Shadowlands (1993)
Biografie / Romantiek
131 minuten
geregisseerd door Richard Attenborough
met Anthony Hopkins, Debra Winger en Julian Fellowes
CS Lewis is de auteur van het boek The Lion, The Witch, and the Wardrobe. Bekend als Jack, geeft hij les aan de Oxford Universiteit, in de jaren dertig. Een Amerikaanse fan, Joy Gresham, arriveert om hem te ontmoeten voor de thee in Oxford. Dat moment is het begin van een liefdesrelatie.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,3 / 17285)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)
Prachtige ontroerende film met goede rollen van Hopkins en Winger.
4,5

De film komt een beetje langzaam op gang, maar vanaf het moment dat Debra Winger verschijnt, krijgt de film en het leven van Jack een diepere dimensie.
Het is een van de weinige échte liefdesfilms, vooral ook door de diepgang.
Grote vraag is inderdaad: wanneer verschijnt deze film op DVD?
Over de prestatie van Anthony Hopkins valt niet te redetwisten, het is alweer een vertolking om U tegen te zeggen.
Deze film bevat prachtige beelden van Engeland, die het ontroerende verhaal op een subtiele manier ondersteunen. Het tragische verhaal ontvouwt zich op een rustige en mooie manier, de hoofdrolspelers zijn uitstekend gecast: Hopkins, een man die 'in control' blijft en Winger als de vurige Amerikaanse met een gepassioneerd hart.
Menigeen zal een brok weg moeten slikken bij het aanschouwen van deze film, die heel integer en naturel is gemaakt.
Grote klasse!
Mooie film. De orginele Nederlandse dvd die ik zag was wel van enorme slecht kwaliteit. Leek wel van vhs overgezet, maar mocht de pret niet drukken.
War een prachtige sfeer, fraaie beelden van Oxford en een acteerniveau van het hoogste niveau.
Anthony Hopkins in een integere en invoelende rol, Debra Winger (waarom vernemen wij zo weing van haar?) in een gepassioneerde rol, en de ontroering blijft nog lang hangen nadat de aftiteling al is afgelopen.
Een film om iedere 10 jaar een keer te gaan zien!
De Britse auteur en christelijk apologeet C.S. Lewis (bekend van Narnia) komt in contact met de Amerikaans-Joodse, (voormalig-)communistische dichteres Joy Gresham. Na een pen-vriendschap besluit Joy om Engeland te bezoeken en ondanks hun grote verschillen bloeit er een vriendschap op tussen de twee schrijvers. Joy weet weerwoord te bieden tegen Lewis, iets dat veel anderen nooit is gelukt. Als Gresham scheid van haar alcoholistische man komt ze definitief in Engeland wonen met haar zoontje. Om haar permanent burgerschap te verlenen gaat Lewis een verstandshuwelijk aan met Gresham. Maar blijft het slechts een verstandshuwelijk?
Shadowlands is een goed voorbeeld van een film die niet perse ergens over gaat, het kabbelt allemaal lekker voort. Geen groot avontuur of grote twist (op de ziekte van Joy aan het einde na dan). Gewoon een heerlijke langzaam opbloeiende romance tussen twee Britse schrijvers. Prachtig was ook de scène wanneer Joy en Lewis samen opzoek gaan in Wales naar het landschap op het schilderij dat Lewis al zijn hele leven heeft en waarvan hij dacht dat het de hemel voorstelde.
Totaal onverwacht werd Shadowlands een film die me bij de keel greep. Dat kwam niet eens door tranentrekkende muziek, maar puur door de manier waarop Anthony Hopkins het verdriet van Lewis speelde. Het meeste indruk maakte de scène na de dood van Joy als Lewis en Douglas (haar zoon) samen op zolder zitten. Het zoontje zegt dat hij zijn moeder mist en Lewis kan niet langer zijn emoties onderdrukken (zoals hij heel zijn leven gedaan heeft) en begint ongegeneerd te huilen.
Al met al een erg sterke film van Richard Attenborough. Anthony Hopkins speelt wederom een erg sterke rol en Debra Winger weet ook een goed tegengewicht te zijn tegenover alle nette Britten in de film, zonder te vervallen in clichés.
"Why love, if losing hurts so much? I have no answers anymore: only the life I have lived. Twice in that life I've been given the choice: as a boy and as a man. The boy chose safety, the man chooses suffering. The pain now is part of the happiness then. That's the deal."
De Anthony Hopkins van begin jaren 1990 - en dan zeker in dit soort films - bezit een zekere stijfheid, die ook in deze film erg naar voren komt. Ik weet niet altijd goed wat er van te vinden. Op zich past het wel in de stoffige academische wereld van de jaren 1950, maar iemand die zijn boeken laat afspelen in een fantasy-wereld vol pratende dieren, verwacht ik misschien ietsje losser.
Het is ook de stijfheid die mij het drama wat in de weg staat. Meeleven met het lot van C.S. Lewis' vrouw zat er geen moment in. Ontluikende liefde heb ik evenmin ergens gevoeld. Het gebeurt, ja, maar meer dan dat kan ik er niet bij voelen, de keurigheid waarmee de film gemaakt is ten spijt.
Kleine 3