Genre: Komedie / Thriller
Alternatieve titels: Army Brats / Darlings!
Nederland
Geregisseerd door: Ruud van Hemert
Met onder meer: Peter Faber, Geert de Jong en Akkemay
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 8 februari 1984
Plot Schatjes!
"A family decalres war - on itself!"
John Gisberts is een helikopterpiloot bij het Nederlandse leger. Samen met zijn vrouw en hun vier kinderen woont hij in een riante villa, net als de familieleden van de andere officieren. Van een warme gezinssfeer is er echter geen sprake. John zelf is amper thuis en zijn vrouw blijkt niet vies van een slippertje. Hun twee jongste zoontjes, Jan-Julius en Valentijn, krijgen geen degelijke opvoeding en de twee pubers van het gezin, Thijs en Madelon zijn het onverantwoord gedrag van hun ouders grondig beu.
Danny Gisberts
Dennis
John Wyatt
John Gisberts
rose
Wat een raar tijdstip om het uit te zenden.
Had ik niet zien aankomen. Wat ik miste in de film was enige psychologische diepgang, of maw: meer achtergronden over de ruzie.
Daar is het de film toch niet naar...?
Die Hard,Willis
Gisteren gekeken.
Wat een leuke film is het toch.
De acteerprestaties zijn heel erg goed voor nederlandse flm en kunnen makkelijk meedraaien met de amerikaanse filmwereld.
Het verhaal is afwisselend,eerst geweldige humor en daarna spanning.
De film is zo goed geslaagd dat ik het een van de beste nederlandse films vind.
Leuke Nederlandse film over een gezin dat ontspoort en helemaal uit elkaar valt.
Het leuke aan de film is dat deze zichzelf niet helemaal serieus neemt, waardoor het allemaal erg vermakelijk is om te zien. Peter Faber is best grappig en daarnaast zit ook nog een aardig rolletje in voor Rijk de Gooijer als schreeuwerige baas van Faber, die denkt dat hij Johns kinderen wel een lesje kan leren. Of dat ook lukt, is echter maar zeer de vraag.
Misschien oogt het hier en daar iets gedateerd, maar verder een aardige film voor het hele gezin, die geen moment verveelt en tegelijk een lesje opvoedkunde biedt.
Sneakerjeans29
Even voor de duidelijkheid:
De releasedatum van de film was op 8 februari 1984 en trok destijds 1.048.191 (!!) bezoekers in 53 bioscopen.
Een flop?
Vreemd, 8 februari 1984 al. Dan zou de film al in 1983 gemaakt moeten zijn, want het is duidelijk zomer in de film.
Sneakerjeans29
Daar neem ik geen genoegen mee. Ik val in de film op het moment dat de kinderen hun ouders schijnbaar al genoeg haten om een bom in de wekker te stoppen, en wil graag weten waar dat vandaan komt.
moeder en dochter rancune
tommykonijn
Lang geleden dat ik deze Film heb gezien maar ik vond hem toen erg Leuk, Gisteren het vervolg gezien maar deze is Leuker als je het mij vraagt dus kortom : Een Goede en Vermakelijke Nederlandse speelfilm.
***
MovieEter
Heb deze laatst , na jaaaren, nog eens op SBS6 gezien. De boeiende verhaallijn + goede cast + de zwarte humor, maakt dit voor mij een zeer genietbare en tijdloze film. Ik kwam zelfs tot de conclusie dat het 1 van m'n favoriete Nederlandse films is (nu zijn dat er niet zo heel erg veel, maar dat terzijde).
Dirigent
Aardige film, mama is boos is enigsinds ook nog wel leuk maar ondanks dat minder als deze, leuk geacteerd een goede film voor fans van de nederlandse films.
* * *
Zeker geen verkeerde film, maar ook weer niet 1 die je lang bij blijft. Beetje een mengeltje van alles dat best aardig uitpakt.
aerts007
Zeeeeeeer goede film,zulk talent missen we toch in vlaanderen zenne! Peter Faber is bangelijk goe!
Juweeltje van een film.
Legan
Een redelijke film van eigen bodem waarbij je natuurlijk sympathie moet voelen voor de kinderen, ondanks wat ze allemaal uitvoeren. Qua acteren zijn de besten natuurlijk Peter Faber en Rijk de Gooyer. Verder moet er natuurlijk wat naaktheid in de film, want wat is de populaire Nederlandse film zonder dat essentiële ingrediënt. Het is jammer dat het halverwege helemaal over-the-top gaat en te ongeloofwaardig wordt. Een ander minpunt is de korte musical. Totaal overbodig, niets toevoegend en het haalt de angel wat uit de film.
Ik heb wel een nieuw scheldwoord geleerd. Kutsoufflé. Gewoonweg briljant!
5.9 uit 10 (3,0*)
Kiros
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=e1nMLT5FZFs
Vond Akkemay (vreemde naam trouwens) altijd zeer smakelijk om te zien. Schijnt tegenwoordig onderwijzeres te zijn. Maar het was een leuk snoepje toentertijd.
Hier een viertal scenes, leuk om weer es terug te zien.
Ik zie dat ze ook nog een rolletje speelde in Kees & Co.
http://www.youtube.com/watch?v=exEyoFZPi5k Scene vanaf 3.40
*zucht* Wat is er overgebleven van die grote toekomst die men haar voorspelde.
Bubblez
- 2060 berichten
Wat is er overgebleven van die grote toekomst die men haar voorspelde.
Nou ehm... NIKS. In de tv/film-wereld althans.
Fijne film, totaal jaren 80-sfeer. Ik heb deze als kind tientallen keren gezien. Echt spectaculair vond ik het, als dat huis vol water liep
combi
- 20609 berichten
Huis vol water is toch Mama is Boos!, niet?
Bubblez
- 2060 berichten
Huis vol water is toch Mama is Boos!, niet?
Het huis vol water komt door de douche-scène, dus in Schatjes en het waterbed (geniaal...) komt in Mamma is Boos voor inderdaad.
niethie
Zie er niet het meesterwerk in wat veel mensen hier erin zien maar dit is en blijft zeker een alleraardigst filmpje met een hoop (absurde) komische situaties, een eigenaardig sfeertje en leuke rolverdelingen.
merijn82
- 1931 berichten
Nog het meest gelachen om die woede-uitbarstingen van Faber (de vader) en zijn scheldpartijen waarin hij zo hilarisch articuleert... 'Jan-Julius!!! God-verre-domme!!!!!!'
riefenstahl
Ik was indertijd één van de 1.048.191 bioscoop bezoekers en iedereen vond deze film geweldig.
Humor, spanning, een mooie Akkemay: kortom een verademing voor een nederlandstalige film.
De stijlbreuk in het midden als Akkemay's vriendje plots uitbarst in zingen is juist ontzettend leuk, onverwacht en dus origineel.
Tegenwoordig worden er vragen gesteld omtrent die 'brutale blijkbaar onopgevoede' kinderen maar indertijd vond iedereen het gedrag tegenover de egocentrische ouders vanzelfsprekend en leuk.
psycholamp
- 1960 berichten
Best een leuke film om naar te kijken. Vroeger echt vaak gezien. Echte old-school Nederlandse film met gescheld en geneuk. Heb ik ook niks tegen eigenlijk.
Ik las trouwens ergens dat die Akkemay ten tijden van de opnames pas 15 jaar was. Hoef je nou ook niet meer mee aan te komen.
Faber excellereert bij vlagen in deze originele kaskraker. Destijds in de bomvolle bios gezien en de hele zaal lag plat. Er ontstond een enorme hype rondom de film. Echt heel sterk is het allemaal niet, maar wel vermakelijk. Ook het evenwicht tussen humor en drama/ thriller is aardig in balans. Geen meesterwerk en inmiddels ook wel wat gedateerd, maar toch goed. En we waren allemaal verliefd op Akkemay
Faytjee
Geweldige film. Vooral omdat ik regelmatig in het huis ben geweest wat in bijna dezelfde staat was als in de film.
Vrienden van ons hebben er gewoond en er niet veel aan verandert. Helaas is het later verkocht en heel chique opgeknapt.
Toch blijft het een leuke film die ik graag zie.
*4.0
jumpstylemovie
Huh! een 3?
Dan verhoog ik hem nu maar.
Ik dacht dat ik hem de eerste keer al heel goed vond.
Verschrikkelijke streken en geweldig uitgedacht.
Jammer dat het einde wat te donker in beeld is gebracht.
Zo zag je de leukste actie minder
geejeetje
Geweldig om Faber in deze rol te zien 'Jan-Julius godverdomme!'.
Blonde Akkemay hoeft natuurlijk geen enkele aankodiging, dat ze niet kan acteren wil niet zeggen dat ze geen (twee!) andere sterke punten heeft!
Beeld en geluid is ook de dvd-versie dramatisch slecht maar eigenlijk is dat een manco van de meeste nederlandse producties uit die tijd.
Deze film straalt helemaal de jaren '80 uit en is voor mij puur jeugdsentiment.
Vinokourov
Jaaaah Schatjes! Nederlandse drama-comedy's uit de jaren '80 zijn okee, wat zeg ik? Ze zijn gewoon meesterwerken en blinken uit op diverse aspecten, zoals bloot (Akkemay! ze is nu lerares ergens in Hilversum) en superlollige grappen. Alleen dat plotselinge muzikale intermezzo ergens op het eind van die tennisleraar, had van mij niet zo gehoeven. Heel raar moment is dat. Sowieso had die verhaallijn daar afgekapt moeten worden, maar voor de rest is het een erg vermakelijke film, die gelukkig nog een betere sequel heeft: Mama is Boos!
Youtubelinkje naar dat rare liedje: YouTube - Uit Schatjes de Film - Houdt ze echt niet meer van mij (Liedje) !! De tieten van Akkemay zijn ook ergens op Youtube te vinden, maar dat filmpje zal wel snel genoeg verwijderd worden gok ik zo.
jumpstylemovie
Heeft iemand ook maar enig idee waar je deze (online) kan kopen? Hij is echt onvindbaar.
playah26
Vanaf 17 september 2009 kan je hem bij bol.com kopen

Mama Is Boos!
1986

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977