Genre: Avontuur / Drama
Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom
Releasedatum: 13 mei 2004
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Troy
"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."
Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.
Achilles
Priam
Briseis
Andromache
Jordy
Wat een cast! Geschreven door David Banioff, schrijver van 25th Hour. Erg goede reviews van het script gelezen.
(heb ik alle namen enzo goed uit het Engels vertaald?)
Queto Yurlunyur
(heb ik alle namen enzo goed uit het Engels vertaald?)
Niet echt. In het Nederlands zijn de spellingen 'Helena', 'Hektor' en 'Menelaos' gangbaar.
T.O.
Ik hoop dat onze vriend Petersen er wat van maakt en de karakters wat diepte meegeeft. Het kan natuurlijk snel fout gaan met een verfilming van dit epos.
GerwinF
Ook deze film is de moeite waard.
Wat is dat nu weer voor "rage" ineens om de Griekse oudheid te verfilmen.?
Twee films over Alexander de Grote staan ons ook nog te wachten. (Oliver Stone en die ene van Moulin Rouge)
Vergelijkbaar met de "rage" in de jaren 50, Spartacus, Ben-Hur ?
Tja, er zitten wel wat mooie verhaallijnen om te verfilmen in de oudheid en de mythologie.
Niet dat het de makers daarom te doen is, het is gewoon een ideale kapstok om zoveel mogelijk massale vechtscenes en groots opgezette decors aan op te hangen.
Queto Yurlunyur
Wat is dat nu weer voor "rage" ineens om de Griekse oudheid te verfilmen.? Twee films over Alexander de Grote (...)
Dat was een Macedoniër, geen Griek.
FisherKing
Dat was een Macedoniër, geen Griek.
Nou, Dat scheelt slechts een paar meter.
Wat ik bedoel was dat door zijn toedoen de Griekse cultuur over het hele Nabije Oosten werd verspreid en dat daardoor Grieks een wereldtaal werd. Dus kun je hem ook wel als Griek betitelen vind ik. Bovendien valt Alexander de grote wel degelijk onder de Griekse oudheid.
T.O.
Wat is dat nu weer voor "rage" ineens om de Griekse oudheid te verfilmen.?
Ik heb horen zeggen dat het te maken heeft met de Olympische Spelen in Athene in 2004
There is only one Macedonia and it is Greek heb ik wel eens op een Griekse telefoonkaart gelezen
yosemite44
deel uit een script review:
"Expect Troy to be a major awards contender when it opens in 2004. It combines the action and spectacle of Gladiator with the romance and intimacy of Braveheart, all of which adds up to a rather obvious formula for a Best Picture nod. Troy succeeds because it works as a moving human drama as well as an old-fashioned sword-and-sandal epic."
FisherKing
Hey, dat klinkt erg plausibel.
Queto Yurlunyur
deel uit een script review: "(...) It combines the action and spectacle of Gladiator with the romance and intimacy of Braveheart, (...)"
Hm, voor het geval mijn verwachtingen nog niet bij het nulpunt lagen.
empirekees
Wat is dat nu weer voor "rage" ineens om de Griekse oudheid te verfilmen.?
Vergelijkbaar met de "rage" in de jaren 50, Spartacus, Ben-Hur ?
Van mij mogen ze komen, ben dol op die films over de klassieke oudheid
Er komen ook twee versies van Hannibal. Eentje met Vin Diesel in de hoofdrol en eentje met Denzel Washington
Phoenix
Orlando Bloom blijft nog even in de epische sfeer. Volgens Comingsoon.net is hij de voornaamste kandidaat om de hoofdrol te spelen in Ridley Scott's kruistochtenfilm Kingdom of Heaven. De film, met een budget van meer dan 100 miljoen dollar, zal gaan over een smid die een ridder word en Jeruzalem helpt verdedigen.
Nick Kang
Spannend zeg. Ik kijk er al naar uit om deze film in de bioscoop te zien. Brad Pitt, Orlando Bloom, Wolfgang Petersen. Wat wil je nog meer?
Agony
- 1985 berichten
Nick Kang
Daar heb je wel gelijk in. Maar toch zijn het topacteurs met een goede regisseur. Toch maar hopen dat het wel een gave film wordt.
Lenting
Dit is gewoon een verfilming van het boek van Homerus of niet?? als dat het geval is wordt het vast een vette film, het boek was nl heel erg leuk.
Sjoerd
Heette deze film niet eerst Troy?
Zie een paar posts hierboven...

Brad Pitt komt naar Netflix met geliefde historische dramafilm 'Troy'

Orlando Bloom wil rol in 'Troy' het liefst uit zijn geheugen wissen: 'Ik wilde die film niet maken. Ik wilde dat personage niet spelen'

Gladiator

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
broer of zus relatieoverspelmythologiebeautytrojan war braverywallfraudehostilityepischzwaardgevechtslagveldhistorical fictionoude wereldbased on song, poem or rhymepyre ancient greecepeplumtrojan horsetrojanbronze agesparta greecehelen of troyhomer's iliadtroymuscular menships loose adaptationsword and sandalhelmet