• 9.375.060 stemmen

Troy (2004)

Avontuur / Drama | 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom

Releasedatum: 13 mei 2004

Plot Troy

"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

avatar van T.O.

T.O.

De film is zeker vermakelijk en het blijft leuk om te zien hoe de Ilias is gevisualiseerd, maar zoals boven gezegd werd had het beter gekund.
Alles is nèt iets minder in vergelijkbare films als LOTR en Gladiator. De actiescènes zijn iets minder, de CGI is minder mooi, etc.
De originele verhaallijn werd tot mijn verbazing gelukkig vrijwel geheel aangehouden, misschien met pikante uitzondering dat Achilles nog leeft tijdens de inval van Troje met het paard .

Maar het grootste manco van de film is dat het teveel lijkt alsof de makers en acteurs niet de volle 100% hebben gegeven.

avatar van Phoenix

Phoenix

Sja...

Verkrachting van het verhaal hoor ik meteen van omstanders. Gelukkig voor de film ken ik het "origineel" (liever gezegd, 1 van de VELE versies) niet. Nou ja, de achillespees en het paard natuurlijk wel. Snap dan ook best dat dat er in moet worden verwerkt en dat de regisseur terecht aanneemt dat daar verder geen nadere uitleg voor nodig is.

Aaaanyway... Pitt zet Achilles naar mijn mening perfect neer, Hector imponeerde wat minder, om van Paris nog maar te zwijgen (wat gelukkig te bedoeling was, ookal was Bloom niet best natuurlijk, die Legolas-image zal hem nog eens parten kunnen gaan spelen). Diane Kruger doet ook niets beters dan mooi wezen en zielig kijken.

Niks goeds dan (behalve Pitt)? Jazeker wel! 2 prachtige veldslagen bij nachte (die van overdag misten duidelijk de ziel die je in LotR wel ziet terugkomen), een superspannende en mooi gefilmde confrontatie (nee, niet die tussen Paris en Menelaos), decor, kostuums, uitrusting: prima.

Odysseus sprak de meest zinvolle volzinnen (die moet ik onthouden ) wat toch wel een verdienste is van Sean Bean die, ondanks weinig schermtijd, een geloofwaardige (voorzover ik daarover kan oordelen) Odysseus neer zet.

Dialogen vielen me nog mee. Het is en blijft een mythe en daar mag best wel wat "gezeurd" worden ookal kan je natuurlijk overdrijven: "Je wordt mooier met elke maan"

Maar dan die muziek! MWOARGGH! Wat erg! En dan te bedenken dat de originele score werd afgedankt. Slechter als dit moet toch niet kunnen, zou je denken.

Al met al op-en-top vermaak maar uit angst voor afwaardering wacht ik even met het opnieuw kijken. 3,5*

avatar van Jordy

Jordy

Ik was ook bepaald niet onder de indruk.

Positief: Helen was erg jummie. en de één-op-één gevechten waren erg mooi (die jumps van Pitt...)

Negatief: de vervelende Ali/Passion of the Christ-achtige muziek, zeer slechte dialogen (jammer Benioff, jammer...), erg slechte rollen van Bana en (vooral) Bloom. Brad Pitt zag er erg goed uit, maar zodra die cliché-zinnen z'n bek uit moesten komen was het allemaal niet best. Misschien is het ook wel gewoon een betere komedie-acteur dan een drama-acteur....

Waar ik me ook aan ergerde was hoe de film zich van zichzelf bewust was, heb wel 10x gehoord "de mensen zullen onze namen over duizenden jaren nog kennen" enz. Die massale gevechten waren best okee, maar niets dat in die 3 films met die kabouters, goochelaars en gnomen niet 30x beter werd gedaan.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Overdreven, kleurloze pastiche van alle mogelijke andere (en betere) epische films, met Ridley Scott's Gladiator als voornaamste inspiratie.

Vooral het eerste anderhalf uur is onnoemelijk frustrerend, en ik voelde me als kijker op geen enkel moment bij de actie betrokken. Dat heeft grotendeels te maken met het gebrek aan één duidelijk hoofdpersonage, en het rusteloze heen-en-weer gespring tussen de sterren begon behoorlijk op m' zenuwen te werken, zeker als ze (zoals hier) zo flinterdun zijn uitgewerkt. Al die bombast is gewoon weggegooid als de personages je geen reet kunnen schelen.

Pas als in het tweede deel Hector en Achilles meer op de voorgrond treden, komt er eindelijk een beetje spanning in, en het gevecht tussen de twee voor de poorten van Troje, was echt indrukwekkend. Ook de scène daarna, waarin Priamus in de tent van Achilles het lijk van zijn zoon komt terugvragen, was erg ontroerend. Maar daarna gaat het weer aan hetzelfde stoeve tempo voort, en de uiteindelijke climax komt, ondanks het feit dat het zo in de Ilias staat, behoorlijk ongeloofwaardig over. Een beetje meer uitwerking had echt geen kwaad gekund. De verschrikkelijk dissonante, clichématige muziek doet op dit moment trouwens meer kwaad dan goed, en als er al eens een mooi thema in zit, komt dat letterlijk uit de soundtrack van Gladiator.

Helaas viel ook het acteren over de hele lijn nogal tegen, en zijn het vooral Eric Bana, Rose Byrne en Peter O'Toole die het suffe zootje nog een beetje leven inblazen. En was het nou echt nodig om Orlando Bloom een actiescène te geven waarin hij zijn truukjes uit LOTR nog eens letterlijk overdoet? Het laatste was je bij een peperdure productie als deze wil, is de herinnering aan andere films oproepen.

En tot overmaat van ramp wordt alle 'magie' uit de Ilias gewoon genegeerd, doordat de Goden buiten beeld te blijven, en scenarist Benidoff in het midden laat of Achilles nu écht onsterfelijk is of niet. Een gemiste kans.

2 sterren.

avatar van timbo_

timbo_

film die zich echt niet kan meten met bijv. gladiator of spartacus. Het is zo groots opgezet dat ze vergeten de personages enige diepgang mee te geven. na 2 en een half uur uur heb je nog totaal geen binding met een van de hoofdrolspelers.actiescenes zijn een van de weinige goede dingen in de film daarom nog 2,5.

Ik verwachtte niet veel goeds, en dat kwam bij deze film precies uit. Helaas, want het was een lange zit. De film duurt veel te lang.

Grote delen van het verhaal zijn gelijk een soap, het ontstijgt soms nauwelijks het As The World Turns niveau.

Troy lijkt gesponsord door een bodylotion fabrikant; alle hoofdrolspelers glanzen er over. Daarnaast zien de hoofdrolspelers er uit alsof ze net van de kapper komen, ook als ze een zwaar(d) gevecht achter de rug hebben.

De dialogen zijn over het algemeen matig. De tragiek en heroiek van dit mythische verhaal worden in een inspiratie- en kleurloze vorm gegoten. Alleen de oudere acteurs hadden wat meer diepgang in hun karakter en hun dialogen.

De motivatie van het Pitt karakter is lachwekkend: ik wil dit doen, want ik wil over 1000 jaar zus en zo herinnerd worden. Daar zakt mijn broek van af.

In deze film blijkt weer dat Pitt een zeer beperkt acteur is. De stoere kerels met karakter zijn toch echt de oudere acteurs, niet Pitt (laat staan Bloom). Ik vind Pitt geen slecht acteur, dat niet, maar echt veel progressie zit er niet in zijn acteren. Het is vooral zijn monotome intonatie en het ontbreken van de nodige emotie in zijn teksten. Zijn mimiek is ook alles behalve veelzijdig.

Orlando Bloom is in Troy zo'n beetje het ubermietje van alle filmkarakters van de laatste jaren.

Wat special effects betreft; de copy-paste manie wordt nogal eens overdreven. Het ziet er soms zelfs stupide uit.

Troy is vooral een erg gladgestreken film. Zowel productioneel als verhaalttechnisch. Erg jammer, want van Wolfgang Petersen verwacht je beter. Veel beter zelfs.

2 uur en 10 minuten wachten tot het paard van Troje eindelijk komt. Toen die eindelijk kwam voelde dat als een bevrijding.

avatar van gotti

Viel me best mee, eerlijk gezegd vond ik hem zelfs best goed. Ok, bij tijd en wijle werkelijk belachelijke dialogen (It's too early in the day to be killing princes. en van meer van dit soort uitspraken spanden toch wel de kroon), en het acteerwerk van oa Pitt en Bloom waren tegen het belabberde aan. Toch was het geheel zeker niet onaardig; nimmer stoorde ik me aan de lengte of aan de standaard liefdes verhaaltjes. Ik zal wel in de juiste stemming geweest zijn.

3,5* voor Troy.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ondanks een hele lading aan actie en gevechten ging mijn hart niet echt sneller kloppen van Troy. De film kwam maar zeer langzaam op gang en het eerste uur heb me eigenlijk gewoon een beetje zitten vervelen. Een totale afwezigheid van karakter ontwikkelingen of een intressante plotwending. Vond het niet echt boeiend zo'n parade van hollywoodsterren die in antieke maar stiekum toch erg trendy kledei voorbij komt paraderen. In het oude griekenland was het schijnbaar wel erg blingbling en glamoureus allemaal.

Daarbij komt dat de rol van Helena echt pijnlijk slecht is. Was dit nou de muze waarvoor oorlogen gevochten moesten gaan worden? Die hele liefdesrelatie met Paris was zowiezo verre van stomend en overtuigend.

Gelukkig treden naar een uurtje de echte mannen in het strijdperk om eens flink in de weer te gaan met speren, bijlen, zwaarden en vuur. Lekker een robbertje knokken zoals het een beetje historisch drama beaamt.

Moet helaas zeggen dat ik ook hier de grote massale gevechten wat tam vond. Vooral als ik het vergelijk met bv de geweldige openingsscene uit Gladiator. De man tegen man gevechten waren dan wel weer in orde, met als hoogtepunt de strijd tussen Achilles en Hector.

Kortom een weinig intressante start van een uur, aardige hoofdrolspelers, enkele tamelijke beroerde bijrollen (ook enkele uitstekende), mooie decors en genoeg actie. Maar er zit te weinig bezieling in het geheel waardoor de film voor mij blijft steken in de lage middenmoot.

avatar van otherfool

otherfool

Vervelende, veel te lange 'spectacular' die de complete 2 1/2 uur absoluut niet weet te boeien. Het ziet er prachtig uit, dus 2,5* voor het budget zullen we maar zeggen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Matige film. De omvang van de Griekse vloot is werkelijk lachwekkend. Uiterst storend zijn de 21e eeuwse opvattingen over man-vrouw verhoudingen, religie en geweld die door de personages waarvoor de kijker sympathie moet voelen worden geproclameerd. Is overigens een kenmerk van het gehele genre.

Mooiste scene is wat mij betreft die tussen Achilles en Priamus, maar goed, daar kun je ook weinig aan verpesten. Verder vond ik de vuurbal(l)en wel goed gevonden.

2,5*. Mijn tip: kijk alleen de trailer.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Gelukkig had ik niet al te hoge verwachtingen van dit spektakel.

Om maar even positief te beginnen, de gevechtscènes in deze film zien er erg goed uit. Ze zijn misschien niet denderend bijzonder, maar ze zijn goed in elkaar gedraaid en weten goed te boeien. En niet alleen de grote veldslagen, maar ook de één tegen één gevechten zien er prima uit.

Een flinke minpunt van Troy is dat de film veel te lang duurt. De film zit, naast de gevechtsmomenten, namelijk barstensvol met oninteressante scènes; momenten waarop men langdurige en zeer geforceerde teksten loopt op te dreunen, die wat mij betreft ook nog eens geen enkele toevoeging hebben aan het verhaal.

Ook het acteerwerk is niet echt denderend, met name Bloom acteert helaas als een nat lucifersdoosje. Pitt, Bean en Bana doen het niet meer dan aardig, O'Toole deed het prima en Brian Cox (vreemd dat ie hier maar bar weinig genoemd wordt) was wat mij betreft het hoogtepunt en leverde (eigenlijk als enige) echt goed acteerwerk af.

Al met al had ik dus gelukkig niet echt hoge verwachtingen voor ik deze film ging kijken, want zo kon ik er toch nog een beetje van genieten. Troy is dan ook verre van slecht, maar had naar mijn mening toch te veel zwakke momenten.

3 sterren.

avatar van Montorsi

Montorsi

Slapjes. Pitt niet in zijn beste rol, kenmerkend waren die krokodillentranen bij het lijk van Hektor . De uitwerking van de mythe had beter gekund wat mij betreft, bovendien vond ik de sterkte van het originele verhaal dat de oorlog 10 jaar geduurd zou hebben, wat bijvoorbeeld op geen enkele manier terugkwam in de film.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Beetje een saaie film. Weinig zwaardvechten, veel domme typische Amerikaanse romantiek. Brad Pitt vond ik maar slecht spelen als Troy en de gevechten zijn kort en verwarrend. Wat wel mooi was waren de exotiosche Griekenland locaties maar voor de rest was het niet veel aan. En ze zeggen ook dat die grote paard van troje het belangrijkste is van de film terwijl je die maar twee minuten ziet ofzo.

Matige film.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Of een film nu historisch correct is of niet (en in dit geval is het duidelijk niet), maakt voor mij niet echt veel uit. Ik heb me geamuseerd bij het bekijken van de film, en de film gaat dan ook snel voorbij.

Ik vond hem dan ook zeker het bekijken waard.

avatar van Demoniac

Demoniac

Groots opgezette film die visueel ook erg mooi gemaakt is. Eén van de hoogtepunten vond ik het moment dat die vuurballen van de heuvel komen rollen.

Het verhaal kon mij alleen niet echt boeien. Ik kan er geen echte verklaring voor geven; ik denk dat het gewoon een onderwerp is dat mij niet echt vermaken kan. Een oorlog in de oudheid tussen twee legers om een vrouw. Of het echt gebeurt is weet ik niet, maar erg realistisch komt het niet over in ieder geval. Ook niet erg belangrijk trouwens. Voor realiteit kijk ik wel naar Discovery ofzo.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Als blockbuster werkt de film nog wel, maar de Ilias en andere heldendichten gingen toch ergens anders over. Dat is meteen de grootetse kritiek: kijk ik naar een actiefilm of naar een verhaal over leven, dood en helden. Dat wordt nooit duidelijk. Het is of een slecht drama, of een actiefilm met te veel drama waardoor het tempo terugloopt. Ook de keuze om vanuit beide kampen de oorlog te belichten is een verkeerde. Zo voel je je nooit betrokken bij de personen die maar zeer matig worden uitgediept. Natuurlijk, Peter O'Toole is geweldig als koning. Hij straalt he gewoon uit. Er zit een overredingskracht en zelfverzekrdheid in, en toch ook laat hij zijn onrustigheid goed zien. De beste scène is dan ook het kleine stukje monoloog in Achilles' tent om het lichaam van Hektor terug te vragen
De rest van de cast is slecht(de meeste), miscast (Pitt) of gewoon triest (Bloom en diegene die Helena speelt). De oorlog begon om de roof van Helena, maar je snapt werkelijk niet wat zij zou zijn in Paris. Daarnaast loopt ze redeijk verloren en voor spek en bonen door de film heen. De rol van Hektor is nog enigszins begrijpelijk, maar toch is dit niet de held die het zou moeten zijn. Pitt probeert wel, maar toch staat dar nog steeds Pitt die in de sportschool heeft gezeten, niet de mythische Achilles. Is er verder nog Sean Bean (in LOTR al interessant), hier speelt hij de rol goed. Maar veels te weinig in beeld. Zoals de meesten overigens, wat komt door de keuze beide kampen te tonen.

Neemt echter niet weg dat de film wel vermakelijk is en er goed uit ziet. De sfeer is prima. Ook zijn de actiescènes goed gefilmd en gemonteerd. Het is steeds duidelijk wie bij wie hoort, hoe de poppetjes staan. In veel films ontbreekt het hier aan.

De film is dus duidelijk verkeerd begonnen en onduidelijk wat het nu wil zijn. Had of gekozen voor de Trojanen, of de Grieken. Had een andere cast gehad (op O'Toole na) en had de wrok van Achilles beter getoond. Dan had het een klassieker kunnen zijn als LOTR.

avatar van The Oceanic Six

Zeker geen slechte film, verre van. Men kraakt de film altijd af vanwege de rol van Pitt en het feit dat het historisch niet correct is. Ik geef daar niet zo om. De film is voor mij erg vermakelijk en als ik een 100% historisch correct verhaal wil krijgen dan pak ik in de bibliotheek wel een boek over Troje.

Het verhaal is gewoon lekker vlot met veel actie en massale veldslagen. Ik vond het erg prettig kijken en ik vond de rol van Pitt niet eens zo slecht. Wel viel het einde tegen.

De film is verre van een topper maar zeker wel ruim voldoende.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

'Troy' is al met al een zeer goede film. De film heeft een goed verhaal en historie. Brad Pitt als de brute Archilles en Eric Bana als de zoon van de koning, Hector, vertolken hun rollen werkelijk schitterend. Ik vind 'Troy' een zeer geloofwaardige en spectaculaire film.

Absoluut het kijken waard.

avatar van Theunissen

Mooie spektakel film en de beelden zien er vaak zeer mooi uit. Helaas gaat deze film meer over "Achilles" dan over de stad "Troy". Wat dat betreft vond ik "Helen of Troy" net iets beter. Vond overigens wel de begin scene van deze film zeer goed en grappig.

avatar van Spetie

Spectaculaire film van Wolfgang Petersen, die er visueel soms erg mooi uitziet. Kosten nog moeite zijn gespaard om alles tot in de details na te bootsen. De veldslag waarmee Troy begint en waar naar het schijnt meer dan 8000 figuranten in meegelopen hebben, ziet er werkelijk ongelooflijk mooi uit. Een hoogtepunt in de film is het beslissende gevecht tussen Hector en Achilles, waarbij beide acteurs de vonken er werkelijk vanaf laten spatten. Eric Bana vertolkt de rol van Hector erg sterk en overtuigend. Pitt vond ik daarentegen juist wat minder sterk. Niet dat het slecht is, maar ik heb veel betere rollen van hem gezien. De zwakste rol is echter voor Orlando Bloom, die ook hier weer eens laat zien eigenlijk maar een beperkt en matig acteur te zijn. Bovendien verzwakt de liefde tussen Helena en Paris de film ook wel enigszins. Ook zijn de dialogen in de film niet altijd even sterk. Verder is het echter een vermakelijk en onderhoudend spektakel, die de gehele speelduur aanhoudt, maar een echte topper is het i.m.o. niet!

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Leuke eposfilm die lekker weg kijkt zonder er echt uit te springen. Pitt vond ik als genadeloze Achilles zeker overtuigen, hetzelfde kan ik zeggen van Eric Bana als Hector. Zelfs Orlando Bloom vond ik wel okee. De rol van bange wezel is hem als het ware op het lijf geschreven

Of het historisch allemaal klopt weet ik niet, maar eerlijk gezegd lig ik er ook niet wakker van.

Favoriete scène: het tweegevecht tussen Paris en Menelaos, waarbij Paris als een laffe hond tussen de benen van zijn broer kruipt onder de ogen van heel Griekenland en Troje. Hilarisch!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ja, een (beetje) laat, maar alsnog maar even gezien deze Troy De film duurt lang, maar is de zit makkelijk waard wat mij betreft. Vooral dankzij een behoorlijk aantal negatieve reacties had ik niet erg veel verwacht, maar dat viel dus mee gelukkig.

Visueel vond ik de film indrukwekkend. Prachtig hoe de camera overal doorheen vliegt en je als kijker meeneemt in dit groots opgezette epische verhaal. Brad Pitt zet een sterke rol neer als Achilles, maar hij is vooral erg stoer. Die gevechten van hem zijn meesterlijk. Het begint al bij z'n eerste gevecht, in het begin van de film, waar hij met zo'n geweldig, stoere ''jump'' z'n tegenstander uitschakeld. Hoogtepunt is het gevecht tussen Achilles en Hector. Spannend, onvoorspelbaar en erg stoer gefilmd weer. Pitt kicks ass in deze film, jammer dat ie zo vreselijk triest aan zijn einde komt. Dat nou net dat mietje van een Paris, erg matig gespeeld door Orlando Bloom hem om zeep moet helpen. Erg jammer vond ik dat. Voor de rest ziet het er wel allemaal wat té strak en gemaakt uit allemaal, vooral de gespierde mannen zelf. Nah, de bijrollen zijn leuk, al zien we wel veel mensen in zo'n beetje elk historisch filmpje langskomen, maar oké...

De muziek van James Horner vond ik mooi, maar dat komt vooral omdat ik toch een beetje een zwak heb voor ''dat soort'' muziek. Veel nieuws onder de zon is het echter niet in deze film. De dialogen vond ik niet bijster, al sprong het gesprek tussen Achilles en de vader van Hector - nadat Achilles 'm net vermoord had - er wel op een positieve manier bovenuit. Het verhaal zelf is erg simpel en wordt behoorlijk uitgesmeerd, maar vermakelijk is en bleef het voor mij wel de gehele speelduur. De romance tussen Achilles en Briseis vondt ik dan wél passend. Weer een onderscheiding dat Pitt niet mét de mannen van Agamemnon vecht, maar voor hemzelf. Het paard van Troje komt uiteraard ook nog even langs. Kort, maar belangrijk moment. En het blijft er allemaal prachtig uitzien.

Dikke voldoende voor deze film. Enorme hoogtepunten worden afgewisseld met toch ook de nodige minpuntjes. Vermakelijk blijft het echter steeds. Prachtige gevechten op prachtige locaties, ondersteund door een score van Horner die ik kon waarderen. Pitt is het hoogtepunt als Achilles en zorgt ervoor dat ik 3,5 aan deze prent kwijt kan.

Iets beter dan Gladiator, maar ook deze film heeft een aantal zware minpunten.

Allerduidelijkst is het acteerwerk. Op bepaalde momenten had ik het idee dat Petersen zo hard mogelijk z'n best deed om de Griekse bombast na te bootsen, maar het loopt allemaal zo stroef en moeilijk. Nu ben ik sowieso al geen fan van bombast, maar Bana, Pitt en Bloom brengen er toch ook echt niks van terecht. Vreselijk slechte dialogen ook. Maar allerslechtst is de koning van Troje. Bijna elke scene met hem is lachwekkend.

Verder erg jammer dat een verhaal over listigheid eigenlijk veranderd wordt naar een episch veldslagengedoe met het paard er even achteraf aangeplakt. Neem aan dat de director's cut het einde aardig uitbreid, al was ik verder wel blij dat het na 2.5 uur afgelopen was. Toch opvallend om te zien, dat na al die Chinese epische oorlogsfilms gebaseerd rond tactici net dit Westerse verhaal omgevormd wordt tot één grote hakmoes.

Wel een aantal op zichzelf staande aardige scenes, zoals met de vuurbollen, het 1-on-1 gevecht voor de muren van Troje en een aantal andere. Het zijn deze scenes die de film redden van complete vernielen, maar dit soort film blijven erg weinig te bieden hebben dan erg slecht gebrachte epiek.

Visueel niet boeiend verder, de soundtrack vond ik eerlijk gezegd nog wel meevallen. Beter dan wat je normaal aantreft in dit genre.

Nipte 1.5*, had het eigenlijk nog wel erger verwacht, al blijft het jammer dat zoveel potentieel niet uitgewerkt wordt.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Zielloos epos met van die onbedoeld lollige oneliners. Het keek nog wel lekker weg voor zo'n lange film, maar veel soeps is het niet. Het acteerwerk is over de gehele linie bedroevend. Wèl is het leuk om te zien wat voor oneervolle rol sufkut Orlando Bloom mocht vervullen.

avatar van Awake78

Awake78

Geen uitgesproken goede of slechte film. Moeilijk te beoordelen, ga dus toch op m'n gevoel af. Vond er niet veel aan eerlijk gezegd, veel te kitscherig en de make up (vooral van Orlando Bloom) was om te huilen. Ook weinig boeiend verhaal en evenmin boeiende activiteiten. Over de historische correctheid van de film....tja, dat ga je je toch niet afvragen? Daar kijk je toch geen film voor? Dit is gewoon een variant van een historische periode. Ga dan lekker een docu kijken of boek lezen.

Had het idee dat deze film meer op de jongere kijker gericht was, totdat er ineens allemaal mensen met pijlen doorboord werden en het bloed in de rondte vloog.

Toen was mijn vraag, waar wil deze film heen? Wat is het doel? Brad Pitt speelt alsof ie er geen zin in heeft (heeft overigens wel een grappig kleurtje in z'n haar) en de muziek is veel te bombastisch voor deze film. Het totaalplaatje klopte gewoon niet.

Vond de film tegen het einde aan wel iets aantrekken, maar toen was ik al wat anders aan het doen. Zeer moeizaam epos.

avatar van rep_robert

Bij Troy zijn de meningen erg verdeeld en ik kan het snappen.

Aan de ene kant biedt het gewoon actie en spektakel zoals het bedoeld is. Het budget is op zijn vrije loop gegaan en dat valt te zien aan de film. Werkelijkwaar prachtige locaties zijn gevonden om de duizenden figuranten hun oorlogen uit te laten voeren in massale veldslagen. De CGI is fenomenaal en de choreografie van de actiemomenten is om van te smullen, vooral die van Brad Pitt.

Aan de andere kant biedt het wel weer het standaard Hollywood vertier, erg veel over geromantiseerde dialogen en vooral ook veel kleffe momenten tussen de mannen en hun vrouwen.
Ook is het verhaal niet altijd even sterk en irriteerde ik me wel aan bepaalde scenes. Toen Achilles(Pitt) Hektor(Bana) doodde vroeg ik me af waarom ze hem zomaar weg lieten rijden met Bana achter de wagen aan gesleept. Genoeg boogschutters lijkt me. Echt respectloos gedrag wat ook dito beantwoord had moeten worden wat mij betreft. Dat waren 5/10 minuten aan pure ergernis. Ook jammer dat ze van Ajax zo'n lomp figuur hebben gemaakt. Had ik persoonlijk wel wat anders willen zien

Echter schaar ik mij toch liever achter de positievere kritieken, de historische correctheid laat me hier eigenlijk koud. Ik kijk de film puur om vermaakt te worden. Heb de Director's Cut van de Veronica Magazine binnen gekregen en heb me echt ruim 3 uur de ogen de kost gegeven.

De cast is om van te smullen, ondanks dat ik Pitt, Bana en Bloom niet in hun beste rollen heb gezien zetten ze een prima prestatie neer. Kanttekening is wel dat ik de rol van Pitt als Achilles niet vlekkeloos geschreven vindt.
Diane Kruger is echt een lust voor het oog, soms vraag ik me echt af waar die filmmakers die vrouwen toch vandaan halen. Wat een schoonheid!

Alle actie en spektakel wordt meer dan prima ondersteund door de fenomenale muziek van Horner. Echt de juiste muziek om de film een episch sausje mee te geven.

Kon overigens ook wel merken dat ik naar de Director's Cut zat te kijken. Wat een gewelddadige beelden zeg, afgehakte hoofden, kinderen die uit de armen van vrouwen getrokken werden en vervolgens weggegooid werden alsof het niets was. Typische beelden die het overduidelijk niet tot de theatrale versie hadden geschopt vermoed ik.
Echter vond ik het wel bevorderend voor de kijkervaring, dit soort gruwelijkheden horen nou eenmaal ook bij oorlogen.

Al met al een positieve kijkervaring, vooral door de geliktheid waarmee de film is gemaakt. Alles ziet er tot in de puntjes verzorgd uit en enkel op wat irritante stukken in het script heb ik me 3 uur meer dan prima vermaakt met dit epos.

Geen Gladiator, maar wel erg specaculair!

avatar van TMP

TMP

Het verhaal spreekt mij sowieso erg aan, en wat dat betreft valt de film niet echt tegen. De film houdt zich op hoofdlijnen aan het verhaal en brengt dat ook goed in beeld. Het ziet er allemaal aardig uit, maar echt veel indruk maakt het ook weer niet. Daarnaast vind ik Pitt en Bloom niet echt geweldig gecast als Achilles en Paris.

avatar van Thorongil

Thorongil

Grandioze spektakelfilm en verdiende oscarwinnaar voor de kostuums. De extended edition is zeer de moeite waard en diept het verhaal goed uit.

De talrijke duels blijven spannend en verfrissend. De film slaagt er in de verwachtingen voor het epische Ilias in te lossen. Zou geweldig zijn als ze nog de reizen van Odysseus als een sequel zouden maken, maar dat is meer fantasy/mythisch gefundeerd. Voor deze film gingen ze voluit voor een historische oorlogsfilm, zonder inmenging van Goden. Brad Pitt speelt in deze film één van zijn beste rollen, de rol van Achilles is op zijn lijf geschreven. Wat arrogant en eigenwijs, lef om zijn Koning te weerstaan. Ook zijn de Grieken en Trojanen niet volledig zwart/wit. Je voelt mee als Hektor voor zijn land vecht, net zoals met Patroculus die droomt om een held te worden als zijn neef.

Samen met Gladiator en Braveheart het beste dat dit genre te bieden heeft.

avatar van jipt

jipt

Mwah wel leuk om een keer gezien te hebben. Setting was mooi gedaan en camerawerk best sterk. Gevechten waren op zich ook wel leuk.

Vond de personages allemaal weinig boeiend, eigenlijk was het enige personage wat mij boeide die van Eric Bana. Personage van Orlando Bloom was zwaar kut, nog nooit zo'n saaie vent gezien. Brad Pitt was ook mwah, Verhaaltje was ook niet zo heel interessant.

Verder veel te veel gepraat, maar dan ook veel te veel. Veel melodramatisch gezemel dat weinig boeiend werd weergegeven. Veel onnodige scènes en allemaal langdradig. Vond de gevechten wel leuk, gelukkig dat die er in zaten anders was het zwaar onvoldoende geweest.

Setting was verder sterk gedaan en kwam allemaal lekker episch over, plus nog een opzwepende soundtrack, filmtechnisch dus wel dik in orde.

Kleine voldoende

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gisteren nog eens herzien. Blijf bij mijn score van 4*, al wordt het iets nipter.

Het verhaal is simpel: de aanleiding naar de oorlog in Troje. Dat is een leuk begin, vind ik. Maar dan zien we 2 uur lang de verovering van Troje. Veel gehak, gekap en gebrul; afgewisseld door onnodige momenten, zoals de romance van Achilles met Briseïs, de scenes tussen Hector en zijn vrouw,.. Om het allemaal wat dramatischer te maken, maar het stelde niet veel -wellicht niets- voor.

Het acteerwerk.. Mm. Sean Bean leverde m.i. de beste prestatie af in zijn bijrol als Odysseus. Verder vond ik Diane Kruger, Peter O'Toole en de ellendige leiders van de Grieken goed acteren. Brad Pitt vind ik geen slechte acteur, maar hier komt hij niet uit de verf. Eric Bana vind ik dan weer geen goede acteur, maar hier valt hij best goed mee. Al waren zijn dialogen aan de hoge kant en dat doet geen goed. Klungel van dienst was -weeral- Orlando Bloom. Kan langs geen kanten acteren. Geef hem een bijrol waarin hij amper iets moet zeggen, zoals in LOTR, maar iets te veel dialoog en het gaat de mist in.

Muziek en setting was dik in orde. De gevechtscènes vond ik van hoog niveau, de verovering van het strand van Troje als hoogtepunt. Ook de stad Troje was mooi gedaan.

Redelijk goeie film in zijn geheel, veel gehak en gekap, maar wel allemaal mooi gefilmd.

Een (nipte) 4*.