• 9.375.307 stemmen

Schatjes! (1984)

Komedie / Thriller | 101 minuten

Genre: Komedie / Thriller

Alternatieve titels: Army Brats / Darlings!

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Ruud van Hemert

Met onder meer: Peter Faber, Geert de Jong en Akkemay

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 februari 1984

Plot Schatjes!

"A family decalres war - on itself!"

John Gisberts is een helikopterpiloot bij het Nederlandse leger. Samen met zijn vrouw en hun vier kinderen woont hij in een riante villa, net als de familieleden van de andere officieren. Van een warme gezinssfeer is er echter geen sprake. John zelf is amper thuis en zijn vrouw blijkt niet vies van een slippertje. Hun twee jongste zoontjes, Jan-Julius en Valentijn, krijgen geen degelijke opvoeding en de twee pubers van het gezin, Thijs en Madelon zijn het onverantwoord gedrag van hun ouders grondig beu.

Danny Gisberts

Madelon Gisberts

Thijs Gisberts

Jan-Julius Gisberts

Valentijn Gisberts

Pete Stewart

John Gisberts

Jeugdsentiment!

De film is wel wat gedateerd, maar toch erg vermakelijk. Ik heb 'm al een aantal keren gezien en zou 'm niet zo gauw weer zien, maar ik heb me er altijd prima mee vermaakt.

avatar van Jos2

Jos2

Een van leukste Nederlandse films. Beter dan alles wat Maas ooit deed bij elkaar, bijvoorbeeld.

avatar van cornelis

cornelis

Mwah, De Lift is ook hartstikke leuk.

avatar van NERD

NERD

Een en al doorgedraaide rotzooi.....

avatar van IamBernie

IamBernie

Een van de weinige Nederlandse films die ik goed vind.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Een hele leuke Nederlandse komedie!

avatar van jay73

jay73

Die scene dat die tennisleraar ineens een lied begint te zingen, compleet met discolichten (waar komen die ineens vandaan?): Legendarisch!

avatar van Nils

Nils

Zeer vermakelijke film! Zo ongeveer 8 keer gezien inmiddels, maar wel een leuke Nederlandse klassieker!

avatar van Grimley

Grimley

Van wie is trouwens de muziek die je aan het begin en aan het eind van de film hoort??? Heb begrepen dat Ruud Bos verantwoordelijk was voor de muziek. Maar door wie werd de "theme-song" dan gezongen??? En kan ik deze dan ook nog ergens op terugvinden??? Filmvrienden.....Bedankt alvast voor jullie hulp!!!!

avatar van hugohei

hugohei

Ik weet niet meer wie de theme-song zong, maar Ruud van Hemert was zélf verantwoordelijk voor de muziek - niet Ruud Bos, voor zover ik weet.

avatar van Rascal

Rascal

Leuke brutale Nederlandse produktie.

avatar van wackyboy

wackyboy

Ik kan dit moeilijk serieus nemen. Misschien wordt dit nog eens een keertje "camp", net zoals die jaren-zeventig-Duitse-softporno-films-met-teveel-schaamhaar nu camp zijn.

avatar van hans vd togt

hans vd togt

schaamhaar of niet, haar tietjes waren goed te pruimen!!

Quido

Paar keer op t.v gezien. Vond hem wel leuk. Kan me er alleen te weinig van herinneren om hem goed te kunnen beoordelen.

avatar van martinbroertjes

martinbroertjes

Vermakelijk filmpje. Beter dan "Mama is boos!".

Quido

Komt eindelijk nog eens op tv. 7 Augustus, V8.

avatar van bylar

bylar

hans vd togt schreef:

schaamhaar of niet, haar tietjes waren goed te pruimen!!

Haha..toch maar kijken donderdag?

avatar van bylar

bylar

Is dit trouwens die film met...K-M-P?

bylar schreef:

Is dit trouwens die film met...K-M-P?

Klopt!

Na het zien van deze film heb ik deze uitdrukking eens op het schoolplein geintroduceerd. Met succes, kan ik vertellen.

avatar van neo

neo

Ik zie al helemaal voor mij: kap die op het schoolplein roept: he jongens KMP is the word on the street

avatar van EmDee

EmDee

Ik dacht toch echt dat KMP was bedacht en groot geworden is door Henk & Harry.

Jaaaaa, dat is Kilo-Utrecht-Tango, Kilo-Utrecht-Tango, Kilo-Utrecht-Tangooooo....

met Peeeeeeren!

Quido

Mijn herinneringen aan deze film waren goed, misschien wel té goed, waardoor de film mij in eerste instantie een beetje tegenviel. Ik heb daarna ook nog maar eens de tijd genomen om hem rustig opnieuw te bekijken. En wat heb ook ik weer genoten van de film net zoals ik dat vroeger deed! Ik vraag me nog steeds af hoe iemand op het idee is gekomen voor dit script, werkelijk geweldig gewoon!

Die scene waar Dennis opeens begint te zingen is idd hilarisch! 3.5*

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Ik heb me zeer vermaakt met deze film. Zou wel lache zijn als je ook zulke ouders hebt - niet dus.

Yak

Geinig: ik heb heel lang een 0,5 voor deze film laten staan, omdat ik gravend in mijn herinnering (het kan best een jaartje of twaalf geweest zijn dat ik 'm voor het laatst zag) besloot dat het totale rommel was. Maar wauw, wat heb ik genoten van deze geweldige hysterische film. Faber is for!! mi!! da!! bel!! Ook viel me op dat de film, hoewel het natuurlijk een ongeloofwaardig uitgangspunt is, goed doortimmerd in elkaar zit. Eén nogal beschamende fout: Klunst mama het ene moment door de kamer heen met haar gipsen poot, het volgende moment bestuurt ze een auto. Huh?
Tot slot blijf ik toch echt met een brandende vraag zitten na het zien van deze film: waarom doen die kinderen dit? De vader kwam in de loop van het verhaal best sympathiek over, het leek me juist een kreng van een moeder, maar dat terzijde. De enige reden die gegeven wordt is dat pa Thijs en Madelon op een kostschool wil gooien, maar dat is niet verwonderlijk met zulk gedrag? Waarom dat gedrag niet wordt uitgelegd, is me een groot raadsel. Iemand?

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Wat er in de film gebeurd moet je niet serieus nemen. Je gaat van een huis toch geen legerbasis maken omdat je je ouders haat. Maar grappig is het wel.

Yak

Daar neem ik geen genoegen mee. Ik val in de film op het moment dat de kinderen hun ouders schijnbaar al genoeg haten om een bom in de wekker te stoppen, en wil graag weten waar dat vandaan komt.

Quido

Wat mij tegenviel ten opzichte van de laatste keer dat ik hem zag, waren "fouten" waarbij bijv eerst een vlek op een trui zit en daarna weer niet en dat je in sommige scenes gewoon totaal niks zag omdat het in het pikkedonker gefilmd was. Het is zeker een vermakelijk filmpje, alleen vond ik hem hier en daar wat langdradig worden. De reden voor het gedrag van de kinderen zou ik ook niet weten...

Quido schreef:

Ik vond die scenes in het donker, terwijl de cameraman door het huis rent, juist ongelooflijk mooi gefilmd.

Yak schreef:

Is ook mooi gefilmd! zeker! Maar waarom moet dat perse in het donker? ik heb er altijd een hekel aan. Ik zie graag wat er gebeurt. Op het einde was het ook zeker niet irritant, maar in het middenstuk, waar de ouders voor het eerst weer terug gaan naar het huis. Daar vond ik het een beetje irritant.

avatar van EmDee

EmDee

Helemaal op t eind, zie je een foto van de kinderen met een klein bijschrift wat er van ze is geworden.

De volgende zin viel me toen op:

Hij heeft vijf kinderen, waarvan vijf zonen.