• 9.380.126 stemmen

Brimstone (2016)

Western / Thriller | 148 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: Koolhoven's Brimstone

Oorsprong: Nederland / Frankrijk / Duitsland / België / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Dakota Fanning, Guy Pearce en Emilia Jones

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Portugees

Releasedatum: 12 januari 2017

Plot Brimstone

"Retribution is coming"

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

avatar van realiteitspaard

realiteitspaard

Hard, rauw, kil, ongemakkelijk, maar het geweld is een middel en geen doel. De film is goed uitgewerkt door in het heden te beginnen en dan terug te gaan naar het verleden en dan weer af te sluiten met het heden. Sterke film die de waanzin van de mens goed in beeld brengt. Sterk geacteerd, niet cliché-matig en vergezeld van goede dialogen.

avatar van Arri

Arri

Vanavond (Amerikaanse tijd) zit Dakota Fanning bij de Tonight Show met Jimmy Fallon om te praten over Brimstone

avatar van rupie

rupie

Poeh wat een indrukwekkende film inderdaad, de sfeer is heel knap neergezet, geen vrolijke film ofzo, deprimerend? nee niet echt..Guy is vooral een "ziek"figuur", fantastisch hoe hij deze rol neerzet, en Dakota natuurlijk ook... en beetje trots mag ook, NL productie

avatar van de grunt

de grunt

This is a work of the blackest and yet most visionary cinematic art.

avatar van Wouter

avatar van Walter S.

Walter S.

Nou, ik durf er wel wat over te zeggen, vanmiddag voor de tweede keer in de bios gezien (eerste keer was op vrijdag de dertiende in januari), de tweeënhalf uur vlogen wederom voorbij, geweldige film!

avatar van horizons

horizons

Spoiler-fest die review.

avatar van tbouwh

tbouwh

horizons schreef:

Spoiler-fest die review.

Klopt, maar ik ga ervan uit dat mensen die de film nog niet zagen zo wijs zijn dit soort links sowieso nooit aan te klikken.

avatar van Arri

Arri

Morgen in de bios in Amerika. Ben benieuwd wat men er daar van gaat vinden.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Wel spot-on:

Sometimes Koolhoven seems as though he shares the impish sense of humor that has always characterized the work of Lars von Trier, and sometimes it seems as though he’s never laughed in his life. That uncertainty, and the nagging desire to solve it, is at the troubled soul of what makes “Brimstone” such a strangely compelling experience. Without it, the film would neither be lucid enough to work as a moral epic, nor exciting enough to work as a Western

avatar van Stormy-

Stormy-

1 woord: Meesterwerk

avatar van clubsport

clubsport

mooi camerawerk en ook de acteurs en actrices spelen heel goed hun rol maar dat maakt het nog niet automatisch een meesterwerk , vooral aan het verhaal zelf zitten nog wel wat haken en ogen en de eindscenes overtuigen mij ook niet echt , wat dat aangaat is de laatste act eigenlijk de zwakke schakel die de film de das om doet

het begin en middenstuk zijn daarbij vergeleken nog prima te verteren .

Brimstone

Indrukwekkend. Hard, kil, gruwelijk en afstandelijk, maar ongelooflijk indrukwekkend. Op de eerste plaats door het waanzinnige acteerspel van Fanning en Jones. Vooral Fanning weet zonder bijna een woord te spreken al ongelooflijk veel gevoel in haar rol te leggen. Ik noemde het woord afstandelijk, maar door Fanning en Jones ga je echt meeleven. Pearce schmiert er op los en zijn personage is iets te eentonig, maar aan de Reverend heb je gelijk een hekel.

Koolhoven kiest voor een apart narratief (vier ‘chapters’ in niet-chronologische volgorde) en het werkt voortreffelijk. Ik heb ergens gelezen dat het weinig toevoegt aan het verhaal, maar daar ben ik het niet mee eens. Vooral het feit dat je niet gelijk weet wat de band tussen de Reverend en Liz is en dat je niet gelijk door hebt dat Joanna en Liz dezelfde persoon zijn, vond ik een waardevolle toevoeging. Brimstone is een keiharde western met een opvallend Tarantino sausje (vooral op het laatst). Koolhoven bewandelt dat dunne lijntje tussen klucht en serieuze cinema op bewonderenswaardige wijze. Alhoewel het laatste gedeelte een beetje lachwekkend is en een anticlimax. Maar het positieve gevoel overheerst. Door het opvallend positieve einde, Fanning, Jones en het feit dat ik na tweeënhalf uur eigenlijk nog meer wilde.

avatar van PCTERN

PCTERN

Lange zit maar ik heb hem in 1 stuk uitgekeken. Het type film wat je gewoon een keer moet zien zelfs al ben je geen fan van het genre, hoewel het geen echte western is naar mijn smaak. Meer een mix van Silence of the Lambs en het Kleine Huis op de Prairie. Waarbij het botte en bloederige geweld wel hier en daar aandoet als een western.

Origineel en sterk scenario. Met alleen een wat onbevredigend einde en wat expliciete details die wat onamerikaans aandoen, zoals de metalen muilkorf, het geselen van een kind en iemand wurgen met zijn eigen darmen.

De sfeer die deze film oproept is wrang, kil, soms langdradig saai maar ook doordringend, het vangt je in een wurggreep om je te dwingen de film uit te kijken

Sterke rol van Fanning, die haar kinderster status hier wel bewijst ontgroeid te zijn. Ook Pearce is subliem als de onvermijdelijke psychopaat die dit soort films moeten dragen, waarbij hij aardig in de richting komt van toppers als Kevin Spacey (Seven)

Bovengemiddeld sterke film

avatar van Recensie

Recensie

Een western thriller drama; met goed acteerwerk en een goed opgezet plot,

maar toch af en toe wat langdradig.

avatar van Vilmkritikus

Vilmkritikus

Mijn god wat was dit saai 148 minuten tijdverspilling.

avatar van SillyBilly23

SillyBilly23

Allo, zware kost op maandag. Hoeveel ellende kan je in je leven hebben zeg. Een nare prachtfilm. En nu ga ik even mijn poezen knuffelen.

avatar van John Milton

John Milton

3.63 rating op dit moment.

Gaat dat omhoog of omlaag met pindakaas? Mijn gok is omlaag.

timmienoelie

Waarom dan? Film is toch redelijk toegankelijk?

avatar van orko82

orko82

Voor mij geen meesterwerk. Een film kan wel hard en kil zijn, maar voor mij is er meer nodig. Vond Guy Pearce redelijk, maar soms te overacting. Dakota Fanning speelde goed. Carice van Houten snap ik omdat ze Hollands is, maar niet noemenswaardig. Kit Harrington met bekendheid van Game of Thrones is te begrijpen met casten, maar viel mij tegen als cowboy. Volgorde van films is leuk bedacht, maar bijbelse uitwerking komt mij te gemaakt zwaarmoedig over.

avatar van horizons

horizons

Is er al legale download beschikbaar?

En ja, dat gemiddelde zal dalen maar dat zou via Netflix waarschijnlijk ook gebeuren.

Hopelijk niet natuurlijk. Boven 3,5 zou wel mooi zijn.

En waarom mis ik bij sommige mensen de naam Emilia Jones als ze de acteer prestaties bespreken? Samen met Fanning op heel hoog niveau in Brimstone.

IH88

Ik heb Jones genoemd horizons?. Lang geleden dat ik zo' n goed acteerspel heb gezien van jonge actrices. Fanning ook fabelachtig. Er is een hele goede download beschikbaar inderdaad. Gemiddelde zal altijd dalen, zie Arrival.

avatar van John Milton

John Milton

timmienoelie schreef:

Waarom dan? Film is toch redelijk toegankelijk?

Really?

Ik weet het niet hoor TN, ik had er zelf nogal moeite mee. Vond het allerminst toegankelijk. Geloof niet dat ik dit jaar zo getwijfeld heb over mijn beoordeling als bij Brimstone (voor de duidelijkheid: of ik niet lager moest geven)...

timmienoelie

Brimstone is inhoudelijk niet de meest makkelijke film, inderdaad.

Als filmische ervaring denk ik dan weer wel. Meeslepend zonder enkel rustmoment. Je wordt voortdurend van de ene plotontwikkeling naar de andere gesleurd. En weinig echt 'saaie' scènes waarin niets gebeurt. Ik noem dat dan toegankelijk...

Al onderschat ik de impact van de grafische scènes misschien.

IH88

Misschien kan je Brimstone met The Revenant vergelijken. Allebei niet heel toegankelijk voor een breed publiek, maar door goede mond- op mondreclame toch veel mensen die hem hebben gezien. Waardoor er ook gelijk meer mensen zijn die teleurgesteld zijn en een lager cijfer geven.

timmienoelie

The Revenant is toch ook vrij toegankelijk? Voor de beginnende filmliefhebber dan toch. Voor het brede publiek dat zich geen reet aantrekt van kunst is alles saai.

avatar van maurice32

maurice32

Niet zo bijzonder zoals hier vele schrijven , einde was wel onverwacht .