Genre: Avontuur / Drama
Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom
Releasedatum: 13 mei 2004
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Troy
"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."
Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.
Achilles
Priam
Briseis
Andromache
silent bob
Ben ik het niet met je eens. Ik was erg blij dat de film niet klopte anders had je de hele tijd kunnen wachten op wat er zou gebeuren. Wie er wint. Nu is het nog een beetje een raadsel en dat maakt de film spannend.
empirekees
Geen tegenvaller, omdat ik er voor die tijd al niet zo'n hoge verwachtingen van had. Helaas had ik gelijk. Het verhaal was veel te mager. Tussen de gevechten waren er dialogen die wel van elkaar leken te zijn gekopieerd en bewerkt. Over het algemeen brachten ze het verhaal niet vooruit.
De acteerprestaties van vooral van Peter O'toole was goed.
Maar het acteren van Brad Pitt heb ik eigenlijk nooit zo geweldig gevonden.
Wat erg tegenviel was de score, met erg veel gladiator trekjes. Maar deze moest zonder mooie melodieën stellen. De actie scenes daarintegen waren mooi , en indrukwekkend. Maar goed, al met al heb ik me er toch wel mee vermaakt...3*
P.S wel mooie kapsels..;)
beckham
Al die lof voor die Bana met zijn irritante accent en z'n afschuwwekkende oren... Begrijp ik werkelijk niet. Goed, bijna al het acteerwerk was bagger, dus dat ligt dan ook aan de regisseur (bekijken die mensen hun film überhaupt als ze hem hebben geschoten?)
Opvallend hoe de Turken allemaal vrij donker gecast waren en de Grieken zo blond. Blonde Grieken, tuurlijk. Lelijke vrouwen ook, wat een ongelooflijk muts die Helena. Zou ik geen oorlog om gaan voeren.
Had me vreselijk verheugd op deze film en hij veel ontzettend tegen. Maar wel mooie plaatjes.
Het boek was beter
empirekees
Het boek was beter
Boeken zijn vaak niet met films te vergelijken.
Dos37
Vond het een mooie film maar ook omdat ik niet echt bekent was de mythe die er om troy speelde. Ik vond vooral Eric Bana as Hector goed
- 1937 berichten
Komt ook een beetje door het karakter van hector, je krijgt veel sympathie voor hem
Sympathie voor achterbakse Hector????
heb je de film wel gezien??
eeflien
Sympathie voor achterbakse Hector????
Vond ik juist een leuk aspect van deze film: je ziet het verhaal eens van de andere kant en de Trojanen worden ook eens sympathiek voorgesteld
En daar hoort Hector zeker bij!
Menghini
Tja, als je broertje een gevecht is aangegaan met de vijand op leven en dood, wat de oorlog kan beslissen... Hij daarna kruipend naar jou toe gaat, de vijand wil het/hem afmaken (zoals het hoort...) en jij steekt in één keer de vijand neer! Het was niet eens jouw gevecht! Een soort in-de-rug-stekerij. Bovendien wakkert dit zeker de oorlog aan! Nee, Hector is eigenlijk net zo slecht als Paris...
Als je dan toch sympathie voor een Trojaan zou willen hebben (en eigenlijk vind ik dit karakter ook de enige die sympathie verdient in de film) doe dat dan voor Priamos! Die verdient het zeker!
- 1937 berichten
Man man, put yourself in his position. Je laat je hulpeloze,onbewapende broertje een beetje voor je neus afslachten. Ieder ander mens had hetzelfde gedaan. Ik had veel sympathie voor hector en volgens mij ben ik niet de enige. Ieder ze eigen mening dan maar.
Menghini
Weet je wel zeker dat ieder mens dat had gedaan...? Had dan ook in ieder geval gezegd dat jij de plaats van je broertje inneemt, zodat Menelaos over kan schakelen. Ik snap dat dit een ethische vraag is en je kan er eindeloos over doorzeuren. Maar in principe zou zijn broertje in ieder geval afgeslacht worden... En of dat nou op een afstand gebeurt of aan je voeten? Dan had Hector direct mee moeten doen! En niet op het laatste moment zijn broertje willen verdedigen... Dan had hij gelijk het zwaard maar in Menelaos (en Agamemnon) moeten steken (maar dat kan niet! Dat hoort niet als je aan het onderhandelen bent!) Oh nee? En dit kan dan wel? Je moet me hierin denk ik toch wel een beetje gelijk geven...
- 1937 berichten
In het begin zei Paris dat hij het gevecht wilde aangaan en bereid was om te sterven voor Helena en dat 'accepteerde' hector enigzins. Dus als hij dan vermoord zou worden dan was dat zn eigen wil en had hector niks anders eraan kunnen doen. Maar als dan Paris toch kruipend naar zn 'grote broer' gaat dan doet hij dat toch voor hulp van zijn broer. Hij wilde nog niet dood. Dus dan lijkt me duidelijk dat je hem niet voor je voeten laat afslachten als hij o je 'hulp' vraagt. Niet iedereen zal het hiervoor met em eens zijn maar ik denk wel het grootse gedeelte. Jij had Menelaos je broertje laten afslachten en ik zou er een stokje voor steken. Oorlog was er toch wel gekomen. Ieder zn eigen mening
Anatolia
In het boek schetst Homerus Hektor eigenlijk ook niet zo heldhaftig als in de film.
Er wordt wel steeds benadrukt wat voor een sterke held hij is, maar bij zijn gevecht met Achilles bijvoorbeeld, vlucht hij eerst weg (om daarna bedrogen te worden door Athene).
'Edel' is Hektor echter wél altijd (bijvoorbeeld met zijn verdragen bij de gevechten, om het lichaam van de verliezer af te staan aan zijn eigen volk).
Anatolia
Niettemin was dit genoeg reden voor iemand om 3000 jaar later te zeggen: "Hektor is gewroken."
Schildpaddo
Vind dit een mooie film, alles is mooi in beeld gedacht, er is aan details gedacht, de kleding is mooi uitgewerkt, goed geacteerd door alle acteurs.
kortom, top film
filmfan82
top film, maar komt niet echt overeen met de Ilias. Ik zat me naderhand een beetje te ergeren aan Diane Krueger ( Helena). Ze zei in dat interview, dat ze een eigen draai aan het personage van Helena had gegeven. Daar hou ik niet zo van. Zoiets kun je wel zeggen bij personages die niet op een al bestaand boek of wat dan ook gebaseerd zijn. Als je namelijk de Ilias gelezen hebt, heb je een beeld van Helena. Dan moet je, naar mijn mening niet niet als actrice zeggen dat je ook nog je persoonlijke draai aan je personage hebt gegeven. Het lijkt me logisch dat je het als actrice cq acteur doet, maar toch. Wat vinden jullie hiervan?
Anatolia
Wat vinden jullie hiervan?
Helena is niet het enige dat niet overeenstemt met het boek. Naast de punten die ik hierboven al genoemd heb, miste ik ook bijvoorbeeld het 'charisma' van Nestor. Dat had veel duidelijker naar voren moeten komen. Agamemnon werd te arrogant geschetst.
Bovendien: als je écht een boekgetrouwe film wil neerzetten, dan moeten de goden natuurlijk veel meer aan bod komen. Een beetje in de trant van The Odyssey. Maar dan is er weer het gevaar dat het te fantastisch wordt (LOTR), ipv historisch.
Jordy
Maar LOTR toonde juist aan dat fantasy niet in de weg hoeft te staan van goed drama, ik vind het jammer dat ze niet voor die inslag gekozen hebben.
Menghini
(...) Een beetje in de trant van The Odyssey. Maar dan is er weer het gevaar dat het te fantastisch wordt (LOTR), ipv historisch.
Wie zegt dat het historisch moet zijn?
filmfan82
ik benhet volledig met je eens Anatolia, maar mijn vraag was wat de meningen zijn over de uitspraak van Diane Krueger. Dat een film (bijna) nooit geheel met het boek overeenkomt is vind ik, logisch, aangezien een boek geen script is. En dat je dan dingen krijgt zoals het overdreven personage van Agamemnon, jammer maar niet echt tegen te houden denk, ik. Maar in hoeverre mag een actrice of een acteur nog een eigen draai aan het personage geven?
morpheus
Ik denk dat met het script wat er lag en de regie er nog maar weinig mogelijk was zeker voor de wat kleinere rollen. Het personage van Hélena had nu niet echt de kans om op welke manier dan ook trouw te blijven aan het orginele personage dan wel zelf daar een invulling aan te geven.
Anatolia
Wie zegt dat het historisch moet zijn?
Dat zeg ik niet, maar het is duidelijk dat dat wel de bedoeling was van Petersen.
Voor mij is het geen probleem.
- 2077 berichten
Ik volg Menghini totaal niet. ik vind het gewoon te belachelijk om te discussiëren over het goede of slechte van het feit dat Hector uit broederliefde de vijand doodde. Dat is een menselijke daad , als je dit niet kan begrijpen ..... zijn we uitgepraat Over de film nu : machtig stukje cinéma zoals het hoort te zijn. Het verhaal is natuurlijk wereldliteratuur en kan perfect verfilmd worden zonder al te overnatuurlijke feiten erin te stoppen , zo bewees deze film. Drama is er in overvloed in dit omvangrijke epos. Je leeft met de personages mee , dit komt natuurlijk door de schitterende prestaties van de cast. Pitt is erg goed als de koppige en dappere Achilles. Zijn karakter wordt perfect uitgediept ( zijn positieve en negatieve punten worden perfect getoond). Peter O'Toole en Eric Bana spelen hun rollen met verve. Orlando Bloom deed dat zeker niet slecht , ik had veel erger verwacht. Hij speelde overtuigend het "watje" Paris , je kan zeggen wat je wilt maar hij kwam geloofwaardig over, ondanks zijn dialogen. Hij had gewoon geen geluk met zijn dialogen die op zijn minst erg stroef te noemen zijn. Hierdoor komt hijzelf over als stroef wat eigenlijk niet het geval was. Troy is visueel onovertroffen cinema , petersen legt de visuele massa(actie)normen weer wat hoger. De actiescenes zijn zelfs beter dan die van ROTK , in die film waren er voor 70 procent overvloedig computereffecten aanwezig terwijl Petersen soms de goede oude manier gebruikte : namelijk veel figuranten . ( hiermee wil ik niet zeggen dat er geen computerwerk aan te pas is gekomen in Troy , ik wil ook niet zeggen dat ROTK niet spectaculair was , want dat was het in ieder geval wel). ROTk gebruikte voor de massascenes waar je de legers zag gewoon veel computerwerk en zoemde dan in op de eenmansgevechten . Petersen durfde op massagebied meer ,naast het computerwerk, en ging ook voor een nog grootsere aanpak. De eenmansgechten waren hier van ongeziene visuele kwaliteit. ( bv : het gevecht tussen archilles en hektor) Wat een choreografie !!Aangrijpende scenes in overvloed zorgen voor de nodige drama. Petersen heeft het verhaal perfect verfilmd., Historische incorrectheid doet er niet toe , want zoals iedereen van de filmploeg zegt " het is gebaseerd op het verhaal ". Gebaseerd wil dus niet perse zeggen"correct". De muziek is tevens prachtig , de soundtrack haalt het niet bij gladiator maar zorgde voor genoeg kippenvelmomenten. Op alle gebied een meesterwerk dat je gezien moet hebben. Perfecte casting ( oscarwaardige rollen) , boeiend over de hele lijn , aangrijpende en intense scenes die zorgen voor de nodige drama in dit overweldigende epos ... niets dan lof dus . Kritiek is hier naar mijn mening niet op zijn plaats. 5* en geen ster minder .
Menghini
Tuurlijk begrijp ik het wel: maar het was niet de afpsraak... Ik heb het idee dat (in die tijd) mensen hun beloftes nakwamen. Als je zei voor een bepaalde keizer zelfmoord te plegen als die aan de macht zou komen ofzo: dan loste je dat in. Klaar. Dus dan zeg ik: je gaat een gevecht aan op leven en dood met als grootste punt of er wel of niet oorlog komt. Eentje wint, de andere gaat dood. En als die afspraak gemaakt is tussen 2 mensen, mag een derde zich er niet mee bemoeien. Ik snap wel dat het zijn broer is en dat maakt alles wat moeilijker, maar toch verdient Hector de dood na deze keuze, een oneerbiedwaardige (in eerste instantie,...), dus wat dat betreft wordt alles wel weer ingelost...
Daar moet bij gezegd worden dat eigenlijk Agamemnon dit had moeten doen (uit "broederliefde"), maar ja: Achilles wreekt op deze manier dubbel...
- 2077 berichten
de oorlog had toch plaatsgevonden , Paris moest dood en achter zijn dood ging Griekenland Troje hoe dan ook aanvallen. Jouw mening vind ik gewoon raar , je begrijpt het wel deels dat de keuze moeilijk is maar je zou dus ( in de plaats van Hector) zelf je broer hebben laten sterven ? ... het feit dat het zijn broer is maakt het gewoon onmogelijk voor hem om niet te reageren. Maar zoals je vroeger al zei , dit is een ethische discussie waar iedereen er het zijne van denkt.
Menghini
Je hebt helemaal gelijk en ik had het in de eerste plaats al anders opgelost, maar dan heb je geen verhaal meer!
Nog wel ff terzijde: je kan niet zeggen dat de oorlog toch plaatsgevonden had als het anders was gegaan: dat weet je niet en kom je ook nooit te weten(, maar dat is ook weer een ander verhaal..). dus dat vind ik geen argument.
- 2077 berichten
In de film zei de broer van de koning dat hij was gekomen voor zijn vrouw en Paris wou doden , daarna mocht zijn broer Troje aanvallen waar hij voor gekomen was. Zijn broer stemde in en liet het gevecht plaats hebben. De oorlog had in elk geval plaatsgevonden . Maar dat is geen argument , ja idd , omdat het niets met het feit van de keuze van hektor te maken heeft
, want die wist dat natuurlijk niet ...
Menghini
, want die wist dat natuurlijk niet ...Neenee: dat was achterbakse Agamamemnon die dat in zijn zin had en die dat graag wilde. Je moet niet vergeten dat Odysseus er ook bij was en dat niet gehoord heeft. Verder is dit een redelijk man en had daar misschien wel een stokje voor gestoken... Misschien ook niet...
En wie weet was Menelaos ook niet met zijn broer meegegaan als hij Helena had teruggewonnen, want hij weet ook wel dat zijn broer zeer tiranniek en onredelijk is, of wel?
Misschien dat Achilles er dan wel tussen was gesprongen, of niet?
Je weet dus nooit wat er was gebeurd als Paris was doodgegaan. Dat Agamemnon zoiets zegt betekent nog niet dat dat ook wordt uitgevoerd, het kán wel, maar het hoeft niet. Het verloop was compleet anders geweest en waarschijnlijkk hebben de filmmakers hier wel over nagedacht en dat het op deze manier het beste een "spectaculaire" film van konden maken die het meeste geld opbracht...

Brad Pitt komt naar Netflix met geliefde historische dramafilm 'Troy'

Orlando Bloom wil rol in 'Troy' het liefst uit zijn geheugen wissen: 'Ik wilde die film niet maken. Ik wilde dat personage niet spelen'

Gladiator

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
broer of zus relatieoverspelmythologiebeautytrojan war braverywallfraudehostilityepischzwaardgevechtslagveldhistorical fictionoude wereldbased on song, poem or rhymepyre ancient greecepeplumtrojan horsetrojanbronze agesparta greecehelen of troyhomer's iliadtroymuscular menships loose adaptationsword and sandalhelmet