menu

The Gods Must Be Crazy (1980)

mijn stem
3,30 (442)
442 stemmen

Zuid-Afrika / Botswana
Komedie
109 minuten

geregisseerd door Jamie Uys
met N!xau, Marius Weyers en Sandra Prinsloo

Een bosjesman in de Kalahari staat op een dag oog in oog met de moderne en westerse beschaving in de vorm van een Coca Colaflesje. Hij neemt dit wonderlijk ding mee terug naar zijn stam en al gauw wordt het gebruikt voor verschillende doeleinden. Maar omdat het flesje ook conflicten tussen de mensen teweegbrengt, besluit de man het flesje terug te brengen naar de goden, want hij denkt dat het daarvandaan komt. Op zijn tocht maakt hij verschillende avonturen mee.

zoeken in:
3,5
Een zeer aardige, maar wel erg wisselvallig komedie.

De film komt over als een combinatie van Benny Hill-sketches (vooral door het versnellen van het beeld) en een Leslie Nielsen-film.

Dat levert een hoop hilariteit op (oa. en vooral het gedoe met de kapotte jeep), maar ook heel wat saaie momenten. Daarbij vind ik N!xau zelden grappig, maar om Maurice Weyers heb ik af en toe dubbel gelegen van het lachen (met letterlijk tranen in m'n ogen).

3,5*.

avatar van Hannibal
5,0
Deze film vergelijken met een Leslie Nielsen film is een groffe belediging! Dat is een film van de bovenste plank vergelijken met één van de onderste.

3,5
Ik vind Airplane en de Naked Gun-reeks stukken beter (en vooral veel grappiger) dan deze film.

avatar van Hannibal
5,0
Als je hier al dubbel lag van het lachen,met tranen in je ogen, dan zou ik je wel eens een Naked Gun film willen zien kijken.

3,5
Tijdens één van de eerste scènes van The Naked Gun 1 (waar OJ Simpson op die boot met criminelen binnenstormt) krijg ik keer op keer spontaan de slappe lach...

Hij staat niet voor niets in m'n top 10.

AddictedToMovies
Het begint heel sterk. Het verschil tussen de Bosjesmannen en de ‘beschaafde’ mens wordt op een soort docu-achtige wijze uitstekend weergeven. Op zich had ik wel het idee dat het flink was overdreven, met Bosjesmannen die nooit problemen hebben. Maar dat kan ik door de vingers zien, want het geeft goed weer hoe mooi primitieve stammen zijn, in tegenstelling tot onze beschaving. Die beschaving wordt ook slim weergeven met een paar mooie voorbeelden, bijvoorbeeld de vrouw die in de auto stapt om een brief te posten aan haar overburen, en alle belachelijke tijdsmetingen en machines. Erg goed.

Maar dit is niet van lange duur. Al snel zakt de film in, en wordt het flauw en wat saai. Maar nog even blijft de film goed, wanneer je de impact van een Coca Cola flesje op zo’n stam ziet. Maar wanneer we komen bij wat ‘beschaafdere’ mensen, gaat het bergafwaarts. Het subplot van die Sam Boga was noch interessant noch leuk. Om van deze film te kunnen genieten, moet je tegen een behoorlijke portie slapstick-humor kunnen. Soms leuk, vaak flauw. Het verhaal gaat maar door, het wordt wat langdradig en de humor wordt flauwer. Het liefdesverhaal tussen Andrew en Kate maakt het allemaal wat cliché. Tegen het einde krabbelt de film toch weer omhoog. De grappen zijn wat scherper, en de droge conclusie is ook top.

Filmtechnisch is het een zooitje. Bij de slapstick momenten dan versnelt alles opeens, en horen we wat kinderlijke, flauwe deuntjes. Bedoeld of onbedoeld, dat versnellen werkte voor mij niet, het kwam erg slordig over. Het acteerwerk laat ook veel te wensen over. Van bijna de hele cast is het ondermaats (vooral de bijrollen), op N!xau na, hij deed het erg leuk. Ook was de taal een probleem. Aangezien (op de Bosjesmannen na) heel Afrika Engels moet spreken, wordt er nogal wat nagesynschroniseerd, behoorlijk slecht ook. Wat flauwe en langdradige film, die een sterke statement maakt in het begin, maar op den duur toch wat vervelend wordt.

Krappe 3,0*

4,5
PJG
Vorige week beide delen voor de 4e keer gezien. Jammer dat ie niet meer op DVD te krijgen is. De formule vind ik geniaal; een semi-wetenschappelijk en humoristisch verhaal in de schitterende natuurlijke omgeving van de bushmensen. Jammer dat de bioloog zo ontzettend overdreven stuntelig doet als die lerares in de buurt komt.
In deel 2 hebben we daar geen last meer van en is het verhaal met de stropers wat minder gezocht dan die van Sam Boga. En de kinderen van N!xau en de dieren vind ik om van te smullen!

avatar van frekio
PJG schreef:
Vorige week beide delen voor de 4e keer gezien. Jammer dat ie niet meer op DVD te krijgen is.

ik heb de gods must be crazy voor je op dvd

Heeft iemand een idee waar je deze op dvd kunt krijgen??

avatar van mock turtle
3,0
op sommige momenten echt heel erg hilarisch, maar vaak ook te langdradig. waarschijnlijk doordat de film al op leeftijd is.... toch zeker origineel.

avatar van Hannibal
5,0
Ik blijf een zwak houden voor deze film. Ik kan hem keer op keer bekijken, en keer op keer geniet ik van die aandoenlijke knulligheid, slechte montage en het beroerde acteren. Ik weet het ook, en ik zie het ook allemaal wel, maar het hoort er zo bij! N!xau (R.I.P.) hoeft niet te acteren, die is gewoon zichzelf, en de bandieten acteren ongelofelijk slecht, maar dat maakt de film juist zo grappig.

Marius Weyers is qua acteren ook niet het achtste wereldwonder, maar ik lig wel compleet dubbel om die gast, die suffe goedzak, ik herken mezelf er bijna in.

En dan de automonteur Mpudi, met zijn gevloek en getier...heerlijk!
Op het Afrikaanse continent is er bijna niemand (wellicht een enkele bosjesman) die deze film niet kent, een klassieker!

Memorabele quote:

[Xi meets Kate Thompson, who is dressing]

Narrator: That morning, Xi saw the ugliest person he'd ever come across. She was as pale as something that had crawled out of a rotting log. Her hair was quite gruesome; long and stringy and white, as if she was very old. She was very big - you'd have to dig the whole day to find enough food to feed her.

[Kate sees Xi and hurriedly covers herself]

Kate Thompson: Go away!

[Xi watches as Kate finishes dressing and packs her bags]

Narrator: Although it was a hot day, she was covering her body with skins that looked as if they were made from cobwebs. She was doing strange and magical things, and it struck him that she must be one of the gods. He wondered what she was doing down here on earth. But he was glad he met her, because now he'd give the evil thing back to her and go home to his family. So he said tactfully that he didn't need the thing, and that she could have it back. But she was very rude, and she walked away. "


avatar van RK86
Gezien ooit op school. Ik heb hier een bijzondere herinneringen aan!
Graag zou ik aan deze DVD komen, helemaal nu ik van plan ben om zelf op vakantie te gaan naar Namibie !

avatar van Robi
3,0
Ik heb deze film heel erg lang geleden al wel eens gezien, maar ik herinnerde me er toch weinig van. Deel 2 staat me denk ik iets beter voor de geest. Maar goed, het is nog steeds best wel een grappige film die lekker wegkijkt en die als basis wel een leuk en origineel verhaal heeft. Al gaat het verhaal en de film wel alle kanten uit en zit er weinig eenheid en visie in. Er gebeuren allerlei erg onwaarschijnlijke en ongeloofwaardige dingen. Ook springt het verhaal van de hak op de tak. En dat geldt ook voor de stijl van de film. Over het algemeen is het allemaal wel komisch bedoelt maar de film springt van natuurfilm naar romantische komedie. Slapstick, soft erotisch, jeugdfilm en harde actiefilm waar zelfs kleine kinderen met mitrailleurs schieten. Voor elk wat wils dat was duidelijk het enige wat de maker voor ogen had.

avatar van alexspyforever
3,5
Al zo vaak gezien, maar blijft erg goed. Een flesje cola dat voor een conflict zorgt bij de anders zo serene Bosjesmannen. De film moet het vooral hebben van zijn humor en zijn kleurrijke personages met voorop Bosjesman Xi. Heel amusant is ook de nerveuze dokter Stein die iedere keer weer tilt slaat slaat als hij met de mooie juffrouw van de school moet communiceren. Zijn "ai ai ai" is gewoon schitterend. Interessant zijn de extra's op de DVD die wel het fabeltje van de Bosjesmannen ontkrachten. Dat maakt de film daarom niet minder leuk.

avatar van Vinokourov
3,0
Aiaiaiaiai

De film begon echt heel goed met een introductie van de bosjesmannen en de grote held van deze film Xi. Altijd leuk zo'n antropologisch kijkje in een vreemd land en onbekende cultuur. Xi vindt een leeg colaflesje, dat door een westerse piloot naar beneden is gedonderd, en gaat op zoek naar de 'goden' die dat flesje hebben gedropt. Het flesje zorgt namelijk voor conflicten bij die bosjesmannen terwijl het van oorsprong een heel vredige stam is.

Maar goed, dan wordt deze film alsmaar zwakker met de introductie van suffe subplotjes die bij elkaar samenkomen. Er wordt ook echt heel zwak geacteerd en de boel wordt er echt niet beter op met als die versnelde slapstick-scenes. De rol van Xi wordt ook steeds minder leuk. Jammer, maar een voldoende voor het toffe begin zit er nog wel in.

avatar van umbra
1,5
Nog eens herbekeken en dat was toch al minstens 20j geleden. Ik dacht echt dat ik deze destijds echt funny n goed vond, mr na deze rewatch, wat een teleurstelling, begin was nog beetje çava, maar werd uiteindelijk zwakker en zwakker tot vervelends toe en heb hem na klein uurtje echt afgezet, zo saai. Toch nog 1.5/5 omdat ik er zo van overtuigd ben dat ik er destijds wel van genoten heb, mr nu niets meer waard lijkt.

avatar van scorsese
3,0
Aardige film waarin een groep bosjesmannen in de ban raken van een weggegooid cola-flesje.De film begint best veelbelovend, waarin de cultuurverschillen tussen de westerse wereld en de wereld van de bosjesmannen op een boeiende en leuke manier worden neergezet. Helaas is het allemaal wat onevenwichtig en alhoewel sommige slapstick-scenes wel leuk zijn, doet dit toch een beetje afbreuk aan de eerdere potentie van de film.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:08 uur

geplaatst: vandaag om 03:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.