman met de tank langskomt, is erg goed gedaan. Duidelijk de beste van de drie en ook een stuk beter dan de serie, die er jaren later ook nog kwam.

avatar van Beertje45

Beertje45

super hilarisch! vermaak me na ongeveer 20 maal nog steeds met de Flodder familie, de jongere kinderen spelen dan wel erg ondermaats, maar dat overleeft de film moeiteloos. Ook leuk om landgenoten Herbert Flack en wijlen Bert André aan het werk te zien in deze leuke komedie. TOP! "Buurman, wat doet u nu?"

avatar van jan89

jan89

Geweldige film. Een klassieker. Vooral door de geweldige one liners. New Kids zal nooit dit niveau halen.

avatar van robin193

robin193

Zelfs in 2012, 36 jaar later, nog leuk om te kijken. Die film blijft altijd een Nederlandse klassieker. Lekkahh

avatar van Robbie H

Robbie H schreef:

Mag het 26 jaar zijn.

avatar van Dk2008

Dk2008

Knap vooruitgedacht, want in 2022 is het nog steeds een klassieker. (hoop ik).

avatar van the-real-tiete

the-real-tiete

wat was die gulden tijd toch veel mooier en beter dan deze verrotte euro tijd

avatar van pamela200

pamela200

Net weer gezien en zelden geef ik 5 sterren. Vreselijke leuke film en uitmuntende regie.

Dit blijft een klassieker.

avatar van Film Pegasus

Vlaamse en Nederlandse films hebben zelden een even groot succes als ze de landsgrens oversteken. Ondanks de gelijke taal maken ze af en toe zelfs een remake van de film. Maar er zijn zeker uitzonderingen en de films van Dick Maas zoals De Lift en deze Flodder zijn daar toch wel uitzonderingen op. De verschillen tussen Vlaanderen en Nederland zit hem dan ook deels in eigen gewoontes en een licht andere cultuur. Maar als je toch naar de rand van de maatschappij gaat maakt het niet uit en heb je een beeld dat begrijpelijk is voor beide volkeren. Flodder is zo'n marginale familie en de clash met het geciviliseerde leven is evengoed leuk in Vlaanderen.

Flodder is zo'n familie als The Simpsons die zich niet veel aantrekken van de rest van de wereld en tegelijkertijd - in hun ogen dan toch - zich proberen aan te passen aan die wereld. Wat uiteraard niet echt lukt, maar zelfs dan trekken ze het zich niet aan. Het enige dat telt is hun eigen familie. En dat levert natuurlijk leuke situaties op. De familie kent verschillende figuren die stuk voor stuk werken: Ma Flodder, Kees en Johnny zijn daarin de uitschieters. De humor is natuurlijk slapstick en soms wat te plat, maar het werkt wel. De film is in elk geval beter dan z'n opvolgers en veel beter dan de tv-reeks. Flodder is wel lachen moet ik toegeven en de familie is een klassieker in de filmwereld van de Lage Landen geworden.

avatar van Thorongil

Thorongil

Leuke humor, één van de weinige Nederlandstalige films die ik apprecieer.

avatar van Mescaline

Mescaline

Na lange tijd deze film weer eens aangezet en gelijk alweer het flodder gevoel te pakken.

Deze film is ongetwijfeld de beste van de 3 en misschien nog wel beter dan de serie, hier was het nog vers en origineel.

Flodder is en blijft 1 van de grootste film klassiekers uit eigen land en natuurlijk heeft het ook een hoog jeugd sentiment gehalte

avatar van DeWolff

DeWolff

Een absolute klassieker met heel veel humor erin.

De film vroeger zo vaak gezien dat ik zelfs nu nog drie kwart van de tektst mee zou kunnen praten als het geluid uit zou staan. Lang niet meer gezien en misschien krijgt de film er na vanavond nog wel een half puntje bij.

Voor mij zal Huub Stapel toch altijd de echte Johnnie/Sjonnie blijven

Leuke quotes genoeg:

- Johnnie en zijn broer Kees gaan een nieuwe auto kopen bij de Citroën garage vd buurman waar ze belastende foto's van hebben. "En hoe willen de heren betalen: cash, diners club, visa, american express".

"Polaroid", antwoorden de jongens met een grote grijns op hun gezicht.

- Invalide opa is met rolstoel en al in de vijver gevallen en op dat Toet thuiskomt met opa zegt ma Flodder: "wat heb hij nou"

Toet: "hij is in het water gevallen"

Ma: "nou zet 'm maar in de zon dan ken die drogen

- Of alleen al als de familie voor de eerste keer de villa wijk binnen komt rijden en één van die kakkers staat met open mond te kijken. Dan zegt Sjonnie""dag buurman". Maar het gaat vooral om de toon en de intonatie

Zo kan ik wel meer dan honderd van die zinnetjes opnoemen. Vanaf af 12 jaar voor iedereen aan te raden. Mijn opa die toendertijd iets van 65 jaar was heeft hem ook met veel plezier bekeken.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Had gedacht dat dit voor mij meer jeugdsentiment zou zijn dan dat het ook echt een goede film was. Gisteren na jaren de eerste Flodder eens teruggezien en ik moet zeggen dat de film zich nog prima staande weet te houden. Hij was op veel momenten zelfs leuker dan in mijn herinneringen.

Alles aan Flodder is natuurlijk lomp, over de top en compleet idioot, maar dat maakt het wel zo vermakelijk. De karakters zijn stuk voor stuk memorabel, de film kent one-liners als geen ander en er is een uitstekende cast bij gehaald (hoewel die Apollonia van Ravenstein, waarschijnlijk vooral door vrij matige nasynchronisatie, er in negatieve zin uitspringt). Maar typetjes als ma Flodder, Sjakie of buurman en buurvrouw Neuteboom blijven je zeker bij. Verder ook een paar combinaties van slapstick en toffe actiescènes, met de SRV- sequentie als hoogtepunt. Als laatste geinige soundtrack, paar toffe kleine bijrollen (Lex de Regt, Peter Lusse, Frans Kokshoorn) en opvallend veel geslaagde grappen. Maakte Maas ze nu nog maar zoals deze.

Stem gaat een halfje omhoog, 3,5 sterren.

avatar van ipman-99

ipman-99

"Maar Buurman, Wat doet u nu? ." ... " !!!

Fantastische film (Zoveelste Heropfrissing) !!! Dit is zo één van die film(s) waar ik ben mee opgegroeid !

Dit zijn echt geweldige Nederlandse klassiekers ..., puur fun hoe de familie terecht in een mooie buurt.

Er zit een heerlijke vaart in, geweldige humor en heel wat straffe 'stoten' !

De Quotes vliegen je rond de oren ..., heb er enkele hieronder geschreven !

regen laarzen aan. De film kent natuurlijk ook heel wat platte (maar o zo heerlijk) zaken en natuurlijk mag

de factor naakt en seks niet ontbreken. Hierin blinkt Tatjana Simic natuurlijk het meeste uit, maar ook andere mogen

er best wezen zoals o.a ... Apollonia van Ravenstein (Yolanda), Tina Shaw (De striptease danseres) en de 2 tennis meisjes

Tatjana Van Zanten en Natascia Paolucci !

Huub Stapel geeft gestalte aan Johnnie en doet dat best goed ..., al moet ik zeggen dat Coen van Vrijberghe (De Johnnie uit

de serie en "Flodder 3") het meest aan mijn hart ligt qua invulling van dat geweldige personage !

Fantastische rol voor Lou Landré alias 'Sjakie' ..., Hij bedoelt het zo goed met de familie Flodder maar hij is telkens de pineut !

Geweldige film die ik voor de zoveelste keer zag !

Nog enkele memorabele Quotes !!! "Ik heb het recht het te weten. Ik ben je man."

"Mijn man, laat me niet lachen. Het enige wat jij omhoog krijgt is de loop van je tank."

"Hhhhh, loeder!"

"Het blijft toch je zoon he."

"100 gulden?"

"Nee, 100 piek, anders geen foto."

"We hadden een feestje."

"Ah, een housewarming party?"

"Een wat?"

"Een feestje."

"Dat zei ik."

"Zoho, dat is verrekte handig."

"Kan ik u helpen mevrouw?"

"Bloedworst, 3 pond. Mijn zoon is er gek op."

"Viespeuk, blijf van je zuster af.

Van nu af aan slaapt ieder in zijn eigen bed."

"Toet, doe maar 1 bord minder."

"En hoe willen de heren betalen? Cash, American Express, Diners Club?"

"Polaroid."

"Maar buurman, wat doet u nu."

"Zit er nog leven in tijger"?

"Ik dacht het wel"

"Hé Kees, jij hebt vanavond zeker weer chinees gegeten"

"Tasjes? Ik ben geen mietje."

"Echt krokedillen lederen tasjes."

avatar van markwiering

markwiering

De kijkwijzer van deze film blijft maar veranderen. Eerst was het voor alle leeftijden, seks, grof taalgebruik en geweld, daarna 6+, seks, grof taalgebruik en geweld, en nu is het opeens 12+, seks, grof taalgebruik EN nog drugs. Het geweld-tekentje is nu ineens verdwenen, terwijl men toch duidelijk laat zien hoe Kees de jongen door een paar tennisjongens in elkaar geslagen wordt. Het drugs-teken klopt niet, want er komt geen drugs voor in deze film. Breng mij toch niet in verwarring!

Dat drugs-tekentje kan wel weg. Er komt grof taalgebruik in voor, alhoewel dit niet veel is. Er komt seks in voor, maar ook dat valt mee. Je hoeft als kijker niet te kijken naar geslachtsdelen en andere vieze dingen. 12+ snap ik al helemaal niet. Deze film is prima geschikt voor kinderen van 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 jaar oud. De kijkwijzer was niet voor niets eerst 'Al', dus eerst vonden ze deze film wel geschikt voor kleine kinderen. Pas later was het ineens: "Nee, deze film mag alleen door kinderen worden bekeken die tenminste 6 jaar oud zijn", en nog later "Nee, deze film mag alleen door kinderen worden bekeken die tenminste 12 jaar oud zijn". Het is slechts een kwestie van tijd totdat dat '12' verandert in '16' en men van mening is dat alleen 16-plussers het mogen zien.

Voor je het weet verandert de kijkwijzer van Dora van 'Al' nog in '16' vanwege Swieber.

"Nee hoor, Dora is echt een 16+ film. Kijk maar. Swieber heeft de tas van Dora gestolen. Dat mogen kinderen absoluut niet zien! Stel je voor!".

"Ik laat mijn kinderen absoluut niet naar Dora kijken. Dan zien ze namelijk hoe Swieber de tas van Dora steelt. Voor je het weet worden ze zelf dieven. Dora mag alleen bekeken worden door volwassenen die begrijpen dat de vreselijke dingen die in Dora gebeuren in het echt natuurlijk niet mogen.".

Dat was de idiote kijkwijzer. Nu weer on-topic.

Ik vind Flodder een hele leuke film. Ik keek het toen ik vier jaar oud was. Vele jaren later heb ik het weer gezien. Het blijft een ontzettend leuke film. De humor is volop aanwezig, de gebeurtenissen zijn om te lachen, er komt actie in voor. Dit is gewoon één van de beste Flodder-films. In sommige opzichten is Flodder 3 natuurlijk weer beter, maar het mooie van Flodder is dat het hierin de Flodders in de autoachtervolging de achtervolgers zijn in plaats van de vluchtelingen, zoals in de twee latere films het geval was.

Dit is gewoon één van mijn favoriete films. In elk opzicht is deze film heel grappig en leuk. Ik geef het een welverdiende 5 sterren.

avatar van schumacher

schumacher

Zalig deze films.

avatar van Beertje45

Beertje45

'Beetje moeilijk wegzetten, allemaal linkerschoenen'

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

1 van de beste Nederlandse films! We maken hier voor het eerst kennis met de familie Flodder en hun asociaal gedrag, heerlijke humor, leuke personages zoals opa, sjakie en Tatjana in haar jongere jaren, ook leuk om te zien dat toet en henkie erg veranderd zijn, henkie is Horace cohen nu nog steeds een bekende bn-er. Tatjana die inmiddels al 50 is.

Toch vind ik Flodder in Amerika en Flodder 3 iets beter dan deze, ik heb ook alle series van Flodder op dvd, je kan ze altijd weer bekijken net als de films zijn tijdloos, ik ken ze allemaal uit me hoofd

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Mevrouw Neuteboom:

Wat een lawaai! Als dat nog lang duurt moet je de politie bellen.

Ze hebben een feestje.

Mevrouw Neuteboom:

Al dat dronkemansgelal. Het is toch niet normaal meer! Wat denken ze wel?

Meneer Neuteboom:

Neem nu maar je slaappil.

Mevrouw Neuteboom:

Dat heb ik al gedaan. Wat dacht je! Twee! Anders doe ik geen oog dicht.

Meneer Neuteboom:

Euh ja, ik moet nog heel even het vuil... buiten zetten.

Mevrouw Neuteboom:

Kijk maar uit met dat schorriemorrie buiten.

avatar van Bonehead

Bonehead

markwiering schreef:

Buurman Neuteboom zit anders een link lijntje coke weg te snuiven met Kareltje op het laatst van de film.

Neuteboom: Ik voel niets. Duurt het lang voor dat ik wat voel

Kareltje: Nee, dat duurt niet lang.

En dan slaat buurvrouw Neuteboom een lege fles whiskey kapot nadat ze foto's van de buurman met Kees heeft gezien.

Plat, ordinair. Ik kom superlatieven te kort voor deze film. Beste Nederlandse comedy naar mijn mening.

avatar van -LvB-

-LvB-

Vanavond ook maar weer gekeken wachtend op "maar buurman wat doet u nu"

die kan in 1 adem genoemd worden met een "you talkin' me?" , "say hello to my little friend" of "heeeere's johnny"

legendarisch

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Youp van 't Hek vertelde ooit in een conference dat een vrouw hem 'n keer om een handtekening vroeg, ervan overtuigd dat hij Sjakie was uit Flodder..