• 9.378.143 stemmen

Met onder meer: Ryo Ishibashi, Eihi Shiina en Tetsu Sawaki

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 19 oktober 2000

Plot Ôdishon

"She always gets a part."

Zeven jaar na het overlijden van zijn vrouw, denkt Aoyama eindelijk weer toe te zijn aan een relatie, maar vraagt zich af of hij nu nog in contact kan komen met het andere geslacht. Zijn vriend Yoshikawa nodigt hem daarom uit om een auditie bij te wonen, zodat hij een geschikte partner kan uitzoeken. Wanneer Aoyama de CV's van de kandidaten doorneemt, wordt hij getroffen door Asami, een jonge, verpletterend mooie balletdanseres. Na het interview is hij op slag aan haar verslingerd en besluit haar mee uit te vragen. Na een tijdje twijfelt hij echter of hij wel de goede keuze heeft gemaakt.

Shigeharu Aoyama

Ryoko Aoyama

Michiyo Yanagida

Toastmaster

Elke logica ontbreekt

Welke logica ontbreekt dan ? Het is waar de gehele film om draait, het punt waar de hele film rond opgezet is. Ik zie niet in hoe de logica van haar acties dan kan ontbreken.

Je kan ze hoogstens niet zien.

Verder eens met JoeCabot. Elke versimplifiëring kan door een willekeurige malloot op 30 minuten op papier gezet worden.

Onderhond schreef:

Welke logica ontbreekt dan ?

Ik zeg: 'Elke logica ontbreekt'. Dan kan ik op deze vraag natuurlijk geen antwoord geven...

Onderhond schreef:

Nou, eerst zijn ze de dikste vriendjes, en dan wordt hij zonder reden gemarteld. Later blijkt zelfs dat het een droom is, waardoor het verhaal nog leger is.

Betekent zoveel als "welke handelingen waren niet logisch dan ?"

En als je vindt dat elke logica ontbreekt, heb je écht niet goed opgelet.

Onderhond schreef:
Betekent zoveel als "welke handelingen waren niet logicsh dan ?"

Die martelingen natuurlijk. Ja, het is een droom, maar wat wou Miike er in godsnaam mee zeggen?

Ja, dat is me ook een raadsel.

Sander2 schreef:
Ja, het is een droom

Volgens mij zit je daar al fout.

Onderhond schreef:

Volgens mij zit je daar al fout.

Eens met OH verder hoor, maar het ís toch een droom? Hij wordt halverwege de martelscène notabene wakker in de hotelkamer.

Then there is a flashback to a scene of Aoyama waking at a beachside resort with Asami resting peacefully next to him. For some moments it seems that all of the rest of the movie was just a bad dream that Aoyama had, and he eventually returns to bed with Asami. The film returns to the present. Asami fails to disable Aoyama's son with a spray bottle of paralyzing fluid, and is kicked down a flight of stairs, breaking her neck. Her body is paralyzed from the neck down, and Aoyama tells his son to call the police.

SilverGun

Dat laatste stuk verzint Aoyoma er naar mijn idee bij om er voor zichzelf een relatief goed einde aan te breien. Ik zie anders het nut van die 'flashback" scène ook niet in. Maar ik kan het mis hebben.

SilverGun schreef:

Inderdaad. En als het is zoals in Onderhond's quote staat is dat niet echt slim gedaan aangezien 99% van de kijkers zal denken dat het een droom was omdat ze hem wakker zien worden.

Jammer voor die 99% dan, moeten ze maar even opletten. Of een minder verwarrende film opzetten. In de context van de film is het compleet idioot moest het een droom zijn, aangezien dat de hele point en inzet van de film tegenspreekt.

Dat je dat als kijker niet even zelf kan bedenken .... mjah.

Sander2 schreef:

Hier heb je het imo mis. Asami vertelt Aoyama ergens in de film dat ze de enige voor hem wil zijn, zonder dat hij een ander liefheeft in z'n leven. Het verhaal is niet onlogisch en wordt niet leger wanneer Aoyama vervolgens een angstdroom heeft waarin zich het ergst denkbare scenario afspeelt als gevolg van het niet-opvolgen van Asami's wens.

Onderhond schreef:

Waarom? De klap komt toch even hard aan, ook al is het een droom?

Even ter verduidelijking, het verhaal draait rond Asami. Een vrouw met stevige traumas, veroorzaakt door een man. Aoyama wordt hier jammer genoeg het slachtoffer van. Ze is redelijk doorgeslagen maar weet dat uiteraard gewoon te verbergen om dichter bij Aoyama te komen. Op het einde wordt duidelijk waar Asami echt mee bezig is, eens stevig wraak nemen.

Is toch niet heel moeilijk op te maken uit de film. Lees er eens een Miike interview op na ofzo.

It's a story about a girl who has just slightly strange emotions, so it's not impossible to understand her. She just wants the person she loves to stay by her side. She doesn't commit a big crime, she just cuts the guy's foot off.

Onderhond schreef:

OK. Maar waarom dan die hotelkamerscéne halverwege de marteling? Gewoon ter verwarring ofzo?

[edit] Mja. Als ik er zo over nadenk kan het natuurlijk goed zo zijn dat Aoyama zich de flashback inbeeldt. Wishful thinking zeg maar. Vanavond maar even herzien

Het is al een tijd geleden dat ik de film gezien heb, maar die kans is erg groot ja.

Miike is er ook eentje die graag met de voeten van het publiek speelt. Even een sissereinde erin stoppen - als vermomde flashback - om daarna lekker door te gaan is iets wat ik hem zeker zonder blozen zie doen.

Onderhond schreef:

Jammer voor die 99% dan, moeten ze maar even opletten.

Denk je niet gewoon dat die ene % waar de schrijver van jou quote dus ook bij zit, fout zal zitten? Volgens mij dacht jij trouwens ook eerst dat het een droom was, anders zou je geen quote van iemand anders nodig gehad hebben om mijn argumenten onderuit te halen.

Ehm, die laatste quote komt van Miike zelf.

Verder heb ik de film al erg lang geleden gezien, dus is een andere bron in deze veel betrouwbaarder. De eerste quote komt van Wiki. Verder wel volledig in overeenstemming met hoe ik me de film herinner.

Maar blijkbaar is er weinig wil om te zien waar de film eigenlijk over gaat. Denk dan maar vooral dat je het beter weet.

Onderhond schreef:

Ehm, die ene quote komt van Miike zelf.

Ja, zeg dat er dan meteen bij. In dat geval is het niet echt slim geweest van Miike om het zo aan te pakken omdat hij zo hele andere intenties opwekt bij de kijker. Echt iedereen denkt dat als je iemand wakker ziet worden na iets bizars, dat het een droom was.

Edit: o wacht, die laatste quote zeg je nu. Ik had het nog over die eerste quote. Hmm, na het lezen van die laatste quote heb ik het idee dat ze Miike beter heel erg goed op kunnen sluiten in een zwaarbewaakte psychiatrische inrichting.

cfr het hele eerste deel van de film.

Miike rammelt gewoon graag met filmconventies. Ik kan dat erg goed waarderen, aangezien je zo eindelijk uit een verwachtingspatroon en gekoppelde sleur wordt getrokken.

Reden genoeg om daar eens wat anders uit te puren. Als je verwacht dat Miike films zich aan de gekende regels houden moet je maar beter bij hem wegblijven, want dan ben je doorgaans toch echt aan het verkeerde adres.

Onderhond schreef:

Reden genoeg om daar eens wat anders uit te puren.

Maar dan moet het wel op de een of andere manier duidelijk zijn.

Ik verwacht dat helemaal niet, en ik kan het ook best waarderen als films zich niet aan de gekende regels houden, maar dan moet het nog wel ergens op slaan. Films als Idi i Smotri, Otto e Mezzo, Pickpocket, Au Hasard Balthazar, Sátántangó en Zerkalo houden zich ook allerminst aan de 'gekende regels', maar die vind ik wel geweldig. Ik zal voortaan inderdaad maar van Miike films wegblijven ja.

Dat is het toch ook ? De film gaat daarna vrolijk verder.

En los daarvan zijn er ook een hoop verwijzingen naar Asami's jeugd met de piano ed als ik me goed herinner. Het zou allemaal een droom kunnen zijn, maar dan gaat het helemaal nergens over. En zoals je zelf al aangeeft, zou een beetje stom zijn, dus waarom trap je er dan in ?

Edit: de door jou aangehaalde films zijn echt pover als het aankomt op "out-of-the-box thinking" cinema. Noem dan een Godard, die echt openlijk met de voeten van de kijker speelt.

Onderhond schreef:

Dat is het toch ook ? De film gaat daarna vrolijk verder.

Ja, dus? Dat de film verder gaat betekend volgens jou dus dat het geen droom was... Erg logisch ja.

Het zou allemaal een droom kunnen zijn, maar dan gaat het helemaal nergens over. En zoals je zelf al aangeeft, zou een beetje stom zijn, dus waarom trap je er dan in?

Ik heb er nog eens over nagedacht en waarschijnlijk heb je hier toch wel gelijk in. Het was een flashback, maar toch vind ik dat niet duidelijk.

Vergeleken met die films is Audition juist een standaard film, en van Godard heb ik jammer genoeg nog niets gezien.

Audition behoort ook tot Miike's meer standaard werk, dat ontken ik ook nergens. De films die jij noemt zijn op hun eigen manier wel apart, maar breken niet echt buiten de regels van hun genre. Er zit weinig in wat hun doelgroep zal shockeren of vervreemden.

Net dat doen een Godard en Miike wel.

Out -of-the-box thinking is wat mij betreft geen doel op zich .

Ik kan er erg van genieten, zeker omdat het zo weinig gedaan wordt binnen het filmwereldje.

avatar van Lucretia

Lucretia

Dit vind ik één van de beste Miike films. De manier waarop deze film wordt opgebouwd is erg verrassend, eerst lijkt het een gewone film en van het één op het andere moment is het een bizarre sadistische film geworden.

Ik vind niet iedere Miike film goed, maar dit is echt een meesterwerk.

avatar van NKyou

NKyou

Miiki ligt me niet echt. Na Ichi en Happiness of the Katakuris te hebben gezien, beiden 2,5*, kon ook deze film mij niet overtuigen.

Odishon heeft echter wel een hoop pluspunten meer. De sfeer die wordt gecreeerd is goed en ondanks dat er vrij weinig gebeurd is het allemaal toch heel beklemmend. Het einde was ook aardig, met een fantastische herhaalde monoloog van Asami.

Voorderest is het allemaal wat minder met als gevolg dat ik uitkom op 3*. Heb toch het gevoel dat ik de verkeerde Miike's te pakken heb. Iemand suggesties welke films van hem meer in mijn straatje passen?

avatar van kiriyama

kiriyama

NKyou schreef:

Probeer the box uit three...extremes is, een kortfilm van zo'n 40 min. Denk dat die je een stuk meer zal liggen.

avatar van NKyou

NKyou

Thx. Hij stond al op mijn verlanglijstje, maar was van plan hem over te slaan. Dit motiveert weer