Genre: Avontuur / Drama
Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom
Releasedatum: 13 mei 2004
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Troy
"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."
Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.
Achilles
Priam
Briseis
Andromache
FeZ
Die verklaring waarom ie hier nu "The Trojan War" wordt genoemt en op imdb "Troy" kan ik uit bovenstaande berichten niet echt opmaken.
Sjoerd
Dat was de vraag ook niet... De vraag was of deze film voorheen niet Troy heette en toen verwees ik naar deze vraag van NERD:
"Heette deze film voorheen niet "Troy"? "
En deze vraag is namelijk wel gewoon beantwoord.
FeZ
"
"
Dat was dus het antwoord op de vraag "heette.....?", neem ik aan.
maarja, weet iemand dan toevallig waarom de film op imdb Troy heet en hier The Trojan War?
Phoenix
Kwam net langs een documentaire over Troje, ging over opgravingen ergens in Turkije. Daar denkt men dat Troje vroeger gelegen heeft. Ben nu toch wel erg benieuwd geworden naar dit project. Dat het grootschalig is kun je zien op deze foto's:
Lenting
G.v.d. wat kan dit een vette film worden, als wolfgang het nu maar niet verpest!! Alleen jammer van het einde van de film.
Lenting
Dat met dat paard en nog iets, maarja als ik dat vertel weten jullie het einde van de film al en dat moet niet.
Het boek is trouwens best wel hard, weet iemand al voor welke leeftijd de film wordt ofzo. Is strax vast hetzelfde als met LODR, want daar is het boek ook veel harder!!
Phoenix
Nou... Noem es wat voorbeelden dan waar het boek harder is als de film (bij LotR). Ik bedoel, in het boek wordt inderdaad best wel beschreven hoe hoofden en andere ledematen worden afgehakt maar in de film wordt dit ook niet geschuwd.
Ik heb de Ilias zelf niet gelezen (dat het met dat paard eindigt weet ik natuurlijk wel) maar ik zie niet waarom dit zo'n slecht einde moet zijn.
BoordAppel
Ik ben benieuwd of ze er puur een historische film van maken of dat ze ook de goden van de Grieken dr in gooien, die spelen namelijk ook een grote rol in het verhaal rondom Troje.
Lenting
In de Ilias die ik heb gelezen wordt er helemaal niet geschreven over dat paard, het boek houdt eerder op (wat ik wel raar vond!!).
Ik vind LOTR trouwens nauwelijks geweldadig (moet de film eerst weer evenzien om voorbeelden te geven), hij had het zoals in braveheart gebeurt moeten doen.
Queto Yurlunyur
Zuiver historisch is er niet zoveel interessants aan de Trojaanse oorlog lijkt mij, aangezien er over de feiten alleen maar gespeculeerd kan worden. Legendarische status heeft de oorlog vooral vanwege de mythe eromheen en de twee heldendichten van Homeros.
Maar aangezien ik bij IMDb geen goden bij de personages zie staan, zullen ze die wel weg willen laten, alhoewel ik me afvraag hoe ze dat willen gaan doen. Om het Parisoordeel kan je misschien nog heen, maar als je Apollo weglaat ben je toch de essentie van de Ilias kwijt? Zal wel weer een Braveheart-achtige film worden dan, vrees ik: veel actie, weinig plot dus.
Zie ook deze IMDb-forumthread (met spoilers).
Is niet raar; de Ilias is het verhaal van Achilles. Het Paard van Troje staat daar verder los van. Het wordt wel in het midden van de Odyssee nog naverteld (de Odyssee is niet chronologisch namelijk). Voor alle duidelijkheid: Homeros heeft de verhalen over Troje niet allemaal zelf verzonnen; hij schreef twee heldendichten over twee helden uit de - toen al - bekende mythe, één over Achilles en één over Odysseus. (dat is niets uitzonderlijks overigens; de oud-Griekse tragedies waren altijd alleen maar her-interpretaties van oude volksverhalen; er was natuurlijk wel wat vrijheid in details, maar de grote lijnen stonden altijd al vast. Zie ook dit overzicht van de mythe naast deze hoofdstuksgewijze samenvattingen van de Ilias en de Odyssee. (vol spoilers uiteraard)
(de titel is volgens IMDb nu toch weer Troy trouwens, i.p.v. The Trojan War, dus ik heb het hier ook maar weer aangepast)
Lenting
Die goden kunnen best nog wel (min of meer) in de film voor komen, mag het trouwens hopen (want die goden zijn cool vooral zeus). Want als ze naar aarde gaan gaan ze in mensenlijke vorm, in iemand anders zijn lichaam.
Heb wel even een vraagje: Bij de beschrijving waar de film over gaat wordt gewoon ilias beschreven, gaat die film nu over het boek Ilias (waarom noemen ze het dan niet zo) of gewoon over troy en dus ook de "val van troy"?
iluvmovies
Deze film ga ik zeker zien!!! De cast is super... alleen hoop ik dat ze zo min mogelijk aan het originele verhaal veranderen. Ik heb zo mijn twijfels over Brad Pitt als de 'op een god lijkende Achilles'. Hoe oud is Achilles eigenlijk in de Ilias? Paris is een watje; daarom is Orlando Bloom ook zo geschikt voor deze rol
. Diane Kruger als Helena...het kan bijna niet beter. Maar ik herhaal, ik heb zo mijn twijfels over brad Pitt als Achilles... Hoe dan ook: ik kan niet wachten tot 'Troy' uitkomt!
BoordAppel
maar als je Apollo weglaat ben je toch de essentie van de Ilias kwijt?
Help me ff, wat heeft Apollo ook al weer met de mythe te maken? Posiedon heeft ook nog een belangrijke rol, zonder hem zou het plannetje van de Grieken mooi in soep zijn gelopen.
BoordAppel
De goden bij de Grieken hebben gewoon een menselijke vorm, ook als ze vrolijk op de Olympus zitten. Soms nemen ze alleen andere verschijningen aan van een mens of van een stier of van wat dan ook. Misschien dat de goden wel in de film voorkomen maar dat ze gewoon niet te zien zijn. Ik kijk trouwens wel uit naar deze film ook als het alleen een actiefilm is en ik hoop dat ze nog meer verhalen gaan verfilmen uit de klassieke oudheid, daar zit een hoop mooi werk tussen.
Queto Yurlunyur
Help me ff, wat heeft Apollo ook al weer met de mythe te maken?
Het hele begin van de Ilias draait om de twee slavinnen Briseïs en Chriseïs, die respectievelijk Agamemnon en Achilles zich als 'oorlogsbuit' hebben toegeëigend. Echter, Briseïs blijkt een priesteres te zijn van Apollo, die daarop eist dat Agamemnon haar vrijlaat. Onder enig protest doet hij dat, maar daarbij eist hij wel Chriseïs van Achilles op; het begin van het conflict tussen Achilles en Agamemnon (een centrale lijn in het verhaal). Achilles beklaagt zich vervolgens bij zijn moeder Thetis (een zeenymf), die zich op haar beurt weer bij Zeus gaat beklagen; het begin van het conflict tussen de Goden (de andere centrale lijn in het verhaal), al stond Aphrodite daarvoor al actief aan de Griekse kant natuurlijk (zij had Paris immers Helena beloofd).
(De makers hebben trouwens wel ene Rose Byrne als Briseïs gecast, zie ik nu trouwens, en ene Alex King duikt op als "Apollonian guard", dus het conflict zal toch wel (vluchtig) behandeld worden, maar zonder de Goden zelf zal het toch weinig met de Ilias te maken gaan hebben, vrees ik)
had ik een vooruitziende blik met mijn nick
Kassandra...
Phoenix
De teaser-trailer zal voor The Matrix Revolutions afgespeeld worden. Dus oogjes dicht voor de mensen die geen spoilers willen zien.
Phoenix
He gatsie, weer dat gezeur met RealPlayer. Waarom is het nou nooit Quicktime, dat werkt ALtijd bij mij...
Da Jando
Realplayer is verschrikkelijk, komt er niet op bij mij!
Maar effe over de trailer: die heb ik dus niet gezien
Ziet er vrij goed en vooral massaal uit.
Het doet wel erg aan een soort Gladiator II denken, maar ik ben benieuwd. Trailer duurt trouwens maar 1:20 min. Echt veel krijg je niet te zien.
Phooze
Trailer zit ook voor Matrix Revolutions, en je ziet inderdaad niet veel, nouja, wel veel schepen dan
bioscoopzaal
Best een aardige trailer, al was dat eerste shot met die duizenden sloepen misschien net iets té...
PartyMarty
Vond die schepen een beetje nep. Vooral die boeggolven zien er getekend uit. Lijkt me overigens wel een gave film.
Jordy
Pfft vind het wel heeeel erg veel op Gladiator lijken allemaal...

Brad Pitt komt naar Netflix met geliefde historische dramafilm 'Troy'

Orlando Bloom wil rol in 'Troy' het liefst uit zijn geheugen wissen: 'Ik wilde die film niet maken. Ik wilde dat personage niet spelen'

Gladiator

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
broer of zus relatieoverspelmythologiebeautytrojan war braverywallfraudehostilityepischzwaardgevechtslagveldhistorical fictionoude wereldbased on song, poem or rhymepyre ancient greecepeplumtrojan horsetrojanbronze agesparta greecehelen of troyhomer's iliadtroymuscular menships loose adaptationsword and sandalhelmet