Genre: Komedie / Thriller
Alternatieve titels: Army Brats / Darlings!
Nederland
Geregisseerd door: Ruud van Hemert
Met onder meer: Peter Faber, Geert de Jong en Akkemay
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 8 februari 1984
Plot Schatjes!
"A family decalres war - on itself!"
John Gisberts is een helikopterpiloot bij het Nederlandse leger. Samen met zijn vrouw en hun vier kinderen woont hij in een riante villa, net als de familieleden van de andere officieren. Van een warme gezinssfeer is er echter geen sprake. John zelf is amper thuis en zijn vrouw blijkt niet vies van een slippertje. Hun twee jongste zoontjes, Jan-Julius en Valentijn, krijgen geen degelijke opvoeding en de twee pubers van het gezin, Thijs en Madelon zijn het onverantwoord gedrag van hun ouders grondig beu.
Danny Gisberts
John Wyatt
John Gisberts
hinie
Een flop?
Geloof ik ook helemaal niets van.
Een geweldige film!
sybrennn
Kon deze film niet laten liggen bij de mediamarkt ! Blijft een superfilm!
by_the_way
Ik snap echt niet hoe deze film zo laag komt. Het laatste stuk van de film heeft verdomd veel weg van 'The Shining' met Jack Nicholson maar dan met Peter Faber die overigens heel goed acteert. Problemen met de jeugd blijft toch een veel besproken onderwerp. De film komt op mij heel professioneel over ik had er niet veel van verwacht maar dit overtreft alles. Simpele maar werkende muziek angstaanjagende shot's en de beklemmende sfeer rond het huis. Akkemay (vreemde naam??) is erg overtuigend, en ook de kleine kinderen doen het leuk.
Ben ook zeer benieuwd naar deel 2 jammer dat ik die er nou niet gelijk bij heb gekocht. Het einde greep me ook wel aan.
En wat ik net lees op Wikipedia: (Over Ruud van Hemert)
Hij is een perfectionist die als een dictator over de set regeert en zijn acteurs scènes tientallen keren laat overdoen.
En ik vond de scene's in het huis aan het eind op 'The Shining' lijken. (En ik weet dat Kubrick ook zo'n perfectionist was.)
Goede Thriller van eigen bodem.
3,5* (kan verhoogd worden naar 4)
Is er een fatsoenlijke dvd uit?
Overigens vind ik het vooral een komedie.
Quentin
Is er een fatsoenlijke dvd uit?
Er is een matige dvd van Universal, enige positieve aan die uitgave is dat het beeldformaat correct is ... de rest valt allemaal erg tegen.
Eens.
film_kaza
Hoe kom je erbij dat dit een flop was?
Quido
cornelis
Lees en leer.
Vriendelijke meneer of mevrouw film_kaza, ik las en begreep je niet. Ik stelde een vraag, en je geeft geen antwoord.
Onder een flop verstaat men over het algemeen een film waar teleurstellend weinig mensen naar toe zijn gegaan. Volgens Van Dale kun je er ook in meer algemene zin een 'mislukking' mee aanduiden.
Wanneer gesproken wordt over een terechte flop, dan interpreteer ik dat als een film waar - volgens de schrijver van de zin terecht - teleurstellend weinig mensen naar toe zijn gegaan. Ik zou me namelijk niet kunnen voorstellen wat iemand zou bedoelen met een 'terechte mislukking'.
Ik weet niet anders dan dat Schatjes vrij succesvol was. Wil daar best over leren en lezen, misschien kun je me in de juiste richting sturen? Of anders uitleggen waarom een mislukking 'terecht' kan zijn?
Soeperman87
een terechte flop en werkelijk doodsaai in ieder genre.
Even voor de duidelijkheid:
De releasedatum van de film was op 8 februari 1984 en trok destijds 1.048.191 (!!) bezoekers in 53 bioscopen.
Een flop?
film_kaza
Het was niet de bedoeling dat je je aangevallen zou voelen. Mijn exuces daarvoor. Maar in ieder geval is Schatjes onder mijn ogen een flop. Bijna niemand van mijn vrienden of familie die hem goed vind. Ik had bij de Titanic hetzelfde kunnen zeggen als ik die gigantisch slecht vond. Een gigantische bagger film dan? Voldoet die beschrijving aan mijn stem? Het is maar wanneer je het woordje "flop"gebruikt. Ik gebruik het gewoon bij bijna alles wat ik slecht vind.
Ik weet niet anders dan dat Schatjes vrij succesvol was.
Extreem succesvol zelfs. Zwartboek-achtige allure, zeg maar.
Het was niet de bedoeling dat je je aangevallen zou voelen.
Grappig. Ik zag in jouw posting nog eerder een aanval dan in cornelis zijn posting, dat ie zich aangevallen voelde...
Dus je zegt in feitenlijk dat de film in jouw ogen mislukt is en dat je dat je dat bovendien een terechte beslissing vindt...
Beetje raar geformuleerd, vind je zelf ook niet?
Ik zou gigantische baggerfilm duidelijker hebben gevonden. Zeker door de de toevoeging terechte.
BTW, ik vind Schatjes nog steeds bij de beste Nederlandse films ooit horen.
film_kaza
Beetje raar geformuleerd, vind je zelf ook niet?
Nee
cornelis
Maar waarom dan het woord 'terecht' toegevoegd? Wat is er terecht aan dat de film niet goed is?
film_kaza
Maar waarom dan het woord 'terecht' toegevoegd?
Typte ik dat? Nee dat meen ik niet. Was waarschijnelijk omdat ik iets te teleurgesteld was. Ik dacht even niet na.
Filmfreaker
Ik vond dit een slechte NL jeugdfilm. Hij was meer dramatisch dan grappig. Dus ja!, ik moest er meer mee huilen dan ik erop kon lachen.
Maar het originele van het verhaal is, dat kinderen macht nemen over hun ouders. Dat is ook nog de enige lol die je aan deze film kunt beleven.
Ik zou hem 0,5 sterren gegeven hebben als het verhaal ook niet origineel was, maar omdat het wel is trek ik er punt bij op.
1,5 sterren
Octo
Bij nadere beschouwing is dit gewoon een hele goede film. Op het eerste gezicht lijkt het een platte typisch nederlandse film. Het originele verhaal en de goede acteerprestaties maken het echter veel meer dan dit. De film loopt lekker vlot en is erg vermakelijk mede door de perfecte slachtofferrol die Peter Faber speelt. Geert de Jong is de voorloopster van de Gooise vrouw en Akkemay speelt heerlijk puberaal/erotisch. Geen fan van de Nederlandse film of van van Hemert maar dit is gewoon prima!
robertus65
Deze film heb ik na vele jaren weer eens gezien, maar viel me nu wat tegen. Was deze in de jaren 80 samen met bv. Flodder het Nederlandse komische bioscoopsucces. Waar Flodder nu nog steeds leuk is, deze heeft echter de tands des tijds niet doorstaan. De film kent verrassend weinig echt komische momenten en het hele verhaal is te ver doorgeschoten, de film is eigenlijk één groot "alle stoppen slaan door film". Toendertijd een rage, denk maar aan al die Rambofilms., nu minder. Veel jatwerk ook, bv de rol van Akkemay, die de oversexte puber speelt (Marina de Graaf in Het debuut), of Peter Faber die Jack Nicholson nadoet met de bijl. Het dieptepunt van de film was wel dat Eddy het liedje zong (had men wel uit kunnen knippen). Het einde is ook niet om over naar huis te schrijven.
Leland Palmer
Wat een mooie borsten heeft dat meisje zeg.
Zeker....!
Koerok
Toch wel een beetje dé film uit m'n jeugd, wellicht samen met E.T.
Niet geweldig, maar toch een 3, vanwege de 'goede' herinneringen.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Eindelijk gezien! Heb vooral van de eerste helft genoten, daarna werd het me allemaal iets te donker. Ik heb helemaal blauw gelegen om de scene dat de auto in tweeen breekt Had ik niet zien aankomen. Wat ik miste in de film was enige psychologische diepgang, of maw: meer achtergronden over de ruzie. Verder een uitstekende film. 3,5*!
Santucci
Voor Nederlandse cinemabegrippen een prima film. Goed acteerwerk en een boeiend verhaal.

Mama Is Boos!
1986